Dĺžka čakania na svadobné fotky

Ahojte, chcela som sa opýtať ako dlho ste po svadbe čakali za fotkami? Bolo nám sľúbené, že to bude 5 až 6 týždňov. No už prešiel 11 týždeň a fotky nikde.... chápem, že je dovolenkové obdobie, momentálne veľa svadieb atď, ale myslím si, že to už preháňa. Čo by ste robili na mojom mieste?
Odpovedať
1
2
a co ti na to povedal fotograf? mas zmluvu? su tam podmienky za nedodrzanie terminu? my mame v zmluve do 3 mesiacov od svadby, ale aj keby to bolo dlhsie nestazujem sa, lebo nam uz robil ine fotenie a aj v buducnosti bude, mame kamaratsky vztah, cize je to vsetko o dohode...zaklad je vediet ci len odrbava alebo fakt nestiha
Odpovedať
@alicka55 závisí od toho, či máš zmluvu. My čakáme už tretí mesiac, zmluvu však nemáme, ústna dohoda bola dva mesiace, zrazu sú to tri, no nevadí, počkáme, uvidíme. Môžeš fotografovi zavolať, napísať, ak zmluvu nemáš, ostáva ti jedine dúfať a čakať
Odpovedať
@alicka55 My sme mali fotky aj video do tyzdna - kedze maju kazdy tyzden novu svadbu, tak by to nestihali robit, preto vzdy do dalsej svadby musi byt ta predosla spracovana ;) A ako bolo spomenute, ide o to, ci mate zmluvu - v nej ma byt definovany termin a sposob dodania, uhrady a tiez zmluvne pokuty - pre pripad, ze to zrusi, ze ochorie, ze vy si to rozmyslite, ze sa nedodrzia terminy a pod. Co by som robila na tvojom mieste: Mala by somdobru zmluvu a komunikovala priamo s fotografom.
Odpovedať
Profilova fotka
kazdy profesionalny fotograf, ktory si vazi svojho zakaznika, terminy jednoducho dodrzat MUSI. je mi luto damy, ale ak ste si objednali amatera, tak bohuzial, pravidla neexistuju a cakat budete lubovolny cas na otazny vystup....
Odpovedať
Profilova fotka
Seriózny fotograf to dodá max do dvoch týždňov, a výhovorky že má veľa práce neobstoja Ahoj
Odpovedať
Profilova fotka
@fotostudiopodhajska jemne to doplnim. nie je podstatne, ci dva tyzdne alebo dva roky. termin je vecou dohody a ak vyhovuje pred fotenim obom stranam, nemyslim si, ze je spochybnitelny. podstatne je, ze seriozny fotograf ho nasledne vzdy dodrzi :)
Odpovedať
@photostancik nie, neobjednali sme si amatéra.
Odpovedať
Profilova fotka
@monetta prepacte, ale tu nie je o com diskutovat. profesional bez zmluvy nepracuje. vy zmluvu nemate, takze ste mali amatera.
Odpovedať
Profilova fotka
@alicka55 moji klienti nečakajú viac ako 2-3 týždne, no v zmluve mám pre istotu viac. Nikdy sa mi ale nestalo ,aby sa sťažovali na termín dodania, skôr naopak:)
Odpovedať
Profilova fotka
@alicka55 ja som ju odovzdal do 24 hodin ;)
Odpovedať
@photostancik K tomu, ze seriozny fotograf vzdy dodrzi termin - myslim, ze sa vynimocne mozu stat aj neocakavane udalosti, ktore neumoznia splnit termin - ci uz nejaky technicky problem, alebo rodinne udalosti, vazna choroba a podobne. V takom pripade je na mieste hned to novomanzelom oznamit, ospravedlnit sa, povedat nahradny termin a ten uz samozrejme dodrzat. Slusnou a ferovou komunikaciou sa da vyriesit velmi vela, tento pripad ale vyzera naozaj velmi neseriozne :(
Odpovedať
@photostancik my sme nemali zmluvu z úplne iného dôvodu ;)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@monetta to je jedno. hoci chapem, ze dovody mozu byt rozne. isteze plati aj ustna dohoda alebo mailova historia, ale pre obe strany je vyhodne a potrebne mat zakladne veci na jednom papieri. nie kvoli uradom, ale kvoli sebe :) ale kazdopadne si nemyslim, ze ste nemali verejne napisat, ze ste nemali zmluvu, pretoze vo vasom profile toho fotografa vidim a takto ste ho vlastne prezradili, co nevyzera pre neho dobre :)
Odpovedať
Profilova fotka
@fokuska ale isteze. to je samozrejme, ze existuju veci, ktore mozu zabranit plneniu. rovnako sa mi cestou na svadbu rano moze stat nehoda a nevesta nema fotografa. ale to su extremy a ja pisem o vseobecnych pravidlach :) myslim vsak, ze si obaja rozumieme :)
Odpovedať
Profilova fotka
@fotostudiopodhajska osobne si myslím , že serióznosť nie je o dvoch dodacích týždňoch.... ja mám s každou nevestou spravenú zmluvu kde sú presne stanovené podmienky v akej forme fotky dostanú ,dátum kedy najneskôr obdržia fotografie čo je u nás 31 PRACOVNÝCH DNÍ atď.... lebo dva týždne je dosť málo ak sa svadbe 100% venujete lebo ako sa ľudovo vraví rýchlo sa ani pes nevy.....e
Odpovedať
@nikoletka258 máte v zmluve zahrnuté aj čo sa stane v prípade nedodržania termínu?
