Dávajú sa pierka aj slobodným aj ženatým?

Profilova fotka
chcela by som vedieť, či dávate pierka aj slobodným aj ženatým a či sa musia od seba odlišovať. A či je potrebné, aby som každej slobodnej dievčine na svadbe dala kvietok. Ďakujem
Odpovedať
chlapcom sa davaju aj slobodným aj zenatym
Odpovedať
niekto dáva slobodným aj ženatým, niekto len slobodným :-)
Odpovedať
Profilova fotka
je to na tebe, na toto žiadne "pravidlo" neexistuje :) ja som však za to, že všetkým chlapcom / mužom dať pierka :)
Odpovedať
Profilova fotka
My sme napr. pierka vobec nedavali, ale ak sa davaju, podla mna sa davaju vsetkym, ktori su pozvani aj na svadobnu hostinu, bez ohladu na "stav".
Odpovedať
Profilova fotka
pokiaľ ja viem, tak tradícia je taká, že mali by sa dávať len slobodným...viem však o tom, že niektorí ich dávajú všetkým mladým...my sme nedávali nikomu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj u nas je zvyk davat vsetkym bez ohladu na to ci si slobodna alebo vydata :)
Odpovedať
Čo som bola v rámci svojej rodiny na svadbách (PP/Orava), tak oni dávali všetkým, bez ohľadu na stav a pohlavie. Čiže pierko som dostala aj ja, dokonca mám jedno odložené. A všetky pierka boli rovnaké, s vetvičkou a mašličkou. Myslím, že tu v BA asi ani nedávajú pierka, lebo som to tu nikdy nezažila, ale neviem... Sama sa v tom nevyznám, ale neverím, že existuje nejaké "takto to musí byť", skôr len ak sa chceš držať miestnych zvykov, treba si ich zistiť.
Odpovedať
Profilova fotka
Raz som niekde počula, že podľa akéhosi svadobného bontónu, sa pierka sa dávajú len mužom. Je to ozdoba určená na konkrétne miesto na odeve a vychádza z tradície. Má to logiku, súhlasím. Veď napokon, nevesta pripne pierko ženíchovi a nie aj ženích neveste... Pierka ostatným svadobčanom pripína prvá družička.Okrem toho, sú typy látok určené preovšetkým na dámsky spoločenský odev, kde môže aj vpich po špendlíku narobiť šarapatu na vždy
Odpovedať
ako sa povie: "iný kraj, iný mrav" ...ja pierka budem dávať všetkým mužom, či sú už slobodní alebo ženatí a to rovnaké... iné bude mať len môj drahý, ktoré mu sama pripnem... nerobím z toho veľkú vedu :) ps.: počula som už aj také, že podľa tradície sa pierko smerom hore dáva slobodným a zadaným, či starším smerom dole, tak si vyber... :)))
Odpovedať
Profilova fotka
ja tiez viem tak ako pise @gitane ze sa dava len muzom (zenam by mohli pierka oskodit saty) a len slobodnym druzbom ...dievcatam slobodnym (druzickam) zase idu kvietky alebo tie take naramky na rucku ... z tradicie viem povedat tolko, ze to malo svoj vyznam ked sa schadzali na "pierkovinach" (ked sa robili pierka) vsetci slobodni, ktori isli na svadbu a tam sa spoznavali (dievcata si mali moznost vybrat, kto bude ich partnerom - druzbom na svadbe) ...a v den svadby prisli druzicky s pierkami a vybrali si svojho partnera pripnutim pierka na ich odev... ich partner im za to daroval kvietok (teraz uz napr. aj naramok) ... je to pekne a ma to svoju hlbku ...predsa ti, ktori nie su slobodni uz svojho partnera maju ... :))) navyše do pierka sa zvykla davat vetvicka rozmarinu, ktora symbolizovala ich mladenectvo, pretoze vetvicku rozmarinu ako dokaz lasky ziskany od svojej milej si vkladali za klobuk len slobodni mladenci ... no ta asi tak :)))
Odpovedať
ako ty chceš ja som dávala každému žene a aj mužovi, rodičia a svedkvia mali veľké a aj náš syn, ostatný mali také menšie
Odpovedať
to zavisi odkiaľ pochádzaš a ake su u vas zvyky = iny kraj, iný mrav ... bola som svadbe, kde mali pierka všetci, potom bola svadba kde iba muži, potom svadba, kde nemal pierko nikto ... takže je to na vas, ako rozhodnete ... .
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ja som z NR-kraja a u nas je to bezne pre vsetkych
Odpovedať
ja som bola na vela svadbach a vsade sa davali pierka len muzom, zenam nie a dokonca ani ziadne naramky sa im nedavali ako kyticka pre druzicky...ale pierka dostali vsetci muzi bez ohladu na to, či je ženatý alebo slobodný...ja osobne sa idem vydávať o mesiac a pierka som si objednávala pre všetkých mužov...ale je to na tebe presne ako písali baby predomnou je to tvoja svadba a ty si sprav podľa toho ako to ty chceš a aké sú u vás zvyky
Odpovedať
Bola som na svadbe, kde som dostali pierka vsetci - a pacilo sa mi to, citila som sa dolezitejsie :). Na nasej sme davali len muzom. Aj na ostatnych svadbach, na ktorych som bola (sice len 3) dostavali len muzi, bez ohladu na stav, vek, zavazky ;)
Odpovedať
Profilova fotka
Pierka sa dávajú aj slobodným aj ženatým. Jediný rozdiel je v tom, že slobodným sa dáva pierko napravo a ženatým naľavo. Neodporúčam dávať pierka ženám, aby si nepoškodili šaty.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja to taktiež poznám tak, že pierka dostávajú len slobodný muži. 6eních a prvý družba majú pierka odlíšené od ostatných družbov a slobodní družbovia dostávajú pierka od svojich družičiek. U žien som sa s tým ešte nestretla, aby aj oni mali pierka...ale iný kraj, iný mrav :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Ja poznám že slobodným sa dávajú pierka na ľavú stranu a ženatým na pravú :)
Odpovedať
ja som dávala pierka každému / vlastnoručne vyrobené /, nech sú všetci vyzdobení a slobodným dievčatám som vyrobila náramky na ruku - také kvietky z organzy..
Odpovedať
je to pekné, ak je každý svadobčan vyzdobení, patrí do slávnostnej skupiny na tento krásny a neopakovateľný deň, ktorá žena má šaty veľmi háklivé, môže si pripnúť na kabelku a hlavne to má na pamiatku, aj ked to možno veľa ľudí časom vyhodí.... ako sa vám páči, tak si urobte.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
raz som bola na svadbe kde zenaty chlapi mali pierko otocene na dol a slobodny normalne tak ako ma byt
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?