Netradičný civilný obrad. Trúfol si niekto na taký?

My sme parik neveriacich a navyse nefandime ani uradnikom v roli oddavajuceho. Civilny sobas je otrasny, slovo ma uradnik a snubenci maju na vyjadrenie len to jedno slovo! Sme ochotni zajst so svedkami podpisat papiere a vyhlasit vsetko ako chce statna moc. Ale ten ozajstný obrad, ten pred rodinou a blizkymi by mal viest niekto, koho si vazime a kto tam nebude hovorit, ze pozname svoj zdravotny stav a podobne veci !!! ... a pred vsetkymi si sami navzajom povieme slub, ktory pojde nam od srdca, ved nakoniec nepotrebujeme na to ani oddavajuceho. Trufli ste si niekto na niečo take? Ako to dopadlo?
Odpovedať
Profilova fotka
no my sme tiez neveriaci tomasovia a mali sme sice civilny obrad ale dovolim si tvrdit ze bol iny a uplne super (pozri si foto - vonku na luke ...) nie kazdy civilny sobas je hrozny ...ono strasne zavisi od oddavajuceho ..ja som sa so sobasiacou stretla pred svadbou povedala som je o nas kto sme co sme ako sme sa zoznamili atd aby mala paru koho sobasi a potom som ju poprosila aby ten obrad viedla ludsky a nie ako ....ze mama berieme vam dceru apodobne ani ziadne ine chujoviny ...a musim povedat mala naozaj krasny prihovor v ktorom nebola ani jedna vec nad ktorou by som sa zastavila ze sakra co to bolo ...cele too bolo ako vela ludi na svadbe povedalo kratke strucne vysizne obrad trval 10-13 minut teda este nikoho nenudil a kazdeho este satale bavil ...osobne by som slub nechcela prednasat pred davom na svadbe - to je nieco co si povieme my dvaja a nemusi to pocut dalsich 100 ludi ...a o ziadnom zdravotnom stave nepadlo ani slovo :o) inac aj na civilnom obrade sa da dohodnut ak chce nieco povedat nevesta / zenich ... ono vsetko zalezi na predstave buducich manzelov a ochote/neochote matrikarky a sobasiacej ...my sme mali nastastie stastie a vsetko co som chcela nam bolo povolene :o)
Odpovedať
ahoj fabala, takze nic sa neboj, takych nas je viac...my sme tak isto obaja neveriaci, resp. aby som sa spravne vyjadrila, veriaci, ale nepokrsteni, takze na svadbu v kostole mozme zabudnut, co by mi az tak nevadilo, len keby tie cirkevne obrady trosku inak vyzerali...tiez sme sa teda rozhodli podniknut nieco podobne ako ivetulienka, ps: to ivetulienka, mali ste to fantasticke :-) , ibaze my sa beriem koncom maja a bojim sa, ze pocasie este nemusi byt najruzovejsie, takze hostina bude isto v interieri v nejakej restiek alebo penzione a obrad bude vonku v areali toho isteho zariadenia, takze si zavolame sobasiaceho tam...no a hlavne dufam, ze to bude osoba normalna a bude sa dat tiez dohodnut na tom, akou formou by sme chceli, aby obrad viedla, lebo o zdravotnom stave a podobnych somarinach by som tam nerada pocuvala...takze dufam, ze nam to vsetko vyjde...rozhodli sme sa pre takuto formu vlastne z dvoch dovodov, prvy som uz spomenula a druhym je, ze by som chcela, aby sme sa so snubencom videli v ten den prvykrat az pred oltarom...takze dufam, ze to vyjde ;-) a vam drzim palceky, zvolte si svadbu taku, aka sa vam paci, aku si ju vy predstavujete, je to predsa vas velky den, tak nech si ho uzijete naplno :-)
Odpovedať
