Aká je normálna cena za fotografa a kameramana?

Profilova fotka
Dámy, musím sem napísať. Som veľmi zaskočená.... Kontaktovala som už niekoľko fotografov a kameramanov... Všetky sumy, ktoré mi boli poslané boli od 600e za foto + od 800e video... Mám aj hľadať lacnejších dodávateľov alebo sú to skrátka normálne ceny? Nerátala som s tým, že len za týchto dodávateľov dáme min. 1500 eur (keďže v cene služieb nie je doprava a iné náklady, ktoré si ešte vymyslia...) Nemáme žiadne špeciálne požiadavky, myslím, že sme celkom nenáročný keď chceme len pekné foto nie ako z minulého storočia a neroztrasené video...
Odpovedať
1
2
19
Profilova fotka
Ahoj..my to tiez akurat riesime a na lepsie foto som dostala ponuky 500-650e a na video 450 az 1500 ..asi zalezi aku kvalitu chces..a vyberame len podla recenzii lebo podla ceny sa ani neda...My mame kamarata dobrého fotografa ktorý si berie 500 a rande fotenie ma gratis..Ak by si mala zaujem poslem ti kontakt..Žiaľ technika je draha a viem kolko casu stoji úprava fotiek z celej svadby..
Odpovedať
Dobry den Stanka, ano, su to bezne priemerne ceny. Ak sa fotograf venuje iba foteniu, tak si musi pytat aspon 600€, pretoze po zdaneni a zaplateni vsetkych odvodov mu zostane zo zarobenej sumy iba polovica. Pri rocnom pocte svadieb okolo 25 mu prijmy z celorocnych svadieb vyjdu akurat na zaplatenie byvania za cely rok. Na jedlo, auto a fototechniku si musi zarobit inymi foteniami mimo svadobnej sezony. Pocas sezony si velmi nevie zarobit inak, pretoze stale sedi za pocitacom a robi fotky. Na svadbe je to tak, ze napr. DJ odohra, zbali si veci a cez tyzden ma volno a moze ist do prace. Kuchari a casnici urobia jedlo, upracu stoly a maju volno. Subor vas zacepci a odide domov. Ale fotografovi s kameramanom po skonceni svadby vsetko este len zacina - musi sediet desiatky hodin za pocitacom, aby spracoval fotografie / video. Ak by ste si to prepocitali na hodiny, tak by vam vyslo, ze fotograf zarobi za hodinu mozno tolko, ako casnici, ktori vam roznasaju jedlo. Ak chcete "len pekne foto nie ako z minuleho storocia", tak hladate fotografa, ktory pouziva fototechniku za tisice eur. Jeden standardny svadobny fotoaparat s vykonom a vybavou vhodnou na svadbu stoji 3500€. Fotograf potrebuje aj zalozny druhy fotaparat, objektivy a dalsie prislusenstvo za tisice eur. Fotograf ma bezne vybavu nad 10 000€. Ludia si to zvycajne neuvedomuju, ale tie fotky, ktore im ako divakom pridu bezne a normalne, su nafotene pristrojmi za tisice. Preto ziadny fotograf nepojde fotit iba za dobry pocit, lebo musi zaplatit ucty, hypoteky a splatky za fototechniku. Kazdy fotograf sa snazi drzat ceny uplne dole, len aby mal na zaplatenie uctov, pretoze nas fotenie bavi, malokto to robi bez toho, ze by ho fotenie nebavilo a robil to len ako pracu. Z vasho pohladu je to mozno vysoka suma, ale z nasej strany je to len to minimum, aby sme nezbankrotovali. Vela fotografov muselo prestat fotit, lebo nemali dost penazi na zivobytie. S kameramanmi je to este tazsie - tocit svadbu je narocnejsie nez ju fotit a navyse kamerova technika je nasobne drahsia od fototechniky. Toto je pohlad zo strany fotografa, mozno teraz budete lepsie rozumiet tomu, preco od Vas tolko pytaju :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zlatka117 Ďakujem za info. Je to moja prvá svadba, skúsenosti nemám :-D takže som sa chcela len spýtať... Chápem, že každý fotograf má vlastnú cenotvorbu a je mi jedno ako si ceny stanovuje, aku ma techniku atd. Len som chcela vedieť či su to bežne ceny týchto služieb :-) Rozhodli sme sa vybrať podľa práce a prístupu fotografa. Tak snáď sa rozhodneme dobre :) Ďakujem ešte raz a prajem pekný deň.
