Katolicka svadba

Dobry den, ja som evanjelicka priatel katolik, svadba bude katolicka. Moze mi niektora napisat dost podrobne ako prebieha obrad, pripadne co ma caka aj pred svadbou(tie sedenia a vybavovanie a pod). Dakujem
Odpovedať
takze kedze uz termin mate, tak farsky urad robi niekolko sedeni pred sobasom .. neviem kolko to bude u vas, lebo vsade je to ine ..my sme napr absolvovali 5 sedeni, konali sa v pondelok a trvali cca hodinu a pol .. rozoberali sa tam rozne veci, ako moralka, vsetky sviatosti, prirodzene planovanie tehotenstva, a preberalo sa aj, ako bude vyzerat sobas, co treba kde a kedy povedat ..... na poucenie je treba priniest vyplneny papier, koho bude mat nevesta a zenich za svedka+ ich rodne cisla a trvaly pobyt ... z mestkeho uradu si treba vypytat papier na sobas, vypisat ho a so zenichom ho pred matrikarkou podpisat a odovzdat zase na fare, + my mse este davali 50 eur (naklady na kostol, organista, vyzdoba a pod.)... obrad trva asi polhodinku, najprv prezehnanie, potom take tie zakladne veci, nejake citania, kazen a potom uz sa ide na to :-) farar sa vas bude pytat nejake otazky, na kt. sa odpoveda "ano" a potom sa odpoveda beriem a slubujem a nakoniec si vymenite prstene a date pusu (aspon nam povedal, aby sme si dali)... potom sa podpisete, ty uz novym priezviskom a pockate na farara, nas napr. vyprevadzal z kostola a este aj povzbudzoval ostatnych, aby nam tlieskali, co sa mi napr. velmi pacilo :-) tam sa postavite a cakate na gratulacie :-) inak pred obradom sa svedkovia postavia kazdy na svoju stranu k prvej lavici a cakaju, kym pride zenich a nevesta a az potom sa zaradia za nich ... neboj, farar vas oboch usmerni,aby ste vedeli co a ako, aj nam tak nenapadne ukazoval co mame robit :-) kedy sa mame postavit, sadnut si, ci klaknut :-) ak by si mala este otazky, kludne sa pytaj
Odpovedať
Profilova fotka
ak budete mat v pohode knaza tak Vam bude aj nasepkavat :) on je uz zvyknuty ;-)
Odpovedať
dakujem velmi pekne dievcata a este otazocka ak farar nebude v pohode moeze nam robit problemy s tym ze som inej viery? a tie sedenia su povinne? zijeme v zahranici to bude asi mensi problem
Odpovedať
@zuzkadrobec v katolíckych predpisoch to majú jasne napísané, že katolík sa v kostole môže ženiť-vydávať s každým, okrem rozvedeného myslím. sedenia sú povinné, my sme mali 3, kedže máme veľmi v pohode farára, iba sme si tak pokecali trošku :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzkadrobec nauka pred katolickym obradom je povinna, kedze zijete v zahranici, je moznost spravit si tuto pripravu formou jednovikendoveho kurzu, ktory vrelo odporucam aj tym, ktorí nemajú problem s casom. predovsetkym domanzelstva.sk. my sme to absolvovali v presove a bolo to super, prinosne aj pre neveriacich, pripadne ludi inej viery. :)
Odpovedať
Ešte doplním, že predmanželskú prípravu je možné urobiť aj v zahraničí - tzn. tam kde teraz bývate a do farnosti kde bude svadba len doniesť potvrdenie o absolvovaní. Aspoň my to tak plánujeme urobiť. Držím palce, aby ste natrafili na ústretového kňaza.
Odpovedať
Profilova fotka
A ked je priatel katolik a ja nie?Nie som pokrstena...no on chce sobas v kostole ...zosobasia nas?
Odpovedať
@marshmallow Áno zosobášia Vás - ja riešim presne to isté ...je potrebné podať žiadosť o dišpenz na biskupskom úrade
Odpovedať
Profilova fotka
@marshmallow Manžel je ateista a brali sme sa v kostole. Farár nám dal podpísať žiadosť o dišpenz ako píše @zaba168. Nebol s tým najmenší probém, ale myslím, že záleží na konkrétnom farárovi.. najlepšie je sa ísť spýtať priamo jeho :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Co je ten dišpenz? :)
Odpovedať
@marshmallow dišpenz - povolenie na uzavretie manželstva kvôli "manželským prekážkam" to znamená, že niektoré osoby nie sú spôsobilé platne uzavrieť manželstvo. Od manželských prekážok cirkevného práva môže príslušná cirkevná autorita oslobodiť. Oslobodenie od prekážky sa volá „dišpenz“. Tvoj prípad je prekážka rozdielneho kultu - Neplatné je manželstvo medzi katolíckou osobou a osobou nepokrste­nou, alebo osobou, ktorá vyznáva nekresťanské náboženstvo. Od tejto prekážky môže oslobodiť príslušná cirkevná autorita po splnení podmienok, ktoré stanoví kánonické právo.
Odpovedať
Profilova fotka
@zaba168 dakujem uz chapem :) lebo nam dedinsky farar povedal,ze to nie je mozne...skusime ineho...
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?