Čo robia na svadbe družičky?

Ahojte. Bola som na svadbe len raz v živote a tak mi napadá otázka - na čo sú vlastne družičky (na spomínanej svadbe ich nemali :) ) ? Chápem, že by to mali byť tie slečny v rovnakých šatách, ale pokiaľ viem, u nás ani to nie je veľmi zvykom a tak sa teda pýtam - čo také družičky vlastne na svadbe robia a aké je výberové konanie? ;-) musí byť slobodná? mladá? rodina? či kamarátka? kto vlastne tie družičky sú? všetky (mladé) ženy na svadbe? či len tie dievčatká? je to pomenovanie osoby alebo jej funkcie? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
kazda Ti odpovie nieco ine, vsade je to len o zvykoch :) a btw. ja som tiez nemala ziadnu "oficialnu" :)
Odpovedať
Profilova fotka
U nas je to tak, že je jedna hlavna družica a jej družba, títo dvaja sa starajú o niektoré oficiality a mali by byť po ruke keby ste s manželom niečo potrebovali. U mna to bol brat a manželova najstaršia neter. Ostatné slobodné dievčatá majú u nás pomenovanie družičky a nestarajú sa o nič, len sa bavia, užívajú si zábavu :-)
Odpovedať
no hlavna druzicka nevesty hlavne jej pomaha vybrat saty, chodi s nou napr na skusku vlasov a ucesu, pripadne jej organizuje rozlucku so slobodou, pomaha jej v den D ozdobovat vchod, dvere, salu, potom robi aj odpytavanie /ak sa dohodnu takto so zenichom/, potom napr na wc jej pomoct so satami :) alebo napr ide s nou po polnoci ak ju unesu, na disku a pomaha jej prezliect sa do popolnocnych siat a vsetko co potrebuje nevesta, tak sa obracia na druzicku
Odpovedať
@jabuducanevesta Takze to bude asi niektora najlepsia kamaratka alebo sestra ze? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ksebea Podľa mňa plnia len estetickú funkciu :-D Ja som žiadnu družičku nemala a vydala som sa aj bez toho ;-) a to že chodí vyberať šaty s nevestou, účes atď :-D to môže robiť aj tvoja mamka aj hociktorá kamarátka ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
No u nas sa tak traduje, ze druzicky su slobodne dievcata a odhanaju zle moci od nevesty spred kostola:)Preto by mali byt oblecene v podobnych satach ako nevesta, aby pomylili zlu moc:) Nieco podobne sa dozvies aj vo svadobnom bedekri:)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Tento zvyk má svoj skrytý význam: duchovia, ktorí by chceli ublížiť neveste, si ju majú zmýliť s niektorou z družičiek. Aby sa to podarilo, mali by mať družičky podobné šaty, ako má nevesta a nevyhnutnú kytičku. Dnes majú aj iné úlohy, ako len chrániť nevestu - pomáhať so šatami, starať sa o slobodných mládencov, priniesť vreckovky, rúž, alebo pripnúť vlasy sponkou, starať sa o gratulačné kvety, o uloženie svadobných darov a v neposlednom rade aj o zábavu. Dalo by sa povedať, že sú to akési jednodňové komorné, ktoré tiež môžu na svadobnej hostine predniesť i slávnostný prípitok. Je to veľká pomoc a uvoľní to nevestu. My budeme mať veľkú svadbu a sama by som to nezvládla. Baby mi pomáhajú aj s výzdobou a obliekaním do šiat. Poslednou úpravou a zvádnutím stresu z dokonalosti.
Odpovedať
podla tradicie to bolo tak ako baby pisu, s tymi duchmi.... prakticky v dnesnej dobe je to cele o tom, ze ti ma kto pomahat - pripinat chlapom pierka, pomahat ti obliekat, podrzat kvety, odniest dary, postarat sa o to aby vsetko slapalo ako ma :) davaju na teba pozor ci nemas rozmazany makeup, vytiahnutu sponku, zaspinene saty, cokolvek.... u nas vsetko prebehlo perfektne aj vdaka tomu, ze na "moje baby" sa dalo spolahnut.... a vobec nemusia mat rovnake saty - moje mali naramky krasne rucne robene
Odpovedať
@ksebea ano, sestra alebo blizka kamoska alebo este aj robi odcepcenie
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
ahojte baby robím si predbežný zoznam a veci čo všetko treba zariadit postupom casu ku svadbe a chcela by som sa vas spytat ze ci mate nejaka skusenost s tym ci moze byt moja najlepsie kamaratka moj svedok a zaroven aj druzicka ?:)
Odpovedať
@wevusik moja bola:) takze kludne
Odpovedať
Článok sa načítava...
