Starejší - áno či nie? Aké sú výhody?

Profilova fotka
Ahojte baby, mali ste na svadbe starejšího alebo nie? Nejako premýšľame, ale nevieme sa rozhodnúť a čo som videla na youtube, tak celkom dobrú zábavu vie urobiť. Napíšte mi výhody a prečo ste si Vy zvolili mať na svadbe starejšího :-) Ďakujem :-)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
my sme ho mali ale napríklad naším hosťom sa nechcelo tancovať a ani on s nimi nepohol . myslím si že keď je tam veľa mladých hostí tí sa zabavia aj sami. podla mňa stačí jeden človek z rodiny čo trochu usmerní priebeh svadby a povie prípitok poprípade rozbije tanier. ja som si skoro celú svadbu organizoval sám .
Odpovedať
@katuli3nocka Starejsieho sme nemali. Nemali sme ani odobierku, ani svadobne hry, ani cepcenie. Mali sme prihovor - otec, prvy tanec, rodicovsky tanec, krajanie torty, male prekvapenie od bratranca, ktory je spevak, potom ma uniesli a potom redovy. Na nic z toho sme starejsieho nepotrebovali. Bola ziva kapela, urobili na zaciatku privitanie, uviedli tanec, jedlo, oznamili skupinove fotenie, krajanie torty aj redovy. Rozprudili super zabavu, parket bol plny. Ani si neviem predstavit co by u nas mal robit starejsi, bol by uplne zbytocny ;)
Odpovedať
my budeme mat starejsieho :) mozno som aj ovplyvnena ostatnymi svadbami, na ktorych sme v poslednej dobe boli lebo na kazdej starejsi bol ale mne sa pacilo, ze to tam vsetko tak organizoval, ze prakticky nevesta nemusela skoro nic riesit, usmernil ludi v tom co sa ide robit, co je potom na rade, vie pobavit, myslim, ze pokial nebudete mat taku ochotnu kapelu ako fokuska (lebo nie kazda kapela je taka, ze robi aj taketo veci, niektori len pridu, zahraju a idu prec) tak sa vam to oplati ak bude svadba vacsia :)
Odpovedať
@zitka_004 Pravda, my sme toto vopred mali s kapelou vyriesene, ze oni budu aj "moderovat". Niekomu staci, ak taketo veci urobia druzicky, druzbovia, alebo svedkovia a niekto si to zas nevie predstavit bez starejsieho. Zalezi tiez vela na tom aky bude na svadbe "program".
Odpovedať
my sme zas nemali kapelu, ale DJa, ktorý vynikajúco zvládol aj “moderovačku” a nejaké tie usmernenia - prvý tanec, rodičovský,.. vyzýval do tanca, usmerňoval, podľa situácie, buď na parket - alebo k bufetom,... starejšieho sme absolútne nepotrebovali, základné veci DJ dal s prehľadom, a zas, to nebol detský maškarný ples, aby tam tých ľudí musel niekto “naháňať”, čo kde a kedy majú robiť.. a súhlas s @akcnyzenich - podla vekovej skladby hostí (predpokladám väčšinou mladí) sa títo zabavia aj sami medzi sebou - dobré rozsadenie a hudba je základ - aj bez nejakého programu, inak sa budú nudiť a nepohneš nimi ani s najlepším starejším.. je to svadba, nie stužková s programom, som za to nechať ľudí baviť sa samých medzi sebou (ako ples)
Odpovedať
