Příbuzní automaticky předpokládají, že je pozveme na svatbu

Zdravím dámy, mám takový menší problém - svatbu si budeme celou platit sami, nemůžeme se spoléhat na žádné finanční přispění rodičů ani nikoho jiného. A ačkoliv bych velice ráda sezvala všechny příbuzné, tak na to prostě nebudu pravděpodobně mít. Věc se má ovšem tak, že mí bratranci a sestřenice ze Slovenska to měli jinak, jim ty svatby vystrojili rodiče a celé zaplatili, takže pozvali 100 - 200 hostů, široké příbuzenstvo, kamarády, kolegy a mě samozřejmě taky. Jenomže já jim to v tuto chvíli nemůžu oplatit. Včera na mě zaútočila teta, že se jí pořád vnučky vyptávají, kdy konečně půjdou na svatbu. Strýc zase při jiné příležitosti říkal, kdy bude svatba, ať se může opět pořádně opít ]-( Když rozdýchám vztek, že moji svatbu berou jenom jako záminku pro vlastní hýření, tak bych je klidně pozvala, ať to oslaví se mnou, jenomže si nemůžu dovolit dát za svatbu desítky tisíc. Jenomže oni toto nepochopí :-( a vůbec nepochopí, když pozvu jenom tetu strýce a jejich vnučky ne. Na poslední svatbu pozvány nebyly a oni se nejdřív urazili a potom je vzali s sebou bez pozvání, jenomže to byla svatba o 200 lidech, pronajatý kulturák, dětský koutek, tam to ani nevadilo, i když to bylo neslušné. Když to udělají i mně, shánějte místa navíc v nějaké mrňavé restauraci - já si kulturák nepronajmu. Prostě jsem nešťastná z toho, že všichni chtějí jít (jsme asi na dlouhou dobu poslední mladý pár v rodině) a bojím se, že jim to nevysvětlím nijak :-|
Odpovedať
@evzeniegrandetova čo takto im poslať oznámenie ex post? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
tak to ti nezavidim... ja na tvojom mieste to spravim tak, ze na pozvanku napisem pocet ludi, ktorych sa pozvanie tyka, a osobne im povedat, ze jednoducho robite mensiu svatbu. Ked sa nahnevaju, ich vec. Rozhodne si daj na stoly menovky, a ak by tam nahodou dovliekli nepozvanych hosti tak si hold nemaju kde sadnut a nie je to tvoja starost, lebo ty si ich nepozvala. Uplne by som ich odignorovala. Aj tak predpokladam, ze sa s bratrancami a sesternicami vidis raz za uhorsky rok. Nepochopim toto uvazovanie ze ja som ta pozval tak aj ty musis mna.. A ked sa ta teta vypytovala na vnucky, tak si jej povedala, ze nie su pozvane?
Odpovedať
Profilova fotka
@zuska_bluzka presne toto aj mne napadlo, ze sesterniciam a bratrancom poslat oznamka az po svadbe, aby ich nebrali ako pozvania.
Odpovedať
@evzeniegrandetova ja to mám podobné. Tiež neplánujem pozvať celú rodinu ale neplánujem to ani nikomu vysvetľovať :). Jednak to je kvôli tomu že nechcem aby sa polovica rodiny prežehnávala zakaždým keď zistí že niečo nie je podľa ich predstáv, jednak má priateľ menšiu rodinu a to o dosť a okrem toho tam chcem aj nejakých priateľov pozvať. Prosto budeme mať dva typy oznámení, také, kde aj pozvánka na hostinu bude a RVSP kartička atď, a potom také, že len dávame na známosť a hotovo kde info o tom kde, a kedy sa koná oslava ani nebude. Pozývať budeme rodinu osobne a ostatným s oznámením oznámime aj to že svadba bude (na naše rodinné pomery) v komornejšej verzii pre financie, že nás to mrzí a nech to neberú osobne. Okrem toho bude svadba v mieste odkiaľ pochádza priateľ a tým to mojej megafamílii trošku sťažím :)
Odpovedať
@skyahiah neřekla jsem jí nic, teprve jsem ve fázi počítání financí, ještě nemáme ani stanovené datum svatby, takže to nikdo neví, že se na to opravdu chystáme. Oni se jenom neustále vyptávají, kdy že to půjdou na tu naši svatbu, že děcka se už těší. Ale jak říkám nepozvat někoho neplatí, on tam přijde a sedne si- jmenovky nejmenovky - a pak tam budu mít přešlapující lidi, co si nebudou mít kam sednout a budou na mě hledět a čekat, jak to vyřeším. a poslat jim ex-post. to je tak na úplné rozhádání celé rodiny, protože "to je to najhorší, co možu mladý spravit. To sa nepatrí"
Odpovedať
@katikaq Hm, ale mí příbuzní bydlí v několikageneračních domech a ne v nukleárních rodinách. takže jedno oznámení - jeden dům a i když jim přímo řeknu, že dělám malou svatbu a zvu jenom tetu a strýce, tak prostě přijdou. Nejdřív se urazí, ale potom přijdou a vezmou i děcka a ještě budu za zlou já, protože ostatní děcka bratranců a sestřenic tam nebudou. no to bude ještě dilema...