Na co su druzicky? Na nic... :-D Raz bola so mnou skusat saty jedna kamaratka, potom druha a nakoniec som si aj tak vybrala, ked som bola s maminou :-) Pierka si kazda zena pripla tomu svojmu a kto nemal partnerku, tomu som pripla aj ja :-) Na ucese a make-upe som bola sama, do siat ma zasnurovala mama s fotografom :-D A kvetiny pri kostole som "podavala dalej" manzelovej sestre a svagrine - tie sa o ne postarali... podla mna su druzicky v rovnakych satach iba privleceny nezmysel...este aby som riesila, ze sa niektora urazi, ze druzickou nebola...
Odpovedať
@segga druzicky su presne na tie veci, ako pises- rozdavaju pierka, pomahaju s kvetmi a darmi, rozdavaju zakusky, priväzuju stuzky na auta, pomahaju pri zacepceni... a proste pri vsetko, co potrebujes. Ako spominas, kazdy si pierko sice moze prinut sam, ale musi ho predsa od niekoho dostat. Aj sestry a svagrina mozu byt brane ako druzicky.A nikto netvrdi, ze musia mat rovnake saty, to je na rozhodnuti nevesty a dohode. Podla slovenskej tradicie boli druzicky kamaratky nevesty a mali saty podobne dokonca tym nevestinym, aby ju obranili pred zlymi duchmi- tolko k tomu privlecenemu nezmyslu.
Odpovedať
tak tak, družičkami sú v podstate slobodné dievčatá, ktoré sú hosťami na svadbe. to s kým budeš vyberať šaty a dohodovať ďalšie detaily je na tebe, no úlohou družičiek by malo byť napr. usporiadať ti rozlúčku so slobodou, postarať sa o pripínanie pierok, viažu stuhy na autá, zbierajú kvety, hádžu ryžu a asistujú neveste v potrebných situáciach do tej miery, aby si nevesta mohla svoj deň náležite užiť :-)
Odpovedať
Podľa mňa sú družičky vlastne nevestina družina, podobne ako družbovia sú družina ženícha. Kamarátky a kamaráti. Ja žiadnu oficiálnu družičku nemám, ale poverila som niektoré baby z rodiny aj kamošky malými úlohami, ako sú starosť o kvety alebo kto bude strážiť dvere, kým ja budem na toalete, lebo sa nezavriem do kabínky.
Odpovedať
Profilova fotka
Tuto otazku som riesila pred svadbou aj ja a stale som nevedela ako to ma byt. V prvom rade ti odporucam, ak si nejake druzicky vyberies, daj im aj nejake ulohy pred svadbou, ak im dost doverujes. Ja som si celu svadbu planovala uplne SAMA a nalozila som si toho tolko na hlavu, ze mesiac pred svadbou som mala take stavy, ze to zrusim a kaslem na to, vsetko sa na mna valilo a ani nehovorim v svadobny den, kedy ma byt nevesta kludna, usmiata, uzivat si. Mne od rana vyzvanal mobil, vkuse niekto nieco chcel, vsetko sa pytali len mna a ja som uz mala toho dost. Potom som lutovala, ze som niektore ulohy nedala druzickam a tyzden pred svadbou uz bolo neskoro. A co sa tyka "vyberu" druziciek, ja som mala v podstate 5, ale to takym stylom, ze v pondelok pred svadbou sme si boli posediet, akoze na rozlucku so slobodou a tam som ich poprosila, ci by teda boli moje druzicky a ak bude nieco treba, aby mi pomohli na svadbe. Jedna je vydata, jedna rozvedena, jedna je moja sestra - bola aj mojim svedkom, jedna moja spoluziacka zo skoly a jedna manzelova sestra. V den svadby mi neskutocne pomohli, sestra urobila prekrasny prihovor na hostine, rozdavala aj s manzelovou sestrou pierka, zbierali mi kvety pri gratulaciach, rozdavali alkohol na stoly, kamoska ma obliekla do siat, dalsia ma z nich vyzliekla a tak :-) nebolo to nejak zorganizovane, kazda vedela co treba robit a tak nejak to islo samo :-) z toho som mala naozaj stres, ze este aj na samotnej svadbe budu za mnou ludia chodit a vypytovat sa co, kde, ako, preco, na co .... ale ani som si nestihala vsimat niektore situacie a vsetko bolo zariadene, prinesene, odnesene, odlozene, prelozene...... proste super :-) ale je urcite dobre mat niekoho kto ti takto pomoze :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Presne toto iste som riesila aj ja... Druzicky maju byt mlade slobodne zeny. Ale co ked na svadbe mate vsetky zeny vydate, niektore rozvedene, ostatne uz len deti (alebo pubertacky) dievcata vo veku 13-18 rokov. Mojou pravou rukou bola sestra, ktora mi bola aj za svedka, pripravila si prihovor, pomahala mi s vyberom siat aj s oblecenim, asistovala pri foteni, davala pierka chlapom, zbierala kvety od gratulantov...uloh mala celkom dost ale myslím, ze bola na to pripravena. Sama uz svadbu mala a ja som jej tiez pomohla co som vedela. Som jej velmi vďačná, ze vedela co - ako. Aj moje kamosky sa stale pytali, ci nieco nepotrebujem. Myslim si, ze ked mas kamosky, na ktore sa mozes spolahnut v zivote, tak na svadbe zvlast... a nemusia to byt zakonite len druzicky. ;-)