satrejší je dobrý keď nemáš nikoho z rodiny, ktorý by ti usmernil hostí, napr z odobierky zorganizovať odchod do kostola, potom na svadbe sledovať priebeh a organizovať krájanie torty, príhovory, očepčenie, mal by vedieť rozprúdiť trošku zábavu, vytancovať ženy bez partnerov a pod. Bola som na svadbe so starejším, ale žeby bol nejaký TOP nemôžem povedať, tancoval, organizoval ale niektoré veci napr išla sa krájať torta a ľudia sa ešte rozprávali a on "ale už sa utíšte, ticho ide sa krájať torta" a všetci sme museli na povel zmĺknuť ináč nezačali krájať. Tiež som bola na svadbe kde sa takejto úlohy podujal DJ, ale ten príliž všetko organizoval, vôbec nenchal voľnú zábavu. Napr po očepčení je u nás zvykom ľudové tanečné kolo, kde sa pri mladomanželoch striedajú partneri, najprv rodiačia a rodina a potom kamaráti a DJ vyhlasoval a teraz si zatancujú rodičia od nevesty, teraz od ženícha, teraz krstní rodičia, teraz babka a dedko a teraz títo a títo, vôbec to nebolo uvoľnené,také, že teraz chceme ísťmy tak ideme, alebo už sú tam dlho ideme teraz my. Zase ten starejší to robil tiež takto ale stým, že sa vyberali peniaze a búchal čia je nevesta čí je ženích? my sme prispeli a tancovali sme spolu asi 5 sekúnd a to nepreháňam a zase začal vybuchovať a naháňať ďalších. To nebolo dobé. Ale samozrejme zažila som aj dobrých DJov ktorí túto úlohu zvládli bravúrne. Závisí od človeka. Také veci ako krájanie torty ti vyhlási aj DJ a nepotrebuješ k tomu starejšieho, alebo aj príhovor, veď ten býva vždy pred večerou a každý s ním ráta, netreba nato špeciálnu organizáciu.
Odpovedať
Este dodam: My sme si spravili priblizny casovy plan - o ktorej pojde vecera, kedy bufetove stoly, o ktorej cca chceme krajat tortu. S tymto programom bol oboznameny personal, aby vedeli kedy co nachystat, tiez fotograf a kameraman, aby vedeli co kedy cakat a tiez kapela. Potom si to uz strazili oni - prevadzkarka prisla za kapelou, ze je uz priblizne cas krajania torty, ze zacnu nosit kavu, kapela videla ako su an tom hostia s tancom, ukoncili kolecko, ludia uz viac ani nechceli, parket sa vyprazdnoval, takze ohlasili krajanie torty. My sme sa uz nemuseli o nic starat... slo to bez nas. Hotel, personal, kapela a vsetci maju vela skusenosti so svadbami. Tiez nemam rada, ked som niekde, kde je vsetko zorganizovane presne do bodky a na sekundu presne. Teraz sa musite bavit a tancovat, teraz musite sediet lebo sa hra hra,teraz musite toto. A kazda minuta presne rozplanovana a ked nieco sa posunie tak uz panika, lebo nejdu veci podla planu. Mam rada ked je atmosfera uvolnena, spontanna, ked sa mozem porozpravat s inymi hostami, zatancovat si :)
Odpovedať
Profilova fotka
Myslim, ze to uplne individualne. Ked si najdete nejakeho super schopneho dja alebo kapelu, ktory vam budu ochotny ohlasit take zakladne veci, ako veceru, prvy tanec, sem tam nejako zavtipkovat medzi pesnickami tak starejsieho nepotrebujete, na take ukony ako rozbijanie taniera a podobne mozete vyuzit bud personal daneho miesta alebo cateringu alebo nejakeho rodinneho prislusnika :)
Odpovedať
my nebudeme mať starejšieho..náš Dj bude aj moderovať
Odpovedať
Ja si zasa neviem vynachvalit nasho starejsieho co sme mali.Spravil odobierku,usmernoval nas pred sobasom,po sobasi aj na svadbe.Bez neho by to bol chaos.Bol vtipny venoval sa ludom fakt ze robil zabavu.Velmi sa ludom pacil.Ja som urcite za ale treba velmi dokladne vyberat.
