Vybavovanie dokladov po svadbe. Čím začať?

Profilova fotka
Nevesticky, ked uz budem mat sobasny list, kde mam zacat s dokladmi ? prosim vas, ako riesit situaciu, byvame s priatelom na pozemku jeho rodicou, potrebujem suhlas majtela - teda svokra, ze tu mozem byvat ? doklady ostatne vybavim len na zaklade sobasneho listu ci musim mat aj novy obciansky ? diky za rady ako postupovat :)))
Odpovedať
1
2
V prvom rade musíš mať prehlásený trvalý pobyt, ak si ho zmenila a na základe toho si vybavíš nový OP a potom ostatné,ale s tým pozemkom, to ti neviem povedať...A k vybaveniu OP potrebuješ sobášny list a potvrdenie o trvalom pobyte,ak si ho zmenila :-) veľa šťastia ja už behám pomaly týždeň :-D
Odpovedať
jasm isla so sobasnym listov vybavit novy obcianskypreukaz, vodicak, nasledne technický preukaz na moje auto, potom do zdravtnej poistovne. V socialnej poistovni by to mal zamestnavatel nahlasit. Ked budem mat v ruke uz novy obciansky tak ostatne - banky atd...
Odpovedať
obecny urad by ti mal dat potvrdenie ze tam bývas a stym k policajtom pri vybavovani občianskeho preukazu. Kolok na obciansky 4,50eur, vodicsky preukaz 6,50 eur, a technicky preukaz auta 12eur
Odpovedať
Ak budes menit trvaly pobyt k manzelovi a majitelia su jeho rodicia, budes asi potrebovat ich suhlas. Tam tusim pozaduju vypis z katastra o tom, kto je vlastnik, a k tomu aj suhlas. My sme prisli na obecny urad, kde sme poziadali o trvale bydlisko (bol to nas byt, ale mali sme v nom stale len prechodny pobyt - ked sme vybavovali prechodny pobyt, museli sme jeden druhemu podpisat suhlas, ze suhlasime s tym, aby tam ten druhy mohol mat prechodne bydlisko, aj napriek tomu, ze ten byt bol nas), kde nam ho bez problemov zmenili, nakolko v systeme uz bola evidencia, ze sme manzelia. Ani sme nepotrebovali sobasny list. Potvrdenie nam nevydali, nebolo potrebne. Potom mozes ist na policiu vybavit novy obciansky, kde taktiez nebolo treba to potvrdenie, lebo to v systeme uz videla, iba sme prisli a poziadali - v pokladni sme uhradili 4,50 za OP a 6,5 za VP - nebolo potrebne ani kupovat kolok. Na policii ti daju potvrdenie na A4, ze sa ti OP a VP vybavuje.Medzitym, kym sa ti vybavuje OP, mozes skocit do zdravotnej poistovne (zmenu treba do 8 dni nahlasit) a nahlasit zmenu mena a trvaleho bydliska. Vydanie obcianskeho trvalo 3 dni, vydanie vodicaku 5 dni - ale trva to aj dlhsie.. Az potom, ked budes mat OP, potom ti staci ist do banky, telefon, a pod. vybavovat.
Odpovedať
@empathia na technicky ti stacila iba ziadost o zmenu udajov alebo ti znpva kontrolovali aj vin na karoserii ako na prepisr?
Odpovedať
na technicak staci iba vyplnena ziadost o zmenu udajov...nekontroluju nic :-)
Odpovedať
iba ziadost :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
Vie mi niekto poradiť - občiansky a vodičák musím ísť vybaviť na políciu v mieste trvalého bydliska, alebo kdekoľvek v SR?
Odpovedať
@ivkaq v mieste trvalého bydliska
Odpovedať
Profilova fotka
@moni244 Ďakujem.
