Svadba evanjelička a katolík v evanjelickom kostole

Ahoj, zaujímalo by ma ako je to v tomto prípade: Ja som evanjelička a priateľ katolík. Svadbu by sme v budúcnosti chceli v evanjelickom kostole, avšak ja odmietam podpísať papier o tom, že moje deti by boli vychovávané v katolíckej viere. Možno si poviete, že je to blbosť, veď to podpíšem a deti pokrstím v budúcnosti v evanjelickom kostole, ale mňa by trápilo svedomie a to, že som pred bohom klamala. Preto by som sa Vás chcela opýtať, môže nás evanjelický farár zosobášiť bez toho, aby som ten papier podpísala. Podotýkam, že priateľovi nezáleží na tom, aby to mal uznané v katolíckej cirkvi. Ďakujem Vám za odpovede.
Odpovedať
@zuzanecka95 prečo by si pri svadbe v evanjelickom kostole mala podpísať papier, že deti budú vychovávané v katolíckej viere? Viem, že pri svadbe v katolíckom kostole sa podpisuje, že deti budú vychovávané v katolíckej viere, ale v tvojom prípade mi to príde nelogické.
Odpovedať
Ako katolícka, ktorá si berie evanjelika odporúčam sa porozprávať s kňazom. Teba sa sobáš v evanjelickom kostole vôbec nedotkne, za to tvojho budúceho manžela áno. Ty nemáš mat prečo zle svedomie, ale tvoj nastávajúci áno, ale to len v tom prípade, ak by žiadal dispenz. Ak máš jasno v tom, že bude všetko v evanjelickom, nepotrebuješ nič podpisovať. Iba vtedy, keď tvojmu nastávajúcemu bude vadiť, že katolícka cirkev neuzná vás sobáš, keďže u vás je to ako požehnanie a nie sviatosť. Nebude môcť pristupovať k spovedi, k hostii, byt krstným, ani svedkom. Takze stráca všetko, pretože podľa katolíkov “bude naďalej zit v hriechu”. Podpisovala by si papier iba vtedy, keby by mu to vadilo a žiadal dispenz od biskupa, aby vašu svadbu uznali. Verim, že nie je silným katolíkom a ze ta naozaj miluje a nebude z jeho rodiny žiadny tlak. Viem o čom hovorím, takáto situácia nie je jednoduchá hlavne keď sú obe strany rodiny silne veriace. Prajem ti veľa šťastia.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanecka95 veľa záleží od toho ako svoju vieru vnímate ty aj tvoj priateľ a ako reálne chcete vychovávať svoje deti resp. v akej viere. Pokiaľ chcete deti vychovávať v evanjelickej viere a tvojmu priateľovi to neprekáža, nič vám nebráni vo svadbe v evanjelickom kostole. Švagriná sa tak vydávala (ona katolíčka on evanjelik) v evanjelickom kostole.Jjediné mínus je, že pokiaľ to nemáš "odobrené" katolíckym biskupom vaša svadba nebude platná podľa katolíckeho kanonického práva a teda manžel by nemal prijímať prijímanie a dieťa vám nepokrstia a neurobia mu ani iné sviatosti v katolíckom kostole. Ak by ste chceli, aby vaša svadba bola uznaná "z oboch" strán máte dve možnosti, dohodnúť sa s katolíckym aj evanjelickým kňazom a mať najprv evanjelický a potom katolícky sobáš. katolícky musí byť druhý pretože katolíci to berú ako sviatosť a teda aj toto požehnanie musí byť posledné. V rámci dišpenzu by ste sa potom dohodli o výchove detí, kde je tiež viacero možností- stačí sa porozprávať s dobrým farárom. Alebo druhá možnosť je ekumenický obrad, kedy na jednom obrade sú zástupcovia oboch odnoží a vtedy je tiež obrad platný pre obe strany, avšak výchova detí je "sľúbená" katolíkom, avšak tiež sa tam dá dohodnúť. Takže je na vás čo si vyberiete. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?