Odpovedať
@kofolka45 u nás túto organizáciu zvládli moji rodičia - aj tak, moc sa organizovať nedá, nakoľko gratulačky sa natiahli ooveľa viac, než sme čakali - v podstate sa len povedalo pri kostole, že teda ide sa do hotela, kde presne - parkovať sa dá (také zhrnutie) a každý šiel sám... organizovať hostinu moc netreba - skôr to ruší - na krájanie torty vyzvala moja švagrinka, ktorá mi ju piekla - a to tiež tak, že si všímavý DJ všimol, že ide torta a tak to uviedol... ono zas príliš to korigovať a usmerňovať, čo ako ide, teraz toto, teraz tamto - je skôr rušivé, mňa to na svadbách, kde bol takýto starejší, rušilo - rozhovor pri stole, pohrúžení do debaty a zrazu že ideme to, ideme tamto, ja sa na svadbu idem zabaviť, pokecať, najesť a nie robiť, čo starejší kedy povie :-) a nebol absolútne chaos, každý bol dopredu oboznámený, kde je hostina, kedy začína - a na samotnej hostine už podľa mňa nič extra riadiť netreba - pri vstupe do sály sme ja a manžel vítali hostí (nemala som žiadne prenášanie, lebo ani prah sme nemali :-D ) a sestra/družička spravila na trojnožku zasadací poriadok a každý si tam našiel miesto a stôl a ona im to kvázi ukázala - to bolo asi jediné "organizovanie" v rámci hostiny
Odpovedať
@katuli3nocka po absolvovani poslednych svadieb, na ktorych sme boli, som jednoznacne za svadbu bez starejsieho. Ale som ovplyvnena tym, ze neznasam svadobne hry a nemam rada, ked niekto stale robi program a organizuje zabavu, ako v detskom tabore. Dospeli ludia sa predsa dokazu prj dobrej hudbe zabavit aj bez toho, aby im niekto neustale hovoril, co maju robit a co bude nasledovat. Staci, ak bude mat sikovny druzba, ci druzicka pod palcom trosku organizaciu - myslim napr.odchod na sobas, pripadne prihovor a vsetko ostatne zvladne sikovny DJ, ci kapela. Na co priblbnute reci a basnicky pred krajanim torty, hudba, svetla, nevesta, zenich a vsetkym je jasne, co bude nasledovat. Zazila som skutocne otravneho starejsieho, kedy neustalym vnucovanim a usmernovanim dosiahol to, ze polovica hosti sa bavila radsej mimo salu, aj super svadbu bez starejsieho, s vynikajucou kapelou, kde starejsi vobec nechybal. A bolo aj zacepcenie, prvy tanec a krajanie torty a poslednu svadbu opat bez starejsieho, kde vsetko zvladol bravurne DJ, iba na zaciatku bolo podakovanie rodicom, kratky prihovor krstneho zenicha.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zuzuliennka uplne s tebou suhlasim, nas na tej svadbe ten starejsi tak znervoznoval, ze sme o pol druhej isli domov a to sme neboli prvi...
Odpovedať
heh stála som jednou nohou v autobuse tak to idem trošku rozpísať :D rozhodli sme sa nemať starejšieho lebo mne dojdu strašne silení, neprirodzení :D tak sme sa rozhodli spolu s naším velmi milým DJ (máme doskušaneho na svadbe našich kamarátov ), že on dojde pred kostol a bude hrať a spievať na harmonike. odobierku mať nebudeme,..príhovor bude mať moj ocino a potom podakujem ja s mojím Jankom (snubencom) , budeme papať tiež nam ohlasi tance, ohlasi krajanie torty a urobí odčepčenie...je to 2in1 a taku tu organizáciu kde kto na to mam svoje 4 najlepšie kamarátky a moju sestru. Segra mala svadbu minulý rok, mala ju super urobenu (škoda, že už tu nemá tie foto) a ona mi bude v den D pomáhať :)
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý starejší je nenahraditeľný . Ešte raz, dobrý starejší , to sú tí čo to robia na úrovni , majú kultivovaný prejav , v pohode zvládajú organizáciu , sú tam pre zábavu , pre svadobčanov. Ak si zavoláte pacienta , ktorý sa na starejšieho len hrá , pôsobia ako doterní , obťažujúcí , nepríjemní, zväčša sa tam ožerú, pri takých svadbách mám aj ja chuť hneď odísť ;-( Je to podobné ako keď si zavoláte amatérskeho fotografa, alebo kameramana . Vtedy zázraky nečakajte, len hotovú katastrofu :-D Veľa šťastia pri výbere ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@barbellka tak to super dj keď ešte aj očepenie urobí. ja som už zažila, že dj takto riadil svadbu, všetko ohlasoval, aj zažartoval ale že by aj čepčil, to máte fakt dva v jednom :) peniažkov si pýta viac či tak normálne?
