Ako zabezpečiť jedlo pre dodávateľov na svadbe?

Chcem Vas poprosit o radu - neviem, ako to je na svadbe - ci ma byt zabezpecene jedlo napr. pre fotografa, ktory bude fotit len obrad a gratulacie a v podstate odide este pred hostinou; pre kapelu, pre dievcence, kt. pridu urobit cepcenie...atd.... Okolo 21:00 planujeme bufetove stoly a to je mi jedno - nech si berie kto chce, co chce :-D Skor neviem, ako je to napr. s tou kapelou, ktora bude hrat az po hlavnom jedle...a ci teda im mam tiez zabezpecit nejake menu alebo nieco... Vobec neviem, ako sa toto riesi a tak ocenim kazdu radu :-) Aby boli vsetci spokojni... Dakujem!!!
Odpovedať
@tinns bolo to tu uz vo fore viac krat riesene, a stale sa ludia delili do 2 taborov. Tí čo tvdia ze pre dodavatelov je zbytocne objednavat a tí čo su toho nazoru ako aj ja, ze su to tiez ludia, ktorý si zasluzia dostat najest. Niekto tvrdi ze "sak maju zaplatene za svoju pracu" tak naco im este platit jedlo ze? Ale tu ide o ludskost, empatiku, ze ten clovek ano pride do prace, ale co si ma niekde v kute vytiahnut chlieb zabaleny v alobale a zacat ho jest? Myslim si vsak ze ked uz tolko sa vraza do svadby, tak 1-2 davky navyse este nikoho nezabili. Ak pride fotograf iba doobedu a neostava uz na hostine, samozrejme nedostava porciu. Ak konci o 21:00 kedy su uz bufetove stoly, tak napr dostane polievku hlavne jedlo a bufetove stoly uz nie. To je vsak len priklad, vsetko je na tebe ako ty chces zaobstarat tieto zalezitosti. Ja osobne dam vsetkym rovnako najest, rovnako dostanu aj napit, aj kolace a vysluzky male. Taktiez si myslim, ze ak ty sa spravas ludsky k ludom, oni sa budu spravat rovnako. Lepsie sa mu bude pracovat, nebude fotograf/DJ/ kameraman nervozny a navrčany ze je hladny ako pes a musi kukat na ludia ako fajne papkaju mäsíčko polievočku. Bude prijemnejsi, spokojny, mily. Ako som pisala je to o ludskosti pretoze vsetci sme ludia. Koniec koncov vzdy sa postav aj na druhu stranu brehu :)
Odpovedať
@tinns este co sa tyka tej kapely-KEdy je hlavne jedlo? a kedy pride kapela hrat? do kedy budu hrat?
Odpovedať
ocividne su vsetci slovenski zamestnanci dostavaju stale v praci vsade jedlo ako vidim. Spytaj sa ich - niektori maju vlastne. Ak nemaju, podla mna staci pozvanie ku svedskym stolom. Ale taktiez...ak to nejaky dodavatel automaticky ocakava, pride mi to drze
Odpovedať
@barbakanka neporovnala by som to ze ci ty ako zamestnanec dostanes od sefa jedlo praci alebo nie. Svadba je ina zalezitost aj ked ano, ten fotograf tam je v praci. Avsak je rozdiel ked ty si " zamestnavatel" jednorazovy, zaplatis mu jedlo pripadne pre 2-3 osoby, na jeden vecer, a ked mas platit 20rokov pre 100zamesnancov obedy denno denne. Neda sa vsetko hadzat do jedneho vreca. A ako vravim je to o tom aky si clovek...bud naschval s trucom si povies nedam mu lebo...a tisic dovodov tak mu nedaj. Je to tvoje svedomie, ale chudak aj ten clovek co tam cely vecer je s vami a musi si ist ohriat jedlo do kuchynky.
