Svadobný obrad s cudzincom. Ako na to?

zdravim vas dievcata, zacala som trochu prehliadat prispevky a zda sa, ze viacero nas tu zije mimo sk. u nas sa planovanie este len zacalo a vyzera to na riadnu fusku... a ja o tom nemam ani ponatia... ale toto ma trapi, kedze partner je cudzinec, neviete poradit ako sa to robi? da sa zohnat dvojjazycneho sobasneho uradnika, alebo treba tlmocnika, alebo moze prekladat niekto z hosti? brat sa budeme na urade. za odpovede dakujem, vsetkym vela zdaru.
Odpovedať
podla mna dvojjazycneho sobasneho uradnika nezozenies, treba si zohnat tlmocnika. Neviem, ci treba sudneho, ale my sme ho mali. Najlepsie je, ked skocis na matriku a spytas sa ich na to.
Odpovedať
caraida, aj ja sa so svojim drahym, kt. je cudzinec budem sobasit na urade, ale v jeho krajine. Na SVK potrebujes mat pri obrade tlmocnika, je to podmienka, informuj sa na matrike. Dalej budes musiet zaplatit poplatok, myslim 2000 alebo 2500 SKK. Na matrike ti daju zoznam dokladov, ktore tvoj partner musi dolozit, medzi inam doklad o jeho trvalom pobyte, fotokopia pasu alebo obcianskeho preukazu, osvedcenie, ze jeho krajina nema nic proti tomu, ze si berie slovensku obcianku atd. Vsetko musi byt overene peciatkou Apostille a prelozene prekladatelom.
Odpovedať
dakujem za odpovede, zavolam si na matriku. este mame casu, ale ked tu tak brouzdam, vstavaju mi vlasy dupkom, co vsetko treba pripravit.... na kamaratky sa mi je tazko obratit, lebo pozyvame len najuzsiu rodinu, aj tak sme nejake rozlezene po europe. a s ostatnymi potom slavime osve, som zvedava, ako to dopadne. pekny den a vela zdaru!
Odpovedať
Ahoj Caraida, ja som si tento rok brala na Slovensku cuzdinca a na moje prekvapenie musim povedat, ze s tym neboli ziadne problemy. Dost nam pomohla matrikarka, ale ta vela nevedela - skor to bola jej ochota. Zavola som si na MZV a popytala som sa osobne. Dokonca mi tam poradili nejaku pani matrikarku v BA, ktora ma v tom vela skusenosti. Takze....budete sa brat na Slovensku? Ak hej, potrebujes z jeho ambasady nejake doklady, ktore ti bude musiem MZV apostilovat. Je to za 500 Skk kolok, myslim. Na ambasade ti urcite daju spravne tlacivo - mali by s tym mat skusenosti. Akonahle ti to apostiluju, potrebujes to dat prelozit do slovenskeho jazyka a odniest na matriku. Prekad cca 1000,- Skk. Co s obradom....My sme mali sobas v kostole. Povodne sme planovali dvojjazycnu omsu, ale nakoniec sme z casovych dovodov od toho upustili. Moj manzel vie po slovensky, tak to bolo zbytocne a jeho rodina obrad v slovencine prezila. Problem bol vsak so svedkami, kedze jeden bol len anlicky hovoriaci. Tomu sme zohnali tlmocnika, ktory mu prekladal simultalne. Ale iba jemu do ucha,aby to nerusilo ostatnych. Cena za tlmocenie 1,5hodiny a preklad sobasneho listu do anglictiny 1800,- Skk. SUPER CENA. Ak budete mat nejakeho svedka zo zahranicia MUSITE mat tlmocnika. Matrikarka v BA mi povedala, ze by sa za par rokov mohol ten svedok ozvat a povedat, ze nicomu na obrade nerozumel a manzelstvo by bolo po pravnej stranke anulovane. Nie rozvedene. Takze by sa akoze ani nikdy nestalo. Ak by si potrebovala nejake kontakty rada ich pohladam. Pripadne otazky posielaj kludne na Lucyferka@centrum.sk Vela stastia.
Odpovedať
vdaka za odpovede. tak uz viac menej mam predstavu, co nam treba za papiere, ale akosi som nepochopila jednu vec. tie nemecke dokumenty, co potrebuje moj partner(nemec) na sobas a dostane vo svojej krajine, treba apostilovat tu v nemecku, alebo na slovensku? alebo to bolo myslene, nemecky konzulat na sk? na matrike nebola ta pani velmi ochotna, asi toho mali dost prace. pekny den!