Odpovedať
Profilova fotka
@alicka55 Kazdopadne treba kontaktovat a zistit preco fotky meskaju. Predsa len ste mu uz zaplatili a teraz je cas aby vam on dodal co slubil. Pokial to aj vy nebudete urgovat si povie ze asi vam to je jedno a budete dho cakat a v lepsom pripade sa aj dockate. Stavaju sa take veci a na vasom mieste by sme na nic necakali. Pokial je seriozny bude s vami jednat narovinu. Drzime palce :)
Odpovedať
@janelicious03 Ahoj ponukol nam zlavu 50 eur. Nejde mi o zlavu ani nic podobne, ale skor o to, ze nie je podla mna korektne ked si dohodnem termin a presuvam ho z tyzdna na tyzden .. absolutne nam znechutil tu radost z fotiek, ktore sme ani nevideli ... pride mi to chore, aby som niekomu kazde 2 tyzdne pisala s nadejou, ze dodrzi co slubi, namiesto toho to len presuva
Odpovedať
@alicka55 to uz zial neovplyvnis, musis len dufat ze raz sa k tym fotkam dostanes, ak nemas zmluvu duplom, ale aj zlava potesi, aspon v tom je seriozny...ale nekorektne to je ano, pripadne mal ti vopred sam od seba pisat ze sa to opozdi....preto som rada, ze my sme sa dohodli na 3 mesiacoch (co je podla mna okej, kedze nas nie je iba svadobny fotograf a ma behom tyzdna viacero foteni) a ked budu skor tak ma to len potesi, okrem toho platime mu az po odovzdani diela :)
Odpovedať
@darina_peter_varhol_photo Predsa ste mu uz zaplatili? Fotky predsa vyplatim vtedy, ked ich preberiem - pozriem, skontrolujem ci su ok. Ok, zaplatili asi zalohu, ale vyplatit cele dielo predtym ako ho dostanem - to este niekto naozaj robi? A este bez zmluvy a doklade o zaplateni?
Odpovedať
@darina_peter_varhol_photo @fokuska my tiez platime az po prevzati a dokonca sme neplatili ani zalohu, ale zmluvu mame
Odpovedať
@janelicious03 @fokuska my sme platili zalohu pred svadbou potom na svadbe cast a zvysok mame doplatit pri odovzdani fotiek. Cize polovicu penazi uz ma asi preto je na "koni"
Odpovedať
Profilova fotka
@alicka55 áno mám :)
Odpovedať
@nikoletka258 a smiem sa opytat aka je "sankcia" kludne mi mozete napisat aj sukromnu spravu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@photostancik @monetta Pokial viem, na tom že fotograf nepoužije zmluvu nieje nič nelegálne :) Zákon neudáva nikomu povinosť mať akúkolvek zmluvu s kýmkoľvek. Ani s kaderníkom, alebo vizážistkou netreba mať zmluvu. Ak exituje objednávka napríklad aj v maily a dodávatel vystavý FA je to v portiadku. Zmluva musí byť len v prípade, že dodávetel funguje na zmluvu o dielo, lebo vtedy môže byť samotná zmluva daňový doklad. Ale napriek tomu, že nevzniká žiadna priama povinosť mať zmluvu, určite by som to vrelo odporučil, tak pre fotografa ako pre klienta. Sú v nej v písomnej forme termíny lehoty, rozsahy, miesta, ceny fotenia a podobne. Je to v podstete spísané to na čom ste sa dohodli a tým pádom to nieje iba slovo proti slovu.
Odpovedať
@alicka55 A to preco? Zaloha je samozrejme ok, ale preco ste na svadbe platili dalsiu cast? Za co? Dal vam doklad o tom kolko ste uz zaplatili? Asi by som mu po prebrati fotiek tu zvysnu cast uz nedoplatila, ale clee je to tazke, ked nemate nic podchytene na papieri.
Odpovedať
Profilova fotka
Zmluva je istým prejavom profesionality. Ak sa totiž s klientom na niečom dohodnem, chcem to mať na papieri, aby som bol krytý a rovnako aby mal klient práve pre podobní prípady papier, kde je napísané na čom sme sa dohodli. Samozrejme môže sa výnimočne stať (aj keď mne sa to chválabohu nestalo), že sa môže vyskytnúť nečakaný problém- choroba alebo technika. Tu by však mala nastúpiť na rad komunikácia s patričným prejavom ospravedlnenia z omeškania. Ak tomu tak nie je, tak je to buď amatér, ktorý nevie ako sa v podobných prípadoch správať alebo je to jednoducho neseriózny fotograf a treba ho preto patrične ohodnotiť!
Odpovedať
Profilova fotka
@nedeliak súhlasím, ved to iste som písal aj ja
Odpovedať
Poznam dost fotografov ktori maju aj do polroka odovzdavku. Podotknem patria medzi velmi vyhladavanych svadobnych fotografov. Kedze maju aj piatkove svadby + dofocovacky portretov v iny den a samozrejme cestuju aj fotit mimo SK. Ale bolo to tu uz spomenute profesionala neurcuje rychlost dodania ale vec dohody s klientom a ako ju dodrzi. Az som sa zasmial, ked tu niektori z vas fotografi vytasili svoje casi dodavky a hned som sa siel pozriet na portfoliia a uz tomu rozumiem preco taka dlzka dodavky.
Odpovedať
Profilova fotka
p.s.: u mna je to 60 kalendárnych dní
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?