Odpovedať
myslím si, že človek ako fotograf/kameraman, ktorý je s tebou celý deň a robí ti hmatateľnú pamiatku na celú svadbu, tiež DJ, bez ktorého by to bola len nudná tichá večera - to sú ľudia, ktorí svadbu dopĺňajú a hľadáš a zabezpečuješ si ich medzi prvými - si zaslúžia aj večeru.. ide o pár porcií, u nás to boli dve - pre Dj a pre fotografa (kameraman nebol) a toto určite rozpočet nezruinuje... či to očakáva, alebo nie, nie je dôležité, dôležité je, ako sa zachováš ty - či ho necháš zjesť niekde v kúte "lepňák" so šunkou a syrom jak posledného chudáka, prípadne na záver "keď sa ujde z bufetu", alebo mu dáš normálnu večeru, ako človeku... je to na tebe
Odpovedať
Co sa tyka bufetovych stolov - s tym nemam problem a samozrejme, ze si budu moct zobrat, na co budu mat chut a tiez ratam aj s vysluzkou... Len neviem, ako je to s menu... sobas bude o 16tej, predpokladam, ze jest pojdeme o 16:30 - 17:00, kapela by mala hrat az po dezerte - predpokladam, ze skor aj tak nepojde nikto tancovat... A tiez neviem, ci ma mat vobec kapela rovnake menu, ako nasi hostia... predsa len - hostia su mi prednejsi a chcem sa im podakovat za ucast dobrym jedlom a podla toho bolo to menu aj zostavene :-)
Odpovedať
my sme mali tiež sobáš o 16, zhruba do 17, potom gratulačky a jesť sa začalo okolo 19... to už je normálny čas na večeru... a jedlo, ktoré bolo vybraté - teda predjedlo, hl. jedlo, a bufety potom od 21 - mali takisto aj Dj a foto, rátala som s nimi ako s ostatnými hosťami, aj menovky mali - krstné meno, priezvisko, ako ostatní, žiadne "Dj" a "fotograf"
Odpovedať
@zuzuliennka Toto som im tiez vyrobila pekne menovky :) Dj meno, Kameraman meno, Fotograf meno, aj vyzdobu vsetko mam pre nich rovnako ako hosti :)
Odpovedať
@kicilanka ten chudak za to dostane zaplatene a dava si to do honoraru. preto hovorim...spytat sa.mnoho fotografov alebo hudobnikov ma vastne. a sorry ale pri kapele o 4 ludoch, fotografoch,zaplatit k vemi vysokemu honorru este aj menu po ca. 30 na osobu je celkom palka. hlavne, ked casto nemoze clovek pozvat kazdeho, koho chce. keby hraju zadarmo, chapem. ale ti ludia dostavaju zaplatene. kazdy podla seba..ale moralizovat tu, aky je to ludsky pristup dat cloveku, ktory dostane uz aj tak dost zaplatene (pokojne si to moze zaratat do honoraru) este aj niekolkokrat jedlo mi pride divne. a kto mysli ekonomicky, je zly clovek. od hladu nezomru, maju pozvanie k bufetu. inak moj dj mal menvoku a rano ochorel a prisiel iny, takze bola zbytocna - tak si clovek moze rozmysliet ci nenapise skor dj alebo fotograf.tam je jedno, kto dorazi
Odpovedať
kazdy podla seba ako chce. Kto nechce najde si tisic dovodov preco nie ;) kto chce hlada sposoby, a to ze Dj proste nemohol prist ta jedna menovka navyse este nikoho nezabila.
Odpovedať
nuz, nie som o nic mudrejsia, dievcence :-D :-D :-D Ja som velmi empaticky clovek a keby ze mam tu moznost, zaplatim veceru celemu mestu, nie len kapele.... ale navysovat rozpocet o 200 Eur (kedze na osobu ma vyjde len samotne menu, bez bufetu, na 50 Eur) kvoli kapele, ktora uz zinkasovala 800 Eur, mi pride trosku nerozumne... Skor by som to riesila tak, ze by som pre nich trosku upravila menu alebo by som im dala urobit nejaku vacsiu misu... No a samozrejme, z bufetu by si mohli brat vsetko, co by chceli...
Odpovedať
Ved nikde sa nepise ze musia mat vsetko komplet rovnako ako hostia, ale nejake jedlo mozes, nejake tie misy, chlebik, alebo jednu davku polievky k tomu, ta nevychadza vela, vzdy sa da najst nejake riesenie ak sa chce, niekto to hned uzavrie, odsudi a nehlada riesenie. Ak kapela pride neskor tak su logicky kratsie na svadbe a plus ak skoncia skor tak si vypocitaj ze kolko hodin budu hrat a tak kazde 2-3 hodky nieco pod zub aby si mohli dat :) normalne clovek travi obed 3-4 hodky cca nez zacne pocitovat hlad (chlieb, maso, ryby) takze ak budu na svadbe 10 hodin staci im nejaka misa na zaciatku a potom bufetove stoly tot vsio ;) a plus si daju zakusok a je to :) neumru od hladu ale ani neminiest na nich tak strasne vela. Lebo to mas ozaj super drahe menucko :D
Odpovedať
Článok sa načítava...
inak 50€ na osobu bez bufetu - to je teda riadna pálka, to kde máte hostinu??
