Katolícky sobáš a predmanželská príprava. Ako to chodí?

Profilova fotka
Ahojte nevesty, mam zahranicneho partnera ( australia ), planujeme mat svadbu na Slovensku, no prideme 3 tyzdne pred svadbou. V minulosti sa pamatam, muselo chodit na pripravy ku knazovi mesiace pred sobasom. Ma niekto s tymto skusenost? Dovolia mi prist iba 3 tyzdne pred? Priatel nerozprava po slovensky. Prosim, poradte...Dik :-o
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
kama.. tak toto nevyzera dobre :-| priprava trva styri tyzdne, kazdy piatok jedna tema.. ale mozno by sa dalo nejak dohodnut, zalezi od knaza. Alebo potom civilny sobas ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Dik za radu :-) Pikha, skusim to predlzit na 4 tyzdne. Pa
Odpovedať
Tak to je aj moj problem, presne to iste...
Odpovedať
Profilova fotka
no .. lepsie je dat si malu casovu rezervu, aby ste si nerobili zbytocne nervaky tam, kde netreba :-) ved svadba je o stasti ;-)
Odpovedať
ahoj kama, my sme boli v UPC v Bratislave, tam trvaju pripravy dva dni..takmer celu sobotu a polovicu nedele. Skus sa prihlasit na: www.upc.iniba.sk, tam si pozri terminy. A nehovorim o tom, ze sa tam dozvies vsetko ako na ostatnych niekolkotyzdnovych pripravach..ani tie neodsudzujem..no toto ti bude urcite vyhovovat.. vela stastia :-)
Odpovedať
Kama, este som sa chcela spytat, ako si nasla takto na dialku knaza na Slovensku, ktory vas zosobasi? Predpokladam, ze byvas v Australiii... Alebo to urobil niekto z rofiny alebo znamych za teba? Pretoze ja neviem, ako by som mohla niekoho najst, nas miestny farar to neurobi, to je iste. A nasich nechcem velmi prehanat...
Odpovedať
ahoj kama, drzim palce, aby sa vam to vsetko vydarilo...svadbu mate v auguste a ty este nevies, ako to vyriesis s predmanzelskou pripravou??? nechcem ta znervoznovat, ale fakt mas malo casu...a navyse si na inom konci sveta...a zahranicneho partnera... my sme vybavovali svadbu na dialku, ale oproti tebe to bolo "len" 600 km (sme v Prahe a svadba bola v Poprade)...ale svadbu sme zacali riesit rok dopredu: ako prvu sme "zmakli" predmanzelsku pripravu (tu v prahe to trvalo 2,5 mesiaca - celkom 8 vecerov, 1xtyzdenne) ...s panom fararom na slovensku sme komunikovali telefonicky alebo mailom a aj tak chcel, aby sme sa prisli ukazat nie tesne pred svadbou, ale skor...takze sme museli zorganizovat cestu na slovensko dva mesiace pred svadbou a on tam s nami preberal este nejake doplnujuce otazky a dotazy (potvrdenie o priprave mu sice stacilo, ale kedze sa ceska priprava lisi od slovenskej, tak si chcel este cosi ujasnit)...no a tesne pred svadbou sme sli dohodnut samotny priebeh svadobneho obradu... dufam, ze mas znameho knaza, lebo inak budes mat "honicku"...ale s trochou stastia to vsetko vyjde! apropos, mas zaisteneho tlmocnika na svadbe?? (na civilnom obrade musi byt urcite, na cirkevnom asi tiez...)...mozno by bolo lepsie, keby ste mali svadbu najprv civilnu a az potom cirkevnu...cirkevny sobas si mozete urobit hocikedy neskor... ale ako hovorim, nepoznam presne tvoju situaciu, takze predpokladam, ze mas vacsinu veci uz zorganizovanu... drzim paste! :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj Vladimira, svadba je v auguste, ale 2006!!!! Diky za rady, velmi si mi pomohla. Som len 1000 km momentalne v Anglicku, ale doma som dost casto. papa Ahoj Odyseana, si super, diky za linku!!! Ahoj Ariela, knaza este nemam, ale idem domov v juni, mam este vyse roka, tak sa musim poinformovat, ale dik za prispevok. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte ja som tiez v zahranici, na slovensko pridem mesiac pred svadbou, moj snubenec pride 10 dni pred stadbou, ale mi sme si spravili pripravu (3 soboty po 4.5 hod) tu, knaz odtialto vyplni vsetky potrebne dokumenty a posle na slovensko..tam mame uz zajednany kostol. takze dalsia z tvojich moznosti je spravit si pripravu tam kde byvate :o)
Odpovedať
kama, prepac..ta linka bola : www.upc.uniba.sk ..napisala som "i" namiesto "u"..pisem pre istotu..