Odpovedať
Potrebujem papier o trvalom pobyte aj keď mi ostáva ten čo mám na občianskom ? Alebo mi stačí len starý občiansky a sobášny list ? Ďakujem :)
Odpovedať
@petuska621 Iba stary obciansky a sobasny list. Oni to uz maju v systeme, ze kde mas trvaly pobyt. My ked sme kupili byt a menili trvaly pobyt a nasledne isli na policiu vybavit novy obciansky (asi hodinu po tom, co sme si na urade zmenili ten trvaly pobyt), pekne to tam v systeme mali :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ďakujem a náhodou nevieš či musím ísť v mieste trvalého pobytu alebo kdekoľvek ? lebo s VP a pasom som nemala problém keď som vybavovala ale neviem ako to je s OP ?
Odpovedať
@petuska621 no podla mna novy obciansky treba vybavit tam, kde mas trvaly pobyt. Ja ked som sa stahovala v ramci BA z jednej mestskej casti do druhej, tak som novy OP musela ist vybavit uz tam, kde bol ten novy trvaly pobyt. Takze toto fakt neviem, este som o tom nepocula, takze mozno sa to aj da..
Odpovedať
vedel by niekto poradit... musime mat ako manzelia tu istu adresu na trvaly pobyt alebo si mozem nechat ja svoju adresu aj manzel svoju a zmenim si iba novy obciansky ?
Odpovedať
Profilova fotka
@lucia1616 nemusíte mať rovnakú adresu......aké zmeny si dáš na polícii zapísať (na základe doručených dokladov preukazujúcich právoplatnosť zmeny) tak také ti zapíšu. napr. ja som mala svadbu pred rokom.... trvalý pobyt prievidza, manzel - topolčany. zmenu trvalého pobytu budeme riešit až tento rok, nakoľko sa nám stavia byt a dokončený bude az na jesen.....tak az potom dojdeme obaja s papierom na zmenu trvalého pobytu (a budeme mat spoločnu adresu).
Odpovedať
Profilova fotka
Akurat to riesime. Vybrat sobasny list, zmenit trvaly pobyt, na policii obciansky preukaz, vodicak, pripadne pas a karta poistenca. A potom ked mas obcianku vybavujes dalej / zamestnavatel, banka, kataster, spravca domu, elektrika, plyn, televizia, internet, telefonny operator, koncesie ;))) Inac je to v poho, nie je to take strasne. Mnohe zmeny spravis aj cez net :-)
Odpovedať
Profilova fotka
aha baby ako to tu citam aj ja mam problem..zijeme v UK no ja mam trvaly pobyt u rodicov v NR a moj je z KK a tam je aj svadba..ja do NR nestiham ist menit doklady, a ako tu pisete nie je mozne ich vybavit v inom meste..cize otazka..ked si dam trvaly pobyt na jeho byt v KK daju sa mi vybavit vsetky doklady potom v KK? a potrebujem este daco na zmenu adresy okrem toho katastru?staci ze tam bude potom moj manzel? a kde to mam vybavit na meskom urade ci? sorry za milion otazok no ja fakt neviem ako to funguje na svk..a este detail ja potrebujem vybavit uplne vsetky doklady teda pas, OP a vodicak do 5dni..je to mozne? a vyhnem sa ceste do NR bo by som to nestihala otocit nazad do UK ;-/
Odpovedať
Profilova fotka
TAk my sme sobasny list dostali rovno na svadbe hned po obrade, ptom som len skocila na urad nahlasit zmenu pobytu a mena, len o tukli do PC ani ziadny papier mi nedali a rovno na policiu vssetky doklady OP, VP, CP a tam uz hned videli v PC zmenu, teraz cakam doklady. do ostatných institucii om poslala mailom sobasny list a vsetko mi opravili takto, cize nic zlozite. ale v zahranici je to ovela komplikovanejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@simika4 no podobne to mam ja, lenže mna najviac trapi, že neviem čo s priezviskom.rada by som ho hned používala v uk, ale neviem, či bez zmenených dokladov môžem.... asi nie :( a po svadbe niekoľko dní odlietame, tak nebude čas meniť občiansky aj pas... vrrr 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
Premýšľam nad tým, pokukala som stránku ministerstva vnútra sr aj ambasády v londýne. hm. teoreticky by sa pas s novým menom na základe sob. listu dal vybaviť pri predložení starého /pôovodného pasu. občiansky tam nikto nechce. čiže eventuálne si ho môžem hned v stredu po dať spraviť a vyzdvihne mi ho niekto z rodiny a doručia... a cestovať môžem na občianku. ale neviem, či to neznie tak podvodne.... nerada by som seba alebo druhých dostala do problémov, ale toto mi príde ako relatívne schodná cesta. no a tu v UK ked príde pas a sobášny list, tak môžem zmeniť meno, nie? =-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zelmira333 nam daju sobasny list hned v sobotu, v pondelok dam prelozit, pas vybavim tu na ambasade.obcianku nemenim, aj tak ju tu nepouzivam...