hm, nas civilny sobas vobec nebol hrozny, hovorili velmi pekne, starsia pani poslankyna, byvala ucitelka, vyzerala ako rozpravkova babicka (asi Vam je to smiesne, ale mne ju fakt pripomina) a rozhodne vo svojich rokoch vedela, co hovori a co chce mladym a pritomnym odovzdat slovom. K tomu pekne basne, hudba, sice sme povedali "len" to ano, tiez som predtym rozmyslala, ze k tomu nieco este pridame (myslis, ze by Vam to zakazali, keby ste sa s nimi dohodli?), ale koniec koncov, to, co mame na srdci, si povieme aj medzi styrmi ocami a to, co som si zelala, aby bolo povedane blizkym a nam, som zakomponovala do odobierky v kruhu rodiny a blizkych, kde rec mala moja sesternica....prosto, nebrala by som to s takym odporom a radsej sa pustila do zistovania co je mozne a ako a vybavovania, nez o tom spekulovat ;-)
Odpovedať
petruska55, nie je problem dat sa pred sobasom pokrstit a mat sobas v kostole, znamej urobili pre sobasom "kompletku" - od krstu az po birmovku a sobasila sa potom v kostole. Takze ak to fakt chcete, treba sa pricinit, lebo oltare inde nie su :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
ahoj, ja mam problem s obradom v kostole, moj drahy na tom trva, ja nemozem s kludnym svedomim slubovat pred Bohom, v ktoreho neverim...pocula som ze existuje aj cirkevna verzia svatby veriaci-neveriaci (s nejakym prehlasenim, ze nebudem branit v krestanskej vychove deti atd...), nevie nikto, ako to prebieha?
Odpovedať
tiez sme mali civilny sobas a bol velmi pekny, nebola to klasicka sobasna miestnost na dedine... a pre neveriacich je tazko slubovat vychovu deti pred Bohom, co Boh spojil... a podobne, ked clovek v to neveri. Ivetulienka to mala ozaj krasne... chvalim. Najdite si peknu radnicu alebo miestnost na zamku... O tej veriaco-neveriacej verzii som este nepocula.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som o tej veriaco-neveriacej verzii pocula, skutocne to existuje...ale moc o tom neviem. teda mne je to v hlave jasne, ale bolo by treba sa popytat nato nejakeho mileho mladeho knaza, farara (ti starsi niekedy robia drahoty)...neviem ci prave vtedy netreba poziadat o dispenz od biskupa...no a veriaca polovicka pariku ma cirkevny sobas a teda ma platny sobas a neveriaca nemusi sa dat krstit a prechadzat cez celu proceduru krst, ktoru aj tak nema hlbsi vyznam pre neho ako len to, aby bola svadba v kostole...len si myslim, ze aj tak bude musiet prehlasit, ze nebude branit vychove deti vo viere...a teda aj sv. prijimanie dostava len veriaca polovicka (neveriacu to preskakuje)..pocula som o takejto svadbe, lebo mojej kamaratky sesternica sa tak vydavala.
Odpovedať
to chichinka: diky:) budem sa musiet pustit do patrania...svatbu planujeme v Cechach, tu to snad nejak pojde, lebo je malo veriacich, takze podla toho mala co zatial viem, su knazi vecsinou pristupnejsi nez na Slovensku...hlavne na vychode, odkial som;) no uvidim
Odpovedať
Profilova fotka
lila9 : dufam, ze som Ti aspon nejak pomohla :) ked si to tak po sebe teraz citam, je to nejake chaoticke a aj kvalita informacii je nizka :) v Cechach by to podla mna urcite slo lahsie ako na Slovensku na vychode ;-) Treba nejakeho knaza dobreho najst uz len, lebo to naozaj sa da :-) aj my sme prv nad tym uvazovali - nad takymto veriaco-neveriacom obrade. Tak Vam moooc drzim palce, aby ste mali dobry prutik na hladanie toho spravneho knaza :) Ale myslim,z e by to nemal byt problem, lebo by sa branilo v podstate veriacej polovicke uzavriet cirkevny sobas len preto, ze si berie neveriacu polovicku, co mne by bolo fakt luto. Tak vela zdaru, urcite to bude v poho :)
Odpovedať
Profilova fotka