Odpovedať
Ahojte dievcata! tak zas urady. medzicasom sme zistili, co vsetko na svadnu na slovensku s namcom potrebujeme. urady v nemecku su dost neoblomne a namiesto rodneho listu trvaju na vypise z knihy rodicov, ci potvrdenie o povode, a ked to ten moj konecne ziskal, je to iste... :-( no ale vytesovali sme sa, ze mame konecne vsetko na ziskanie DOKLADU O PRAVNEJ SPOSOBILOSTI. a nie. nechapem, preco nikdy nespomenuli a to sme tam boli uz dva razy a okrem toho telefonaty, ze rodny list s apostille prelozeny v nemecku potrebujem aj ja, okrem stranok z pasu a pobyte. tak sa pytam sama seba, co na nas vyblafnu nabuduce a pravdu povediac, uz ma tie zenske tam srdia. ]-( cakame tam v rade ako na banany zadarmo, pomaly aby sme si brali pol dna dovolenky a potom toto. ]-( dievcata, co mate skusenosti, neviete, co by na nas este mohli dodatocne vyblafnut? a to sme chceli po novom roku rezervovat termin... :-| ide zatial len o ten papier: DOKLADU O SPRAVNEJ SPOSOBILOSTI UZAVRIET MANZELSTVO - ehefähigkeitszeugnis z mojej strany mame: potvrdenie o pobyte rodny list, diplom pas - osobne udaje z jeho potvrdenie o pobyte potvrdenie o povode obciansky preukaz za info dakujem!
Odpovedať
Profilova fotka
sa beriete na slovensku, alebo v nemecku??? ak na slovensku, potom nechapem, naco by im mal byt tvoj rodny list z nemecka... alebo si sa tam narodila??? apostiluju tam, kde to vydali, na slovensku apostiluje tusim krajsky urad. nezbudnite si dat potom apostilovat aj sobasny list. darmo APOSTILA vladne svetu :-D
Odpovedať
Ahojky, ja si beriem Anglicana ale je to vlastne to iste. Ja potrebujem iba obciansky preukaz a rodny list a spolu s jeho papiermi, uz prelozenymi mam ist na matriku v mieste mojho trvaleho bydliska, ziskat povolenie od nich + zaplatit nejaky poplatok a potom do Bojnic na matriku lebo sobas je tam. On potrebuje rodny list, doklad o pravnej sposobilosti, doklad o tom ze nie je zenaty (neviem presne ako to nazvat), potvrdenie o trvalom pobyte a to je myslim vsetko. Toto ma byt prelozene a s tym mam ist na matriku v mieste mojho trvaleho bydliska spolu s mojimi dokumentmi. Ma tam byt razitko APOSTILE a doklad o prav. sposobilosti + to ze nie je zenaty nesmu byt starsie ako 6 mes. Inak ja som si to vsetko nasla aj na stranke Britskeho velvyslanectva na Slovensku, tak skus pozriet stranku Nemeckeho velvyslanectva, tam to musi byt cierne na bielom a uz ta nemozu zaskocit s nicim. Vela stastia! ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p... http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p... http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p... http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p... tu sú nejaké témy, možno ti pomôžu...
Odpovedať
vdaka za odpovede. ahoj lara1znk, no a tvoj nastavajuci na doklad o pravnej sposobilosti (vystaveny v anglicku) nepotrebuje tvoj slovensky rodny list apostilovany na slovensku a prelozeny uradne v anglicku? lebo tym nas momentalne nahanaju na uradoch v nemecku a nevystavia nam osvedcenie skor, ako to nedodame. ale mam pocit, ze si urcite vymyslia este nieco, vedia byt sakra neprijemne.
Odpovedať
madeleine, dakujem, tie temy poznam. ale ked uz tu bola aj tato..... ja uz len nemam naladu stale skakat, ako mi nejake uradnicky piskaju, ale asi nemam na vyber...
