Nepríjemná skúsenosť

Ahojte,chcem sa s vami podeliť o nepríjemnú skúsenosť z vlastnej svadby.Keď si myslíte že už máte všetko do detailu na svadbu pripravené a pravdepodobnosť,že sa môže niečo pokaziť je dosť malá,tak to zaškrípe. Asi sa nestáva často aby mal niekto nepríjemného,drzého až arogantného,neprofesionálneho kameramana(fotografa).Našla som ho na nete,volá sa Ján Ašverus z Jasoviec okres Topolčany,má svoju stránku,z ktorej ľahko uveríte že ide o profesionála...,no také neuctivé a drzé správanie k nám a k hosťom,to sa tak ľahko nevidí! Všetkým hosťom bol na smiech a nám na hanbu :-( Bola to najväčšia nepríjemnosť našej svadby :-( .A čerešničkou na torte bola situácia, keď sme si prišli pre video a fotky.Samozrejme vopred dohodnutá cena už nebola pravdou,navýšená o viac ako 80euro.Video sa dá pozerať len s USB,ked si odmyslíme špinavý objektív kamery ]-( Fotky sú katastrofa.15-20fotiek ,sú pekné,z 200 účtovaných(1fotka 40centov).Neospravedlňuje ho ani foťák,ktorý vyzerá ako z kindervajca.... Pochopitelne som nahnevaná,veď tá svadba mala byť o nás a našich hosťoch a nie o nepríjemnom kameramanovi. Prajem vám šťastný výber kameramana a bezproblémový priebeh svadby :-)
Odpovedať
daj nejaku foto na ukážku a internetovu stranku na neho
Odpovedať
jujuuuuuuuuuuuu...to mi je ľúto....už sa s tým nedá nič spraviť, ale aspoň že ste upozornili ostatné nevesty ...
Odpovedať
Profilova fotka
@kiska2 no tak podla tej jeho stranky a fotiek, ktore tam ma na ukazku sa da tusit, ze mu to velmi nejde. @kiska2 Vy ste si nepozreli jeho pracu? A tiez teda nechapem ako si niekto moze mysliet, ze sa da tocit svadba a fotografovat zaroven. Tak ale hadam aspon drahy nebol, a za usetrene peniaze za normalneho kamera a fotografa mozete ist napriklad na wellnes. Ale aspon fajn, ze si to sem napisala pre ine nevesty, snad sa poucia na chybe niekoho ineho. A zly zazitok na svatbe je mi samozrejme luto.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak a je to tu....kameraman co nam nafoti aj fotky...dve muchy jednou ranou....a vysledok? Nestastna nevesta...je mi to luto ze ste takto dopadli no bohuzial je tu dokaz ze oboje veci sa nedaju robit naraz...
Odpovedať
Profilova fotka
Nám kedysi dávno natáčal stužkovú a tiež to nebola žiadna sláva... Poznajú ho široko-ďaleko pod menom "trasľavý Ašverus". Mrzí ma, že si na neho narazila práve na svadbe... Ale naozaj by som asi nerobila to, že by som dala natáčať aj fotiť jednému človeku... My sme kameramana na svadbe nechceli, kamoška nám spravila iba foťákom zopár videí z hlavných častí dňa a na pamiatku nám to určite stačí a radšej sme si objednali fotografa :) Ber to pozitívne - vaše spomienky sú najdôležitejšie :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja len doplnim tommyfoto a mozno pisem aj za ostatnych co sa svadbam venuju poctivo a dlhodobo. Predpokladam ze kameraman a fotograf 2+1 urobil obdobne vysledky co ma odprezentovane na webe. Hnevad sa nanho je zbytocne ak nevesta si vybrala na zaklade jeho odprezentovaneho portfolia a dufala, ze na jej svadbe to bude ine. Nebude to ine dodavatel urobil len rovnaku pracu na aku je zvyknuty a podla ktorej si ho nevesty a stuzkarky vyberaju. Jedine na co sa mozete hnevatje to ze nedodrzal podmienky a to myslim predovsetkym cenu. Predpokladam ak nemate zmluvu tak ste si to aspon emailom dohodli.