Odpovedať
Profilova fotka
@vladomiklos Dobrý deň. Popravde sa mi nechce čítať celú vašu správu. Bola to len moja nevinná otázka smerovaná skôr budúcim nevestám :-D Prečítala som si len úvod Vašich vyčerpávajúcich argumentov a chápem, je to len váš názor... Môj je trošku odlišný... :-) Ďakujem a prajem pekný deň.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanka080693 Dobrý deň, pozrite si našu ponuku na video a foto, poslal som Vám ju do Vašej pošty. Pekný deň, Maroš
Odpovedať
@stanka080693 Áno sú to bežné ceny ak nechceš fotky a video ako z minulého storočia :) Ak Ti to nevadí a ide hlavne o cenu nájdeš aj lacnejšie :) Žiaden kvalitný fotograf ani kameraman ktorý si je vedomý svojej ceny a kvality práce nebude robiť za menej Riešením ako mať aj kvalitu aj platiť menej je objednať si buď menšie balíčky alebo kratšie fotenie/točenie, niektorí fotografi ponúkajú možnosť fotenia do 20.00hod, alebo kameramani ponúkajú natočenie iba videoklipu.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@stanka080693 v odpovedi na @vladomiklos pisete, ze je to len jeho nazor a vas je odlisny. Smiem sa spytat aky teda je vas nazor?
Odpovedať
Profilova fotka
@realista a @lenka1996 Ďakujem za odpoveď :-) Ja som moju otazku ani nemyslela kriticky voci dodavatelom. Ako som v uvode uviedla, bola som len zaskocena. Skratka clovek neskuseny, rad vyuzije svadobne forum... Pekny den damy 😉
Odpovedať
@stanka080693 jediny kto ti vie dat spravnu odpoved je profik a ked odpoved od neho dostanes tak si ju ani neprecitas, naozaj velmi divny pristup. Kvalitna praca nieco stoji, to plati vo vsetkom, nie len vo fotkach a videu. Lacnych a nekvalitnych sluzieb mas ako maku. Preco mas saty aj za 200 alebo aj za 2000? Dja za 150 alebo kapelu za 1500? Ked ti foto s videom vychadzaju spolu 1500 tak narocna si, len si mala predstavu o nizsich cenach za peknu pracu. Ked si domov zavolas trebars opravara, nenauctuje si cestovne? Su na to bezne tabulky kolko sa uctuje za km, nie je to nenazranost daneho profika ale bezna skutocnost. To auto mu totizto nikto nedal a zadarmo neprevadzkuje. Ak mas sluzobne auto, mobil a pod. tak toto nikdy nepochopis.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavka121212 moja otazka znela ci je to normalna cena ja som nepotrebovala vysvetlit preco je to taka cena... Nenapisala som v prispevku ze je to draha neadekvatne ani nic podobne. Len ako neskusena som sa pytala ci to tak je ok... TO JE CELE! Vy z toho zas vsetci velku vedu robite... Citajte co sa clovek pyta a nedomyslajte si svoje otazky... Tym co pochopili dakujem a k ostatnym nemam zaujem sa vyjadrovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavka121212 moja otazka znela ci je to normalna cena ja som nepotrebovala vysvetlit preco je to taka cena... Nenapisala som v prispevku ze je to drahe neadekvatne ani nic podobne. Len ako neskusena som sa pytala ci to tak je ok... TO JE CELE! Vy z toho zas vsetci velku vedu robite... Citajte co sa clovek pyta a nedomyslajte si svoje otazky... Tym co pochopili dakujem a k ostatnym nemam zaujem sa vyjadrovat. Posledna vec -> do spravy sa mi ozvalo viac ako 30 fotografov a kameramanov s krasnou pracou a nizsou cenou 😉
Odpovedať
Článok sa načítava...
Oni tých 30 fotografov a kameramanov čo sa Ti iniciatívne prihlásili cez správy v štýle JA JA JA som lacnejší :) veľmi dobre vedia prečo sú lacní. Ich devízou je len cena a keď sa nevedia predať tak vypisujú celé dni súkromné správy na mojasvadba a nasľubujú aj nemožné :) Popri robote aj 350€ za víkend je super kšeftík :-|
Odpovedať
Profilova fotka
Táto téma sa už cyklicky opakuje nielen na tomto portály s rovnakým záverom. Dokonca aj portál moja-svadba o tom má článok starý niekoľko rokov. Koľko neviest si ho tak asi prečítalo ? Ľudia nepotrebujú počuť iný názor, chcú si len utvrdiť svoju pravdu.
