Svadba slovenky s čechom

Profilova fotka
Ahoj viete my poradit kde si mam vybavovat obciansky preukaz ak mame svadbu SK-ČR na slovensku, ale premýšlame, že by sme sa chceli vrátiť do ČR... O občiansky preukaz mám žiadať na slovensku, alebo teda v čechách?... neviete my niekto poradiť ako to je??.. prípadne má niekto s týmto skúsenosti?... Ďakujem za odpovede... Kate
Odpovedať
Ak si obcanom SK tak na Slovensku. Vydajom mozes ziskat obcianstvo inej krajiny, ale dovtedy vsetko vybavujes doma. Dokonca ak by si ho statila v Cechach tak kontaktuj slovensku ambasadu a ta ti da docastny doklad na vycestovanie domov. Ak sa vydas, tak mozes poziadat o statne obcansto manzela. Myslim, ze sa za to plati (kazda krajina ma ine poplatky). A az potom ti oni mozu vydat oklad totoznosti.
Odpovedať
Ahoj, ja riešim podobný problém... my vieme, že budeme žiť v Prahe (aj keď svadba je na SK) a určite by bolo jednoduchšie, keby som mala české občianstvo. Mám si najskor vybaviť zmenu slovenského občianskeho a potom požiadať o český? to mi príde zbytočne komplikované... asi začnem obvolávať české úrady. Nemáte s tým niekto skúsenosti?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
@annalicious_ ahoj, ja riesim podobny problem, tiež svadbu budeme mať na SK ale chceme zostať bývať v Brne a chcela by som si zažiadať o česke občianstvo, ale neviem kedy oň môžem žiadať ... ak sa ti podari zistiť info posunieš mi ho ďalej? moc diky Bea
Odpovedať
Profilova fotka
Co se týče Slovenského občanství, tak si o něj klidně můžete zažádat i před svatbou. Sňatkem automaticky občanství nezískáte. Protože jste občanky EU, tak pro získání občanství ČR máte výhodnější podmínky a svatba na tom mnoho nezmění. Žádost se podává u Krajského úřadu podle adresy Vašeho pobytu. Správní poplatek za žádost je 2.000 Kč pro dospělého. Ale je potřeba ještě absolvovat zkoušku z jazyka a z reálií a ty jsou prý poměrně drahé (nevím přesně, nezkoumala jsem).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?