Svadba v Dóme Sv. Martina Bratislava

Profilova fotka
Ahojte nemate niekto skusenosti s vybavovanim obradu v Dome?
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
Mám známeho, ktorý bude čochvíľa kňazom a vraj koluje story, že v Dóme za peniaze spravia čokoľvek... v dobrom i zlom slvoa zmysle, bohužiaľ... :-|
Odpovedať
Profilova fotka
a nevie znamy poradit na koho sa mame obratit? mam na drzovku prist za knazom po omsi..?
Odpovedať
no ak nemas iny napad, na zaciatok skus napriklad ist hoc aj za tym knazom po omsi a mozno ti poradi.
Odpovedať
tintin: a nechces radsej nieco take - teda kostol, kde nebude problem so vstupom aut/parkovanim a podobne ? Sice, mate este kopu casu, tak mozete behat a vybavovat povoleni.. aspon vam rychlejsie ubehne cas do svadby :))
Odpovedať
Profilova fotka
mne by museli zaplatit aby som tam mala svadbu..... pristup autom tam nie je a aj ta povest je nic moc.... :-( tiez som pocula ze za peniaze urobia cokolvek a bez nich nic.....
Odpovedať
Profilova fotka
my sme tam tiez chceli mat obrad ale velmi rychlo sme si to rozmylseli ...preasne ako pise Mad.. za peniaze spravia vsetko,,,, :-.
Odpovedať
Dievcata! Jedna babka povedala! To vobec nieje pravda! Ani korunu od teba nechcu. Aj farar a kaplan su velmi mily! omnoho milsi ako v inych kostoloch. Farara si mozes doniest akeho len chces z hociktoreho kostola. Povolenie k svadbe v dome vybavuj na farskom urade na Kapitulskej. Co sa tyka dopravy nieje to jediny kostol kde potrebujes povolenie. Je to uzasna katedrala a stoji to za to jedno povolenie! S tymi peniazmi su to pekne keci.
Odpovedať
Profilova fotka
freya je to kazdeho osobna skusenost.. my sme tam boli osobne tak viem o com hovorim ;-) ale je to tvoj nazor takze ok :-)
Odpovedať
Ja som si tam bola vybavit len vypis o sviatostiach a kaplan bol velmi mily. Ako pise freya, chod si to vybavit na farsky urad na Kapitulskej. Su tam od 14:30 - 16:30.
Odpovedať
Profilova fotka
Peniaze vobec nerozhoduju! Farar je mily. Ja som tam chcela mat tiez svadbu, ale kostol na ten termin mal hudobny koncert. Je to nadherna goticka katedrala. Jedna z najstarsich stavieb v Europe. Kedze to bol korunovacny kostol, hodi sa na vznesenu, krasnu svadbu. Problem je len v tom, ze veriaci, alebo neveriaci, ktrori chcu mat svadbu v kostole, nechapu, ked sa ich farar spyta preco prave v tom konkretnom kostole... Ludia zostanu prekvapeni, a casto sa urazia... Ale treba pochopit, ze kostol nie je holubnik. Mozno staci normalny rozhovor s fararom o tom preco tam chcem mat svadbu. Pretoze sa mi tak velmi paci? Ano, aj to je odpoved, ale aspon uprimna... Treba sa informovat na farskom urade, najprv zavolat, alebo aj ist priamo za fararom...
Odpovedať
Ja mam k Domu silne puto. Studujem restauratorstvo a inde si to ani neviem dost predstavit.. velmi sa na to tesim :-) A veruska , kde ste nakoniec mali svadbu?
Odpovedať
Ahoj Tintin, my sme mali svadbu v Dome Sv. Martina a bolo to uplne v pohode ;-) . Vsetko sa dalo dohodnut a okrem organistovi a kostolnikovi sme neplatili nic. Inak da sa zavolat 02/54433430 alebo zajst na faru na Kapitulskej, byvaju tam tusim kazde poobedie od 14,30-16,30. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Dakujem vam vsetkym velmi pekne za pomoc a prajem prijemne svadobne pripravy...a hlavne sa nestresujte, mame este doooost casu:)
Odpovedať
Profilova fotka
My sme mali nakoniec svadbu v Trojici. Barokovy kostol, velmi pekne to tam bolo...
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj tintin, my sme tiez mali svadbu v Dome minuly rok v juni. o peniazoch nic neviem, lebo nik od nas nic nechcel,takze by som rada vyvratila vyssie uvedene dohady a klebety. Nie su pravdive, aspon podla mna :-) a to sme mali dohodnuteho aj ineho knaza, co nas sobasil, vlastnu organistku aj zbor, a nebol problem. samozrejme, Dom (ako kazdy kostol) nie je restauracia :-D , ktoru si prenajmes podla svojich potrieb a zelani na kedy chces. Takze je to o dohode s miestnym fararom. A este co sa tyka parkovania tak tam mozu stat max. 3 osobne auta max. hodinu a povolenie na vjazd staci vybavit tyzden predtym na Miestnom urade. My sme sa tam ani uplne nedoviezli, prechadzka Starym mestom je v lete velmi prijemna (najma ked si vas fotia hufy japonskych turistov :-D ). a nikomu z nasich hosti nevadilo, ze odparkovali niekde dalej a presli sa tiez...ide asi hlavne o to, co chces. ak to chces, dokazes to nejako zariadit.
