Predmanželská náuka. Čo sa tam robí?

:-| :-D
Odpovedať
Profilova fotka
no my sme mali 2 náuky jedna bola s manželským párom a druhá s kňazom :-D ale na oboch iba oni mali prednášku, žiadne skúšanie ani nič podobné :-D nemaj strach :-D ale zase je pravda že všade je to inak :-D my sme si ju robili v Košiciach na Terase ;-)
Odpovedať
@szzuzka my sme mali nauku 6tyzdnov, kazdy tyzden jednu po jednej hodine.... kazdu jednu nas mal jeden bud manzelsky par, jednu nas mala psychologicka a poslednu nas mal knaz... na kazdej sa preberalo daco ine, ale bolo to skor formou prednasky.. nikto nas nenutil tam nic hovorit :-) takze pohodicka.. aj ja som sa toho "bala", ale nakoniec fakt pohoda ;-)
Odpovedať
áno závisí to od farnosti a od kňaza, my sme mali napríklad 5 náuk - prvá bola s kňazom o sviatostiach a základoch viery, druhá bola s gynekológom, ďalšie dve boli s dvoma rôznymi manželskými pármi a posledná náuka bola o oboznámení sa s dňom D a všetkých úkonoch v kostole. Na žiadnej nás nič neskúšali, tiež to bolo formou prednášky.
Odpovedať
my máme spolu 4 náuky, prvé dve s kňazom o živote viery, tretia s lekárkou o plánovanom rodičovstve a posledná bude až deň pred sobášom, a bude to nácvik samotného obradu :-) na nijakej náuke nás nikto neskúšal, ako už kočky písali, bolo to formou prednášky :-)
Odpovedať
záleží to hlave na farárovi, napr. my sme mali asi 5 stretiek čiste iba s našim farárom,boli skôr v neformálnom duchu a nikde sme nemuseli chodiť ani na gynekológiu ani za psychológom a neviem kde všade sa ešte posiela, my sme sa o tom porozprávali s farárom a raz tam z náhody bol jeden pár - farárovi príbuzní s nimi sme pokecali a bolo po náukách ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
my sme mali 3 stretka, kazde iny mesiac a vzdy sobotu a vzdy od 9.00 hod. a koncili sme po obede okolo 13.00-14.00 hod. platili sme 15 eur na osobu. cize za nas dvoch 30 eur.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme mali 2 stretka po 20 minut :) akurat včera sme ukončili to druhe :) a neplatili sme nič :)
Odpovedať
veľmi záleží na kňazovi, nejaký kňaz má nauku iba jednu, cca. 10 min a dosť :-) iný zas má 7 nauk. Ale vačšinou iba sedíš a počúvaš. Občas sa niečo opýta, ale nemusíš vedieť odpoveď. Neboj sa, neskúša modlitby pod.
Odpovedať
Profilova fotka
@szzuzka my sme mali cca 10 minut a to bolo vsetko,aj to sme sa bavili o barcom :-D
Odpovedať
Profilova fotka
my sme boli v UpeCe BA, robia to niekolkokrat do roka, nemusi sa chodit na nauky po castiach ale urobia to jednorazovo za jeden vikend- zmaknute za jeden vikend (sobota 9-17h., 2 hodiny na obed), nedela 14-17h. Bolo nas tam 200parov, prednasky sa pocuvali, dostali sme taky dotaznik a po kazdej prednaske sme vyplnali otazky k teme. Kruzkovali odpovede co si myslime. a nasledne sme si vymenili odpovede so svojim snubencom bola akoze diskusia medzi nami dvomi, co si o tom myslime a preco. Po kazdej 15min.prednaske nasledovala 30min.prestavka na dotaznik a volno na kavu, caj atd.. Na konci sme si mali napisat lubostny list vyznanie, ktory sme si potom vymenili so snubencom a precitali, to bolo dojemne mile... a potom sa uz rozdavali certifikaty o absolvovani pripravy.
Odpovedať
Profilova fotka
Aj my sa chystame na nauku do UpeCe v Ba, pocula som o tom iba pozitivna. Fakt je vyhoda, ze za vikend je to vyriesene. Dokonca sa na to tesim:)))Dalsia je 2 a 3 september.
Odpovedať
tam ideme aj my :-) som si nevedela predstavit, čo sa tam bude diať, ale vyzera to zaujímavo, myslela som, ze pero je potrebne k tomu, ze nas tam budu skusať ako v skole chi,,, teraz sa uz aj teším :-) len ma mrzí, ze náš pan farar nam nevychadza v ustrety s terminom, ale este zajtra idem skusiť zavolať, drzte palčeky :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ahoj, my sme to absolvovali formou vikendoveho kurzu v Podkrivani cez http://www.domanzelstva.sk. Boli to prednasky (ci skor pokec) s manzelskymi parmi, knazom a psychologickou. Pohodova atmosfera, pacilo sa aj snubencovi, i ked nie je praktizujuci katolik.
Odpovedať
...márnosť..načo gynekológ? :-| dúfam, že u nás to budú iba hovory s knazom...a nie formou prednášky....
Odpovedať
Profilova fotka
my sme absolvovali 2, s jednym parom, to bolo asi 10 stretnuti na cely vecer a rovnaky pocet s knazom, znamym, ktoreho sme si sami vybrali. Vssetko bolo formou diskusia, kratucka prednaska, rozprava na danu temu a uloha do dalsieho stretka. Trvalo to asi 3 mesiace, zhruba kazdy druhy tyzden. Mozem povedat, ze sa naozaj oplatilo, mam zapisanych dost stran a cerpame z toho uz teraz, je fajn nechat si poradit od skusenejsich, ktori ziju v manzelstve vyse 20 rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja idem v sobotu k nasemu knazovi prvy krat, no som z toho cela vystresovana...Lebo snubenec (nie je mojej viery, ale suhlasil so svadbou v kostole) nechce chodit na nauky :-( , vravela som to aj nasmu pankovi...O vsetkom vie, myslite, ze nas vobec zosobasi bez toho? Aj datum nam zapisal...
Odpovedať
my sme mali dve nauky po 45 minut:)) hovoril nam o viere, a o manzelstve,povedal ze nam to hovori stíhačkovou formou, lebo ze by to bolo na strááášne dlho:)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Profilova fotka
Nejaké nové info o predmanželskej náuke nájdete aj v tomto článku :) https://mojasvadba.zoznam.sk/predmanz...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?