Obrad v kostole. Manžel je neveriaci

Bude blbe, ked moj drahy (neveriaci) nebude v kotole hovorit "veci o Bohu". Ako napr. veta: "Beriem si Teba za svoju manzelku v mene Otca i Syna i Ducha Svateho." Povie sice to iste, ale bez v mene Otca... Co vy na to? Vynechal by aj ostatne podobne veci, ako aj prisahu na kriz - to farar povedal, ze nemusi... Viete, ja som velmi rada, ze suhlasil so svadbou v kostole a mne by nevadilo, keby to nehovoril (uz aj kvoli jeho rodine)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja sice nie som odbornik, ale zda sa mi trochu divne ist do kostola a neprisahat v mene Otca... :-|
Odpovedať
vranka, ale ved o to tu ide. naco chcete svadbu v kostole, ked to pre vas nema vyznam? prave preto sa hovori v mene Otca, Syna a Ducha Svateho, pretoze pred nim slubujes, ze s partnerom ostanes na cely zivot.
Odpovedať
vranka, a nemozes manzela prehovorit? je az tak silny ateista, ze by tie slova nedokazal vyslovit? mne to pripada velmi zvlastne, ze mate svadbu v kostole a on neprisaha na kriz... tak spravte svadbu v kostole aj na urade... neda sa to vyriesit kompromisom? budete prisahat bohu a prisahat na urade... a myslim, ze budu uspokojene strany :-) a keby sa ti to zdalo nejake cudne alebo divne, ber to tak, ze to bude ovela lepsie ako sobas v kostole bez prisahy manzela.
Odpovedať
ja uz vobec nie som odborník a v kostole som bola v zivote iba pár krát, a preto z mojho v pohladu je tento kompromis v poriadku, ked to nevadí fararovi a vopred sa s ním dohodnete aby s tým pocítal, tak to bude ok. Je to lepsie ako by to hovoril bez úcty a bez vnútorného pocitu a jeho prísaha by nebola od srdca. Neviem ci si pochopila vranka co chcem povedat, ale najlepsie bude ak sa opýtaš svojho milého co na to on. 8-)
Odpovedať
vivien a preco by mali prisahat aj na úrade, ved on si ju berie a v chráme božom, pretože ju miluje a vie ze jej na tom záleží. Trošku tolerancie a uchoooo vranke na tom záleží ale zamilovala sa do neveriaceho v boha? alebo ježiša krista čo ja viem tak to neznamená ze ze by sa nemala vydávat v kostole.alebo sa mýlim?
Odpovedať
aky ma zmysel svadba v kostole, ked len jeden prisaha vernost pred bohom ? nad tym sa treba zamysliet..
Odpovedať
Profilova fotka
janina ja suhlasim s uchoooom....naco chodit do kostola ked vlastne odmieta vykonat vsetky katolicke sluby... nerozumiem... :-S
Odpovedať
Profilova fotka
a k tej tolerancii - nemal by ju mat nahodou vrankin nastavajuci ??? Verim ze ju to trapi, ale to potom uz ani nie je sobas v kostole...je to o nicom.
Odpovedať
presne, suhlasim s dudulkou.. to potom vobec nema zmysel.. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
vranka, ja by som asi mala velky problem, keby sa chcel drahy zenit v kostole, lebo by som mala obrovske zabrany si jednak klaknut a potom aj hovorit tie veci, ktore tu spominate. takze ja toho Tvojho nastavajuceho trochu nechapem. on nevedel, ze to bude treba vyslovit? ved uz niekedy v zivote snad videl svadbu v kostole... ja sice chapem, ze ma zabrany, ale nechapem, preco ste sa o tom nepozhovarali uz davno. skus ho presvedcit, aby si to aspon nejak zasomral popod nos, alebo nech sa premoze a povie to, ked uz suhlasil so svadbou v kostole. inac by to asi bolo fakt divne. aj ked nazor farara je asi dolezitejsi ako vsetky nase dokopy :-) drzim palce
Odpovedať
Tento kompromis je uplne v poriadku a na mieste. Preco by on sa mal premahat a vyslovovat tie slova, ked to tak neciti? Svadba bude v kostole preto, lebo to ma vyznam pre nevestu. A tolerancia? On je tolerantny dost, ked pristupil na svadbu v kostole, aj ked je neveriaci, ona je tolerantna v tom, ze jej nevadi, ak bude prisahat jej a nie Bohu. Co je na tom vsetkom divne? Navyse, ak v tom nevidi problem pan farar, nechapem, preco by sme to za problem mali povazovat my. Je to idealny kompromis medzi veriacou a neveriacim. Ona chce kostol, ma ho mat. On nepojde proti svojmu presvedceniu, nech sa paci. Je to uplne v poriadku, Vranka, nerob si starosti. Ak Vam to umoznia, nie je na tom nic blbe. Kompromis robite obaja.