Odpovedať
Caraida, on si to este nevybavoval. Chce s tym zacat prave tento tyzden. To ma ani nestras ze este aj ja mam tu predkladat rodny list. Inak mam ho prelozeny lebo som ho potrebovala na registraciu ako soc. pracovnicka. Ako dlho to trva kym vystavia vsetky tie dokumenty. My mame v plane to stihnut do 22.12, vtedy moj prilieta na SK za mnou a tam by sme si to hned chceli dat aj prelozit do slovenciny. Sme velmi naivni? :-D Ja som vsetko zistovala zatial iba na SK kedze svada je tam. Uvidime ako to pojde tu. Ozvem sa coskoro ako sa nam dari or nedari (?) ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
lara1znk, popros tvojho mileho, nech zavola na anglicku matriku, nech vam povedia. mozno z tej vasej vydolujete lepsie info a budu milsie, ako my z tych nemeckych potvor... ]-( zlate slovenske uradnicky 8-( na slovenskej matrike ti daju info len o tom, co potrebujes priamo na sobas, ale ako s dopracovat k dokumentom v danej krajine, to ani nemozu vediet. tak ja zhrniem, v com moze byt zadrhel (teda u nas bol): v nemecku na osvedcenie o pravnej sposobilosti potebuje moja polovicka specialne potvrdenie o povode z jeho miesta bydliska (co je tiez 400 km mimo) a vyzera to presne ako rodny list, ale treba za to zacvakat dalsie eura. na slovensku bude potrebovat NOVY rodny list, nie starsi ako 6 mes. ja potrebujem pre osvedcenie o pravnej sposobilosti tu v nemecku moj rodny list, nie starsi ako 6 mes. s apostille, uradne prelozeny a cuduj sa svete, medzitym z nich vyliezlo, ze este potrebuju potvrdenie o mojom stave, tiez s apostille a prelozeny.... to je fakt na zakusnutie. :-S ... nebola by som tam volala, dozvedela by som sa to zasa na dalsi raz... ja som tiez bola naivna, myslela som, doklady do vianoc, cez vianoce rezervovat termin, rozposlat pozvanky, aby sme v hoteli mohli dat vediet za ubytovanie... kedze ja sa na sk nedostanem tak skoro (vianoce = sviatky), takze doklady budu najskor vo februari.... no co uz... zavidim babenka, co mozu vybavovat svadbu tam, kde ziju a s rovnakym statnym prislusnikom.
Odpovedať
ikke, my sa berieme na slovensku, ale potrebujeme doklady z nemecka, aby sme sa mohli zobrat.
Odpovedať
To si mila ze si mi takto vsetko rozpisala. :-) Hned dnes vecer budem informovat mojho. Inak neviem ako u vas, no u nas je svadba na mojich pleciach, kedze som si presadila ze bude na Slovensku. Takze ja vybavujem, vyvolavam, vypisujem a jeho potom len informujem a rozhodujeme sa spolocne. Tak to bude prekvapeny ze teraz sa musi zaktivizovat on. 8-) Je pravda ze holky co si svadbu vybavuju doma a beru si tiez Slovaka, to maju ozaj lepsie, viac si vychutnaju tu pripravu, vytesuju sa z vyberu siat a vsetkeho ostatneho, kdezto my sa musime zaoberat najrpv tymito uradnymi vecami a nicit si nase nervicky. ]-( Vidim ze aj vy mate svadbu v juni, tak to mame priblizne rovnaky cas to vsetko vybavit. No vy ste to aspon rozbehli, na rozdiel od nas. My planujeme ist v marci na matriku do Bojnic uz so vsetkymi papiermi aj prelozenymi. To by sme mali v pohode stihnut, vsak? Vy to uz teraz cez sviatky asi vybavite? teda ak vam daju vsetko co potrebujete v Nem.
Odpovedať
lara, nie, my len tie papierovacky, inak vobec nic. no este miestnost na oslavu a hotel sme si rezervovali. ale s tym papierovanim tiez - na jednej strane treba cakat, lebo to nesmu byt doklady starsie 6 mes., na druhej stale nieco treba. ale je mozne, ze tu u nas na urade prehanaju a u vas to bude jednoduchsie. nemaju co robit a ani skusenosti (male zaspane mesto), tak sa vyzivaju. no u nas je to taktiez tak, hladam info, lietam, kukam len ja. moj mily len schvaluje;-) len tie papiere, co potrebuje sam pre seba, do toho sa oprel. on by najradsej hadam ani nerozhodoval..... ale ked som zahlasila, ze bude len obrad na urade v meste a potom obed s rodicmi, tak to zas tiez nemoze byt... a bol ohen na streche... tak ja neviem. niekedy toho mam plne zuby. ale verim, ze ked budu urady odhaknute, ze to bude vacsia sranda. no stihame to biedne. ja sa k mojmu rodnemu listu dostanem najskor na vianoce, potom dovybavujeme papiere v nemecku a tiez az v polke februara al. v marci na slovensku. a potom mozme konecne rezervovat termin obradu, ak nieco bude volne, fotografa a rozposlat pozvanky. vela stastia!
