Ženích zo zahraničia. Ako to prebieha so sobášom?

Profilova fotka
neviete niekto ako to prebieha so sobasom na slovensku, slovenka + american? pocula som, ze vsetky papierovacky su dost komplikovane u nas na slovensku.
Odpovedať
1
2
7
Profilova fotka
Ahoj Veruska, ja mam ten isty problem, ja si budem brat taliana a vobec neviem kde mam zacat s papiermi.... :-( ale asi to nieje rovnako ked ty americana a ja itala :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte kocky! Moj mily je Ukrajinec s ruskym statnym obcianstvom. Co sa potrebnych dokumentov, je najlepsie spytat sa priamo na matrike, kde sa chystate sobasit. Zoznam dokumentov, ktore su potrebne, najdete aj na tejto stranke - vid: http://www.mojasvadba.sk/articles/sho... Co sa tyka roznych krajin, rozdiel byva napr. v tom, ci treba alebo netreba apostil. Ale ako som uz napisala, najlepsie sa informovat na matrike - tam Vam uz povedia, co vsetko treba. Ale myslim, ze sa toho netreba bat.:-) Pekny den obom!
Odpovedať
Ahojte, mozem vas informovat o vsetkom, co potrebuje zahranicny na svadbu tu, lebo teraz sme to absolvovali
Odpovedať
Profilova fotka
Majca prosim napis co ste potrebovali... A akej je on narodnosti?
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj Veruska, ja a moj nastavajuci to mame uz za sebou. On je z US. potreboval rodny list z US nie starsi ako 6mesiacov a "APOSTILE" razitko, co znamena overenie na medzinarodnej urovni. Dalej potredoval potvrdenie, ze je sposobily uzavriet manzelstvo (ze nie je zenaty v US) a to mu vidali na pockanie na ambasade. To je vsetko. Vobec to nie je tazke a zlozite. Vsetci len strasia. Ja nemozem povedat, ze by sme mali nejake problemy.
Odpovedať
Profilova fotka
Presne to a este na matrike platite 2.000,-Sk poplatok, za to ze je cudzinec. :-| Sranda, ze? Ako si to nazvali! :-)
Odpovedať
Profilova fotka
my sme neplatili vobec nic. To uz sa zrusilo :-D :-D :-D Lucky us! Este som zabudla, ze rodny list a apostile sme davali prekladat uradne evidovanej prekladatelke. Potom s tymto vsetky a so ziadostou na matriku. ( no a ty potrebujes rodny list a obciansky)
Odpovedať
Profilova fotka
Veronika, s tym rodnych listom a potvrdenim o sposobilosti to nebolo nahodou naopak? ;-) Nie rodny list ale potvrdenie o sposobilost uzavriet manzelstvo nesmie byt starsie ako 6 mesiacov. A ten poplatok 2000,- Sk naozaj uz zrusili. My sme sa pytali niekedy vo februari a este to fungovalo. Pekny vecer vsetkym!
Odpovedať
Profilova fotka
Vsetky dokumenty memozu byt starsie ako 6mes. Nam vyslovene povedala na urade, ze este pred nedavnom by ste museli v kostole platit za cudzinca, ale uz nemusite. Nic sme doteraz neplatili. Kedy som vedela nico nove, tak sa urcite ozvem.
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte, ako som spravne pochopila, tak tieto vsetky papiere platia iba na matriku,( civilny sobas).. a neviete mi nahodou niektora z vas poradit co treba na cirkevny sobas,,,,, na matrike som sa bola informovat a dali mi tlaciva ako ste pisali vy.. chcela by som mat svadbu v kostole a farar v mojom meste je... :-| strasne ochotny ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
vsetko ti na matrike potvrdia a odnesies to do kostola, nam farar vyplna len mena a rodne cisla svedkov a my to odnesieme po sobasi na matriku a tam na vystavia sobasny list. Nic specialne nepotrebujes. Iba ak by si mala sobas s nekatolikom. Ked mas neveriaceho, potrebujes povolenie od biskupa.
