Podľa čoho sa spozná dobrý fotograf na svadbu?

Ahojte vsetci ! Mam tak trosku zmatok, ako sa vlastne "urcuje" kto je dobry fotograf ? Nemyslim teraz rozdiel medzi "amaterom' a profesionalom, skor na rozdiely medzi profesionalmi. Co som prechadzala odporucania, mena, albumy, portfolia a podobne pri odporucanych a profi fotografoch, nejako nevidim rozdiel medzi tymi fotkami =-) Ale jasne ze sa do fotografie obec nevyznam... Co som tym vlastne chcela ? Nemate nejake tipy ako si vobec vybrat ??? nemame svadbu v sezone( marec) a rieism snad dost skoro tak by nemal byt problem s obsadenostou...teda aspon podla mna :-D mozno ma opravite.. dakuejm !
Odpovedať
Profilova fotka
Fotky hovoria za vsetko. Ked nevidite rozdiel vo fotkach roznych fotografov tak robia podobne fotky. Kazdy klient si vybera podla fotiek, ktore vycnievaju z priemeru napr. Kedze hladate fotografa fotky hovoria za vsetko.
Odpovedať
Profilova fotka
@november30 tak ja neviem... my sme si vyberali podľa odporúčania kolegu - nepotrebovali sme nič extra, berieme to skôr ako milú pamiatku :-) a fotky nám Peťo aj tak spravil parádne - ešte z nich niečo vybrať na úpravu... užili sme si kopec srandy pri fotení a cena bola nanajvýš rozumná :-) som ešte zvedavá, ako tie fotky budú vyzerať, keď budú po úprave, ale už takto sú neskutočne skvelé :-)
Odpovedať
@miqocash No neviem, mozno naozaj nemam ziadne esteticke citenie, ale zial naozaj nie, nehovoria. Ja preboha nechcem urazit profesionalov alebo co, len sa pytam podla coho si mam teda vybrat :-S Nie ze by sa mi nic nepacilo, skor sa mi ich paci velmi vela :-D Vy ako profi za Vas, je mozne urobit aj nejake "testovacie" fotky ? Robi sa to ?Mozno to by pomohlo... @zuzu108 My sme zatial skusili jednu pani na odporucanie, ale presne, portfolio krasne ale ked som dostala fotku nas co jednu urobila...heh, zlakla som sa sama seba :D
Odpovedať
Profilova fotka
@november30 testovacie fotky pokial viem sa nerobia, ak sa Vam naozaj paci niekoho praca tak si ho rezervujete pretoze vidite aku ma pracu a to je jeho vizitka :)
Odpovedať
Profilova fotka
@november30 v prvom rade by mal mat fotograf schopnost ta dobre nasmerovat, vediet vybrat dobre miesto na fotenie a mal by vediet kvalitne upravit fotky
Odpovedať
Profilova fotka
@november30 skuste si pozriet moje fotky, mozno Vas zaujmu :)
Odpovedať
@miqocash No, tak neviem asi to neham na chlapa potom :-D @lubka_hubka No ale ako to mam zistit ze to vie ? neskoro na svadbe zistovat ze to nevie :-| ako ste to zistili dopredu ? Preto je tu Tolko "rande" fotiek ?
Odpovedať
Profilova fotka
@november30 podľa mňa by mal vedieť vyhovieť požiadavkam, ale zároveň usmerniť a poradiť. To znamená, že hoci sa pár silou moco chce fotiť na nejakom mieste, ale fotograf vie, že tie fotky tam nebudú vyzerať dobre tak to má aj patrične vedieť vysvetliť. Na jednej strane by mal vedieť "uložiť" osoby na fotke, na druhej strane aby fotky vyzerali prirodzene a nie strojene a samozrejme vedieť vystihnúť správny moment na cvak ;-) . To je podľa mňa to čo sa týka fotografického umenia. Správna úprava, kvalitné fotky a primeraná doba dodania je podľa mňa tiež súčasť každého dobrého fotografa.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja sa vo fotení vôbec nevyznám, ale po prezretí práce viacerých fotografov som vedela čo sa mi páči a čo nie, každý jeden má svoj štýl fotenia, podľa toho som si potom vybrala fotografa. Hodnotiť fotografku podľa jednej fotky sa podľa mňa nedá.
