Tvar krstného mena pri manželskom sľube v kostole

Profilova fotka
Manželky alebo budúce novomanželky, ktoré ste mali či budete manželský sľub čítať, resp. hovoriť spamäti...v akom tvare ste povedali svoje i partnerovo meno? Tak ako ste máte v rodnom liste alebo ste použili napr. miesto Jana - Janka? Vopred vďaka za odpoveď.
Odpovedať
@hanulka23 ahoj, musis povedat tak, ako ma v rodnom liste. Teda minimalne v kostole. Inak je sobas neplatny - tak som pocula :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@sslavulka aj ja som to tak počula, ale pýtala som sa kňaza, ktorý nás bude sobášiť a nepotvrdil mi to, povedal, že sa spýta spolubratov...a viem, že kamarátke povedal manžel pri sľube Gabika miesto Gabriela...mňa nikto nevolá menom ako mám v rodnom liste a ani sa mi nepáči v tom tvare :(
Odpovedať
Profilova fotka
@hanulka23 nám tiež povedal kňaz že musíme povedať ako je v rodnom. a že sa nesmieme pomýliť, inak by sme to museli prečítať znova. ale bola som aj na veľa svadbách, kde povedali zdrobneninu, tak neviem
Odpovedať
Profilova fotka
@hanulka23 ja si myslím, že pre obrat ten jeden krát prežiješ, potom to už bude aj tak jedno :-)
Odpovedať
nam na priprave povedali detto, musi byt tvar ako mas v rodnom/krstnom liste. pocula som uz aj o takej verzii, ze si na obrade povedali zdrobneninu, knaz si to uvedomil az potom tak si pekne zopakovali slub v sakristii sami :)
Odpovedať
To mi príde ako pekne ujeté, nemocť si povedať menom, na ktoré sme zvyknutí. Ja oficiálny tvar svojho mena tiež nepouživam a moj snúbenec ma tak snáď ani nikdy neoslovil, tak to bude pekne divné :) Inak, bola som teraz na svadbe kamošom tu v Česku, mali cirkevný obrad a aj keď sa snúbenec volá Jindřich, pri sľube zaznelo "beru si tě Jindro" a čuduj sa svete, peklo sa neotvorilo :) Občas mám pocit, že sa to s tými formalitami trošku preháňa.
Odpovedať
Profilova fotka
podľa mňa je to jedno..nám povedal farár už pri nácviku, že to nemusíme hovoriť ako to máme v rodnom liste..že si môžeme povedať aj zdrobneninu..manželovi som povedala normálne Marek a on mi povedal Katka, nie Katarína..a všetko bolo v poriadku...
Odpovedať
Profilova fotka
myslím, že pred Bohom je jedno či mi môj drahý povie Janka alebo Jana... a ja jemu určite nepoviem Miroslav ale Mirko, a nech už tí farári prestanú robiť halo aj z toho čo nie je dôležité... už mi idu s tými ich pravidlami na nervy, keby ich aspon stanovili rovnaké ale ako komu vyhovuje :/ určite tam ide o nás dvoch a to ako sa oslovíme je tiež na nás, bola som na svadbách a všade si povedali pekne zdrobneninou...
Odpovedať
Profilova fotka
@januskaamirusko presne to čo píšeš si myslím aj ja..už nevedia, čo by si vymysleli..
Odpovedať
Profilova fotka
Ja práve čakám odpoveď od nášho pána farára lebo tiež si chceme povedať Evka a Vladko ako máme aj na oznámení, naše oficiálne mená nikdy nepoužívame, naposledy keď sme boli krpci a niekto nás za niečo hrešil :-D
Odpovedať
toto nam zrovna vcera na nauke hovoril, ze musime pri slube pouzit oficialne cele meno, ale potom pri vymene prstienkov moze byt aj zdrobnenina. tiez nechapem co na tom je a preco to tak je..
Odpovedať
Profilova fotka
no podla mna to zalezi asi od knaza. My sme sice hovorili normlany tvar ako mame v rodnom liste, ale ani sme sa na to nepytali. No teraz sme boli pred mesiacom na svadbe kamaratom a ti si povedali normalne zdrobneliny (Misko a Anicka). Takze to asi nieje dane nijakym zakonom alebo niecim podobnym. Inak by im to knaz nepovolil. Ale treba sa na to asi radsej spytat vopred, aby potom nenastalo to, ze vas knaz vyzve k oprave a opakovaniu. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
nás kňaz oslovil zuzka a janko a ked sme čítali, tak ja som manželovi povedala janko a on mne zuzana. ako kto chce si myslím
Odpovedať
Profilova fotka
Mne povedal manžel Kikuška :-) a všetci sa začali smiať :-) a nič sa nestalo :-) všetko je v poriadku
Odpovedať
aaaaaale...noooo...vobec nie je pravda,ze "platnost a neplatnost"slubu zalezi od formy mena :-D :-D :-D to jedine,ze by si hovorili psicek a macicka-to by uz divne bolo :-D my sme si tiez s manzelom povedali "normalne",tak ako sa navzajom oslovujeme,volame...neviem si predstavit,ze by som povedala v taku chvilu manzelovi oficiaalne nieco-absolutne neosobne ;-)
Odpovedať