Odpovedať
@methexis ja stebou a zo satami suhlasim a predstavujem si druzicky tak ze sa snimi dohodnem prvni ci chcu rovnake saty alebo ci chcu mat kazda ine a keby chcu mat rovnaké saty tak by som sa opytala kazdej alebo by sme sa pozreli a kazda ake by chcela alebo ja ich nechcem nutit predsa :) ked nebudu chcet nemusia :) ale naj kamoska ona chce tak je super :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som mala jednu druzicku co mi pomahala takmer so vsetkym, kedze rodina bola daleko od nas. Vyberala so mnou saty, doplnky, vela veci som s nou preberala, kedze to chlapov nebavi dokola pocuvat len o svadbe :-p . Dokonca som jej volala s revom v noci asi tyzden pred svadbou, ze tie saty co mam sa mi nepacia a take som ani nechcela, tak ma utesovala :-D . Len to malo jeden zadrhel, ze na svadbe nakoniec nebola, ale bola to najlepsia druzicka aku som mohla mat.
Odpovedať
@wevusik ja som to mala tak, že družičky si samy vybrali šaty, a ja som mala také isté popolnočné, ale každá sme mali inú farbu
Odpovedať
Profilova fotka
ich družičkovanie začalo v momente, keď som oznámila termín svadby :-D samé sa mi navrhli, že mi budú pomáhať, tak sme mali na FB súkromný chat kde sme kecali a so všetkým mi pomáhali. svedkyňa najviac, tá pri mne bola aj šaty skúšať... moje družičky ma obskakovali už celý týždeň pred svadbou, ochotne pomáhali s darčekmi pre hostí ktoré sme ručne robili, v piatok pomáhali zo zákuskami a do polnoci boli so mnou v sále a zdobili, ráno sme sa všetky česali a líčili v jednom kaderku, kde vládla super atmosféra, obliekali ma do šiat, boli nápomocné pri odobierke - resp u nevesty ako ukážka vydajachtivých, mali na starosti závoj, zohnali mi 5 minút pred sobášom Colu na upokojenie žalúdka a od smädu, mali na starosti moju nepotrebnú tašku prvej pomoci, chodili so mnou na wc, boli pri mne, keď som skoro odpadla a kriesili ma... stáli pri mne aj pri odobierke a to najlepšie, bavili sa celú svadbu a tešili spolu so mnou!!!
Odpovedať
to len taky americky gyc :((( sorry mne sa to nepaci.... len aby mali fotky ? a nie kazda nevesta berie ohlad na ludi, a potom tie fotky aj tak vyzeraju.... sorry ale len gyc..... @ksebea
Odpovedať
Ja som teda družičky nemala, nejak mi to prišlo zbytočné, lebo nejakú extra pomoc som počas svadby nepotrebovala. Ale keď sa vydávala kamoška, tak som bola ja jej "staršia" družička a tam som mala viac povinností. V podstate som musela byť nachystaná skôr ako nevesta, lebo som s ňou bola od rána. Takže som bola u nich doma, najskôr som jej pomáhala s obliekaním, obúvaním atď. Potom som pripínala pierka hosťom, robila som odobierku, pri gratuláciách som preberala kvety, obálky a darčeky. No a na hostine som pomáhala roznášať vody, alkohol, koláče, krájať torty, vyberala som peniaze počas jedenia polievky, starala som sa o alkohol a koláče počas redového a nakoniec ešte pomáhala upratovať. Jo, a pomáhala neveste, keď šla na wecko :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@salsape ahoj mozem sa ta spýtat? ked ste sa boli dat spolu líčit a robit vlasky platila si to ty?? alebo kazda za seba? my sme sa tiez o tom bavili , že sa pojdeme spolu líčit a česat ,tak aby som vedela ako to chodi ..dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
dievčatá si to platili samé @carloscarlosko
Odpovedať
Ja druzicky mat nebudem. Pozyvam len dve kamaratky, obidve vsak byvaju inde, kazda aspon 200km, takze oni pridu az na svadbu. bolo by odveci im zadelovat ulohy, alebo aby sa trepali 200km kvoli skuske siat. taketo veci bude u mna zariadovat mamina, saty, uces sa poradim s nou.
Odpovedať
presne kazda robi nieco ine
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?