Slovenská nevesta - nudná nevesta. Nezdá sa vám?

Mojim cielom je, vyprovokovat diskusiu na temu, od oblecenia, upravy nevesty az po svadobne menu, salu a tak podobne. Mne sa zdaju vsetky nevesty v podstate rovnake, oblecene v korzetovych satach, bez stipky napadu (jednoducho, co pozicovne ponukaju...), bez podtrhnutia vlastneho stylu (cest vynimkam), na hostinach sa podava plneny vyprazany rezen a slepacia polievka, vyzdobou su balony a biele navleky na stolicky. Preto moja otazka znie: aky by ste mali sen, co by ste si obliekli na svoju svadbu, keby vas nedrzali nejake predsudky, co by bolo vase svadobne menu, kde by ste mali svadbu, keby ste mohli?...... atd...atd. Cielom tejto diskusie nie je kritizovat, ale zamysliet sa nad tym, co by sme v skutocnosti chceli, co sa nam paci.
Odpovedať
Profilova fotka
ja keby si mozem vybrat, tak by som asi brala svadbu po holym nebom, ale kedze na Slovensku su cirkevnici v tomto pomerne skostnateli, ani sme to neskusali... a co sa tyka jedla, mali sme klasiku, lebo sme sa prisposobovali tomu, co chuti nasim hostom... keby bolo cisto na mne, podla toho, co mi chuti najviac, tak asi mame sushi :-D ostatne by som nemenila :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Téma je síce stará, ale možno ju oživím. Ja si nemyslím, že niektoré nevesty si robia svadbu podľa predsudkov druhých ľudí. Skôr je to držanie sa slovenských tradícií, aj keď teraz už sme toho veľa poňali aj zo zahraničia. A hlavným dôvodom, okrem toho, že Slovensko má takéto tradície je aj fakt, že nie sme nejaký bohatý národ a ľudia si rozmyslia či dajú veľké peniaze za jeden deň alebo ich investujú do niečoho trvácneho. Tým chcem povedať, že ak chce mať nevesta iné šaty, krásnu hostinu a niečo iné, netradičné, tak to stojí viac peňazí ako keď sa požičajú šaty z požičovne a zaplatí sa tradičné menu. No aj napriek tomuto faktu sú tu nevesty, ktoré aj z málička peňazí vedia vyčarovať originálnu svadbu, ktorá nesie niečo ich - či už ide o hostinu, výzdobu alebo celkový výzor nevesty. V konečnom dôsledku podľa mňa každá nevesta prihliada hlavne na to, čo je jej snom a snaží sa si vyplniť aspoň minimum, aj keď nie vždy je toľko finančných možností :)
Odpovedať
Ja rozmyslam nad recesiou. Miesto popolnocnich siat si dame vsetci teplaky :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja si nemyslím, že slovenské svadby a nevesty sú nudné. Máme bohaté tradície tak prečo sa opičiť po niekom inom? Pozrite sa na Ameriku- des a hrôza čo sa týka vymýšľania nových vecí!!! ;-)
Odpovedať
už aj tak preberáme mnoho vecí z iných štátov. Taký candy bar, čoko fontána, špztky, či prvý tanec moderná pesnička, to nebolo zvyklosťou na slovenských svadbách.
Odpovedať
Profilova fotka
Naša svadba nebude klasická - jednak spolu už dlho žijeme a mame deti a tiež ju spájame s muzovou 40, takze je to do polnoci svadba, od polnoci narodeninova oslava. Tradície mat nebudeme, bolo by smiešne ísť ma pýtať od mamy či ma ocepcovat, budeme mat len príhovor a potom vramci zábavy nejake vtipne hry. Co sa týka šiat, prave ta veľká sukna a korzet je niečo co sa nám automaticky so svadbou spája, a kedže na mojej svadbe budem nevesta len ja, je mi jedno, že take alebo podobne saty ma každá druha na mojasvadba :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Kočky, zhodou okolností sa mi pred pár dňami ženil známy z New Jersey, tak som mala možnosť aspoň cez fotky ochutnať pravú gýčovú americkú svadbu, kde boli Disney citáty, krikľavý marcipán, fotokútiky, pózovačky ako zo svadobných časákov, družičky ako cez kopirák, etc. Vyzeralo to krásne len preto, lebo ženích a nevesta boli krásni a evidentne šťastní, ale inak... invencia na bode nula. Netrúfnem si žiadnu svadbu nazvať nudnou, ale pre mňa je tuctová každá, do ktorej hlavní aktéri nevložili nič zo seba, iba to, čo je práve "in" alebo čo "sa musí". A to neplatí len u nás, ale kdekoľvek vo svete. Držím palce všetkým, čo majú svoj deň D pred sebou a baby, nezastavte sa pred akokoľvek bizarným nápadom, ak cítite, že je to to, čo ozaj chcete. Viem, o čom píšem. Naša svadba bola neortodoxná hádam v každom smere, počnúc tým, že sme sa sobášili na javisku a drahému som namiesto sľubu recitovala futbalovú 11-tku FC Barca :-) a verte, v rámci príprav sme x-krát počuli "to sa nedá". O to väčšia je satisfakcia, keď zistíte, že dá sa všetko, len treba obetovať trošku viac nervov :-N . Slovenské nevesty, nebuďte nudné, buďťe SVOJE ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