Odpovedať
Profilova fotka
@november30 no ved to je tazke. Najlepsie vybrat takeho ktoreho bol fotit nejakej tvojej znamej a ona bola spokojna. My sme tiez tak vyberali ze fotograf bol na bratovej svadbe fotit a potom sme si ho zajednali aj my
Odpovedať
@eva233 No jo, myslim ze podobne spominala Lubka vyssie. Len naozja neviem, ako to zistit vopred ? Opytat sa ci sa da sledovat pri praci ? Da sa to "vycitat" z fotiek ? @yakina Ste dobra ze ste to rozoznali, mne to este nejde. Asi musim viacej pozerat ;-)
Odpovedať
@lubka_hubka Chapem. No nic...asi zacnem sledovat tie svadobne albumy na fcb :-D Dakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@november30 veru zacni :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@november30 ty sama musíš vedieť po prezretí práce niekoľkých fotografov, ktorého fotky sa ti páčia viac. Mne sa hľadalo veľmi ťažko, lebo skoro žiadne sa mi nepáčili :D teda boli pekné, ale nevedela som si sama seba predstaviť na tých fotkách, veľmi strojené na môj vkus, takže som hľadala fotografa, ktorý mal v portfóliu prirodzenejšie fotografie, zachytené momenty, úsmevy atd.
Odpovedať
Profilova fotka
Tažké radiť človeku ktorý sám nevie čo sa mu páči a čo nie. Je to potom ako mu vysvetľovať rozdiel medzi mercedesom a BMW
Odpovedať
Profilova fotka
@november30 Ahoj, fotografi majú rôznu cenu práve preto, lebo majú rôznu kvalitu práce. To kto je ako dobrý a koľko si môže pýtať určujú jeho klienti. Tí udávajú to koľko sú mu za jeho prácu ochotní zaplatiť. Ak je veľký záujem o fotografa cena ide logicky hore. Ak nevidíš rozdiel medzi fotografmi a ich fotkami, tak si zober toho ktorý je najlacnejší s tých ktorý sa ti páčia. Načo platiť za niečo čo sama nevidíš. Určite je rozdiel medzi hodinkymi Rolex a Casio, ale ak chcem iba aby mi ukazovali čas tak mi stačia Casio. Určite si popozeraj čo najviac viacej jeho prác, aby si videla či je vo svojej práci konzistentný, alebo jedna svadba vyzerá super a druhá nič moc. Skús mu zavolať prípadne sa stretnúť a porozprávať sa o detailoch a zistíš aj aký je to človek. Skúšobné fotky neexistujú, ale dá sa dohodnúť na fotení rande fotiek. Väčšina fotografov má taký balík v ponuke. Zistíš aký ma fotograf prístup, aká je s ním spolupráca, aký je to človek a podobne. Aj výsledné fotky ti môžu veľa napovedať a budeš mať aj peknú spomienku. Fotografa si ľudia často rezervujú aj rok a viac dopredu, takže čím skorej začneš vyberať tým väčší výber budeš mať.
Odpovedať
Caute kocky, ja som taktiez zhanala fotografa pred par tyz., ten ktoreho som si ja vybrala na zaklade fotiek nam ako povahovo vobec nesadol. Aj napriek tomu, ze na internete a fb mal skvele hodnotenia informacie som z neho musela tahat ako z chlpatej deky. Na stretnutie prisiel len so zmluvou, ziadne fotky nepriniesol nic, pytali sme sa ho na miesta kde a kedy najlepsie odpoved bola, ze to zalezi na nas.....ked som povedala, ze sa rozmyslim zacal mi pisat, ze nas termin uz chcu ini, tak ze mam poslat zalohu, samozrejme som trvala na tom aby najprv bola zmluva, tak ze si ju mam vypisat sama a poslat mu ju, to ma pobavilo, zmluvu nepodpisal a ja som nezaplatila, nato mi odpisal, ze uprednostnil inych ludi. Cize aj taketo su skusenosti a ja som bola rada, ze to tak dopadlo....cize naozaj osobny konktakt, prvy dojem a ,,ci si sadnete'' je dolezite.
