Ako pózovať fotografovi

Milé moje nádejné fotomodelky, 

možno ani neviete, ale v Londýne sa každoročne koná niekoľko veľkých svadobných výstav, ktoré sa vraj s tými našimi nedajú ani porovnať. A keďže som mala tú možnosť jednej takej sa zúčastniť, všetko som to pre vás pofotila a zapísala. Fotky a dojmy uložím do albumu (ešte neviem ako ho nazvem), ale v tomto článku by som vám rada sprostredkovala niečo z prednášky, ktorá sa tam konala a bola určená najmä pre budúce nevesty. Prednáška totiž začínala slovami, že každá nevesta by si mala uvedomiť, že prvé zábery a fotky zo svadby, ktoré budú zverejnené a budú pravdepodobne kolovať na fb do piatich minút, nebudú tie, ktoré vám o niekoľko dní pošle fotograf (dokonale upravené a nasvietené), ale tie, ktoré svadobčania odfotia v (ne)príhodnej chvíli mobilom. A keďže práve toto vytvára prvý dojem o svadbe, je dôležité, aby nevesta urobila čo je v jej silách pre dobre vyzerajúce fotky a eliminovala tak škody napáchané trasúcimi sa rukami a zlou technikou.

Nie som žiadny odborník na modelkovanie, predvádzanie a pózovanie a priznám sa vám, že mi ani len nenapadlo, že aj na takéto niečo by som si na svadbe mohla dať pozor. Ale ako som tak pozorovala a počúvala tú prednášajúcu, povedala som si, že to naozaj nie je nič zložité. A ruku na srdce, koľkým vám napadlo, že by ste si pred svadbou mohli niekde na internete vyhľadať ako sa správne postaviť pred fotografa?

A aby bolo ešte jasné, prednášajúca bola bývalá fotomodelka, ktorá vo svojich (odhadujem) 55 rokoch vyzerala neskutočne. Okrem štíhlej krásnej postavy a bezchybného účesu sa mi na nej veľmi páčila prirodzená vráskavá tvár s jemným mejkapom, tmavomodré čipkované šaty po kolená s 3/4 rukávmi a jednoduché perly na krku. Čo však u mňa vytváralo dokonalý dojem, bolo držanie tela a krásny vzdelaný prízvuk. Ono totiž nie je dôležité iba to, ako vyzeráme, ale aj to, ako pôsobíme na svoje okolie. A výslovnosť, artikulácia, slovník... sú veci, ktoré dnes mnohí podceňujú. Náš rečový prejav však na fotkách nevidno, preto radšej prejdem k jej radám.

Ak patríte k väčšine, ktorá nemá správne držanie tela a zhrbený chrbát je vaše poznávacie znamenie, zbystrite pozornosť. Nedá sa totiž predpokladať, že na svadbe dokážete na svoje praktiky úplne zabudnúť a celý deň chodiť krásne vzpriamená. K prirodzene rovnému postoju by vraj malo pomôcť 15 minút denne, počas ktorých si vodorovne umiestnite v oblasti krížov nejakú tyč/palicu medzi chrbát a ruky (približne v záhybe lakťov). Ruky, ktoré máte mierne za osou tela, sa prirodzene chcú dostať do svojej pôvodnej polohy vpredu, a tak vyvíjajú tlak na palicu, ktorá tlačí na kríže a vy sa krásne vyrovnáte. Vďaka tomu budete pôsobiť vyššie a štíhlejšie. Nedokážem to lepšie popísať a kedže som ani nenašla vhodný obrázok (a na internete je vraj všetko...), rozhodla som sa vám to nakresliť. Prosím, nesmejte sa :-)

V prípade, že na fotení budete unavené a budete mať chuť sa zhrbiť a na chvíľu uvoľniť, pomôže vám, ak budete krúžiť ramenami (nemusíte robiť veterný mlyn, stačí ruky ponechať pri tele a krúžiť iba pleciami) a potom poriadne vytrasiete zápästia. Opadne z vás stres a bude sa vám ľahšie pózovať.

Základným pravidlom je nestáť rovno ako lata. Ak už máte nacvičené pekné rovné držanie tela a viete udržať vystretý chrbát, ďalším krokom je naučiť sa správne stáť. Úplne najjednoduchšie bude, ak sa postavíte tak, že chodidlá budete mať kolmo na seba, pričom jedna noha bude trošku viac vpredu. Opäť môj úžasný obrázok:

Ďalším efektným trikom je, ak ruky nebudete mať neustále "pricapené" k telu. Veľmi to pomôže nielen ženám, ktoré majú silnejšie ramená. Ak totiž držíte ruky ako vojak tesne pri tele, robí vám to tukové záhyby medzi šatami a pazuchami a pri pohľade zboku máte ruky nepekne široké a pôsobia tučnejšie. Ak si dáte záležať a ruky trošku odtiahnete, odhalíte líniu drieku a bokov a celé viac vyniknete. No a aby som vás už nestrašila mojimi výtvormi, tu je moja obľúbená fotka od Janky (swarovski, samozrejme aj s jej súhlasom):