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte! co sa po svadbe musi vybavit? ist na matriku aby nam vystavili sobasny list. a ako to je s pasom? trba cely novy s potvrdenim a specialnymi vizami?lebo mi ideme po svadbe byvat do US, tak si budem musiet toto vsetko vybavit tak do 2 tyzdnov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ahoj Veronika,este mala otazka :-D a co sa tyka datumu svadby... viem ze na tych tlacivach sa musi udat aj datum svadby ;-) ale ak uz nieje miesto v kostole na ten datum (som zilincanka a je malo kostolou a vela ludi ]-( ) , daju sa pouzit tie iste papiere(len prehodit datum..). alebo musim potom vsetko znova vybavovat... Asi mam dost... :-( otazok, ale uz som v koncoch...... a nastastie je katolik.. svata zem..... :-D .. aj ked su horsi ako....... ]-( A ozaj :-D v kostole treba mat aj prekladatela ak nerozumie slovensky, alebo latinsky...... to som sa dozvedela na matrike ked mi dala tlaciva.... pa a pekny den, daskujem za odpoved :-D
Odpovedať
Profilova fotka
S tym tlmocnikom - to by aj mna zaujimalo. Ked sme sa na to pytali (boli sme na roznych matrikach, lebo sme to chceli mat niekde na zamku), tak sme dostavali rozne odpovede. Niekde nam povedali, ze to bezpodmienecne musi byt, inde nam povedali, ze nemusi, ale ze zenich musi napisat cestne prehlasenie, ze rozumie po slovensky. Tak neviem... Ale my asi aj tak budeme hladat tlmocnika, lebo sa my to zda hlupe, aby polovica svadobcanov nerozumela... Hodim tuto otazku do fora.
Odpovedať
Profilova fotka
My budeme musiet mat tlmocnika, alebo obrad v 2 jazykoch, lebo jeho rodina by sa asi citila zle a okrem toho on tiez nerozumie... Kedze si mozeme doniest ineho knaza do kostola, tak si chceme zohnat takeho, co vie obidva jazyky a taki nastastie su aspon v Bratislave.
Odpovedať
Profilova fotka
Moj priatel sice nerozprava ale rozumie uz celkom dobre, ale kvoli rodine asi tiez budeme zhanat tlmocnika. Nepoznate nahodou niekoho: Rustina-Slovencina?
Odpovedať
Profilova fotka
ja to budem mat vesele... priatelova mama( buduca svokra :-D ) je holandanka, otec je ital, a ja v rodine mam spanielou..... na mojej svadbe by trebalo nielen talianskeho prekladatela...... :-D aj ked tam postavim coprfilda tak si nebudu rozumiet..... Ja som zvedava ako sa dorozumeju na svadbe..... ruky nohy..... :-D aspon bude veselo... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Myslim, ze v Bratislave nie je problem zohnat ruskeho tlmocnika, treba sa popytat. My chceme zohnat spanielskeho tlmocnika alebo knaza, co vie po spanielsky. Rozmyslali sme medzi Anglictinou a Spanielcinou, ale kedze on je z Portorika a jeho rodicia hovoria len spanielsky, tak bude lepsie Slovencina - Spanielcina.
Odpovedať
Profilova fotka
Hahaha, tak je fakt vesele! Optimisticky dufam, ze u nas to nejako pojde. Rustina a Slovencina su predsa len aspon trochu podobne, i ked skusenosti mi hovoria, ze zase az take jednoduche to nebude. :-D No co bude sranda!