Áno existuje v kostole taký miešaný sobáš. Veriaci prisahá na bibliu myslím (alebo niečo také) a neveriaci na svoju česť... Mnohí na farskom úrade to nemajú radi, lebo s tým majú nejaké papierovačky (formálne to musí povoliť biskup), tak sú schopní toho neveriaceho presviedčať na vieru, ale treba ísť na to tak, že klamať nebudem a bla bla bla a ako je pre partnera dôležitý cirkevný sobáš a že sa tak veľmi ľúbite a proste nejaké ružové reči :-| , ak by mali s tým nejaký problém... Proste sa nenechať odbyť... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj lila9 - poslem ti o chvilu ip
Odpovedať
Profilova fotka
Vyskytujú sa prípady manželstiev s rozdielnosťou kultu - medzi katolíckym partnerom a nepokrsteným partnerom. Podľa práva platného v rímskokatolíckej cirkvi miešané manželstvo, aby bolo dovolené, potrebuje výslovné povolenie cirkevnej vrchnosti. V prípade rozdielnosti kultu sa pre platnosť manželstva vyžaduje výslovný dišpenz od prekážky. Toto povolenie alebo tento dišpenz predpokladá, že obidve stránky poznajú a nevylučujú ciele, podstatné vlastnosti manželstva, ako aj to, že katolícka stránka potvrdí záväzky, s ktorými treba oboznámiť aj nekatolícku stránku, zachovať svoju vieru a zabezpečiť krst a výchovu detí v katolíckej cirkvi.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
nakoniec som to napisala tu, viem to preto, lebo vcera sme mali nauku pred svadboua tam sa tieto veci rozoberali ... dufam, ze som aspon trosku pomohla, ak potrebujete este v tejto veci poradit odpoviem v ip alebo tu..prajem pekny den :-)
Odpovedať
najjulinka: dakujem :) u mna je to presne tak, ze nechcem "krivo prisahat" ;-) ivana82: trochu som sa v tych dispenzoch stratila;) ale aspon si mi potvrdila, ze sa to naozaj da, aj ked je to komplikovane, dakujem:) ale podla diskusii na ceskych servroch ma cirkev v Cechach naozaj otvorenejsi pristup nez na Slovensku...tak to snad pojde moj drahy vyfasoval zoznam doporucenych knazov, co som nasla na beremese.cz - s tym, ze ak sa chce zenit v kostole, nech to vybavi;) tak uvidim:)
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj fabala a babule: necitala som vsetky prispevky , ale ja som mala cirkevny sobas a neviem o tom ze by som hovorila pred vsetkymi,....ze pozname svoj zdravotny stav a podobne......neviem ci vlastne poznas co sa hovori na svadbe- pri obrade.....Ale taketo cosi sa tam 100 percentne nehovori .......vyplnuje sa to predtym ako si sobas vybavujete....to ze je potrebne aby si vedela aky je zdravotny stav manzela je nielen z osobnych dovodov ale nase byrokraticke institucie to hlavne zaujima z pravneho hladiska....keby nieco...aby napr. pravost manzelstva nemohla byt spochybnitelna, keby zacal jeden s manzelov vymyslat .... a bud si ista ze takych ludi co si pri rozvodoch robia nasledne peklo je mnoho.... Cloveka, ktory vas zosobasi si mozes vybrat akeho chces aj ked sa cirkevne aj ked sa civilne sobasis- tak vlastne neviem o com pises.... Trosku ma zarazilo, ze hovoris ze to chces hovorit od srdca a pred tym koho mas rada. To ako myslis, ze vsetci co maju cirkevny alebo civilny sobas, to od srdca nehovoria????...... ;-) Drzim palce
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
dnes predsa radi vyjdu v ustrety ci tam alebo tam. :-) je mozne skoro vsetko "primerane" dohodnut s oddavajucim, ako v kostole tak inde. stoji to casto len na tom na koho natrafis. je to predsa o ludoch. ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Profilova fotka
Baby vcera sme sa s mojim priatelom bavili ze by sme si mohli zvolit svadobný obrad niekde inde ako na urade, mali ste niektorá obrad niekde inde na nejakom nevsednom mieste trebars tam kde ste sa zoznamili alebo kde ste mali prvé rande?