Odpovedať
Kama aj ja si beriem australcana :-) Pride 10 dni pred svadbou, tak knaz ktory nas bude sobasit povedal, ze to stihneme. Ale pozname sa s nim uz dlhsie tak mozno preto nam vysiel v ustrety. Pre istotu sa opytaj, ale podla mna to bude v pohode.
Odpovedať
Profilova fotka
Ste super baby, dik Difa a Fiba, velmi sa mi ulahcilo!!!! 8-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ahoj, kama. inac, pripravu pokojne mozete absolvovat v anglicku. iste to oceni aj tvoj snubenec, kedze po slovensky nehovori.. ;-) potom by ste si len vypytali potvrdenie o tom, ze ste ju uz urobili a na slovensku ti to uznaju.
Odpovedať
Mozno predmanzelska priprava v Anglicku nebude ani taka dlha, my sme mali v Rakusku pripravu len spolu 7 hodin, 1. vecer 3,5 hodiny s jednym zlatym manzelskym parom a 2. vecer 1,5 hodiny znova s nimi a 2 hodiny s fararom. Bolo to nieco ako motivacny seminar, uplne super, ziadny poucania a blbosti ako zazil moj bratranec v Poprade, ktorym tlkli do hlavy, nech nemaju pred svadbou pohlavny styk a pritom polka zien, co sa zucastnila, bola tehotna...
Odpovedať
Profilova fotka
V UPeCecku je najblizsia priprava az v oktobri, termin este nie je upresneny. Inak su rozne pripravy v roznych kostoloch. Ja na priklad viem, ze na Mileticke u Salezianov je 12 stretnuti, v Modrom kostoliku su 4. Vsetko si zisti dopredu, volaj i z cudziny, alebo tym niekoho pover, lebo sa neuveritelne popalis a stroskota to na takejto hluposti. Alebo ak mas svoju faru, kde si ako dieta trebars chodievala, zavolaj tam, vysvetli to knazovi a mozno sa da dohodnut nieco extra. V zahranici neviem ako to funguje a nie vsetci knazi uznavaju externe pripravy. Toto si tiez zistite, lebo nakoniec budes nestatna z veci, ktorá len bola zle zmanažovaná... držím palce.
Odpovedať
Profilova fotka
madeleine ma pravdu. treba si nazbierat potrebne info a potom sa rozhodnut. inac, ak bude mat niekto zaujem, tak v ba odporucam prredmanzelsku pripravu s bubakom. trva 1 vikend a je velmi pohodova. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
CHrobaak, ale najbližšia je až v októbri, volala som tam, lebo som dostala na neho referenciu... ;-(
Odpovedať
Profilova fotka
ano, ved som napisala, ze mas pravdu.. :-)
Odpovedať
My sme to tiez riesili tak, ze nas pripravoval knaz v zahranici, kde zijeme, a potom nam napisal potvrdenie o tom, ze nam pripravu urobil. Neviem si dost dobre predstavit, ze by bol na Slovensku s uznanim takejto pripravy problem, ved to by sa priecilo jej podstate a ani cirkevne pravo tomu nebrani (a ak by niekto takyto problem robil, nuz - treba si trvat na svojom a neustupit...). Nejde predsa o to, aby si len clovek nieco niekde odsedel, ak dokonca poriadne nerozumie ani jazyku, v ktorom sa to odohrava... Omnoho lepsie je, ak to da nieco obom a ak si ju v klude absolvuju tam, kde su - a nie nahanat sa na poslednu chvilu, ked musia mysliet na x inych veci. Pri nas na Slovensku vyslovene uvitali, ze s nami nemaju o starost navyse.