Odpovedať
ked si si ho zajednavala nenapovedali ti nieco o nom uz len tie blaboly co ma napisane na stranke? Bal by som sa, ze pride nejaky kolotocar
Odpovedať
@daniela.ho Ahoj,stačí si ho dať do Googlu...
Odpovedať
@hapci Pozreli sme si len tie videá,ktoré sú na jeho stránke.Samotnné video nie je celkom zlé.Vybrali sme si ponuku "video+100fotiek"za300e.Začína to poobede privítaním hostí,obradom v kostole,svadbou v reštauracii a končí to odčepčením.Samozrejme že sa tá cena navýšila...Povedal že je tam 200fotiek.Až doma sme zistili že sa velakrát opakujú tie isté,ale za tých "navyšše" 100 fotiek 40e..Na jeho stránke nie sú recenzie.Tak sme to rizkli...
Odpovedať
@lusi86 Žial ja som ho nepoznala a uverila v jeho profesionalitu.Tá prezývka na neho presne súhlasí.
Odpovedať
@markolino Prepáč,ale kvalita prezentacie na webe,nemusí zodpovedať realite.Všetci "profi"nie sú "profi" a naozaj zistiť,kto tam nepatrí,je pre bežného človeka ťažké.
Odpovedať
@weddinko Ťažko niekoho hodnotiť podla stránky.Spoliehala som sa na profesionála... Hlavne nech sa iné baby nepopália.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Jednoducho to uzavrem tak, nevesta sa popalila, bohuzial nie kazdej sa podari vydat este raz znova. Treba brat fotografa alebo kameramana tak akoby ste si kupovali nejaku drahu elektroniku. Sice nerozumiem vsetkym parametrom ale znacka ma uz cosi zasebou teda musia sa najist aj nejake referencie. Druhy bod: komunikacia ak sa nezhodnete alebo nedohodnete na predstavach tak si ho neberte bude to potom vzdy len kompromysom medzi tym co chcete a tym co chce dodavatel. Nemozete chciet aby Versace robil take navrhy siat ako Jean Paul Gaultier.Kameraman a fotograf na pracu potrebuje nejaky cas a priestor na realizaciu. Nezabudnite ze ste sucastou diela. Foto a Kameru mozem prirovnat k reziserstvu. Ak komparz nespolupracuje dostatocne s reziserom film bude brak. Preto ta komunikacia. Film a fotky nerobia pristroje oni ich iba zaznamenavaju. Je to ako mat dobry sijaci stroj ale bez krajcira a dobrej latky z ktorej sa usiju dobre saty.
Odpovedať
Profilova fotka
@kiska2 Webova stranka je ten najlepsi indikator lepsi uz asi nexistuje jedine keby nevesta zazila priamo ako fotograf foti ze sa stala sucastou inej svadby. Web treba sa naucit citat ak ma na webe tri nevesty tak asi vela skusenosti nema ak sa mi nepacia fotky ktore vybral ako prezentaciu dodavatel na svoj web tak ani ho neberiem lebo kazdy dava na webku to co si mysli ze je dobre a cim sa chce prezentovat.