Odpovedať
@wvandi áno všetko urobí :) a medzi prestávkami v kroji s harmonikou bude spievať. Má to brutálne premakané a cena bola ok. A cena 370 eur,.ale ak budem s ním spokojná tak ako doteraz, určite mu dám viac :D
Odpovedať
Profilova fotka
@barbellka tak to je super cena, keby máte dja a starejšieho zvlášť tak vás to výde omnoho viac :) si mala poriadne šťastie, že si na takého narazila.
Odpovedať
@wvandi ano a mame ho odskúšaného dost zo svadby kamošov :) a bol uplne super..
Odpovedať
@barbellka a ako sa prosim ta vola?
Odpovedať
Za nas staršieho určite áno! :-) nie je to len o tom aby vymýšľal hry ale my sme ho vnímali najmä ako toho ktorý mal v náš najkrajší deň na starosti cely chod svadby. Neviem si predstaviť ako by sme spravili sprievod, ako by hostia vedeli ze ideme po obrade spravit spoločnú fotku, nahnať ich do autobusu...jednoducho ak sa vám nechce v ten deň zaoberať tým čo bude nasledovať a skôr sa nechať viesť vašou svadbou a nič neriesit určite je starejsi ýborná voľba. Pretože ľudia vedia ze jeho sa majú držať:) vďaka nemu sme mali ozaj bezproblémový chod celej svadby. A keď videl ze sa ľudia bavia sám nam povedal že nevidi dovod zbytocne zasahovať hrami do zábavy. Myslím ze dobry starejsi na žiadnej svadbe nie je zbytočný :) a ak by sme sa mali rozhodovať ešte raz, zase budeme mat starejšieho :-)
Odpovedať
@kofolka45 napíšem ti do sukromnej, avšak s tou cenou je to tak , že on to robí na mieru podla požiadaviek :) Čiže cena môže byť aj vyššia ako naša nemá jednotnu cenu :)
Odpovedať
@meggy169 hostia by to vedeli tak, že to napr. ohlási fotograf, prípadne svadobný rodič 😊 u nás ani neviem ako prebehlo fotenie - tuším sesterka prišla za fotografom že si prosí foto (už neviem s kým) a ostatní sa proste pridali 😁 a každý má s každým foto a ani nikto k tomu nevyzýval 😁 veď hostia zas nie sú blbí a pre 99,9% z nich to isto nebude prvá svadba, aby nevedeli, čo kedy ide
Odpovedať
(tým nechcem samozrejme povedať, že starejší nie, ale dá sa to normálne zorganizovať aj bez neho - ja si zas neviem predstaviť, že by nám náš deň “organizoval a menežoval” cudzí človek, ktorého už nikdy neuvidím a ani som ho nikdy nevidela)
Odpovedať
@videostudiojarka nesúhlasím, napriek tomu, že môj otec robil na desiatkach svadieb starejšieho. Ak si niekto bez neho nedokáže svadbu predstaviť, páči sa mu to, ok, je to vec názoru, mne na svadbe nechýba ani náhodou. Keď som bola na prvej svadbe bez starejšieho, nevedela som si spočiatku predstaviť, ako to bude fungovať. O tretej ráno som skonštatovala, že to bola najlepšia svadba, na ktorej som kedy bola, absolútne tam nechýbal v ničom. Samozrejme, je rozdiel svadba a svadba. Ak niekto chce svadbu, kde je po každom tanečnom kole nejaký program, kopa zvykov (čo ja napríklad z duše nenávidím), tak to niekto musí určitým spôsobom riadiť. A je úplne fuk, či to urobí šikovný DJ, kapela, alebo starejší. Zažila som všetky tri varianty a to viacnásobne, ja som určite za svadbu bez starejšieho. Ale u mňa predstava ideálnej svadby je tanec, rozhovor, bez trápnych kvízov, hier a neustáleho organizovania. Nech si každý vyberie to, čo mu vyhovuje.