Odpovedať
Tintin, my sme tam boli teraz v sobotu na omsi a po omsi sme sa pytali farara, ze co a ako. Poslal nas na Kapitulsku, ale nakoniec budeme mat svadbu v Blumentali, lebo nam osobne sa trebars nepacilo, ze v Dome nemaju drevenne lavice, ale take nejake polostolicky-polokresla. Uznavam, ze starsim ludom sa na tom asi lepsie sedi, ale posobi to ako past na oko... A takisto aj to parkovanie, kde by sme preboha zhanali parkovanie pre 20 aut v centre mesta? Pre nas osobne tam bolo viac proti ako pre...
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj durbanbabe (moje nervy, co to mas za nick name! :), uuuuuuuuuuuuuuplne s tebou suhlasime, presne toto nam vadi, tie stolicky su fakt mimo. Samozrejme nejde len o stolicky, ale z pohladu laika by som navrhovala umiestnit tam drevene lavice. My budeme mat svadbu nakoniec v mensom kostoliku, nakolko pri Dome je problem s parkovanim a my budeme mat autobus a po druhe Dom je krasny ale velky a mozes sa tam stratit. Freya to naopak povazuje za vyhodu, nakolko nema rada ked je stredobod pozornosti (ani ja, ale na svadbe to nejako prezijem:) + oni maju hostinu v Carltone, takze to ma super.
Odpovedať
Tym ze je vecera v Carltone nepotrebujeme ziadny autobus ani auta :-p Ja mam k Domu specialny vztah tym ze studujem restauratorstvo. Ja si to v inom kostole neviem predstavit. V modrom kostoliku su tie lavice tak blizko po stranach, ze mi ludia ani pekne saty poriadne neuvidia... akurat tak budu civiet priamo na tatina, co to moc nema rad.. Ten fyzicky odstup mi absolutne vyhovuje! Inak s tymi stolickami to nieje iste este ako sa to vyriesi do augusta. Pocula som ze sa niektore restauruju.
Odpovedať
Aby som nekecala : http://www.bratislavskenoviny.sk/arch...
Odpovedať
keby ste chceli parkovat niekde v blizkosti domu, tak jedine na fajnorovom nabrezi vedla pristavu, je tam parkovisko aj pre busy :-) a je to jedno z lacnejsich parkovisk v blave - auto 30,- na hodinu
Odpovedať
Profilova fotka
Lavice v Dome skutocne nie su preto, lebo sa restauruju. Pochopitelne ich tam potom vratia, ako pisala Freya. S tym parkovanim s vami suhlasim, len chcem zdoraznit, ze autobus tam zastane pri tej rampe, hostia z neho vystupia, odide zaparkovat na parkovisko k pod hradnym kopcom pri tuneli, a na dohodnuty cas po skonceni obradu sa opat pristavi pri Dome. Ale ak mate hosti, co musia ist autom az do sakristie :-D tak chapem vase obavy. Nam na obrad prislo asi 150-200 ludi, a dokazali si parkovanie zaobstarat. a uz len tak na okraj - myslim, ze v den svadby rozhodne vy budete mat uplne ine starosti, ako sa starat kde bude kto parkovat ;-)
Odpovedať
nemate nahodou info, dokedy ta rekonstrukcia potrva?
Odpovedať
Ako to napisat...Chapem postoje jednej strany i druhej strany, teda spokojnych i tych, co mali zlu skusenost...Treba si vsak uvedomit skutocnost, ze v Dome sv. Martina sa zmenil farar a vsetky vybavovacky okolo svadby v tomto kostole i povolenia mat obrad v inom kostole ako je farsky kostol je uz omnoho jednoduchsi...Ja budem mat svadbu v nefarskom kostole a s fararom v Dome sv. Martina, ktory mi musel dat k tomu povolenie nebol ziaden problem, bol velmi mily, dokonca i srandoval...Sami si priznali tu skutocnost, ze za ery predchodcu dnesneho farara to tam bolo celkom ine...I on je clovek a ma tie iste chyby ako obcas my vsetci...Uplne suhlasim s Veruskou, ak si niekto chce urobit z kostola len pekne miesto na obrad, no comment. Potom sa nedivim uz ani obavam, kde budu svadobcania parkovat. To uz je zaujem kazdeho, kto chce na tu svadbu prist. V okoli Domu je mnozstvo parkovisk, dokonca aj podzemne garaze, staci sa len trosku posnazit....A co sa tyka penazi, dovolim si vyjadrit presvedcenie, ze peniaze za obrad alebo veci k nemu patriace urcite si nedovolil nik pytat. Ide o kostol - rozumej "dom Bozi" a ten nie je na predaj, je pre vsetkych rovnako! Za obrad sa nevybera ziaden spravny poplatok, pretoze ide o vysluzenie si sviatosti, co je milost Bozia a ta tak isto nie je na predaj! Mozno sa treba troska zamysliet, preco ludia a hlavne kvoli comu chcu mat ludia svadbu v kostole. Ci tym chcu urobit len radost svojej rodine, starej mame alebo mat to so vsetkou pompou, ktoru goticka konkatedrala poskytuje alebo si tym chcu povedat uplne nieco ine...