Odpovedať
Tak vy este nemate termin? Vy to chcete rezervovat uz rovno s papiermi? My mame nas uz od augusta a to sa mi zdalo ze mame tolko casu ze to vsetko pekne vybavime ale teraz ked pozeram tak to zletelo a uz je tu skoro januar a este nam toho treba dost. Ja uz aj panikarim a niekedy ma stve ze to je vsetko na mne, ale zase aspon som ja ta hlava toho vsetkeho a mozem robit aj vacsinu rozhodnuti. xi xi Ved co sa mi nepaci ani mu nepodsuniem na rozhodovanie, nie?
Odpovedať
lara, no oficialne nie, lebo z tych telefonatov po uradoch som pochopila, ze treba mat papiere a potom sa da rezervovat (nechceme priamo u nas na matrike). ale teraz na vianoce sa na nasu matriku vyberiem osobne (ak budu uradne hodiny) a aspon vypiseme ziadost a rezervujeme termin priamo u nich. potom sa uvidi. ja mam niekedy dost. odhliadnuc od vybavovaciek na slovensku, tam moj polovicak tou svojou nemcinou vela vody nenamuti. ale ani ine pripravy - najprv sa uracil vyrabat oznamenia, lebo ze on ich potrebuje do konca roka kvoli dovolenkam. potom ho to nejako preslo, tak ze on kupi hotove. niekolko tyzdnov sme museli pozerat hotove, neboli dost pekne. nad vlastnym navrhom premysla uz asi dva mesiace.... a moje navrhy nie su to prave orechove... a takto to u nas prebieha uplne bezne... ja to nechapem, lebo inak vobec nie je ufrflany, ale poslednou dobou, co sa tyka svadby a stahovania... miesto aby prebral iniciativu... asi po nom chcem privela.
Odpovedať
No to moj tiez sa nejde potrhat. :-| Ked sa o tom bavime, tak je cely nadseny ale kebyze to nespomeniem mesiac tak asi ho to ani nenapadne. Mozno ano, mozno mu len krividim. :-D Moj tiez prisiel s napadom ze si urobime oznamenia sami, ale zatial ziadny navrh nepodal. Ja som tu v albumoch nasla nejake oznamka co sa mi pacili, tak som mu ukazala, prikyvol na vsetko ze ok, tak som sa spojila s niektorymi holkami a slubili ze mi poslu namety atd. My sme si rezervovali sobas telefonicky. Ked sme boli v lete v Bojnciach tak mojho uplne nadchol zamok tak hned ma nutil aby som vyzistila co a ako a vtedy bol hrozny, vkuse otravoval nech tam zavolam a tak. ;-) No odkedy je termin rezervovany, hotel tiez, tak je spokojnucky a pekne caka co sa bude diat dalej. Ale mohla som to vlastne ocakavat ze to bude na mne a velmi velmi som chcela mat svadbu na Slovensku, aj kvoli mojej rodine, kvoli zvykom atd. Takze sa nemozem stazovat. Mam co som chcela! :-D No niektore holky tu tiez spominali ze maju problem si rezervovat sobas, ze len zopar mesiacov pred terminom sa da atd. Pani z Bojnic bola zlata, velmi ochotna. Esteze tak. A kde rozmyslate ze by ste sa vzali? Ty si odkial? Termin by ste chceli 3. juna? To by sme mali len tyzdennny rozdiel, mozeme planovat spolu. Teda my dve myslim, ked ti nasi spia na vavrinoch. ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
Aho Caraida. My sme to vyriesili tak, ze sme mali civilny sobas v nemecku,papiere na slovensku som si vybavovala nasledovne: potvrdenie o mojom trvalom pobyte na slovensku, moj rodny list,( ktory som si musela dat vytlacit,pretoze nemoze byt starsi ako 2 mesiace).S papermi som sla na matriku do Lucenca, kde mi vytlacili tlacivo o pravnej sposobilosti uzavretia manzelstva v zahranici.S tymto tlacivom a rodnym listom som sla do Banskej Bystrici, na krajsky urad, kde mi dali peciatku apostile.Tieto dva dokumenty som si dala prelozit do nemciny.Po uzavreti manzelstva v nemecku som dala sobasny list prelozit na slovensku do slovenciny a potom s tym isla na matriku, kde som napisala list, ze nechcem prijat koncovku -ova.Sobasny list a ten list sa posiela do Bratislavy na specialnu matriku.Asi po 2-3 mesiacoch dostanes specialny sobasny list a ked ho mas v ruke len potom si mozes zacat vybavovat doklady ako je pas,obciansky... My mame teraz 17 juna sobas v kostole na slovensku, kde som sa preukazala sobasnym listom.Farar povedal, ze je to v poriadku, zosobasi nas.Takze budeme mat druhu svadbu. Dufam,ze som ti trocha pomohla
Odpovedať
snemcurka-musela si mat aj tu predmanzelsku nauku,ked ste uz zobraty civilne? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
sunny, ak ide o katolicky sobas, je viac ako pravdepodobne, ze aj keby ste spolu boli civilne zosobaseni aj 5 rokov, nauku absolvovat musite
Odpovedať
Profilova fotka
Musime absolvovat predmanzelsku nauku(ale s fararom sme sa dohodli, ze nauku absolvujeme len tyzden pred svadbou, kedze iba vtedy prideme na slovensko).Manzel je totiz evanielik,takze musime pisat biskupovi do Roznavy Dispenz (alebo tak nejako sa tomu hovori).