Odpovedať
Bohužiaľ, ďalší príklad toho, ako môže dopadnúť hľadanie ,,lacného a dobrého " profesionála. Za 300 euro video a popri tom aj foto už naznačuje, že kvalita môže byť len podpriemerná. Treba pochopiť, že ,,profesionál", či už fotograf alebo kameraman, ktorý disponuje kvalitnou technikou, má talent a cit pre svoju prácu nemôže robiť za pár eur. Kvalitná technika niečo stojí a nie je naveky, vývoj ide dopredu a ak chce byť na určitej kvalitatívnej úrovni musí sa prispôsobiť. Je obrovská chyba objednávať službu tohto druhu, len na základe nejakých ukážok na internete, áno môže to byť vodítko na užší výber, ale konečné rozhodnutie by malo padnúť na základe vzhliadnutia celého diela ( svadobného filmu, fotoalbumu ) za ktoré si platím. A ešte k titulu profesionál. Kto je vlastne ,,profesionál" kameraman, fotograf. Ten kto má kameru alebo fotoaparát, ma stránku, má živnosť na danú službu ? Alebo má vzdelanie v odbore ? Alebo má profesionálny prístup k svojej práci a skúsenosti, referencie. Aká je profesionálna technika? Kamera za 800 euro, za 8000 euro ? Fotoaparát za 250 euro alebo za 2500 euro + objektívy za 4000 euro ? Myslím, že každý má tú svoju pravdu a treba veľmi dobre zvážiť komu zverím zdokumentovanie veľmi významného a neopakovateľného okamihu svojho života. A ešte jedna rada, príslovie ,, za málo peňazí, málo muziky" v tomto prípade platí niekolkonásobne
Odpovedať
@markolino Ahoj.Ďakujem ti za názor a radu.Myslím že tá elektronika nie je dobrý príklad,lebo v dnešnej dobe sa aj tak všetko vyrába tak,aby sa to po dvoch rokoch pokazilo...Máš pravdu,že to bola nesprávna volba niekoho,kto si hovorí profi.Na jeho stránke ani jedna osoba nemá zavreté oči alebo pozerá iným smerom.Každý profi si má skontrolovať fotku až do detailov.Ten posledný profi fotograf,ktorého som tiež nepoznala,nám tiež robil fotenia,z 1500fotiek vybral 900 najlepších a ver mi,že každá á fotka je umelecké dielo.Až časom som sa dozvedela že on je bývalý riaditel televizie,no nikdy sa tým nechválil,jednoducho sa zaradil do skupiny profi.Žial nežije na Slovensku :-(
Odpovedať
@peterko180 Ahoj,ako som už písala,po spolupráci s ozajstným profíkom,som si vôbec neuvedomovala vážnosť situácie a nespochybňovala kvalitu práce ľudí,ktorí o sebe tvrdia,že sú profi.Ten prvý mal elektronicu uz na prvý pohlad,na vysokej úrovni.Ten zo svadby mal foťák z kindervajca.Môj manžel je hobby-amatér,no má lepší foťák a aj cit pre fotenie. Neviem či to býva štandart,aby si nevesta alebo ženích požadovali od kameramana alebo fotografa ukázať akú kvalitnú elektroniku používa?Referencie na stránke nemá,ale aj tak sme to riskli. Už to berieme s nadhľadom.... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Kvalitnych fotografov na Slovensku, alebo povedzme skor vo V4 na metre stvorcovom najdes viac ako v zahranici. Problem je v tom, ze za kazdym fotografom sa najde tucet ludi co si myslia, ze fotograf je ten co stlaca spust bez rozmyslu. Bohuzial tyto ludia kryvia cely trh a samotnu mienku o tejto sluzbe.Rovnako bohuzial to nie je len vo fotografii, ale cele Slovensko trpi diletantizmom a povrchnostou. Byt fotografom to nie je zlata bana, ale skor zivotny styl a koho tato praca s ludmi nebavi, alebo nevie ako na to, tak nema co v tomto ksefte robit.
Odpovedať
Profilova fotka
@kiska2 Pre vsetky nevesty: Vybavenost fotografa neznamena schopnost fotografa. Je to len nejake voditko, ze tento clovek to mysli vazne, ze je ochotny vela zainvestovat do svojej vybavy a predpoklada za isty cas aj financnu navrtanost a teda rovna sa nejaky pravidelny upech u zakaznikov. Preto ako som pisal najlepsia je webstranka alebo zazit toho fotografa pri praci. Nevesty je mi v skutku vas luto ze riesite ci si vobec objednavate "fotografa" a nie to ci sa paci styl a tvorba samotneho fotografa. Bohuzial samotny fotograf sa nemoze povysit na fotografa to ho moze len korunovat za fotografa iba jeho okolie. Kedze sme v dobe kde nejestvuju cechy, ktore by skutocne udelovali licenciu a zodpovedali by za pracu svojho clena a to v kazdom odvetvi, tak sa mozeme spoliehat iba na vlastny usudok. / Existuju iba zdruzenia ktore niesu skutocne cechy. / pisem to tu do zatvorky, preto aby ste mi tu nezacali menovat nejake asociacie a zdruzenia co najdete na webe. Nie su uplnym indikatorom, ale aspon sa snazia nejaky pomysleny plevel oddelit.