K neveste neodmysliteľne patrí aj kytica, nie však každá nevesta vie, ako správne ju držať. Okrem toho, že by ste ju mali najskôr uchopiť pravou rukou a až potom ľavou (aby bolo vidno snubáčik a obrúčku), treba tiež vedieť, v akej výške ju držať. Ak ju držíte príliš vysoko, zakrývate si dekolt, šperky, krk... čiže to, čo je na vás pekné. Ak ju držíte prinízko (až kdesi na stehnách), vyzerá to nielen zvláštne, ale ruky máte opäť tesne pri tele a to nerobí dobrotu. Najideálnejšie je držať ju v mierne ohnutých rukách (pre matematicky zdatnejšie možno v 110-120 stupňovom uhle), čím si zabezpečíte viditeľný driek, boky aj dekolt a ruky budete mať vďaka tomu pekne odstúpené od bokov. Na prvom obrázvu vidíte, ako to vyzerá, keď má nevesta kyticu vysoko. Ja viem, tá kytica je prekrásna, sústreďte sa ale na to, ako si ňou zakrýva dekolt a predstavte si jej ruky zboku... Na tom druhom je to už správne a vidno všetko to, čo má vyniknúť.

A zo všetkého najdôležitejší je úsmev :-) K tomuto mala prednášajúca iba dve rady- usmievať sa treba stále, čo najviac. A nerobte tú chybu, že sa budete usmievať so zovretými perami (vraj ešte nevidela fotku, na ktorej by to vyzeralo dobre). Treba pekne ukázať zúbky :-) Optimálne je, ak bude vzdialenosť medzi hornou a dolnou perou na jeden prst. 

Určite však so mnou súhlasíte, ak poviem, že rovnako dôležité je tiež smiať sa očami. Mala na to jednoduchý trik. Zatvorte oči, predstavte si, čo máte rady, čo vás robí šťastnými (manžel, práca, kilo čokolády) a keď po troch sekundách otvoríte oči, bude zreteľne vidno, že oči sa vám úprimne smejú a vy sa celé rozžiarite. A nebudete mať problém s množstvom fotiek, na ktorých práve žmurkáte. 

 

Osobne si myslím, že všetky tieto tipy sú jednoduché, neznepríjemnia vám deň tým, že na ne budete musieť neustále myslieť a spravia vám dobrú službu. Tak verím, že aj rok 2013 bude plný krásnych svadobných albumov a krásne vzpriamených a šťastných neviest!

  • schockonajviac z celého článku sa mi páčia práve tie tvoje kresby 😉
    • lucia132super clanok 🙂 urcite pomoze dievcatam, ktore sa pred fotoaparatom citia akosi nesvoje... Uuuuzasne kresby 😃 😃 strasne si ma pobavila, normalne ta vidim ako otvaras nejaky program, a hutas,dumas, ze ako nam to polopatisticky vysvetlis 😃 bravo 🙂
      • pidanka_Ten pajko. 🙂 🙂
        • babatenko555suhlasím s @lucia132  🙂 super článok ! 🙂
          • quacka3789super, najma to drzanie tela a ruky, to je ako o mne 🙂 🙂 🙂
            • janica86veľmi chválim článok i kresbičky, nakoľko som maliarsky antitalent, sú bohovské! 😃 a rady super, skúsim sa na ne potom v deň D rozpamätať 😉
              • lucia132@pidanka_  
                @babatenko555  
                @quacka3789  
                Inak baby este doplnim, ze dobra rada je, aj ukazat prsty na rukach - akoze nie v style: Ahaa, mam prsty... ale ked je ich vidno na fotkach (napriklad ak mate ruku vbok), tak to vyzera velmi pekne, resp. to predlzuje ruky a tym posobi sympaticky (to som tkau mudrost niekde citala) 😃 inak staci aj okukat napriklad ako sa stavaju herecky pri pozovani na cervenych kobercoch - cize nieco na tom bude 🙂
                • alenquita
                  AUTOR
                  @schocko  
                  @lucia132  
                  @pidanka_  Dievcata, keby ste ma videli 😃 Neuverite, ale vyse hodiny (!!!) mi trvalo, kym som prisla na to, ako to nakreslit, jednoducho znazornit a potom ulozit obrazok tak, aby nebol maly a okolo neho volny biely priestor (akosi sa mi nedarilo ulozit iba vyznacenu/vyrezanu cast). Uz som mala chvilky, ze to cele vymazem a nic vam nenapisem 😃
                  • erikakissovaDakujeme 🙂
                    • majiskooešte si to pred svadbou aspoň trikrát prečítam 🙂 patrím do skupiny nepekne sa hrbiacich.. na intráku nemám žiadnu tyč tak sa prechádzam so statívom za chrbátom 😃 ďakujem za užitočné rady!
                      • sannussiJa to vravim vzdy a kazdej neveste a zenichovi - najkrajsie fotky su s USMEVOM!!! 🙂

                        Skvely a poucny clanok! 🙂
                        • alenquita
                          AUTOR
                          @majiskoo  No tak Ty uz nejake tie triky poznas 😉 Len tak dalej 🙂
                          • alenquita
                            AUTOR
                            @sannussi  Zuzka dakujem, zvlast od Teba je to velka pochvala 🙂
                            • modreznebaUzasny - poucny clanok, dakujem za cenne rady🙂
                              • denisalvdobry clanok.