Odpovedať
@stanka080693 ludia ktori sa tym zivia maju take ceny, to je pochopitelne. ak je to na vas rozpocet mnoho, treba hladat ludi co fotia kvalitne a pekne, ale nemaju to ako svoje zivobytie, ale mozno len obcasne privyrobenie. ak budes mat svadbu v okoli TN tak ti mozem dat do spravy na tip na jednoho z PN okresu ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@stanka080693 dobry den prajem, mate pravdu, chceli ste iba vediet, ci je to normalna cena. tu odpoved ste dostali, takze ste si veci overili. kolegovia vam vsak napisali aj pismeno B. je iba vo vasom zaujme a vecou vasej inteligencie, ci ste ochotna vypocut si doplnkove informacie. pouzivam umyselne vyraz INFORMACIE, pretoze to, co vam pisu profesionali, nie su "nazory", ako ste to pomenovali vy. my nemame nazory, my mame skusenosti a kazda jedna z nich, ktoru tu piseme, je podopreta konkretnymi faktami, nie domnienkami. takze aj to, co napisem teraz, mozete a nemusite citat - je to na vas, no moze vam to iba pomoct. draha technika u fotografa nie je preto, aby mohol frajerit, cim foti a aby mohol vela pytat za fotenie, pretoze ho technika vela stala. draha technika je v prvom rade OCHRANA kazdej nevesty, ktora sa nam postavi pred objektiv. je vo vasom najvyssom zaujme, aby ste fotografom kladli otazky aj o technike a nekaslali na to tym, "ze vas technika nezaujima a kamaratke nafotila jedna studentka s lacnym fotakom a mala krasne fotky..." slovo "profesional" znamena mnoho, no budem pisat iba par slov o technike, lebo inak by to bol dlhy roman. takze opakujem, je to vasa ochrana a je vo vasom najvyssom zaujme vsimat si, s cim fotograf na svadbu ide. do drahej techniky investujeme z viacerych dovodov. spomenut mozem kvalitu obrazu, rychlost ostrenia (zarucuje vyssiu sancu, ze dolezity moment neujde), vodotesne telo a objektivy (pretoze opitych a bujarych hosti, ktori rozlievaju obsah poharov, je na svadbe dost) a tak dalej, no velmi dolezitym faktom je aj to, aby fotak mal 2 pamatove sloty. znamena to, ze pri foteni mam vo fotaku dve pamatove karty a vsetky zabery sa ukladaju naraz duplicitne. kazdy, kto ide svadbu fotit iba s jednou kartou alebo nema fotak s dvomi slotmi, hazarduje s vasou svadbou. to si uvedomte vsetky prosim. pamatova karta sa moze pokazit hocikedy a ubezpecujem vas, ze sa aj kazi. a stracaju sa data, cize fotky. co urobite, ak vam fotograf oznami, ze fotky nema, lebo sa na kartu neulozili? nekecam, deje sa to a aj pri videu a aj tym najvacsim profikom. tomu nemoze nikto nijako zabranit. moze urobit iba jednu vec - pouzivat neustale duplicitne ukladanie dat. nic viac sa urobit neda, ale kazdy profik to robit MUSI !!! a taketo fotaky musi mat kazdy profik na svadbe dva. preto si polozte zakladnu otazku: ste ochotne riskovat, ze sa toto stane na vasej svadbe a nebudete mat fotky? ak ano, nemam namietky, hladajte dvesto-tristoeurovych fotografov. to, co vsetko platime z penazi za fotenie, vas naozaj nemusi zaujimat, ale malo by vas zaujimat, aku pridanu hodnotu tym ziskavate vy - ziskavate tym maximalnu bezpecnost, ze sa urobilo vsetko, co bolo technicky mozne, aby ste fotky dostali. vsetky tieto riadky nie su urcene iba vam, hoci ste oznacena v ich uvode. pisem to hlavne pre nevesty, ktore citaju, ale neprispievaju. viem, ze ich je takych vela. pekny den vsetkym