Odpovedať
A este nieco, upozornenie k tym formularom (najma pre Difu). Spravca farnosti nebol z nas velmi nadseny, pretoze videl, ze to s nami nebude mat jednoduche, ja som si totiz povymyslala vela veci (okrem ineho nas prisiel zosobasit ten knaz, co nas pripravoval ;-), tak mi ten spravca povedal, ze by "nas" knaz mal aj pripravit zapisnicu pre uzavretiie manzelstva. Tak sme to tak aj urobili (t.z. dorucili som im zapisnicu vo francuzstine a latincine). Viackat som sa na fare pytala, ci je to v poriadku, pretoze jeden z kaplanov mi povedal, ze bude predsa len potrebne vyplnit aj slovensku zapisnicu, co sa mi zdalo samozrejme. No ale kedze som vzdy cez strankove hodiny natrafila na niekoho ineho a naposledy mi povedali, ze su naozaj vsetky dokumenty v poriadku a ze uz naozaj iba staci, aby sme obaja po sobasi zapisnicu podpisali, tak som sa na nich spolahla... no a zazili sme si male divadielko, lebo ked sme uz sli v sprievode do kostola, pri dverach nas vital dotycny kaplan, ktory predtym upozornoval na potrebu slovenskej zapisnice... ale nie kvoli tomu, aby nam vopred zablahozelal ;-), ale kvoli tomu, aby sme ju isli este rychlo do sacristie vyplnit... takze sme si nacvicili vstup do kostola na necisto, ludom, co uz boli v kostole pousadzani, som len s usmevom povedala, ze si nas este nemaju vsimat, ze to je len generalka, a len som dufala, ze drahy sa s odpovedami trafi a povie "ano" tam, kde ma povedat "ano" a "nie" tam, kde ma povedat "nie". Vyslo to... V kazdom pripade odporucam nepocuvat rady zodpovednych, ktori si chcu pracu trosicka ulahcit... Ta slovenska zapisnica je naozaj potrebna a je potrebne, aby pri jej vyplnani boli obaja snubenci.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Babulky mam maly zmatok v uradoch. 1) Zijeme v Ostrave a brat sa budeme v Bratislave 2) Vydavat sa budem v inom kostole ako je kostol mojho bratislavskeho trvaleho bydliska 3) Sobasit nas bude uplne iny knaz z inej fary Ked som sa pytala na jednej matrike na postup, poslali ma na matriku trvaleho bydliska. Tam bola mila tetuska ale trosku mimo. Najprv sme vypisali ziadost o uzavretie manzelstva, potom od nas chcela 700Sk za to, ze nas deleguje do inej mestskej casti a potom 2000, ze si beriem cudzinca. Potom niekam volala a povedala, ze vsetko budeme platit na matrike v Ruzinove. Ked sme mali stretnutie s panom fararom v ruzinove, strcil nam dalsiu zapisnicu, ze s tou mame bezat na Ruzinovsku matriku. Momentalne som z toho cela dopletena, neviem, ktoru zapisnicu budu v ruzinove chciet, ani ci oboje, ani aky poplatok. Strankove dni maju az v stredu a to uz odchadzam do ciech. Pre mojho draheho vobec nie je jednoduche utrhnut sa uprostred tyzdna aby sa prisiel ukazat tetam matrikarkam. Ake mate prakticke skusenosti pls? dakujem.