Odpovedať
neviem co vsetko chcú vynechat. ale on prisahá vernost jej nie bohovi... a ona prisahá pred bohom lebo v neho verí. aj ked nemyslím ze jej milý vynechá vsetko ..to sa spýtajte vranky čo konkrétne chcu poupravit. a dudulka nemyslím ze by to bolo o nicom len preto ze je to trochu inac. vranka ja ti fandím ze takto rozmyslas a nemyslís iba na to co chces ty a co by sa hodilo ale aj na to ako sa bude cítit tvoj milý ved je to aj jeho den.
Odpovedať
Článok sa načítava...
vranka, existuje aj skratena forma manzelskeho slubu, kde mladomanzelia len odovedaju "beriem" a "slubujem", to by mu tiez vadilo ? ale prisahu na kriz nemoze vynechat..
Odpovedať
Ale ved pan farar povedali, ze prisahu na kriz moze vynechat...
Odpovedať
- Dudulka pre mna to zmysel ma - JA budem prisahat pred BOHOM! (kedze stat uznava aj svadbu v kostole, tak bude iba v kostole) - uchooo a dudulka a sylvie: pre mna to zmysel ma a zalezi mi na tom - MNE na tom zalezi a preto som rada, ze suhlasil a bude to tam - pre mna je to DOLEZITE, dat slub BOHU a nie nejakej matrikarke a recitatorke na urade (jemu to bolo jedno - tak preto KOSTOL) - Vivien ja ho NEMOZEM prehovorit a nanutit mu nieco comu neveri (aj farar povedal, nech to v ziadnom pripade nerobim - nemozem mu vnutit svoju vieru proti jeho presvedceniu) Asi ste to dobre nepochopili - JA SLUBUJEM BOHU, on slubuje statu, ked to mam povedat ako dilino, lebo stat uznava cirkevny sobas - chapete? Ja som stastna, ze to bude v kostole, ale to neznamena, ze sa moj buduci stane veriacim a povie "v mene Otca i Syna i Ducha Svateho", pre neho su to len slova, ako asi "jelito kopyto plati to"! Chcela som pocut len vas nazor, ale som z toho pako - nech uz je to za nami naozaj... bude to trapas Ano, bola by som rada, keby to povedal, tak ako ma, ale viem, co to pre neho znamena a ja ho nechcem nutit...
Odpovedať
zebricka díky takto som to chcela napísat aj ja, pod toto by som sa podpísala len by ma zaujímalo ci sa nastávajúci úcastní takých tých sedení ci náuk
Odpovedať
Vranka, tak vidis: nie je to problem, nebude to blbe, myslim si, ze je to v poriadku, obaja robite kompromisy a o tom manzelstvo je. Drzim Ti paste a prajem Vam obom, aby tento den dobre dopadol, aby ste boli spolu stastni a stale sa lubili!
Odpovedať
Profilova fotka
vranka, v kostole, kde sobášili mňa, sme mali možnosť vybrať si "dlhú" alebo "krátku" verziu... v dlhej to celé odriekajú snúbenci, v krátkej im to kňaz kladie otázkami (každému jednotlivo, najprv ženíchovi, potom neveste): "...berieš si tu prítomnú...atď..." odpoveď ženícha "Beriem", otázka kňaza "...sľubuješ, že ju budeš milovať...atď..." odpoveď "Sľubujem"... To by bol celkom dobrý kompromis, nie? Nemusel by to vysloviť, ale sľúbil by tak, ako má... ;-)
Odpovedať
Ja si myslim, ze ked zenich nie je veriaci, bolo by pokrytectvom slubovat inak, ako to citi on sam. A to predsa nechceme, podporovat pokrytectvo... alebo ano?