Odpovedať
@rora profesionál ktorý fotí alebo natáča svadbu každú sobotu každou ďalšou svadbou vychytáva muchy a stále sa zlepšuje. Dokonale ovláda ako priebeh svadby tak aj svoju prácu, vie kam sa najlepšie postaviť lebo o pol minúty bude nasledovať to a to. Súčasne sa profiluje jeho jedinečný štýl a to je to čo zaujme, súčasne pravidelnou praxou zisťuje akú techniku potrebuje vymeniť alebo doplniť aby sa posunul zasa ďalej. Toto všetko robí fotky a videá od profesionálov na prvý pohľad odlišnými od mainstreemu. Ľudia čo si tým občas privyrábajú sa len snažia kopírovať profesionálov, nemajú svoj vypracovaný štýl, majú chaos ako vlastne fotiť točiť, majú lacnejšiu techniku a to všetko sa prejaví na výsledku. Iste fotky a video môžu byť z pohľadu nevesty pekné veď sa na nich vidia, ale nebude to ono vysnívané profi video ani fotky. Príklad Moja priateľka je zástupca šéfkuchára, úžasne varí aj vo väčších množstvách. Keby mala ísť šéfovať - variť svadbu vypýtala by si 150€. Keby som šiel variť ja, lebo niečo som už od nej odkukal, pýtal by som si 70€. Slovenská nevesta by zobrala radšej mňa. Ale to jedlo by nebolo ako od profíka a ten rozdiel by bolo výrazne cítiť hoci hostia by to všetko bez reptania zjedli. A rovnako je to aj s foto video DJ :)
Odpovedať
@realista tvoj nazor. Mas na nho pravo. Ahoj.
Odpovedať
Profilova fotka
@rora to nebol nazor, taka je realita :) pekny den :)
Odpovedať
Tak neviem. Mám dojem, že sa na Slovensku šíri nebezpečný vírus. Vírus ŠAKTOLEN. ŠAKTOLEN má takéto príznaky: Pacient posudzuje jednoduchosť práce druhého človeka, a hlavné príznaky sú príznačné opakovaním slovíčok šaktolen,vedľajšie opakovaním slovíčok aveďsanenarobí a tobysomsám/a/spravil/a/lacnejšie, atomátestrááášnedrahé. Uvediem príklady v praxi. Pacient príde k cukrárke. A vraví: Ja by som chcel/a/ len takú jednoduchú tortu, šaktolen vylejete na plech, a šaktolen mi na ňu spravte takú jednoduchú orchideu,a ružu, a margarétu, nezábudky, šaktolen tak jednoducho/ babka má 90, a má rada kvetinky/chápete, šaktolen jednoducho, nech to nie je drahé. Cukrárka napočíta sumu / šaktolen výroba kvetiniek zaberie jeden pracovný deň / a pacient nakazený vírusom ŠAKTOLEN upadá pomaly do bezvedomia, pozor môže si udrieť hlavu o cukrársku stierku a upadnúť do šaktolenovej kómy. Pacient môže ešte v katatónii bľabotať niečo v zmysle, šaktolen vylejete cesto na plech, šaktolen vezmete marcipán a vytľapkáte orchideu, šaktolen dáte upiecť. Aplikovať sa dá aj všetky profesie, napr. pacient u grafika, šaktolen nahádžete písmenka do pc, a za to chcete toľko peňazí, napr. u kaderníka šaktolen spravíte šmyk šmyk, to aj sám zvládnem, kúpim si strojček. Prvotná liečba tohto vírusu môže byť homeopatická, snažíme sa pacientovi podať informácie o tom, že cukrárka musí mať školu a skúsenosti, živnosť, odvádzať platby za nájomné, sociálku, zdravotné a občas musí aj spať, jesť a vylučovať, alebo sa na to úplne vysrať. Že grafik musí mať okrem pc školu, grafický program, skúsenosti. Že aj krajčírka trpí na boľavý chrbát, karpálny tunel, pokazené oči... Liečba Šaktolenu homeopaticky nepomáha, pomáha poslať pacienta do riti, lebo liek na ŠAKTOLEN je žiaľ ešte vo vývoji. Aspoň na Slovensku, lebo síce inde nežijem, ale v Rakúsku zarábajú viac a nechápem prečo, ŠAKTOLEN je tuto vedľa za hranicou.