Odpovedať
rebeka,my sme mali svadbu na polceste medzi nasimi bydliskami.. :-) ,a po zapisnicu sme si museli ist na matriku tam,kde sme mali obrad.Na matriku trvaleho bydliska som vobec nemusela ist,ani manzel..
Odpovedať
babulky uz som on-line :-) teda asi aspon do rozohovoru s dalsou tetou matrikarkou. Zapisnica z korstola je taka ista ako zapisnica z uradu. Uplne staci ist na matriku miesta sobasa a tam zaplatit poplatok za cudzinca a hura do zvazku manzelskeho.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
eba • Dnes o 12:26 Ahojte :-) Neviem, či už existuje takáto téma (ak áno, pošlite mi link) Vie mi niektorá z vás poradiť, ako je to so sobášom, keď sa chceme brať v Trnave, ale ani jeden z nás z Trnavy nie je. Treba tam asi zobrať krstný list a dajakú lincenciu. A čo potrebujem z matriky? irenkat • Dnes o 12:51 najskôr musíte ísť na matriku, kde vypíšete tlačivo, ktoré zanesiete spolu s ostatnými do kostola. ďalej potrebujete licenciu od farára z miesta vášho bydliska a samozrejme krstné listy. myslím že to by malo byť všetko. ;-) star111 • Dnes o 12:58 Irenka,aj tu som ťa našla. kuk IP ;-) trinitylex12 • Dnes o 12:58 irenkat to presne napisala - tod vše , žiadna veda :-) eba • Dnes o 13:02 Ďakujem, ste zlaté :) Irenkat, vieš mi ete povedať, ako je to s tými prípravami v kostole. Je lepšie, keď na ne pôjdeme k farárovi, ktorý nás bude sobášiť alebo to je jedno. na tých prípravách nám povie, čo kedy presne budeme musieť robiť počas obradu? qietocek • Dnes o 13:05 to si dohodnite s knazom co vas bude sobasit, ci nauky na fare v TT alebo ci vas moze pripravit aj niekto iny, myslim ze az na par vynimiek /aj knazi su len ludia a chlapska jesitnost je chlapska jesitnost/ by to nemusel byt problem ;-) irenkat • Dnes o 13:13 v podstate je jedno kam pojdete na prípravy, neviem ako je to inde, ale my sme mali len jednu asi 6 hodinovu pripravu, kde najskor hovoril knaz (ale nie ten co nas sobasil, tento bol z inej farnosti), potom veriaci manzelia a nakoniec psychologicka. a nacvik obradu sme mali den pred svadbou.
Odpovedať
Ešte jedna otázočka: Ktorá z vás sa vydávala v kostola sv. Mikuláša v Trnave? Ako to tam je s výzdobou? Zdá sa mi, že to tam ide ako na bežiacom páse, takže jednotlivé páry nemajú možnosť si zabezpečiť vlastnú výzdobu...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
ahojte baby, ked chcem svadbu v kostole...ake sviatosti musim mat? musia mat obaja AJ birmovku? alebo staci ak ma len jeden.... alebo staci ak mame LEN sv. prijmanie... ja som pocula uz naozaj vsetko tak sa radsej pytam vas, predtym co pojdem na faru a strapnim sa. kujem
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj red_kika, takže na svadbu nemusíte mať vôbec birmovku....musí byť iba krst, sviatosť zmierenia, sväté prijímanie... A určite sa nestrápniš....malo by to takto byť na 100%. ..takže sa nemboj....držkaj sa
Odpovedať
Profilova fotka
jeeej tak to si ma potesila... lebo ja mam len po sv. prijmanie... birmovku som uz neriesila ... som necakala ze sa budem naozaj vydavat v kostole :)))) a sv. prijmanie musia mat obaja?
Odpovedať
Profilova fotka
red_kika: staci jeden, druhy nemusi byt ani pokrsteny (v tom pripade sa ale ziada dispenz, ale to uz je o inom...)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?