Dišpenz od biskupa na svadbu v kostole

Ahojte dievčatá, máte niektorá skúsenosť so ziadanim dispenzu od biskupa, ak je 1 z partnerov rozvedený? Priateľ mal civilný obrad, všetko má na poriadku, no farár nám povedal že musí dostať dispenz. Máme už všetko vybavené a trosku sa obávam, aby nám ho udelil. Vopred vďaka za každú odpoveď ;-)
Odpovedať
@teodora23 to je iba formalita :-) ziada sa to aj v pripade ak je jeden z partnerov neveriaci alebo teda nie je pokrsteny ale to sa len posle ziadost a oni to odobria, nejako to neskumaju moc. keby bolo treba sa niecoho bat tak vam o tom farar urcite povie
Odpovedať
@teodora23 vacsinou s tym nemaju problem. aj my si ho budeme musiat ziadat, kedze moj drahy nie je veriaci.
Odpovedať
Ďakujem vám som hneď kludnejsia :-)
Odpovedať
Netusim preco by ste potrebovali dispenz. Ak bol priatel pokrsteny a mal iba civilny sobas, tak tento nebol platny pred Cirkvou, cize ziaden dispenz nepotrebujete. Mate obaja krst, prijimanie, birmovku? Ste obaja katolici? Vtedy si viem predstavit, ze potrebujete dispenz, ale ak mal katolik iba civilny sobas a rozviedol sa dispenz neni treba.
Odpovedať
@veronicka všetko čo píšeš máme, všetky sviatosti aj sme obaja katolíci. Predtým som mala rovnaký názor ako ty avšak pán farár nás vyviedol z omylu že dispenz treba, dokonca nám nechce odsluzit ani omšu ibaže sobáš bez omše vraj sa to v našom prípade nehodí a co by na to povedali ľudia...
Odpovedať
Myslím, že vela záleží od farara v tomto prípade. Moja známa 2 roky riešila dišpenz a povolenie na sobaš v kostole cez pápeža vo Vatikáne, keďže jej muž už raz bol ženaty v kostole a napriek tomu, že to dlho trvalo tak povolenie dostali a dokonca mali na svadbe 6 farárov na oltári.
Odpovedať
@teodora23 mne to pride ako blbost. Netusim teda co vo vasom pripade treba dispenzovat. Ja by som sa ho skusila spytat o aky dispenz ide.
Odpovedať
Profilova fotka
@teodora23 aj nas sa snazil prehovorit, aby sme mali len sobas bez omse, lebo moj drahy je neveriaci a nema ziadnu sviatost. No vysvetlila som mu, ze pre mna je to dolezite, aby bola aj omsa, tak potom pristupil a povedal ze dobre. Moja cela rodina je veriaca, takze si neviem predstavit, co by potom hovorili, keby sme tu omsu nemali.
Odpovedať
@teodora23 ak mal len civilny obrad, tak je pred bohom slobodny. V tom pripade nechapem, preco je potrebny dispenz. Ale ved to vam farar vybavi, takze ak to potrebuje, tak nech vam to vybavi.
Odpovedať
@teodora23 to je divné, že má farár na to takýto názor.. Lebo v podstate on keď mal len civilný obrad, tak je ako keby pred bohom slobodný a dá sa povedať, že nemá žiadny ťažký hriech.
Odpovedať
Profilova fotka
@yamara aj mna to zaskocilo. ale tak niektori farari su az moc dolezity a potrebuju uplne vsetko mat.
Odpovedať
@ajula3 to mas pravdu :-) Velmi zalezi od knaza v tomto.
Odpovedať
Článok sa načítava...
No dievčatá dúfam, že nám to dobre dopadne lebo namiesto radosti mám zo svadby stres
Odpovedať
Profilova fotka
@teodora23 neboj sa, vsetko dobre dopadne. treba len mysliet pozitivne, ze vsetko bude tak, ako ma byt!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?