@hanulka23 moja skusenost bola, ze ti bude jedno ci povies Janko alebo Jan,,,neznasam nieco hovorit/citat na verejnosti a tak som sa bala citania slubu, ze sa pomylim, ze som vobec neuvazovala ake meno tam budem mat,,,farar nam spravit tahak kde bolo na jednom (pre manzela) Maria pre mna bolo Radoslav pekne sme to povedali a uz bolo,,,ani mna nikto nevola Maria a manzela Radoslav, ale zvladli sme to, ved aj pri oficialitach sa predstavujes svojim menom na krsnom liste, ci? No neviem asi by som sa napr. na prac. pohovore nepredstavila Majka alebo Marienka, ale Maria
Odpovedať
@calvera25 ono je to tak, ze ja ked idem napriklad do banky a chcem od nich hypoteku, tak mi oni povedia, za akych podmienok mi ju daju a potom ja sa rozhodnem, ci tu hypoteku chcem, alebo nechcem... a ak nechcem, tak OK - a nebudem to kritizovat... Toto je take "Slovenske" - ponadavat si... ak knaz ziada, aby sa oslovili formalne (ziadal to aj od nas), tak nech sa oslovia formalne. Ak sa im to nepaci - nech skusia ineho knaza inde, alebo inu cirkev, alebo nech idu na obecny urad, alebo nech ich zosobasi saman v dzungli, to je jedno... Slub je platny, ak ho posvati knaz. A on je na to, aby si stanovil podmienky, za akych to urobi. Oficialne by malo byt pouzite cele krstne meno a drzat by sa mali snubenci za prave ruky. Viem, ze sa deju veci, ked sa drzia snubenci obomi rukami a hovoria si zdrobneninou. Videl dokonca nevesta povedala omylom "v zdravi aj v chudobe" namiesto "v zdravi aj chorobe". A knaz pozehnal. Mohol nepozehnat, potom by to musela precitat este raz, alebo cokolvek... ale to je o tom, ako vnimas cirkevny sobas pred Bohom a knaza v kotnexte "Co rozviazete na nebi, bude rozviazane v nebi, co zviazete, bude zviazane...". Z Tvojho slovnika sa zda, ze nie velmi... Btw. - ak by to malo byt tak, ze neterba pouzivat formalne mena, ale mozu sa aj ine, tak ako daleko sa da zajst? Jana-Janka-Janulienka-Macicka-Pusinka??? Kto stanovi, co je este OK a co uz nie. Ty?
Odpovedať
@jarino_sc Pri všetkej úcte, aký formálny dopad na svätosť manželského sľubu, jeho trvalosť na zemi i v nebi, má fakt, že ma v tejto moment moj snúbenec osloví Michaela, alebo Miška, či sa držíme za pravé ruky, alebo obomi rukami? Je to všetko len nejaký úzus, výmysel skupiny ľudí, ktorý je zaužívaný, preto mnohými ľuďmi vnímaný ako jediný pravý - ale stále je to len formálna stránka niečoho, čo má byť - a ja dúfam, že je, omnoho hlbšie. Preto ma rozčuľuje, že sa dbá na maličkosti, ktoré vo finále vobec nemajú význam: "ak si pri manželskom sľube poviete zdrobnelinami, tak je neplatný" - toto je skutočne doležité pri manželskom sľube? A ja som si vždy myslela, že je to vzájomná úcta, láska, tolerancia a odhodlanie prežiť spolu spoločný život. Zvláštne.
Odpovedať
Inak, nikde som sa nedočítala, či je na Slovensku možné sľub hovoriť spamäti z očí do očí? V Česku som to videla na niekoľkých svadbách (cirkevných), na Slovensku som vždy zažila, že to snúbenci čítali. Asi som prehnane patetická, ale rada by som sa pri vyslovovaní sľubu dívala do očí tomu, komu to sľubujem :) Samozrejme sa na to opýtam nášho kňaza, ale akú máte vy skúsenosť?
Odpovedať
a co ti brani sa vydat v cechach?
Odpovedať
@calvera25 ja som zazila na jeden svadbe v kostole asi pred 4mi rokmi, ze hovorili slub spamati. myslim,ze mozne to je, len to chce riadnu davku odvahy a poriadne si to nacvicit, aby to clovek zvladol aj v tom strese. :-)
Odpovedať
@jarino_sc netuším ako táto otázka súvisí s témou. Svadba bude na Slovensku, pretože odtiaľ pochádzam, mám tam celú rodinu, a budúci manžel s touto alternatívou súhlasil.
Odpovedať
@calvera25 myslim si ze mozne to je, nam hovoril farar, ze uz mal par, ktorý sa to naucil naspamat, len je dolezite to presne povedat
Odpovedať
suhlasim s gabu_lienkou, aj nam na nauke povedali, ze pokial si trufame a slub nedomotame, mozeme si ho povedat aj naspamat :)
Odpovedať
ako vselijako vznikaju nedorozumenia :-) pri sobasi ide o dostojnost-nie o to,ci sa snubenci oslovuju zdrobnelinami-mne sa do zda krajsie,ked si to ANO povedia tak ako su zvyknuti sa oslovovat(jasne,ze nie medvedik a vevericka) a ci si tie slova povedia do oci,ci si ich cele precitaju,toto je uplne nepodstatne...je krajsie si ich povedat spamati...ma to vacsiu silu ;-)ale povedzme si,ze to vela ludi nedokaze uplne-darmo,aspon tahacik treba ;-) manzelstvo si vysluhuju snubenci...knaz je svedok celeho obradu a iba ich vzajomny slub zakonci slovami: co Boh spojil.... neberme romantiku prave takejto udalosti...nie,nie je to hypoteka v banke.......je to cosi viac... a mne sa strasne paci pozorovat prave tie sluby pri svadbach-tam je najvaic vidno,kto sa preco berie-ci z lasky,ci z povinnosti...z natlaku....atd...tie iskierky v ociach povcas toho momentu sa nasilu vyrobit a a ni nasilu potlacit nedaju ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?