Odpovedať
@nedeliak Dakujem ! To znie logicky. Teda idem na to, urobim nejaku selekciu a skusim. Dakujem aj za pochopenie :-) Pochopila som aj tie "rande" fotky...ze je to nieco ako skuska ucesu. @aaaandrea No skvele, tak verim ze budete mat viac stastia nabuduce. Drzte palce aj nam ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Niekedy sa rande fotky robia v den skusky ucesu :)))
Odpovedať
Profilova fotka
@november30 Nevyberajte iba podla "pozovaciek". Pozrite si od fotografov, ako vedia zachytit priebeh a emocie z obradu a hostiny. Pri tychto fotkach netreba mat "esteticke" citenie a urcite pridete na to, ci Vas fotky niecim zaujali, alebo nie..... A ako pise kolega nedeliak, dolezity je aj kontakt s fotografom, ci Vam bude sympaticky, alebo nie. Bude to clovek, ktory s Vami stravi cely svadobny den a mali by ste sa s nim citit dobre ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@november30 Platí to isté ako u videa . Treba si pozrieť celú prácu , všetky fotky ako sa odovzdávajú , nielen pár super fotiek s ktorými sa fotograf prezentuje , či super klip. Až celá práca ukáže nedostatky . Mnoho neviest bolo sklamaných keď uvideli komplet fotky / video a vôbec nechápali prečo. Argumentovali tým , že však na nete má fotky / video krásné :-D Určite pomôže aj nezáväzné osobné stretnutie . Zmluvu a ani zálohu podpisovať hneď nemusíte . Vyberajte .
Odpovedať
@videostudiojarka veru, presne tak. su aj taki umelci, ktori prezentuju ako svoje svadobne prace fotky z workshopov. potom pride svadba a uzas nevesty....
Odpovedať
@vlado_ivan_photo @videostudiojarka @glcromartie Dakujem Vam velmi pekne vsetkym za rady ;-) poctivo aplikujem a patram.
Odpovedať
Profilova fotka
taaaak mile nevesty asi budem zasa za chuja :) ale tak pisete tu o tom ze by vas mal fotograf vediet usmernit. Tak to teda skusim....v prvom rade ak nevidite rozdiel medzi fotkami roznych fotografov je zbytocne vyberat a skocte po najlepsej cene...aspon usetrite....Dalsia vec ak sa dobry fotograf pozna podla toho ako vam fotku upravi, pripadne vas usmerni a zachyti vas prirodzene a tak aby to nebolo strojene tak vas asi sklamem...fotograf nieje KUZELNIK....velakrat ludia co su pred objektivom tak su tam prvy krat, maju tremu a stres a v tom pripade je obrovsky problem aby boli prirodzeni....a to sa fotograf moze snazit ako len chce aby navodil prijemnu a uvolnenu atmosferu....dalsia vec je vyber miesta...niekde som tu cital ze fotograf ma vybrat vhodne miesto....bohuzial v dnesnej dobe nieje nic nezvycajne ak fotograf ide fotit aj niekolko sto kilometrov od svojho domova....to znamena za je trosku problem s vyberom miesta....cize mnohokrat fotograf pracuje s miestom ktore mu ponukne nevesta so zenichom...ano je to uz potom sikovnost fotograf vyuzit aj zle miesto tak aby to vyzeralo dobre....jednoducho som chcel povedat ze fotografa vyberajte podla fotiek, podla toho co sa vam paci, ale nerozmyslajte nad tym ze jedna nevesta vyzerala na jeho fotkach ako bohyna a vy napr nemusite....kazdy clovek je iny, kazdy ma nieco v sebe co ho odlisuje a vystihuje, nesnazte sa podobat na niekoho ineho ale sami na seba....Svadba a aj portretne fotenie je o vas...vy sa musite pripravit, hlavne teda mentalne sa naladit na to ze v tento den budete stredobodom pozornosti....dolezite je aj to ako vy spolupracujete s fotografom no a ak mozem doporucit urcite je dobre osobne stretnutie....prvy dojem urobi vela... na to aby som napisal som si normalne ze zaplatil PRO ucet ale neda mi este nenapisat ze ked tu obcas citam tie konverzacie. Obcas sa modlim aby som niektore nevesty co su tu nemal na svadbe aj ja.....tolko ich tu ma take poziadavky na fotografa ze az...pritom by mali zacat od seba....fotenie nieje o fotografovi ale o mladomanzeloch a o ich spolupraci....
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@tommyfoto podla albumov a ich popisov je dobry fotograf taky, s ktorym bola sranda. Ps: peniaze si mohol dat radsej na utulok :)
Odpovedať
Profilova fotka
@almapix hehe. srandicky srandicky a fotografie des-bes :D :D :D
Odpovedať
Profilova fotka
@almapix hlavne ze sa dobre nasmeju :D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?