Odpovedať
Presne tak, treba sa opytat tych fotografov, ci maju zalozny fotoaparat, ci maju pristroje so zalohovanym zapisom, ci legalne odvadzaju dane a ci ta krasna praca je ich standardom pri vsetkych svadbach a na vsetkych zaberoch, alebo ci je to iba zobar vybranych najlepsich ukazkovych zaberov :) Ja len pripomeniem znamu pravdu, ze jedlo sa zje, alkohol sa vypije, saty vratia do pozicovne, vyzdoba sa vrati do agentury a jedine, co manzelom ostane v rukach aj o 50 rokov, su prstienky, fotografie a video :) Fotograf je velmi casto v rozpocte az uplne dole, pritom spolu s kameramanom ako jedini ucastnici svadby vytvaraju spomienku na cely zivot, maju nonstop stres a najviac sa namakaju. Niekedy sa na vysluzky pre hosti da viac penazi ako na fotografa. Nastastie manzelskych parov, ktori to chapu, je velmi vela, takze nie sme odkazani na neustale vysvetlovanie kazdej dvojici osobitne. Ja som na tejto stranke novy, tak som k tejto teme napisal prispevok, ale inak sa nechystam travit cas zbytocnym debatovanim a vysvetlovanim
Odpovedať
@stanka080693 zial z mojho pohladu to co popisujes je bezna cena za dobre a kvalitne fotky a video...ja budem platit tiez tolko a nemyslim si ze je to prehnana cena....za kvalitu sa proste plati, videla som prace ovela lacnejsich fotografov a kameramanov, a teda ze vobec sa mi to nepacilo, cest vynimkam :)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
@photostancik si predstav poznam fotografov co nie su ziadny babraci a vedia a aj fotia kvalitne, to, ze nevezmu 800€ ale "len" 300 z nich nerobi luzrov co akoze kopiruju. Zial na tejto ubohej stranke kazdy kto by takuto cenu ponukol alebo nedajboze kazda uzivatelka co odporuci niekoho takeho je zosmiesnena a znesena pod ciernu zem. Nikto neznevazuje vasu pracu, peniaze si pytate primerane... tak majte tolko chochmesu sa nevysmievat z lacnejsich moznosti... v kazdom pripade to nie ste vy kto ma posledne slovo. Ale nevesty a zenichovia ktori si vyberaju...
Odpovedať
Profilova fotka
@rora Asi st si zle prečítala to, čo Pán Stančík písal, nejako mi to nesdí... Nevidím žeby sa vysmieval, zosmiešňoval niekoho a písal o lúzroch a kopírovaní....
Odpovedať
Profilova fotka
@fotografovanieeu dakujem. uz som myslel, ze zase sa budem musiet branit sam. nie je to prvykrat, ze si nevesta vymysla veci, ktore nikdy napisane ani vypovedane neboli. dakujem este raz, vazim si to
Odpovedať
Profilova fotka
@rora ja som tiež trochu sklamaná lebo celá táto stránka má slúžiť na pomoc, informácie, uľahčenie organizácie a pod. ....veľa krát som našla fórum/diskusiu, kde sa dodávatelia navážali do neviest.... chápem, že nie každý má v živote šťastie a robí aj to čo ho skutočne baví, tí menej štastnejší potom asi majú potrebu každého kritizovať a tvrdohlavo si presadzovať svoje... hlúpe a smutné konanie... z jeden položenej otázky tu vznikne úplne ale úplne nezmyselná debata... čakala som len v odpovediach skúsenosti neviest a nie takúto "vzburu" istej skupiny fotografov...
Odpovedať
@stanka080693 v prvom rade si uplne znevazila prispevok fotografa ktory ti ako prvy napisal aj vysvetlenie, stacilo, ze mal iny nazor ako je tvoj. Na co sa pytas ked neprijimas inu odpoved iba taku aku chces pocut?
Odpovedať
co si chcela pocut? Je to velaaa, predsa sused vedla to vie zrobit za 250€. Alebo, ty nie si normalna? Iba 1500? Ved to je lacne, pod 2000€ nic neber :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja teda vobec nie som sklamana. Napriklad som netusila, ze sa daju mat dve pamatove karty v aparate, a urcite sa na to budem pytat, ked budeme hladat styl fotografie, ktory by sa nam pacil. A rovnako nevidim nic zle na tom, ked viem kolko, co, a preco platim, a dovolim si aj suhlasit, ze okrem spomienok Vam ostavaju po svadbe len prstene, foto, a video, takze ja osobne za seba dakujem vsetkym profesionalom, ktori sa slusne (az obdivuhodne) a fakticky vyjadrili k teme. Dakujem Vam.
Odpovedať
1
2
19
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?