Odpovedať
Profilova fotka
Barbakanka vzi sa troska do situacie dj...fotografa atd...myslim ze je to o slusnosti a netreba do toho montovat honorar myslim ze by si sa sama zhodila pred svadobcanmi...kazdy ma na to iny nazor a tinns ano urob im specialnu mysu a svedske stoly..viem v panorame je to drahe ale budes spokojna
Odpovedať
súhlasím s markxy, už keď majú byť na hostine, tak normálne so všetkým, alebo potom radšej vôbec, ako im dať fakt len niečo, "čo zvýši", ja by som si teda prišla trápne, kebyže ich mám medzi hosťami, sedia s ostatnými, aj keď možno trošku ďalej a dám im tam len tak niečo, no aby bolo...
Odpovedať
@markxy ...mne nejde primarne o cenu (aj ked teda aj ta rozhoduje), ale o to, ze neviem, ako to na svadbach chodi.... :-) nechcem im nachystat jedlo a oni na mna budu pozerat ako na blazna, ze ako maju fungovat po vydatnom jedle, ale ani ich nechcem nechat bez jedla, aby chudatka vladali hrat a spievat :-D Bufetom a vysluzkou som si ista - to nech jedia, kolko chcu, aj tak toho bude vela... Len som nevedela, ako je to s menu... ale to asi vyriesim nejakou "teplou" misou, nech si daju, ked chcu a ked nie, tak nie :)
Odpovedať
@tinns vidis naslo sa riesenie super :) schvalujem mas to poriesene :)
Odpovedať
@zuzuliennka nechapem, rpeco by bolo pozvanie k svedskym stolom "co zvysi".maju presne rovnake jedlo ako vsetci ostatni. ale naozaj nevidim dovod dalsim piatim ludom platit niekolko krat cele menu, ked dostanu zaplatene za cely vecer. hladni nebudu. (teda neboli)
Odpovedať
@barbakanka ale ved sa nebavime o tom aby sa platilo komplet cele menu ak ti dodavatelia tam nebudu s nami od rana do rana. Ak ano tak im uz zaplatime komplet jedlo nie? sak za necelzch 24 hodin jest nieco treba, a fakt akoze si ho ma ist ohriat do kuchyne v plastovej miske tam sa najest? Alebo rozbalit si chlebik niekde v kute?
Odpovedať
Náš DJ si to dal do zmluvy - že je pre nás povinnosť zabezpečiť mu občerstvenie. To si myslím, že je v pohode, navyše nikde nie je napísané, že to musí byť slávnostné menu za 50e. Ale aby mal niečo teplé a nebol o suchom chlebe. A ak sa opýtaš, tak ti určite každý povie, ako to zvykne riešiť a (aj) podľa toho sa rozhodnite :)
Odpovedať
Profilova fotka
My sme mali troch ludi navyse-kameramanka, dj a fotograf a automaticky sme nahlasili jedlo aj pre nich. Este sme zistovali ci su neni vegetariani... Pride mi to normalne, ze ked niekto so mnou travi cas od rana do rana zabezbecim mu stravu. Ale ako to tu uz padlo vzdy je to o ludoch. Oni si musia rozhodnut co a ako.
Odpovedať
Do roka som asi na 20-25 svadbach, na kazdej svadbe ma vzdy kapela, kameramani, DJ, starejsi, fotografi rovnake menu ako vsetci hostia, vzdy su pre nich pripravene vysluzky, subor sa vzdy hosti zakuskami, slanym pecivom, pitim... tolko moja statistika :-D v tvojom pripade by som pre fotografa prichystala len vysluzku, ak ma naplanovany odchod pred hostinou ja planujem pre kapelu, fotografku a kameramanku dat upravene menu, ale nie som uplne na 100% rozhodnuta
Odpovedať
@barbakanka mam pocit ze tebe hlavne vadí koľko taký profesionál zarába. Teda ze keď si vypýta cca 600e za foto tak načo mu už dať najesť že... Veď zarobí za jednu svadbu to čo napríklad niekto za celý mesiac. Tak nech si donesie že...
Odpovedať
@barbakanka už to Daniela napísala aj za mňa..popri všetkých výdavkoch na svadbu zaplatiť aj dve porcie jedla navyše pre foto a dj mi pride normálne a slušnosť.. dostanú zaplatené, tak nech vydržia o hlade? no to mi je zmýšľanie, fakt..
Odpovedať
@tinns ja som velmi emapticky clivek,ale nezelam si, aby nejaky fotograf,kameraman,co su mi cudzi ludia a nikdy v zivote ich uz neuvidim,sedeli a jedli v svadobnej sale,kde mam iba tych najblizsich. Ja to mam vyriesene tak,ze kameraman,fotograf a DJ si budu moct vybrat jeden hlavny chod z jedalneho listka restauracie. Sala je mimo restauracie,takze len si odbehnu 3metre dalej,pekne v klude sa najedia a zas sa vratia. Nebudem im platit cele svadobne menu. Polnocny bufet si mozu dat. Kapela,ktora pride hrat na 1,5h a tiez ludovkari,co pridu cepcit,nedostanu nic.