Odpovedať
@meggy169 na všetko ti stačí jeden šikovný DJ, alebo šikovný človek s mikrofónom z rodiny. Bola som na takej svadbe pred pár týždňami, takmer sto ľudí, žiaden chaos, blázinec, super zábava do rána.
Odpovedať
My sme sa tiež rozhodli nemať starejšieho. Svadbou nás prevedú naši blízki... :-) Svadba by predsa len mala byť rodinná záležitosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@maslenka Mám za sebou iba pár stoviek svadieb za 15 rokov, tak sa nechcem porovnávať.. Netvrdím, že sa svadba nedá zvládnuť bez starejsieho, mnoho dopadlo oveľa oveľa oveľa lepšie ako so starejšim. Vyjadril som sa k topke na Slovensku a tých je žalostne málo, tak málo že som ich zažil za 15 rokov iba 5, zbytok nestál ani za deravý groš :-D. Radšej bez starejsieho
Odpovedať
@videostudiojarka ja tvoje skúsenosti nespochybňujem, môj otec ich má zrejme viac ako ty, aj ako fotograf, aj ako starejší, bolo to troška dlhšie ako 15 rokov, počet svadieb si netrúfam odhadnúť. Mám 17 bratrancov a sesterníc s už prevažne dospelými deťmi, takže aj ja som tých svadieb absolvovala dosť. Nepostrehol si ale v mojom príspevku jednu vec - ak chce niekto svadbu prešpikovanú zvykmi, tradíciami, programom medzi tanečnými kolami, nech má niekoho, kto to usmerní (inak aj to zvládne šikovný DJ), ak niekto chce svadbu ako tanečnú zábavu s maximálne prvým tancom mladomanželov a krájaním torty, neviem, na čo by tam starejšieho mal. Na poslednej svadbe pred dvomi mesiacmi sme nikam nechodili, všetko bolo v jednom zariadení, mladomanželia si neželali žiadne zvyky, na prahu miestnosti, kde bola hostina im poprial všetko dobré zamestnanec hotela, kde kto sedí si každý prečítal pri vchode, stoly boli očíslované, k prvému tancu vyzval DJ, naozaj neviem, akú by tam mal starejší úlohu. Ak je aj presun na sobáš, skutočne stačí šikovný človek z rodiny s mikrofónom v ruke, ktorý ľudí usmerní, aj to len minimálne. Viem, že ani môjmu otcovi sa takáto svadba nepáči, ako starejší je tiež za riadenú zábavu, kopu hier, zvykov, no sto ľudí, sto názorov.
Odpovedať
Profilova fotka
Je to vec názoru obidvaja máte pravdu mne sa paci..príklad vidím robím DJa+starejsieho+harmonika rá kurna to sú kúzelník kto je potom pri aparaturu keď je odobierka atď podľa mňa na jednej nohe má fotak na druhej kameru vlastne je to 5 V 1...technický nepredstavitelne
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?