Odpovedať
No ja by som to vôbec neriešila proste si to nemôžeš dovoliť a koniec ty nemáš komu čo vysvetlovať je to tvoja svadba platíte si ju sami a koniec .... nemá sa kto čo pozývať sám na TVOJU svadbu tak to kde sme ? a nech sa urážaju keď to nevedia pochopiť my nebudeme volať krstných rodičov a vôbec ma to netrápi a ani sa ich o tom nechystám informovať nemyslím to v zlom ale sú to ľudia ktorých som videla 3x za život naposledy pred 10 rokmi a mam ich volať na svadbu ? načo ?
Odpovedať
Profilova fotka
aha, tak to mas zlozite... no ja vidim styri moznosti - bud sa vezmete len so svedkami, rodicmi a surodencami a potom na obed do restauracie, alebo sa vezmete na dovolenke sami, alebo ustupis a pozves aj sesternice a rodina bude stastna; stvrta moznost je, ze pozves tych, co chces, a ak sa ti nasackuje niekto nepozvany tak normalne niekoho poziadas, aby ich vyhodil, ze je to uzavreta spolocnost (neverim, ze ak by im do oci povedali nech odidu, ze nie su pozvani, ze by neodisli, ci?), ale bude na teba rodina nahnevana.
Odpovedať
Normálne povedz celej rodine ktorá sa chce pozvať sama od seba,že ty a tvoj drahý robíte malu,komornú svadbu a ,že proste nepozývate širokú rodinu. A tá tvoja teta je dajaka divná že na tvoju svadbu chce tahať svoje vnúčatá,ktore su tebe nič.Nech sa pourážajú kolko chcú je to vaša svadba ,platíte su ju vy dvaja. x-) Hlavne sa nedaj do ničoho tlačiť,lebo tak či tak budeš najhoršia a nestojí to predsa zato ,aby si sa vo svoj svadobny deň stresovala.
Odpovedať
Profilova fotka
@evzeniegrandetova u nás to fungje tak, že nepozvaných hostí vyprevádzajú starejší :) myslím si, že keď niekto nedokáže rozumne prijať, že nie je pozvaný, inak to ani nejde :)
Odpovedať
@julitime Jo?? Jakože jim normálně před kostelem řeknou "nejste pozvaní, jděte už domů." No, to si neumím představit to čoromoro, co by pak u nás bylo
Odpovedať
Najdite si superhotel,daleko od protivnej rodiny a zoberte sa tam,v kruhu najblizsich..Ked zavolas ozaj len tych naj, zbytok rodiny nech si piska..nikomu nic nevysvetluj,budte moderni! :-) a oznamenie posli az po svadbe,ten napad sa mi vzdy pacil! Ale v prvom rade musis vediet,co chces ty!ci ulahodit vsetkym naokolo a byt nestastna,alebo si to urobit po svojom a uzit si to!
Odpovedať
Článok sa načítava...
tak toto si absolútne neviem predstaviť. že niekto ma nepozve na hostinu a ja tam aj tak prídem a sadnem si niekam, kde má menovku niekto iný.... skoro som ústa otvorila, keď som to čítala. (u nás sa ešte rodina uisťuje, pre koho všetkého platí pozvanie k stolu, aby neprišiel niekto navyše) snáď si dospelá a svojprávna, tvoja hanba to nebude, keď ich tam budete od stola posielať preč, lebo niesú pozvaní. a ak ozaj sa takto správajú, tak by som ich dopredu upozornila, že ak prídu, budú vyvedení zo sály. cirkus necirkus.