Odpovedať
@markolino Vôbec som nechcela sa niekoho iného dotknúť.Tak prestaň vymýšlať nejaké konšpiračné teórie o nedocenovaní vašej práce.Len som poukázala na konkrétny prípad. Jednoducho povedané,dvôverujte ale preverujte......,pokial máte možnosť.
Odpovedať
do kelu... po tom čo som videla idem robiť fotografku :-D alebo radšej pošlem babku nech si prilepší k dôchodku, takéto fotky zvládne fakt hocikto...
Odpovedať
Profilova fotka
@kiska2 Nie nepochopila si ma to ani nebolo vedene k tebe preto som to venoval vsetkym nevestam vseobecne. Bolo to take skor suche konstatovanie co sa naozaj deje okolo svadieb a fotenia. Dokonca som ani nechcel pisat o nedoceneni prace fotografa, osobne si myslim ze ziadna praca na SK nie je ocenena dostatocne, je to zacarovany slovensky kruh. Naopak apeloval som na kolegov, ze ty co za tym vidia vidinu penazi nech idu radsej robit nieco ine. Pisem o tom ze fotograf je vecny ucen, musi stale sledovat trendy a svadobna fotografia to nie je len zvladanie fotoaparatu, ale predovsetkym praca s ludmi. Co sa tyka vybavenosti techniky bola to reakcia na to, ze podla fotaka sa neda uplne rozlisit kvalitu fotografa, nie je to smerodajny indikator.
Odpovedať
Profilova fotka
suhlasim s markolino....osobne fotim svadby uz nejaky ten rok a zacinal som ozaj so zakladnou zrkadlovkou u kamarata na svadbe...odvtedy rok co rok min polovica zarobku ide na obnovu techniky....ked niekomu poviem ze najblizsie potrebujem vymanit telo fotaku a ze len to telo stoji 2800€ tak si klopkaju na celo....pri takejto investicii si aj totalny laik vie zratat cca navratnost ak priemerna cena fotosluzieb za svadbu je cca 500€....a to nehovorim co vsetko je potrebne aby fotograf vlastne mohol celu pracu vykonavat (auto,pocitac,graficky program,prislusenstvo,odvody atd atd)....iste tu je dost ludi co podnikaju aj v inej sfere a vedia ake je to tazke investovat do svojej firmy a zo zarobku si este nieco nechat pre svoje zivobytie....Stretol som sa s vela "fotografmi" co maju vidinu ze kupim fotak a idem fotit svadbu budu prachy....vzdyim poprajem vela stastia a v duchu lutujem ludi co si ich zaplatia....bohuzial vzdy sa najdu taki ktori im skocia na lep....Ja sam radim nevestam ked mi pisu o cenu atd ze bez ohladu na to ci si vyberu mna alebo nie tak nech sa rozhoduju podla fotiek....lebo je ine mat na svadbe fotografa ktoreho fotky sa mi pacia ako mat takeho kde som usetrila 100€ ale fotky sa mi az tak nepacia. A o videu plati toto iste....Vlastne som chcel len povedat ze nie vzdy je technika smerodajna....ANO technika je dolezita lebo samozrejme drahsia je kvalitnejsia a fotograf z nej vymackne viac ako z niecoho zakladneho ale FOTKU FOTKOU ROBI TEN CLEN MEDZI FOTAKOM A ZEMOU... 8-)
Odpovedať
Ako uz pisali viaceri... treba si vyberat podla toho ci sa ti dane fotky pacia (a ratat s tym, ze na web si da clovek vzdy len tie najlepsie co vsetkych svadieb). Technika je v dnesnej dobe velmi lacna, to ze ma niekto fotak za 2-3 tisic euro neznamena ze vie fotit, takze podla toho sa velmi orientovat neda. Dnes uz si kazdy kto si kupi zakladnu zrkadlovku spravi profil na FB "Janko photography" a fotky horsie ako od dietata.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?