Odpovedať
Profilova fotka
plne suhlasim s janinou a zebrickou - ked to vyhovuje im dvom a farar s tym tiez suhlasi, porblem neexistuej a teda nema sa co riesit. podla mna tymto kompromisom obaja dokazali, ze si vedia a chcu si vyjst v ustrety. gratulujem :-)
Odpovedať
Janina a zebricka : ano, pan farar povedali... :-) A vcera povedal rovno a to citujem: "ako vy chcete!" A my chceme takto. Teda drahy to tak chce a ja ho podporim, lebo viem, co to pre neho znamena. A ano, drahy sa so mnou zucastnil tych sedeni a obcas so mnou zajde aj do kostola... toleruje ma a ja tolerujem jeho. Ved aj ja u jeho babky musim pocuvat co vsetko ti hnusni krestania a cirkvev a podobne... Sylvie - nasla som si na nete ako to vsetko je a nie je to take jednoduche... My budeme mat tu skratenu formu, ale STALE sa tam spomina to co on povedat nechce... Ved aha, napr.: Ja,..........., beriem si teba .......... za manželku a sľubujem pred všemohúcim Bohom, že ti budem verným manželom a že ťa nikdy neopustím ani v šťastí ani v nešťastí, ani v zdraví, ani v chorobe a že ťa budem milovať a ctiť po všetky dni svojho života. alebo ........, prijmi tento prsteň ako znak mojej lásky a vernosti v mene Otca i Syna i Ducha Svätého. alebo este aj toto Sľubujeme, že svoj manželský sľub dodržíme. Tak nám Pán Boh pomáhaj! No a teraz poradte : chceme to hovorit sami (nie opakovat po fararovi) - nebude blbe, ked vynecha "tie veci o viere"?
Odpovedať
Nie, nie je to blbe!!! Preco by sa mal pretvarovat?!
Odpovedať
vranka ja myslím ze je to ok ak vynechá len v mene..... a všemohúcim bohom....tak nám boh pomáhaj... ale rozhodnút sa musíš ty s milým ved na vás záleží nie na nás tu na fore, my tam nebudeme... ale ved podla mna ty uz rozhodnutá si tak co riešiš?
Odpovedať
Profilova fotka
vranka, myslím, že ak mu to odobrí kňaz, bude to v poriadku... v prvom rade dáva sľub tebe... aj bez toho, že by to vyslovil, Boh bude prítomný... a on vie, že aj keď to tvoj nastávajúci hovorí inak, myslí to úprimne... a to je podstatné...
Odpovedať
Zebricka, mas pravdu, som zvedava, ako to farar zoberie...
Odpovedať
no a pozdravujem pana farara, ze je taký pokrokový má moje sympatie (mozno týmto aj sympatie tvojho nastávajúceho)
Odpovedať
janina no neviem - ja mam dojem, ze moj nastavajuci sa ho boji - ani za nim nechce ist, aby mu to povedal sam, lebo sa asi boji, ako zareaguje...
Odpovedať
Vranka, mozes panovi fararovi toto vytlacit, ze ho pozdravujeme a kvitujeme, ze je ustretovy a ma pochopenie..... :-)
Odpovedať
vranka, co sa tyka toho "Ja,..........., beriem si teba .......... za manželku" to naozaj nemusi cele povedat, staci ked povie "beriem" a "slubujem" to je normalne oficialna skratena verzia manzelskeho slubu.. aj my sme taku mali.. ale co sa tyka toho ostatneho, tak v tom ti fakt neporadim.. ja si to bez toho ostatneho neviem predstavit.. my mame s manzelom na tieto veci nastastie rovnaky nazor.. musite sa dohodnut vy dvaja..
Odpovedať
no tak to nadhod ty, ale ja som to pochopila tak ze pan farar to uz vie a suhlasí
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?