Odpovedať
@evzeniegrandetova tak to dorieš guestlistom ku pozvánkam. A ku dverám potavíš družičku s družbom a tí budú púšťať len ľudí zo zoznamu, bez pardónu.
Odpovedať
@evzeniegrandetova chápem, že financie od rodičov žiadať nemožete, ale možete od nich žiadať pomoc! a to hlavne čo sa týka ukľudnenia rodiny.. nech tvoja mamka, ocko - podľa toho, koho z ktorej strany to je.. im zavolá a povie radostnú správu, že vydávajú dcéru.. jedným dychom nech povedia, že doba je zlá a že nie sú financie a tak si mladý robia malú svadbičku.. a nech mamka/ocko rovno definuje čo to znamená... to že niekdo príde aj keď nie je pozvaný je vyslovená neslušnosť! a tiež si myslím, že je iné prísť o dve decká viac na svadbu o 150 hosťoch, alebo keď sa na začiatku povie, že svadba bude max 50 hostí.. to ti možno ani na tu slávnu tetu nevyjde a rovno im rodičia oznámia, že si vypiť na vaše zdravie možu pri najbližšej návšteve kam prinesú "výslužku- tekutú"
Odpovedať
@evzeniegrandetova Hlavne si z toho nerob tazku hlavu, ja by som na tvojom mieste spravila po svadbe nejaku garden party s grilovackou a tam by som pozvala tych, ktorych nemozes na svadbu ;-) Drzim palce
Odpovedať
No mam podobny problem. Robime malicku svadbu (cca20 ludi), kde je obmedzeny pocet ludi kvoli ubytovaniu. S priatelom sme spolu viac ako 5 rokov. Teraz sme boli na pohrebe jeho babky a tam som prvy krat videla jeho bratranca s rodinou a zachytila som ako hovoria ze sa uvidime na svadbe..... Neviem ako im mam povedat ze nie su pozvany :-(
Odpovedať
@evzeniegrandetova ved do kostola nech pridu, ale potom oni odidu domov a vy do restiky
Odpovedať
my máme presne tento istý problém a ani sa necudujem, že teraz tak veľa ludí svadbu ani nechce....ten cirkus, čo okolo toho narobí rodina, to je tak na nervy.. a to pri všetkom, nie len pri zozname hostí.....a pritom sú to ľudia, ktorým na vás ani nezáleži, ani vám celý rok nezavolajú, ale keď sa rozchýri že svadba, tak hneď tie komentáre: no my sme sa tešili, že pojdeme na svadbu...No nech sa páči, na obrad môžu prísť, to im nikto nezakazuje....ale to ich nezaujíma, vidieť nás pri slube... oni len aby sa mohli najesť a opiť na hostine...
