Zmena dokladov po svadbe a svadobná cesta

Ahojte baby, Ako to budete riesit z dokladmi? My mame fotenie po svadbe v pondelok a vraj do tyzdna treba poziadat o novy obciansky, na ktory sa caka aj mesiac. Aspon tolko to trvalo drahemu, ked si prehlasoval trvaly pobyt. My sme si doteraz radi organizovali dovolenky sami. bookli letenku a isli. Mo teraz neviem, co mam robit. Poradte, ako to riesite vy.
Odpovedať
Ahoj, tak ja mám ten istý problém... v máji sa berieme a začiatkom júna máme dovolenku, ale asi to poriešim tak, že dokolady si dám vybaviť čím skôr hoci aj za príplatok aby som sa vyhla problémom. Inak keď som sa opýtala v cestovke, tak mi povedali, že už budem nosiť jeho meno tak teda i občianka musí byť nová.
Odpovedať
ja som šla so starým pasom a občianskym. Aj keď si zmeníš občiansky po pol roku, tak nebudeš mať z toho žiadne následky. Nekomplikuj si život a normálne funguj so starým občianskym, on je platný, len je tam zmena. My sme takto leteli do Egypta a všetko bolo bez problémov. Dokonca nám v agentúre vraveli, že pas musí byť platný tuším 2 mesiace a až tak naňho môžeš ísť do Egypta. Tak neviem či je to u nich nejaké pravidlo, lebo u nás o takom niečom neviem.
Odpovedať
Po svadbe si chcem hned dať robiť OP, možno dám aj ten zrýchlený, lebo tiež letíme do mesiaca po svadbe. A letenku som dala vystaviť už na nové priezvisko.
Odpovedať
O vydanie nového občianskeho preukazu je občan povinný požiadať do 30 dní od neplatnosti občianskeho preukazu (napr. zmena mena , priezviska, trvalého pobytu, rodného čísla) Takže sa vôbec netreba plašiť :) A čo sa týka toho pasu zvyčajne je to tak, že musí byť platný ešte nejaký čas po vstupe do danej krajiny. Závisí od krajiny, ale to v cestovke určite vedia, kde to ako majú. Takže nemôžeš použiť pas, ktorý je tesne pred expiráciou :)
Odpovedať
Ak mas pas klude mozes ist na stare priezvisko (robim v cestovke :) aj ja som si kupovala letenku do Pariza na stare meno a ideme po svadbe, takze pohoda :)
Odpovedať
@anculab my tiez takto rozmyslame..najprv si dat do poriadku doklady, spocitat, kolko nam zvysi po svadbe a prerabke bytu a potom vycestovat :) Pozeram, ze mate svadbu v maji, my zaciatkom juna, takze ak aj by sme si nedali zrychlene vybavovanie dokladov, tak na svadobnu cestu mozme ist koncom jula, v auguste alebo v septembri, co je uplne ok aj na Europu aj na exotiku. @xmircax Dakujem za info! Pre ostatne, ozaj do mesiaca staci poziadat o novy pas a obciansky. Link na Ministerstvo vnutra: http://www.minv.sk/?prijatie-ziadosti... Mojej zdravotnej poistovni musim nahlasit zmenu do osmich dni. Inak hrozi pokuta.
Odpovedať
@sis_k obciansky terba naozaj vymenit do mesiaca. ten si vymen, ale kym nanho budes cakat, nic ti nebrani vycestovat so starym pasom na stare meno ;)
Odpovedať
@sis_k ja som išla na zdravotnú si zmeniť meno po vyše mesiaci od svadby. A úplná pohoda.
Odpovedať
@gingerie diky, viacere baby radia vycestovat na pas, no zial, moj vyprsal pred par rokmi a nedavala som si robit dalsi, kedze som cestovala len po Europe. a 80 dni pred svadbou sa mi nechce davat si robit novy. ved nevadi, ja si pocakm, kym budem mat vsetko v poriadku. lebo este aj trvaly pobyt menim a potom niekam vycestujeme urcite. dovolenka mi padne urcite vhod po tomto zhone..nielen svadobnom, ale aj pracovnom a bytovo-rekonstukcom :)
Odpovedať
Robím v zdravotke, takže, máš pravdu, že treba nahlásiť zmenu údajov do 8 dní, inak hrozí pokuta. Je ale málo pravdepodobné, že tu pokutu dostaneš, lebo ju neudeľuje priamo poisťovňa ale úrad pre dohľad, ktorý robí kontroly náhodne aj to by musela byť tá kontrola priamo na toto zameraná. Ale načo riskovať :)
Odpovedať
@xmircax Dakujem za odpoved z oblasti zdravotnictva. Nahoda je blbec. Ja som doteraz pocitvo platila zdravotne a bola poistene na vsetky cesty do zahranicia, tak nebudem riskovat ani teraz. Na stranke maju, ze za to hrozi pokuta vyse 300 EUR. V sucasnosti su ponuky last minutov skutocne bohate aj letenky hocikam sa daju zohnat kedykolvek, tak radsej vycestujem o mesiac a pol neskor, ale s kludnym svedomim a pocitom, ze si mozem koncecne vydychnut po vsetkych vybavovackach :)
Odpovedať
Ahojte, my ideme na dovolenku 10 dní po svadbe, doklady treba po novom vraj meniť do 15 dní. Takže ja to budem riešiť tak, že dovolenku mám nahlásenú už na nové meno, v pondelok hneď po sobáši idem podať žiadosť o vydanie nového OP a za poplatok 20eur ho budem mať do dvoch dní :) aspoň teda dúfam že to prebehne všetko hladko...
Odpovedať
Článok sa načítava...
a ako je to so zmenou trvalého bydliska??? ja chcem totiž zmeniť aj adresu trvalého bydliska....najprv musím ísť zmeniť bydlisko a až tak možem ísť vybavovať doklady že??
Odpovedať
@smoulinka8 Ano, najprv musis ist do miesta noveho bydliska nahlasit zmenu trvaleho pobytu a potom si vybavit OP.
Odpovedať
@ivi2907 myslela som si dííík
Odpovedať
Tak nevestičky, trošku som sa v tom hrabala a zistila som nejaké veci: Po novom je matrika napojená priamo na políciu, takže v momente kedy matrikárka zapíše Váš sobáš (tj. do troch dní po svadbe), je to zapísané priamo na polícii a v tom momente ste už vedené v nejakej tej ich databáze pod novým menom. A tým sa stávajú všetky doklady neplatné. Tzn keby si Vás na letisku overovali, tak máte neplatný cestovný doklad. Toto mi bolo povedané na polícii na oddelení OP. Ste síce povinné prísť si vymeniť doklady do 15 dní po svade, ALE tie doklady sú už tých 15 dní neplatné, takže cestovať s nimi mi dorazne nedoporučili. Takže dajte si na to pozor...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Nejaka aktuálna osobná skúsenosť s cestovaním so starým pásom? :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?