Odpovedať
madeleine a klaudia90210 mohli by ste, prosim, napisat, za ktore sluzby pytali peniaze?
Odpovedať
Kocky, prave som sa vratila domov z BA. 8-) Takze podlaha je kompletne zrestaurovana, je bez koberca. Moje neoficialne informacie z restauratorskeho okolia ( sama tam patrim) ocakavaju nove lavice uz v maji/juni. Ale asi nie uplne vsetky. Do korunovacnych slavnosti by tam mali byt vsetky. :-D podla mna dievcata, ktore mali neg.skusenosti sa bavili s kostolnikom. Bola som na fare nie raz, boli mili , bez problemov. Lenze kostolnik je taky zvlastny clovek.. sice poradi, ale povie vselico. :-N Jedna info pre nevesticky: Nie je dovolene mat vyzdobu s lupienkami. Ked sa na ne stupi, pigment zafarbi podlahu, ktora bohuzial ako viete je kompletne na novo zrekonstruovana za 1milion. Takze ani pred vchodom do domu sa to nesmie hadzat, pretoze sa to ludom prilepi na topanky. Musite sa s touto tradiciou presunut inam: napriklad asi za dom do parciku.. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
bajka, čo ja viem, napríklad, za oddanie nekatolíkov, alebo inovercov. To viem od kamarátky, čo tam na takej svadbe bola... tiež vraj za výzdobu a hudbu podľa želania... ale to už nemám potrdené... Je dosť možné je to vecou jednotlivých oddávajúcich, netuším... nie je to však prvý krát čo sa ku mne dostala informácia, že si od nich pýtali peniaze a preto sa rozhodli pre iný kostol... a tiež že nadšenie pre mladých je tam tutovkové... ale to je asi všetko o jednotlivých ľuďoch, možno nie o kostole samotnom... ten je krasny.
Odpovedať
Tak dufajme, ze do augusta to tam bude vyzerat nejako obstojne, aj ked Dom bude stale Dom a bude stale iny ako ine kostoly. Co sa tyka penazi, priatel nie je krsteny a nebol s tym ziaden problem, zatial od nas nepytal nikto nic. Uvidime...
Odpovedať
a ani nebudu.. jedine co sa dava je milodar (ako vsade inde) a to sa dava pri vychode z kostola. V tom je cena aj za organistu aj za jednoduchu dekoraciu.
Odpovedať
Profilova fotka
no ku organistovi: domsky organista je pan Selecky - je to na slovensku uznavany umelec. hru na organe sa nenaucil len tak povedla ale studoval a je to naozaj umelec. a ked ide hrat niekomu na svadbu sa treba s nim osobne dohodnut; to vam povedia aj na fare. a je to prirodzene, ze si za hranie na svadbe nieco vypyta. predstavte si, ze pridete za Dvorskym a ho poziadate aby vam zaspieval (a nie je vam nijaka rodina).. tak vam to tiez nespravi zadarmo. a je takisto prirodzene, ze si vypyta. ja byt na jeho mieste a mat sobotu poobede obsadenu, kvoli svadbe niekoho, tak si za ten straveny cas tiez nieco vypytam. ku vyzdobe kostola: ano, svadobna vyzdoba nie je nieco, co je samozrejme. takisto ako vym nikto nevyzdobi restauraciu zadarmo, tak je to asi aj s kostolom. vyzdoba kostola na nedelnu omsu, ktora je slavnostnejsia ako v tyzdni, sa moze, ale nemusi spravit v sobotu doobeda, aby bola hotova pre nejake svadby. a teda si myslim tiez, ze ked na vyzdobu niekto v dome neda, tak s tym musi pocitat, ze vyzdoba nebude. a okrem toho toto obdobie je postne, takze v kazdom kostole je tej vyzdoby pocas tohoto obdobia trosku menej..
Odpovedať
Celkom si ma potesila freya, inak aj ja som chcela byt kedysi (velmi davno ;-) ) restaurátorka, nuz niektore veci neovplyvnis... Ja nie som z Ba, tak som Dom videla este pred tym, ako tam tie lavice boli, ani som si to nevedela predstavit bez nich, ale tak, ci tak som rada, ze tento den prezijem prave tam.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?