Svadba bez rodinnej večere - po obrade hneď zábava

Profilova fotka
Zdravím, riešime s rodičmi a drahým, ako sa vysporiadať s rodinou. Uvediem vás do situácie v ktorej sa nachádzame. Ja pochádzam z väčšej rodiny, priateľ z veľmi malej. Keby sa máme stretnúť po obrade na rodinnej večeri, bol by to veľmi výrazný nepomer: nás 30, priateľových 7, ak vôbec. Okrem toho, snúbencova rodina nemá vo zvyku zapájať sa do spoločenských aktivít, pričom od nás pár jedincov áno. Obaja sme najskôr zvažovali akýsi malý rodinný obed, kde by sme sa stretli v uzučkom kruhu (my, surodenci, rodičia, starí rodičia... bez ujov, tiet, bratrancov...) a potom šli na obrad. Avšak naši sú proti, lebo by sa zvyšok rodiny pourážal, čo chápem. No myslím, že by im asi došlo, že sme mali dôvody ich nepozvať. Tak mi napadlo... a čo keby proste hostina/večera nebola? Po obrade by boli gratulacie, vzápätí manželský tanec a potom program do polnoci. Po celý čas by bol pripravený teplý bufet, kde by sa stále dopĺňalo jedlo, čiže najedení by boli všetci. Obaja sa berieme veľmi mladí, 80% hostí budú ľudia do 30 rokov, starší hostia budú hlavne z mojej rodiny. Ale kvôli menšine, aby sme prispôsobovali celý program? Celkovo tá svadba je dosť svojská a nedržíme sa žiadnych tradícií - chceli by sme to mať naozaj po svojom, len neviem, či to zvyšok rodiny pochopí správne. Aký názor máte vy? Ďakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
Nie som sice nevesta, ale ako kameraman a fotograf som zazil uz mnoho variacii na svadbu - od 18 hodinoveho kolotoca az po hodinovy obrad na radnici. Vzdy je to vec dohody a kompromisu. Svadobny den je sice Vas den, ale radovat by sa z neho mali aj rodina a blizki kamarati. Je si myslim, ze je normalne a slusne pozvat si na svadbu rodinu a teda aj zo snubencovej strany. Nemusia tancovat, ale je minimalne vhodne, aby Vam prisli ukazat svoju priazen tym, ze sa zucastnia aspon onradu, zahratuluju Vam a posedia s Vami pri stole. Tanec je vec ochoty a moznosti. Nie je povinny. Takze si sadnite a urobte to tak, akp to citite Vy.
Odpovedať
Profilova fotka
@gomez222 Takto, rodina celá bude účastná po celú dobu svadby. Od obradu až po koniec. Chceme ich tam mať, či sa budú zapájať, alebo nie. Ide nám ale o to, či by bolo v poriadku keby z celého harmonogramu dňa/programu vynecháme takú tú rodinnú večeru čo býva po obrade. Nepôjde sa nikam najesť, proste bude hneď zábava a program, ako býva väčšinou od ôsmej (svadbu plánujeme mať k večeru). Tým pádom nebude sa mať kto uraziť, že sme ho nepozvali k stolu, lebo žiaden nebol.
Odpovedať
Profilova fotka
No zase obcerstvenie by bolo vhodne. Ludia budu aj vyhladnuti a minimalne jeden chod by mohol byt. No nechapem to celkon s tym stolovanim asi. Kde vznika problem?
Odpovedať
Profilova fotka
Podla mna bufet super, ja som neni zastanca klasickej cecere kde hodinu a pol ludia sedia. Ked je bufet alebo este lepsie kanapky tak sa vsetci mozu zabavat, rozpravat a spoznat co sa neda ked vsetci sedia vedla svojej rodiny za stolom.
