Svadba v roku 2011. Ste tu, nevesty?
- Sponzor fóra
ahojte, toto som nasla k tym rh faktorom v clanku na najmama.sk
Krvná skupina a Rh faktor sa vyšetruje počas prvého prenatálneho vyšetrenia aj u všetkých tehotných žien. Prítomnosť možných protilátok sa počas tehotenstva vyšetruje trikrát. Problém nastáva, ak je žena Rh negatívna a muž Rh pozitívny. Hrozí tak nebezpečenstvo, že dieťa bude tiež Rh pozitívne. Čo z toho vyplýva? Ak Rh negatívna matka čaká Rh pozitívne dieťa, je riziko, že organizmus matky vytvára protilátky voči krvi vlastného dieťaťa, t. z. organizmus matky „sa nebude znášať“ s organizmom dieťaťa. (Kedysi bol tento problém častou príčinou potratov a úmrtí novorodencov. Dnes už vieme k tejto komplikácii pristupovať úspešne.)
Problém Rh inkompatibility (t. j. neznášanlivosť v Rh systéme) nehrozí pri prvom tehotenstve, pretože, ak sa počas tehotenstva neudialo nič závažne, krvinky z krvi matky a z krvi dieťaťa sa nepremiešali. Pri pôrode však môžu krvinky Rh+ dieťaťa preniknúť do krvi Rh- matky. (Ak by tvorba protilátok anti-D dramaticky stúpla už počas tehotenstva, pôrod by musel byť vyvolaný skôr.)
V záujme predchádzania možným rizikám sa dnes preventívne podáva Rh negatívnej matke v 28. týždni tehotenstva prvá dávka injekcie Rhega (anti-D globulín), ktorá je tvorená protilátkami, ktorých úlohou je vychytať Rh pozitívne krvinky plodu a tak zabrániť ich vplyvu – zatiaľ nie je štandardom.
Po pôrode sa vyšetrí Rh faktor u narodeného dieťaťa. Ak je Rh+, matka dostane do 72 hodín po pôrode druhú dávku injekcie Rhega. Ak je dieťa Rh-, Rhega sa nepodáva. Jednoducho možno povedať, že táto protilátka zničí v krvi matky Rh+ krvinky plodu skôr, než si telo matky začne voči nim tvoriť protilátky. Tie by mohli počas ďalších tehotenstiev vážne poškodiť plody. Platí, že s každým ďalším tehotenstvom stúpa tvorba protilátok anti-D a tým aj riziko poškodenia plodu.
A ešte niečo – injekcia Rhega sa aplikuje nielen u Rh- žien po pôrode, ale aj u tých, ktoré prekonali alebo podstúpili potrat. Odporúča sa však aj ženám po transfúziách krvi, amniocentéze, či po mimomaternicovom tehotenstve.22. máj 2010- Sponzor fóra
ruza, verim ti a asi viem na co narazas.. mam kamaratku, ktora s injekciami takisto zije.. ale zijes takmer plnohodnotni zivot.. na svete je tolko roznych smutnych pripadov a ludi, ktori nemozu vyjst ani z domu, dokonca sa ani pohnut z postele a su odkazani na starostlivost inych.. dakuj bohu/prirode, ze si taka aka si a ze mas to, co mas..
22. máj 2010dobre ja sa pytam lebo ma to celkom zaujima, neber to, ze xcem opakovat
ja som mala najprv zltu,lebo v hlave som mala premyslene pekneucke zlto-biele oznamko a vies to je taky spustac, ze v akom bude cela svadba...no ale nakoniec som sa rozhodla pre moju tematicku / aj ked mozno tie saty nebudu az take tematicke
/ no a ted mam bielo-cervenu, lebo ta sa hodi k teme...hm a vyriesilo to moj problem s tortou, lebo ja mam rada jahodky a tie su predsa cervene
22. máj 2010ahojte baby daaaavno som sem pisala a tolko ste od vtedy tu popisali ze fakt sa mi to celeee nechce citat ...
ja som otehotnela v pohodea teraz sa na mna z postielky krasne usmieva moja 8 mesacna Emmka sibalka
kaslem sa ja na reci ze sme sa mali aspon na urade vziat ked som bola tehu ... bude svadba buduci rok v maji tak co
tanicka juuuj aj ja by som rada isla do kaviarnicky pokecat s kamoskami ale kedze som sa prestahovala do ineho mesta,aj ked nie je daleko tak nemam s kym..len teraz tu spoznavam mamicky (z modreho konika) chichi takze tak ... ideme sa dakedy uz konecne kuk na nasu salu tak som zvedava dufam ze moju vysnivanu bielo-zlatu kombinaciu nebudem musiet rusit ... noo ja som mala vysnene snehovobiele saticky ale skusala som si aj kremove a nebolo to zle,takze mi je to uz fuk ake sa mi budu hodit tie vezmem(zalezi aj na cene samozrejme)
inak nasla som si obrovsku zalubu v samovyrobe oznamka uz aspon 10 som ich stvorila dam sem a mozte okomentovat zatial pááááá
P.S. sorry ze som sa táááák rozpisala23. máj 2010
Nenašli ste čo ste hľadali?
Barón Pavol Jeszenák, r. 1746
Moja svadba odporúča:
- Rozchod po 3 rokoch. Ako sa s ním vyrovnať?Diskusia
- Priateľ trvá na svadbe, ale ja sa vydávať nechcemDiskusia
- Svadba mimo trvalého bydliskaDiskusia
hmm tak to je presne nas pripad...ja mam negativ a priatel je plusko