Odpovedať
inak,ked sa tu bavime o ludskosti,ludske by bolo zaplatit jedlo aj vsetkym casnikom,ktori od rana makaju a pripravuju salu,aranzerke,ktora pol dna zdobila priestor a pod. Ja napriklad chodievam strazit male deti,aj na cely den a ani by ma nenapadlo pytat od mamicky jedlo. Ved si ho sama zabezpecim. To je slusnost. Takze nech si kazda nevesta urobi svoj nazor a vyriesi si to tak,ako sama uzna za vhodne. Keby aj fotografovi nedala najest,je to jej vec,nikto to z hosti riesit nebude a nemyslim si,ze je to nejaky moralny upadok zo strany nevesty.
Odpovedať
Tak my mame 4 kapelnikov 2 kameramanov fotografku a asi 4 casnikov a uprimne uplne automaticky som im ratala aj veceru...mne by to bolo blbe..budu s nami od rana cca 7mej a nedat im najest neprichadza do uvahy..vzdy sa v takychto situaciach snazim vzit do " role" tychto pracujucich ludi..ja kebyze nejem od rana az mozno niekedy vecer o 9..to by som asi nezvladla...takze za mna ano jedlo aj pre aktivnych ucastnikov nasej svadby :)
Odpovedať
Profilova fotka
@barbakanka ahoj som tiez dj ale zmluvu aby som dostal jedlo fuuuuhaaaaaaaaaaa to je tazky frajer aby vibec vedel zapojit repraky to sa mi este nestalo kokos odteraz si nosim dozy a obedare na akcie a chcem aj dezert myslim ze je to o slusnosti
Odpovedať
Ja si myslim ze teda povnnost nie je, ale mne to prislo ako automaticke, ze tam s nami budu cely den a noc, tak ze dostanu samozrejme menu. Nebudu sediet pri hlavnom stole s rodinou, ved to je jasne, ale budu mat svoj stol priamo v sale, tak aby mali co najblizsie k svojej aparature. Vacsinou ked sme si boli obehat saly rovno nam hovorili: tuto zvykne byt parket, tu hlavny stol, tu hostia, tu je vacsinou rozlozeny dj alebo kapela, tuto budu mat oni stol. Ved aj zo zakonnika prace vyplyvaju nejake povinnosti podla toho ci clovek pracuje 8 hodin, ci taha 12tky a pod. Takze kto je toho nazoru ze netreba tymto ludom zabezpecit jedlo, tak ok, ale dajte im kazde 4 hodiny 30 minutovu prestavku nech sa odidu najest. Vacsinou sa snazia ponuknut svoje sluzby naozaj na urovni, sami si sadnu k studenemu jedlu lebo najprv fotia, natacaju, snazia sa zachytit vsetky vyznamne okamihy a aj ked jedia tak vzdy jednym okom sleduju co sa deje a ak treba okamzite vyskocia a pracuju. Nam by bolo vrcholne trapne keby ostali hladni, alebo boli nuteni objednat si na svadbu donasku, pizzu alebo nebodaj vytiahli zabalenu desiatu. S casnikmi je to ine, pretoze po veceri maju moznost najest sa v kuchyni (a vobec mi nebude vadit ak navaria o tych par porcii viac aby sa personal najedol), ale fotograf, kameraman, kapela su v strehu a v sale vkuse.Tiez je to ine s aranzerkami, ktore produ, vyzdobia salu a idu dalej, netravia s nami cely den. Subor na cepcenie pride tiez na hodnku, dve? Ponukla by som kolace, pripit si, slane, pecivo.
Odpovedať
Profilova fotka
@tinns ja si myslim, ze je to na kazdej neveste, ako sa rozhodne - ci dat jedlo alebo nie... ale najdolezitejsie je dat to tym ludom vediet vopred - pripadne sa narovinu dohodnut. S tym upravenym menu alebo spolocnou oblozenou misou je to velmi dobry napad. Ak si si s niecim neni ista, treba sa otvorene opytat danych ludi a dohodnut sa :) Este k tej kapele - aj ked hraju az po hostine - mnohi si chystaju techniku este par hodin predtym ako maju hrat, cize treba aj to zistit... Lebo ak si robia ozvucenie a natahuju kable, urcite to nebudu robit pocas hostiny, aby nikoho tym neobtazovali, ale nachystaju si to pred vasim prichodom a potom cakaju v sale trebars hodinu-dve, kym pride cas na hranie. Ale vsetko zalezi od hudobnych nastrojov a vela dalsich veci - cize zasa len zopakujem - treba sa spytat primo ich - tym nikdy nic nepokazis ;-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?