Odpovedať
Profilova fotka
@chevvah my sme mali tiež nepomer z mojej rodiny cca 10 ludí z manželovej asi 40 a všetko bolo úplne v pohode normálna svadba. Ale ako tu bolo viackrát napísané všetko závisí od dohody. Ja stále hovorím je to hlavne udalosť o budúcich manželoch a premanželov a teda sa to musí páči hlavne vám. Ostatní ak chcú a záleží imna vás tak sa prispôsobia a kto nie nech " si trhne nohou" :-D Samozrejme sa v nejakých veciach treba prispôsobiť aj hosťom, ale v zásadných veciach podľa, kt. si chceme naplánovať svadbu to si robte podľa toho ako sa páči vám a nie podľa toho čo sa má/ musí/ alebo je vo zvyku.
Odpovedať
Profilova fotka
@gomez222 :D Ideal mojich rodičov je, aby sme sa po obrade celá rodina (ujovia, tety, starkovci, bratranci...) zodvihli a šli sa najesť spoločne len my do reštaurácie. Na hodinku, možno dve... apeluje na to, z dôvodu, že by sa niektorí z rodiny vedeli uraziť. Mne je ale blbé nechávať zvyšných 100 hostí čakať, kým bude 15 ľudí spoločensky uspokojených, že boli "VIP" a navečerali sa s nami. Táto časť mi na svadbách prišla vždy odveci, najmä v tomto prípade, kedy by sme museli celý program prispôsobiť spomenutým 15 ľuďom (podotýkam, že okrem rodiny je pozvaných ďalších 100 hostí) Jedlo na svadbe bude ale po celý čas formou švédskych stolov, ktoré sa budú dopĺňať. Bude program a kto chce, kedy chce, pojde sa najesť toho, na čo má chuť. Pôjde teda o to, že na tej svadbe si budú všetci rovní...
Odpovedať
@chevvah Trochu nezvycajne, takto to riesit. Takze dobre som to pochopila, ze vy na svadbe budete mat iba svedske stoly ? Za mna je to asi malo. Riesila by som to asi tak ze vsetci, ktori su na svadbe budu mat iba svedske stoly a nie este osobitne robila obed pre rodinu. To potom je take zvlastne, ze vas ostatni svadobcania budu cakat niekde. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@chevvah Ak bude jedlo zabezpecene formou svedskych stolov, tak potom naozaj nerozumiem tomu, preco by sa mala jedna cast rodiny izolovat na veceru. S takymto nazorom som sa este nestretol. Ako si sama napisala "vsetci su si rovni". Takze si spravte pohostenie podla seba a kto bude chciet jest, tak bude. Nakoniec sa prisposobia a vsetko bude dobre. Nechcem sa nikoho dotknut, ale niekedy mam pocit, ze si chcu rodicia na svadbe svojich deti nieco dokazovat - vo Vasom pripade samostatna vecera, no uz som zazil aj take poziadavky na specialne sedenie, " fotte nas", my sme tu doleziti, nas pocuvajte. Svadba je predsa Vas den. A aj ked sa Vas rodicia vydieraju tym, ze sa urazia, myslim ze si to predsa len nakoniec rozmyslia. Hlavne o tom treba hovorit a vysvetlit im to. Otvorene rozhovory su dolezite. Z vlastnej skusenosti viem, ze taky rozhovor je ucinnejsi, ak sa nenechate rychlo vytocit ;) No kazdopadne s Vami suhlasim a nevidim zmysel v samostatnej veceri. Ak si presadite svoje, mozno do buducna zamedzite dalsim rozporom ohladom svadby, lebo date jasne najavo, ze viete co chcete Drzim prsty
Odpovedať
@chevvah nevidim zmysel v tom pre rodinu robit extra obed, ked na hostine budete mat svedske stoly. zbytocne si pridavate dalsiu robotu, a myslim, ze ani rodina sa neurazi, ked budu iba svedske. :-)
Odpovedať
@chevvah švédske stoly sú super, každý si vezme čo chce a kedy chce, vôbec nemusíš riešiť klasické tabule = stoly, kde každý má svoje miesto a čaká na jedlo...na švéské stoly môžeš dať všetko, aj slepačí vývar pre tých, čo by sa chceli "hnevať" ;-) určite je ale nejaké sedenie potrebné a vhodné sú stand by stoly, tvoj nápad je taký "americký", znie to super ;-)
