cena torty sa odvija vo vacsine pripadov od kg, ine ceny maju cukrarne a ine cukrarky co doma pecu. minimalne torta pre 80 ludi by mala mat 12kg. mozes najst niekoho kto ti spravi za 10e/kg, za 12e/kg, alebo cukrarne maju aj 17e/kg
samozrejme treba ratat s tym ze ked to ma byt nejako proporcionalne, neda sa to vzdy odhadnut na kg presne a s nejakou rezervou hore dole treba ratat
Je ťažké komentovať cenu, keď sa nevie presne za čo. Ale ako číslo je to veľmi zaujímavé :-. Keby si bližšie napísala, aká torta to má byť, prípadne foto. Podľa mojich prepočtov to vychádza tak na 25-30kg tortu (maslovú), t.j. 4-5 poschodí. Záleží ozaj ale aj od plniek, požiadaviek a podobne. Ja napr. nerobím ovocné, tvarohové, smotanové... Hlavne kvôli trvanlivosti, ale ak si chcela takúto, tak tam je cena vyššia. A tiež, či domáca cukrárka,alebo ofic. cukráreň.
@januelaa pre 80 ludi sa mi to zda vela, pre 80 ludi by som aj velmi narocne zdobenu zmakla do 200 EUR, ale teda to je orientacne, zavisi od poziadaviek a zdobenia
pečiem svadobné torty, ale cenu neudávam od porcií, ani od kg, ale od toho, či sú všetky poschodia rovnaký korpus a rovnaký krém, alebo každé iné, či je tam ovocie, alebo nie a najmä sa cena odvíja od zdobenia. Pre 80 ľudí torta okolo 15 - 18kg stačí, pretože všetci ju podľa mojich skúseností jesť nebudú a viac ako 200g málokto na svadbe zje, pretože je prejedený všeličoho iného. Vychádza mi to na štvor - päťposchodovú tortu a je rozdiel, či len omotám okolo každého poschodia stuhu a na vrch capnem sošku, ktorú si dodá nevesta - teda zdobenie mi trvá 15 minút alebo na tortu robím množstvo kvetov a ich výroba mi trvá 15 hodín. Daj foto torty, požiadavky na plnky, viac sa trafíme do ceny.
18kg torta ozdobená len spomínanou stuhou a soškou tebou dodanou v pohode do 150 - 180 eur - podľa plniek. Ak by boli jednotlivé poschodia zdobené ručne maľovaním napr.bielou polevou a torta zdobená kvetmi, ktoré vyzerajú ako živé, cena 260 eur je primeraná, lebo cukrárka pri výrobe takejto torty môže stráviť aj 30 hodín.
My sme mali pre 80 ludi tortu 8kg za cenu 80 eur, torta mala 3 poschodia a bola vyborna. Strasne vela nam z nej zostalo, ludia tych 100g, co vychadzalo na osobu, ani nepojedli, kazdy si dal len mini kusok, cize vacsia torta je podla mojho nazoru zbytocna.
@januelaa za trojposchodovú, či už na stojanoch alebo nie sa mi to tiež zdá prehnané. Predpokladám, že stojan budete vracať späť. Ešte môže robiť cenu aj ten dovoz., ak je to niekde ďaleko, príp. komplikované. Asi by som sa tiež ešte poobzerala inde.