Odpovedať
Kocky, prosim poradte! Osvedcenie o pravnej sposobilosti Norske urady nepoznaju. Uz som hovorila aj s pravnym tlmocnikom, ktory prekladal vsetky svadby uzvrete na Slovensku. Proste to neexistuje. Takze myslite si, ze mi to matrika uzna? Alebo mi budu robit problemy.. :-. ?
Odpovedať
Caute baby, hovorite tu len o papieroch, ktore treba vybavit pred svadbou. Dokumenty, ktore treba doniest k podpisu ziadost na uzavretie manzelstva, o tych povedia na kazdej matrike. Ale to, co nasleduje po svadbe, som sa nedozvedela nikde. Budem si brat chalana z USA a 10 dni po svadbe odchadzame zo Slovenska. Ako dlho trva, kym nam vydaju sobasny list? A musime si ho vyzdvihnut osobne? A co moj buduci manzel? Musi sa ako cudzinec, ktory sa zosobasil so Slovenkou, niekde hlasit (cudzinecka policia, US ambasada...), aj ked tu neplanuje ostat? Bola by som velmi vdacna za akukolvek radu, uz sa mi to pomaly, ale isto blizi.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj fibka :-), tak vsetko co sa tyka svadby s amikom u nas, hlavne vybavovania - doklady atd...najdes tu :-) http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p... btw...neviem, ci sa ti podari odist 10 dni po svadbe...vzhladom na interview v Prahe...sak si precitaj :-)
Odpovedať
ahoj fibka, s cudzineckou policiou si myslim nemusis robit starosti. Lebo na kazdej matrike chcu doklady od nas-zmiesanych tych 14 dni skor, lebo to posielaju na cudzinecku policiu. tym padom by to uz malo byt vyriesene. tiez pochybujem, ze stihas 10 dni po svadbe odist zo SK - uz len kvoli vsetkym dokumentom, co budes musiet menit :-( ja sa toho tiez bojim, ale nastasie to budem mat z nemecka blizsie a pridem cca o mesiac po svadbe zase na par dni do BA. drzim palce ;-)
Odpovedať
Ahoj Fibka, sobášny list ti dajú v pondelok hneď po svadbe. Ak sa s nimi dohodneš dopredu, dajú ho aj tvoju príbuznému. Záleží od ľudí, ktorí tam pracujú. My máme svadbu v sobotu a všetky doklady ako občiansky, pas, vodičák, apostile, úradný preklad chceme vybaviť do týždňa a potom ísť na ambasádu do Prahy.
Odpovedať
teda, pardon za nespravne informacie, precitala som si tu diskusiu a fakt hroza :-S :-( vdaka bohu za EU :-o
Odpovedať
vy ste teda rychle... parada. no a co v pripade, ze viza uz budem mat? totiz snebenec mi v USA vybavuje specialny druh viz, tzv. fiancee visa. To su take, ze ich clovek obdrzi za ucelom ist do USA zosobasit sa s americkym obcanom. Takze snubenec mi ich vybavuje tam, aby som za nim mohla prist a zobrat si ho. Mne by uz len malo prist v blizkej buducnosti pozvanie na pohovor na US ambasadu do Prahy. Uz som pisala na tu ambasadu s otazkou, ci mozme mat svadby dve. Aj na Slovensku a potom aj v USA. A odpisali, ze ano. Totiz svadba 1.jula bude na SK, potom by sme chceli odist do USA a okolo 20.jula mame svadbu tam(viac-menej len formalnu, na zaklade tych viz) Takze ma zaujima, co ine okrem viz treba mat vybavene. Som z tych vsetkych papierovaciek taka zmatena, este ocakavam velke komplikacie :-(
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?