Odpovedať
Profilova fotka
Podla mna - co sa tyka tlomcenia v kostole - je to ciste vec medzi vami a knazom. Ked knaz vie tu rec, ktorou sa okrem slovenciny bude na obrade hovorit, tlmocnika netreba mat. Ved naco? Aj tak je to stale len ten isty knaz, ktory statu potvrdi, ze vas zosobasil. Takze ak tlmocnika, tak len kvoli pritomnym hostom. Nasu holandsku svadbu mojej rodine nebude nikto tlmocit, zda sa mi to absurdne, aby sme sa prekrikovali s volakym cudzim tlmocnikom... A nasa slovenska "kostolna"svadba bude slovensko-anglicka (teda dufam, ze fararko nebude zrovna niekde na prazdninach ;-) )
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Este som zabudla, ze toto vsetko treba aj na cirkevnz sobas samozrejme, len ked to pani na matrike vyplni, vy to odnesiete do kostola, 2000,-sk nezrusili, len odpustili cirkevne
Odpovedať
Siska, ja som tiez zo Ziliny a beriem si zahranicneho. Ak by si potrebovala nejake info, posli internu postu. K tomu cirkevnemu sobasu som este chcela dodat: predkladaju sa aj papiere o vsetkych jeho prijatych sviatostiach. My sme ich nedavali uradne prekladat, my si ich prelozime sami a farar vie anglicky a len to okontroluje a podpise, ze to sedi a take sa to da na cirkevnu matriku. Vimi
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte,ja som si len pri citani vasich spraviciek spomenula na jeden celkom raritny sobas,na ktorom som bola svedkom neveste (ktoru som spoznala asi mesiac pred ich svadbou). Bol to Slovak a Ukrajinka,on zije vo francuzskom Svajciarsku,ona teraz uz tiez,ale inak bola doma.On rozprava slovensky,madarsky(Kosican) a anglicky,ona po svojom,anglicky a trochu francuzsky.Jednym svedkom som teda bola ja (slovensky a francuzsky) a druhym zenichov kamarat (iba slovensky).Spolu s tetou matrikarkou to bolo cele svadobne osadenstvo...A tak teta odprednasala cast vo francuzstine (to musela,kedze to bolo u nich) a cast v anglictine,bolo to celkom mile,aj ked nie prave romanticke,nuz ale treba si zvyknut,ze svet sa otvoril a nie kazdemu sa ta jeho polovicka narodila prave v jeho krajine... Inak-ja Slovenka si budem brat (ak sa na tom este nieco nezmeni)Taliana vo Svajciarsku...
Odpovedať
Profilova fotka
ja som bola na fare vo februari a 2000 sk od nas farar pytal.(inak beriem si americana :-) ) tak ako to je teraz?zrusili alebo nezrusili poplatok?
Odpovedať
clovece, to sa teda cudujem 2000 sk musis platit fararovi, len preto, ze tvoj nastavajuci nieje slovak?????? to je gol, tusim aj ta cirkev sa snazi zarobit kde moze - akoby im nestacilo, ze maju tolke majetky!
Odpovedať
Ahojte kocky, Momentalne vybavujem papiere pre mna a mojho mileho (z USA) tu na Slovensku; potrebujete vsetko, co uz bolo napisane (cudzinec: potvrdenie z ambasady, rodny list; a vy: rodny list a obciansky), dokumenty musia byt prelozene uradnym prekladatelom (nie statsie ako 6 mes.). K cirkevnemu sobasu potrebujete aj krstny list. To je asi v skratke, ak by ste potrebovali viac info, kludne napiste;) Na obrade budeme mat tlmocnika, jeho pritomnost je legalne potrebna;)....moj mily a jeho rodinka po Sj nevedia. Vela stastia!!!
Odpovedať
Profilova fotka
Berie si niekto australcana???? Ake su podmienky? Papa :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojkajte :-) Ja si tiez beriem americana a svadba bude na SLovensku v Bojniciach. Ak potrebujete vediet presne dokumenty, ktore vas milacik bude potrebovat, ja som ich nasla na: www.slovakembassy-us.org Visa and Consular Info Consular Jurisdiction Information on...........MARRIAGE IN SLOVAKIA Dokumenty ako uz bolo vyssie spomenute, nesmu byt starsie ako 6 mesiacov. Pre cirkevny sobas musi donies este krstny list, ktory nesmie byt starsi ako 3 mesiace (podla pana farara z Bojnic) U pani matrikarky som sa informovala aj ohladne poplatkov a nespomenula ziadne. Tak dufam, ze pan farar ma s nicim neprekvapi ;-) Vela stastia :-)
Odpovedať
Profilova fotka
No k tym poplatkom, my sme platili na matrike 2000 a v kostole 500... takze poplatky sa nezrusili... na kostol mi to nevadi, lebo predsa vykonali nas sobasny obrad, ale preco na matrike za cudzinca, to mi nikto nevedel vysvetlit... :-| ]-(
Odpovedať
1
2
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?