Je možné mať civilný ale aj cirkevný sobáš ?

Dobrý deň chcela by som sa informovať či je možné mať najprv civilný sobáš a potom niekedy mať aj cirkevný ? Máte s tým niekto skúsenosť ? Ďakujem.
Odpovedať
Nie.po civilnom si môžete riešiť požehnanie,2 sobáš uz nie
Odpovedať
veru, ze nie
Odpovedať
@cacianka @3macinka3 Coze? Samozrejme, ze moze. V tomto poradi sa to smie. @iveta7272 Poznan ludi, co to takto mali ;) Najprv civilny. Neskor sa vzali aj v kostole. Pri civilnom sobasi ostavas pre cirev stale slobodny clovek, takze mozes mat neskor sobas v kostole. Ale naopak sa neda. Ak mas najprv cirkevny, tak ten obsahuje aj nalezitosti civilneho a zapisuje sa do matriky, takze nie je mozne mat potom este osobitne civilny.
Odpovedať
Ahoj, je to možné. Najprv však musí byť civilný. Potom možeš mať aj cirkevný sobáš- ale už to nie je taký normálny cirkevný sobáš, ale volá sa to posvatenie manzelstva.
Odpovedať
Môžete mať samozrejme potom aj cirkevný, ale tak ako už písali vyššie, je to posvätenie manželstva v kostole. Dátum sobáša samozrejme ostáva ten, aký, ste uzavreli na úrade, čiže civilný. Je to tak, ako keď napríklad manželia, si chcú po trebars 20 rokoch obnoviť sľuby..tiez to nie je "nový sobáš" :-)
Odpovedať
@fokuska asi to mysleli tak, že ono to už nie je "druhý" sobáš, ale posvätenie v kostole. A síce človek, ktorý uzavrel civilný sobáš, je "slobodný" v istom zmysle pred cirkvou, ak by bol rozvedeny, tak už v katolíckom kostole sobáš mat nemôže, potreboval by zrejme dispenz,to už neviem presne. Teda ani s tou "slobodou" to nie je úplne tak.
Odpovedať
Profilova fotka
My tak budeme mat. 20.1.2018 bol civilný, 3.10.2020 bude cirkevný. Ale teda dátum sobáša ostane 20.1.2018? 😂 To som nevedela (niežeby to nebolo jedno)
Odpovedať
@kathhii @bibusa36 Bola som na takych sobasoch, kde sa najprv brali civilne a potom bol sobas v kostole a cely obrad v kostole sa ani slovkom nelisil od inych. Tak neviem - je rozdiel len v nazve? Ved ked nebolo cirkevne/sviatostne manzelstvo uzavrete, tak "len" posvatia to civilne?
Odpovedať
@hatsepset Datum ti istane civilny, kedze ten je zapisany v matrike.
Odpovedať
@fokuska áno, je to ten istý obrad, ale neberie sa to ako nové uzavretie manželstva. Skrátka manželia majú jediný dátum svadby, neuzavru "nové" manzelstvo :-)ako napríklad sa, rozhodnú manželia si trebárs obnoviť sľub. Sľub je ten istý, samozrejme, ale neuzavru sobáš opakovane
Odpovedať
@fokuska v podstate ano, posvätia civilné manželstvo.
Odpovedať
@bibusa36 Zaujimave... nejde mi to stale dokopy, pretoze knaz cely cas hovori o tom tuto snubenci idu uzatvorit sviatostne manzelstvo, hovorili si manzelsky slub, kde sa hovori Ja, X, beriem sit eba Y za manzela a slubujem pred vsemohucim Bohom, ze ti budem vernou manzelkou...atd., potom knaz vyhlasil, ze uzavreli sviatostne manzelstvo. Tak to znie teda maximalne zvlastne, ze vsetko znie tak, ze uzatvarame manzelstvo, ale pritom ho len svatime? Ved to by vsetko malo bythovorene potom v tom zmysle. A zas viem o inom pare, kde sa brali rychlo kvoli tehotenstvu a to v kostole,len so svedkami a kratkym obedom s rodicmi. Neskor, asi o rok chceli klasicku velku svadbu. Na urade uz nemohli, v kostole uz nemohli. Tak priamo v sale, kde bola hostina mali na zaciatku nieco ako posvatenie manzelstva. Tusim, ze tam bol knaz, ktory ich sobasil a hovoril nieco o tom, ze takto po roku si opatovne potvrdzuju svoj slub a ze im zas pozehnava a pod. Takze takou formou by to davalo zmysel, ak hovorime o posvateni a nie uzatvarani manzelstva.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bibusa36 A inak, podpisovali aj cirkevnu zapisnicu, pretoze cirkevne manzelstvo uzavreli v inom datume ako civilne. Ale na vsetkych uradnych papieroch a zalezitostiach uvadzaju samozrejme to civilne uzavrete, kedze to je uradne platne. Ale v ramci cirkevnej obce maju cirkevne manzelstvo uzavrete az od datumu toho druheho sobasa v kostole.
Odpovedať
to neviem ci sa tuto da. co mam skusenosti tak je to ta, ze mas civilny sobas a potom mozes ako keby take posvatenie v kostole ale to je vsetko, uz to nie je ako druhy sobas
Odpovedať
@kuciara nooo takto nejak to mam v hlave zapamatane aj ja. ten druhy sobas ale nema taku vahu ako cirkevny. je to nieco ako posvatenie slubu napriklad
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?