Odpovedať
kokoooos,nechapem ako niekto moze byt tak drzy,ze sa sam pozve na svadbu.ved na to predsa sluzia pozvanku k svad. stolu nie? urazenie neurazenie,hanba pre nich...a nebude sa mi nikto tam sackovat,kto tam byt nema....Ja mam svadbu malu chvalabohu,ale tiez mam viacero kamaratiek a pozyvam len dve ( dva pary spolocny priatelov ) a tiez neviem,co by osm robila,ak by sa niekto pozval sam :/ Ale myslim ze mudry clovek pocka na oznamenie a na pozvanku :)
Odpovedať
Profilova fotka
my sme na som tak, že tiež rozmýšľame koho pozvať a koho nie ... môj milý má veľkú rodinu a tiež sa zamýšľame že ktorých bratrancov a tety a ujov pozvať a ktorých už nie, lebo keby šli všetci tak len ich je aspoň 40. Z mojej strany napr. voláme len mojich rodičov a tetu s mužom a ich deti. Žiadna krstná mama ani otec ani bratranci z druhého kolena tam nebudú. Nebudem predsa pozývať niekoho koho som už roky nevidela a v mojom živote nehrá žiadnu rolu len preto že je to rodina. A ja sa napríklad ešte neviem veľmi stotožniť s nápadom môjho drahého že pozveme rodičov muža mojej švagrinej lebo sú to nemci a ja som ich v živote nevidela a predsa to nie je ani naša rodina ale rodina priateľovej sestry a taktiež sa nám nasilu núti jedna rodinka. Teda tá sestra môjho milého robí opatrovateľku detí v nemecku a robí pre takých číňancov a oni jej aj boli na svadbe a tak sa im pačila slovenská svadba že povedali že chcú prísť aj keď sa môj bude ženiť aj keď v tom čase som ho ja ani nepoznala ešte a povedali teda že keď sa bude ženiť že prídu aj sami keď ich nepozve, tak teraz neviem či to myslia uplne vážne a naozaj sa nám dotrepú až z nemecka aj keď ich nebudeme volať
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
@evzeniegrandetova ja uplne suhlasim s prispevkom od @romikka - ze rodicia by vam mohli byt v tomto napomocni - a cele je to o komunikacii Pisem teraz ako uspesne vydata a tiez ako clovek co s kapelou pochodil hadam milion svadieb. Da sa na to pozerat z dvoch stran: 1. ja ako organizator svadby, viem ze mam obmedzene financie, tak na hostinu: a) pozvem ludi ktorych chcem a poskytnem im standard na aky mam b) pozvem ludi viac a standard bude nizsi ( o jeden chod menej, menej alkoholu,...cojaviemco) - moze sa ti to vratit na svadobnych daroch (povedzte ze chcete peniaze - a koniec koncov sa ti to moze oplatit). Za seba mozem povedat, ze mat na svadbe bratrancov/sesternice/spoluziakov/kamaratov podobneho veku je fajn - mozes im zadelit ulohy rozne a aj zabava byva lepsia. Musis mat ale dobry plan a organizaciu, a dobre je ked si mladi predtym sadnete a pripravite program nejaky na pauzy medzi tanecnymi kolami. c) pozvem ludi menej a doprajem im viac (menej svadobnych darov, mozno mensia zabava, ak vas bude malo). 2. ja ako ucastnik hostiny - predpokladam ze s rodinou clovek dokaze komunikovat na rovinu a uprimne. My kebyze sa so sesternicou/pribuznou/kamoskou bavime o svadbe a ja tam chcem ist, ale ona mi povie ze robia malu svadbu a nevyjde im pozvat ma, tak by som a)pochopila, ale skrelo by ma to - ak ona na mojej svadbe bola b)ponukla jej pomoc/financny svadobny dar, aby moja pritomnost nezatazila jej rozpocet - napriklad by som sa ponukla ze napeciem alebo zabezpecim nieco svadobne, alebo nebudem pit a budem robit sofera... chapes, kompenzaciu (presne ako pise - doba je zla, penazi je malo) c)nepochopila a urazila sa - v tom pripade taky clovek nema co robit na tvojej svadbe, len by tam robil zle aj tak d)pochopila a dalej neriesila (dokazu len silne / nezistne / dobre povahy - a taki ludia si asi na tej svadbe zasluzia byt :) ) Drzim palce aby to bolo podla vaseho gusta. A pamataj... saty vratis, na vyzdobu sa zabudne do 24 hodin, jedlo sa stravi, video nikto nikdy uz pozerat nebude... ostanu ti obrucky, par fotiek a nejake vyrazne spomienky na "vynimocne" momenty typu "krstny otec ovracal druzicku" a podobne. Vsetko ostatne casom vybledne a zabudne sa. Hlavne je aby ste si uzili ten moment a spolocnost ludi, ktorych mate radi. Nejde o zivot :)
Odpovedať
@evzeniegrandetova Uplne Ta chapem a nemusis mat vycitky svedomia. Keby si mala 19 a rodicia by Ta vydavali, bolo by to uplne ine. Kedze si svadbu platis sama, TY si vyberies koho tam chces mat. Niektori ludia proste nemaju IQ na to aby pochopili kde su vitani a kde nie, ale nebudes si predsa kvoli nim kazit svadbu. Nam tiez hrozi ze tam budeme mat 11 deti ktore ani nepoznam a neviem ako to vyriesim.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?