@maslenka nechcem a nebudem sa hadat, ale 18 kg torta za 150 EUR je malo, to je na prerobenie:-(, realne pri vsetkych nakladoch, pokial nepouzivas margarinove plnky asolamylove plnky( uz aj to som pocula), teda ak pouzivas poctive kvalitne suroviny je 180EUR, aj ked len omotas stuhu okolo torty..........ale ved to vies, ked pecies:-))
My robime taku tortu za 70 euro a myslim, ze je to super cena.Plnky robime z masla, zakaznik si moze povedat prichute ake chce. Torta vazi 10 az 11 kg.potiahnuta je marcipanom.Ozdoba sa robi podla zdobenia stolov alebo podla zelania zakaznika
@aduskatt ja sa tiež nechcem hádať, nech si každý robí a pečie ako chce, ale robila som tortu, ktorá mala 12kg, mám ju v albume - štvorcová s kalami, keby tam neboli tie kvety, bola by okolo každého poschodia tá stuha a na vrchu prstienky, zobrať za ňu 120 eur mi pripadá veľa, pretože náklady som mala 50 eur, je v tom zarátaná aj elektrická energia, nie je tam voda a plyn. Nepočítala som orechy, tie mi priniesli. Plnky boli čokoládová šľahaná nad parou a karamelová na spôsob falošnej parížskej - zo šľahačiek. Solamylovú plnku som nikdy nerobila, pudingové výnimočne. Najčastejšie šľahačkové, tvarohové a tie, ktoré som spomínala. Cukor kupujem jedine považský, múku Pohronský Ruskov, nikdy v mojej torte nebol v maslovej plnke margarín a ani nebude, ani na želanie zákazníčky. V torte nebolo žiadne ovocie, lebo si to neželali, poťah bol MMF. Ja dám vždy vybrať, niekomu chutí poťahovka taká, inému iná, pracujem aj so Smartflexom, ktorý je samozrejme drahší, aj s pravým marcipánom, ak chce niekto ten, tak si priplatí. Keby takáto torta mala 18kg, mala by o poschodie viac (samozrejme iné rozmery poschodí), náklady by stúpli podľa mojich prepočtov pri takýchto korpusoch a plnkách maximálne o 20 eur, teda na 70. A zobrať za tortu 180...Opakujem za rovnako ťažkú tortu, kde má každé poschodie iný korpus, inú plnku, je v nej ovocie, zdobenú vodopádom kvetov na drôtikoch a dozdobenú ručným maľovaním si kľudne zapýtam aj 300.
Ja si vždy spočítam náklady a cenu práce určujem podľa náročnosti. A svoju prácu si dokážem vážiť, aj svoj voľný čas. Pečením tortičiek sa neživím, mám svoje zamestnanie, dokonca dve, je to len môj obrovský koníček. Keď strávim vyrábaním kvetov na drôtikoch celý víkend, tak si to samozrejme nechám zaplatiť, ale nepočítam cenu podľa váhy.
@maslenka ja som nemyslela vobec konkretne na teba, ze margariny a solamyl:-) to by som ani ja nedala do torty, ani omylom, ale uz som sa dopocula, ze aj take nieco sa robi za ucelom znizenia nakladov:-(((
@aduskatt ja som už tiež ochutnala všeličo :-p :-p :-p dokonca raz som na oslave bola v pomykove, či prehltnúť, alebo vypľuť :-p :-p :-p . Viem, o tom, že niektoré ženy nahrádzajú drahšie suroviny lacnejšími, nakupujú poľské maslo na tony, aby znížili vstupné náklady. Ja idem cestou opačnou, vždy prvotriedne suroviny a snažím sa o čo najlepšie vypracovanie. Chcem, aby sa ku mne zákazníci vracali.
Ešte ti napíšem, že som trúba, lebo som v predošlom príspevku počítala tortu 15kg, nie 18kg, takže náklady by stúpli o maximálne 40 eur. a nie 20... Ale aj tak sa mi zdá tých 180 za jednoducho zdobenú tortu veľa. Inak mám v PC pomôcku na výpočet ceny torty, len tam nahadzujem cenu a množstvo, ale to máš zrejme aj ty, tak sa mi takéto omyly nestávajú.
Ešte sa vrátim k tomu, prečo nikdy nebudem robiť margarínovú plnku ani na želanie zákazníčky - bola som na oslave bývalej kolegyne, torta pekná, ale chuť....miesto masla margarín a porcie nedojedené :-p :-p :-p. Oslávenkyňa to chcela zachrániť, tak to šlahla na cukrárku (ktorá tam nebola a tak sa logicky nemohla brániť). - Veď som jej hovorila, že jedine maslo! - nebola to pravda, lebo si tortu objednávala u mojej známej a ja som ju počula, keď jej do telefónu hovorila, že stačí margarín....Priznám sa, že som čušala...vtedy som ešte nepiekla, ale bolo to ponaučenie.
Pre rodinu a známych pečiem roky, na objednávky necelé tri, takže veľmi dobre viem, čo je práce s tortami, nervov. Aj to, že za pomôcky a suroviny dávame rovnaké eurá ako inde, dokonca ceny v Nemecku sú veľa krát nižšie, ale za tortu si zďaleka nemôžeme vypýtať toľko, ako tam. Takže u mňa sa cena v prvom rade odvíja od náročnosti. Včera som robila auto, ako darček, ale nikomu by som ho druhý krát nerobila ani za 200 eur a to má len 3,5kg.
@maslenka osobne by som to ani ja nejedla, idem takou cestou, ako ty, maslo 82%, vajicka z farmy, orecy domace, ovocie čerstve, alebo mrazene, kvalita...nechcela by som sa potom niekde hanbit za moj vytvor, ze sa to nedalo jest