neviem preco sa tvarime, ze na Slovensku zili vsetci na dedinach, tancovali po veceroch v krojoch a neviem ako udrziavali tradciie. Aj na Slovensku boli mestania, co vydavali dcery podla vtedajsej modernej mody a skostnatele tradicie im prisli zastarale. A nechapem preco ak sa na Slovensku konecne dostava catering na urovni alebo jedlo, ktore splna chute viacerych svadobcanov, je to opicenie sa. Podla tejto logiky sme mali zostat zaseknuti asi tak v 18 stor. v jednej balvnenej koseli co by muz nosil aj do kostola cely zivot a zena by skrabala cely zivot peniaze na jeden blby kroj. ale hlavne, ze by to bolo slovenske, sice sedlacke a zaostale ale Slovenske. A oslavovalo by sa v kulturaku a matka nevesty by ako otrok vysmazala rezne a piekla po nociach kolace lebo ved co, hadam za to nebudeme platit. K jedlu - je to prave preto, ze par sa prisposobuje hostom lebo jeden neje toto, druhy hento, kopa hosti su proste zadubeni a jedia to, co predtym 50 rokov a nebudu skusat nic nove lebo prepaleny rezen a nechutna svieckova s lacnoou slahackou su dobre, sak zena to robi kazdu nedelu a on nejake ine cudzie one zrat nebude. Absolutne nechapem ten pristup, ja ocakavam, ze hostia sa prisposobia mne a dam im jednu nudnu alternativu ako salat a kto pinda na vyber jedla, nech si vezme to. nejdu tam na to aby sa zadarmo najedli. Saty - co sa divime, Slovaci maju kolotcarsky vkus, nech je to velka, leskle a nadychane a nie velmi drahe. A v casopiscoh hovoria, ze korzet robi dobru postavu, co na tom ze to musi byt naozaj kvalitny korzet a nie tie z pozicovni. Zacarovany kruh - pozicovne nic zaujmave nemaju v ponuke pretoze majitelky vacsinou zeny v strednych rokoch nemaju absolutne vkus, boli mlade v 80-90tych rokoch, co bola na Slovensku modna smrt a nikam sa nevyvijaju, preto neobjednavaju nic moderne alebo alternativne a nevesty si nemaju co pozicat aj keby chceli a ani sa radsej nepytaju. Extravagancia a vynimocnost sa na Slovensku nenosi, kto to kedy videl jest sushi a dat si kratsie saty inej farby, co by povedali hostia, mama sa hanbi jak pes
Odpovedať
Profilova fotka
@barbakanka To bol aky hejt :D ja len na margo reznov a svieckovej, dobry rezen a dobra svieckova nikdy nieje zla :) a vobec ne nudna. nudne na svadbe je ofucana vystresovana nevesta
Odpovedať
saty som mala take ake som chcela, kedze mam vacsie poprsie nic lepsie ako korzet nepripadlo do uvahy. S tym menu sa myslis, davno som nebola na svadbe kde by bol havne jedlo rezen a to byvam uplne na vychode slovenska 😀 My sme mali uz presne nepamatam ale akysi steak v hubovej omacke a k tomu maslove halusky a zemiacky alebo nieco take. Manzel napriklad nemal pod sakom vesticku co je u niekoho nepochopitelne. Tiez som nepovazovala za nutne vyhladavat ako svad. auto bmw audi alebo mercedes. Mali sme hondu crx. Obrucky som vzdy chcela klasicke bez vzoru bez kamienkov, a to som nevedela aka budem originalna lebo skoro nikto take v dnesnej dobe nechce 😄Moja kamoska mala napriklad ako svadobnu obuv tenisky. Ale co by som zmenila keby to malo byt este raz by bolo ze by som nechcela kameramana, radsej dvoch fotografov.
Odpovedať
Profilova fotka
Toto je fajn diskusia! Ja mám úplne rovnaký názor ako @barbakanka. Na slovensku neboli len dedinčania! Nevesty sa v mestách vydávali v bielych šatách úplne bežne. A je veľká pravda, že na Slovensku sa stavia stále viac na kvantitu ako kvalitu. Radšej nevesty vrazia peniaze do hovadín typu výzdoba alebo fotokútiky namiesto toho, aby bolo kvalitnejšie jedlo, víno alebo hudba. Žiadne inovácie sa nedejú- prezerám si albumy a menia sa akurát tváre a farba výzdoby. Klasické neznamená otrepané. Klasické znamená nadčasové, elegantné a vkusné. Mojim cieľom bolo mať takú svadbu, že keď sa pozriem na fotky o 5, 10 aj 20 rokov, stále to bude šik a vkusné, aby som sa nemusela začervenať a hovoriť deťom- no viete, vtedy bola taká móda (tváriť sa, že sme vintáááž / dávať si papierové fúzy/ mať obrovské našľahané šaty /hrať sa na princezny). Samozrejme sa spustí spŕška kritiky "šak šaty inej farby sa nedajú zohnať / ak nebudú na tanieri aspoň dva druhy mäsa, tak to nebude nikto jesť /ak nebude hrať senzus, nebude sa tancovať....a bla bla bla. A čo sa týka opičenia po US , treba sa nad tým poriadne zamyslieť- u nich sa robia INÉ svadby ako u nás- nemajú také množstvo tradícií, tak vymýšľajú čo sa dá, aby tam nebola nuda. Ich svadby trvajú v porovnaní s našimi kratučko. Preto na slovenskej svadbe NECHÝBA kúzelník, ani fotokútik ani janeviemčo. U nás je samotný obrad zážitok, niektoré tradície berú dych (u nás to bolo čepčenie), preto netreba hneď mrnčať, že je to nuda. Nuda to je, keď sa to odflákne! No ale, čo tým vlastne chcem povedať? Treba sa troška zamyslieť pri prípravách, investovať do tých "dôležitejších vecí", radšej mať menej hostí a mať to na úrovni ako pozvať celú dedinu do kulturáku (samozrejme, kto to tak chce, nech sa páči) a radšej sa stokrát rozčúliť počas plánovania ako jediný raz na svadbe.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak tá naša rozhodne nudná nebola aj keď som mala klasické šaty😆
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?