Odpovedať
Profilova fotka
nieco take planujeme toto leto.... boli sme sa podpisat na radnici a povedat si ano... ale chceme pekny civilny sobas v prirode takze cela parada nas zatil caka... a neboj sa do toho ist :)
Odpovedať
Profilova fotka
Budem trochu odveci no mna od civilneho obradu tiez odradila veta "poznaju si navzajom svoj zdravotny stav"...som krstena, ale reformovana, tam je obrad trochu iny ako katolicky ;) priatel krsteny nie je ale tesi sa do kostola velmi. O tom, ze sa najprv zosobasime niekde a potom spravime "verejny" akoze-obrad tiez nechceme pocut, podla mna by ta svadba stratila caro...chcem sa stat manzelkou tam v tom momente...to su nase sny, kazdy nech si ide za svojim a riesenie sa da najst vzdy, len treba chciet :) nech je vas svadobny den taky, aky ho mat vy chcete :) a keby to malo pokazit nieco, co si niekto niekde vynyslel...tak to skuste obist :) akokolvek :)
Odpovedať
Profilova fotka
este jedna poznamka... brali sme sa oficialne v brne na radnici ale vobec sa nezmienovala pani o nasom stave a podobne veci.. mala peknu rec o zivote laske atd a tak nejak z toho mileho rozpravania presla slovami "a tak táži jse Vás pane ženichu berete jsi za svou ženu zde přítomnou slečnu nevěstu?" a to iste sa pytala mna... takze nvm ci je to na odavajucom, alebo je to nejak striktne vymedzene statnym nariadenim... mne osobne sa to celkovo pacilo a to som extremne narocny clovek :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@smea a ten obrad v prirode planujes ako zorganozovat? sama ci s niekym? ja by som do toho isla ale bojim sa ze sama to akosi nezvladnem chceli by sme obrat tam kde sme mali prvé rande :)
Odpovedať
Nam sa tiez moc nepaci civilny sobas aj ked pkvedane je tam co ma byt a nenatahuju to zbytocne . Ale nepaci sa mi ked sa niekto berie v kostole lebo je to krajsie, pred oltarom a slubujeme si vernost pred bohom, ale do kostola idu 2 krat za zivot..toto sme my nehceli tak nakoniec vyhral civilny. To ze ho budem lubit do smrti mi nemusi odobrit farar :-D to viem
Odpovedať
Profilova fotka
@martinna01 nakoniec sme nasli hotel ktory ma krasnu luku obrastenu stromami takze mi to dost ulahcilo pracu pretoze tam bude nasledne aj party... ale je to v brne... ale co som pozerala ostatne albumy tak vacsinou tiez mali svadbu na luke a stolicky si zabezpecili sami... pokial ale chcete velku svadbu myslim ze nie je prblem zohnat 20 stoliciek pre najblizich a ostatni by chvilu stat vydrzali... aj my to tak mame.. bude tam 20 stoliciek a planujeme 50 hosti... a co sa tyka oddavajuceho tak pokial mate civilny obrad tak nie je problem pre matrikara prist tam ked ho poprosite, ale myslim ze bude problem s fararom, teda uz sa tu na to baby pytali a udajne sa to neda lebo luka nie je posvatena... neviem presne nie som veriaca takze to by sisi pripadne musela zistit sama.. ale urcite sa to zorganizovat da ;-) keby daco rada pomozem s cimkolvek
Odpovedať
Profilova fotka
@martinna01 čo viem tak Kasolina robi netradicné obrady :) ja som sa o nich dozvedela neskoro :( ale ze su dobre
Odpovedať
Profilova fotka
@fankis o nich som niečo začula ale neviem čo su zac a skade su. aké všetky sluzby poskytuju?
Odpovedať
Profilova fotka
@martinna01 co viem ja vedia vybavit fakt vsetko, ci hudbu ci cataering alebo ak mas nejaké napady tak sa dohodnete ale majú originálnu vyzdobu :) mne sa velmi pacia skoda ze si nenasla skor :(
Odpovedať
Profilova fotka
@fankis no už som im zavolala a koncom týždna máme stretko tak uvidim ci to naozaj dokážu spraviť podľa mojich predstav my by sme chceli mať totiž obrad v parku kde sme mali prve rande
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?