Odpovedať
Profilova fotka
tak ja som vsetko stihla...v pondelok rano cca o 10am sme si vyzdvihli sobasny list..sice sme si na policii posedeli skoro 4hodiny no vsetko prebehlo hladko..trvale bydlisko mi ostalo v NR nic menit netreba doklady vam vybavia aj v inom meste..zaplatila som cca 150eur a v stredu rano som mala vsetky doklady v rukach teda pas, op a vodicak..cize dievcata bez strachu a stresu..vsetko to ide hladko :-)
Odpovedať
Profilova fotka
My máme svadbu 2.5. a na svadobnú cestu ideme začiatkom augusta. Nemám pas, tak si ho chcem dať spraviť až po svadbe, nech nemusím potom meniť meno. Len neviem, kolko pred dovčou mi musí platiť pas, ak chceme ísť k moru (Turecko, Malorka, Grécko -ešte nevieme). Ďakujem za rady.
Odpovedať
@eroska88 platny je hned odo dna vydania
Odpovedať
pridávam svoj úradový maratón (bez zmeny trvalého pobytu): - ako prvé na matrike vyzdvihnúť sobášny list - zdravotná poisťovňa - treba nahlásiť do 8 dní, nový preukaz sa dá poslať aj poštou - polícia - zažiadať o nový OP a vodičák - mail do práce, aby mohli nahlásiť zmenu do sociálnej poisťovne (nebolo treba posielať žiadne papiere, počkajú až na nový OP a zmenu nahlásia) - s novým OP vybaviť kataster, banky, iné poisťovne, lekárov, mobilného operátora, bytové družstvo, elektrárne... - mail iným inštitúciám, ktoré vám posielajú poštu (kluby, katalógy...) (kto potrebuje, nezabudnite na pas a techničák)
Odpovedať
Profilova fotka
@saintovci hej, to viem, len niektoré krajiny ako egypt majú, že pas musí byť ešte platný 3 mes. po príchode z dovolenky domov.. Či niečo také platí aj pred nástupom na dovolenku.
Odpovedať
dievčatá, musím íst osobne do plynárni alebo elektrárni a pod. inštitucii? Nestačí im zatelefonovať alebo poslať mail?
Odpovedať
@eroska88 nie take neexistuje....platnost po ano...ale pred nie :)
Odpovedať
Profilova fotka
Mám to za sebou a menila som aj trvalé bydlisko: najskor SOBÁŠNY LIST zmena BYDLISKA - trebalo výpis z katastra o vlastníctve domu(8eur kolok na kataster) a na príslušný obecný úrad museli prísť všetci vlastníci domu-v mojom pripade obaja svokrovci OBČIANSKY - s potvrdením o zmene bydliska + kolok 4,50 VODIČSKÝ - urobia spolu s občianskym + kolok 6,50 čaká sa 30 dní s novým občianskym potom do ZDRAVOTNEJ POISTOVNE, na sociálnej poistovni to urobí zamestnávatel a potom všade tam kde niečo máte-zamestnávatel,banka, poistovna, fakturacné adresy na telefon, internet.....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?