Odpovedať
@6myska Práve v tomto vidím výhodu švédskych stolov, že tam môžeš dať hoc čo, veľký výber z čoho si každý vyberie. :-) Ja si myslím že ona aj nad tým rozmýšľa dať nejaké stoly, bolo by to asi zvláštne ich tam nedať :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
v tvojom prípade by som asi zvažovala rovnakú možnosť a mne osobne sa to celkom páči. pokiaľ bude prístupný bufet s jedlom a pitím, tak to bude fajn. nebudú hladný a nik sa nemôže uraziť, že nebol napríklad na hostine. ja by som šla smelo do toho
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Dakujem vam vsetkym za reakcie :) Ano, svedske stoly budu po cely cas. Budu sa doplnat, aby nikto nehladoval. Premyslam nad tymi stojatymi fasfoodovymi stolikmi, a dali by sme aj par normalnych na sedenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@chevvah to chces mat na takyto styl? myslela som ze das normalne stoly a spravis zasadaci poriadok, len jedlo sa nebude podavat ale budes mat iba svedske :-) :-) to bude uplne ako americka svadba, ako z filmu :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@chevvah Uplne v pohode si to spravte podla seba, ja nevidim najmensi dovod, aby kazda svadba mala byt ako cez kopirak :)
Odpovedať
osobne sa s tym aj u kamosiek stretavam coraz castejsie, ze je velmi dolezite, co chcu iny a podla toho sa vsetko pripravuje. ja ak mam raz nieco vysnivane, tak rozhodne sa nebudem nejakemu hostovi prisposobovat. nepoviem, nebude to standardna svadba, no preco by na druhej strane mala byt
Odpovedať
Profilova fotka
@zlatiana :-D nie, chceme mať naozaj takú voľnejšiu svadbu. Poznám veľa ľudí, čo si radšej sadnú ku komu chcú a prekecajú celý večer a najedia sa, ako keby mali tancovať a zapájať sa do hier proti svojej vôli. Chceme aby boli spokojní všetci. Budú svadobné hry, kultúrne vsuvky, tancovanie a tiež "stanovištia" ako video kútik, ihrisko, možno gril... nech si nikto nepripadá "znásilňovaný" striktným programom, ale nech si nájde to, čo najviac chce. Ako malá som takú svadbu videla (a tu na strednom SK) a odvtedy si vravím, že takú presne raz budem mať aj ja :-D
Odpovedať
@chevvah mate to skvele vymyslene, ako by povedal moj drahy: take prespekulovane :-D :-D viem si predstavit byt ako host na vasej svadbe, predstavujem si to take uvolnene, a to ja mam take rada, ked ma do nicoho nenutia :-) :-)
Odpovedať
Neviem, prečo by mala byť takáto svadba zlá. Je to práveže také uvoľnené všetko, že hostia sa budú isto cítiť dobre. Žiadne strohosti, proste také free. Más to vymyslené do detailu, takže byť na tvojom mieste sa toho vôbec nebojím
Odpovedať
Profilova fotka
@chevvah Bola som pred rokmi na takej svadbe mojich priateľov. V sále bolo zopár stolov a stoličiek. Nebol žiaden zasadací poriadok. A ani nikomu nechýbal. Vonku boli stand by stoly. Aj sme tancovali, aj hry mali pripravené. Svadba bola na štýl večierku so švédskymi stolmi. Doteraz rada spomínam na ich svadbu. Takže choďte smelo do toho! :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem vam damy :-) Tesi ma ze tolke mate na to rovnaky nazor ako je :)
Odpovedať
Profilova fotka
@chevvah osobne si taktiez mysim, ze by v tom nemal byt ziadny problem. Pokial mate takuto situaciu, tak toto je vhodne riesenie aby vsetky strany boli spokojne :-) ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?