Poraďte vegánské slávnostné jedlo na svadbu

Ahojte poraďte, prosím, slávnostné veganské svadobné menu (predjedlo, polievku aj hlavný chod, bufet) Ďakujem!
Odpovedať
1
2
@martina833 najlepsie ti asi poradi catering, alebo restauracia, ktora sa specializuje na taketo jedlo. Zaujima ma - bude to pre vsetkych hosti, alebo len zopar porcii pre veganov?
Odpovedať
@martina833 budete mať komplet vegásku svadbu? lebo aj my nad tým uvažujeme, ale ešte sme sa nerozhodli. Nad menu sme tiež ešte neuvažovali, ale keď sme boli minulý rok na svadbe ako hostia, urobili nám pečené zemiaky a zeleninové špízy s baklažánom a bolo to výborné. Polievku ako zeleninový vývar len bez mäsa a ovocné jednohubky, z ktorých nám ujedali aj ostatný (boli iba pre nás). A samozrejme oriešky, šaláty (zeleninové) alebo aj zemiakový šalát sa dá urobiť výborný vegan.
Odpovedať
@martina833 len treba pocitat aj s tym ze takato svadba vyjde urcite viac ako ked je klasicka, tieto veganske jedla mi pridu drahsie. Ci to mam len ja taky pocit?
Odpovedať
@pehana9 záleží na tom, či bude mať catering, alebo nie. Na slovensku je len jedna cateringová spoločnosť, ktorá robí priamo vegan catering. Pani mi napísala, že jedlo pre jedného človeka (tuším polievka, druhé + druhá večera ale nie som si istá) vyjde na 35e. Ak ale to má napríklad tak, že sa len dohodne s kuchárom v reštaurácii, tak si myslím, že to vyjde na rovnako. Alebo ak si nakúpi sama potraviny a zaplatí len pani kuchárku, tak to asi vyjde aj lacnejšie. Samozrejme záleží na tom, čo presne to bude za jedlo (asi robi mäso s tempehom, kupovaný vege syr, tatarka a pod. by vyšli riadne draho) :)
Odpovedať
@katuska93 ked ja sa do toho az tak nevyznam ale kamaratka ktora sa tak stravuje mi spominala kolko penazi ju to stoji a ze je to drahsia strava ako klasicka. Tak preto som hned tak zareagovala. Ale samozrejme je to vsetko o dohode, tych 35€ nie je az tak vela. Vsak my sme tiez cca tak platili cateringu na osobu
Odpovedať
@katuska93 uvazujete ze vsetky jedla budu veganske? Neber to prosim ako rypanie, len sa uprimne zaujimam. Moja sestra bola jeden cas veganka, teraz skor vegetarianka, ja sa z takeho jedla ale neviem vobec nasytit. Zaludok mam sice plny, ale vobec sa necitim syta. A ja ked som hladna som nervozna :D Len mi napadlo, ze ako to vezmu hostia. Jasne ze kazdy si svadbu robi podla seba, ale predsalen mne zalezi velmi na tom aby sa hostia citili dobre a napr. viem ze nasi hostia by sa z veganskeho vobec nenajedli a to by mi bolo luto potom aj hladnych nepokojnych hosti aj vyhodenych penazi. Citala som tu uz diskusie kde je pre manzelov proti ich presvedceniu servirovat maso, alebo u niektorych podavat alkohol a nestretlo sa to u hosti s pochopenim :(
Odpovedať
@pehana9 jasné:) ono je to taký celkom rozšírený názor, že je to drahé, ale veľmi záleží na tom, či človek kupuje samé náhrady (mlieka, mäsa..), tie drahé sú. A či sa človek stravuje doma, alebo po reštauráciách, ale tak je to aj pri bežne sa stravujúcich ľuďoch. Tiež si myslím, že 35e je tak porovnateľne s iným cateringom. @fokuska toho sa bojím aj ja, že by sa to nestetlo z pochopením. Na druhú stranu je zaujímavé, že ak ľuďom poviete, že im dávate vegánske jedlo, tak každému to nechutí ešte skôr, ako ochutná :D Ak to ale ľuďom nepoviete, tak zväčša pochvaľujú, aké to bolo dobré :D Inak je veľa jedál, ktoré bežne jedávate a ani neviete, že sú vegánske. A kebyže povieme ľuďom, že to bude vegetariánska svadba ale jedlo bude vegan, určite si nikto nič nevšimne :D
Odpovedať
Suhlasim s @fokuska . Je to vasa volba, ak date veganske jedlo, ale na 100% budete mat staznosti od hosti. Vacsina ludi su masozruti a "tyrat" ich vegetarianskym alebo veganskym jedlom a nutit ich to jest je podla mna trosku sebecke zo strany mladomanzelov. Nehovorim, ze veganske jedlo nie je dobre, ale jednoducho taketo experimenty sa na svadbu nehodia. Ked tak, slavnostnu veceru dat normalnu a polnocny bufet mozte dat vegansky. To by myslim bolo uplne v poriadku. Ludia cakaju od slavnostnej vecere nieco fakt super a ked dostanu na tanier napriklad zeleninovy spiz, tak to vyzera strasne lacno, ludia sa z toho nenajedia a proste sa to nehodi na taku udalost.. Samozrejme, ze sa ludia nechodia na svadbu len najest, ze su aj ine skvele momenty na svadbe, ale na vyber jedla fakt bacha, robi to vela.
Odpovedať
Este som zabudla dodat, ze nutit jest masozrutov cele menucko + popolnocny bufet cisto len vo vegetarianskom alebo veganskom style je to iste, ako nutit vegetariana zjest maso. Tym som chcela povedat, ze ak su na svadbu pozvani vegetariani, tiez sa im objednava specialny vegetariansky chod a nenechame ho jest maso. Ze je to tak :-)
Odpovedať
@katuska93 ano pravda, uz len preto ze povies ze veganske tak ma vela ludi odmietavy postoj. Ja som mala tiez :D ale ochutnala som niektore jedla a neprisla som im na chut... cicer na rozne sposoby, pohanka a podobne veci a kase z nich. Ine jedla, ako napr. taky sosovicovy privarok, alebo polievka - chuti mi velmi, ale aby ma to realne zasytilo potrebujem k tomu min. vajicko (to som po chvilke zas hladna), alebo nejake udene maso... nepomozem si no :D Ak budete mat naozaj veganske a nepoviete to ludom vopred, tak by ma velmi zaujimalo ako to vzali a ci im chutilo a zasytili sa :) Inak ako je to so zakuskami? Pecie sa s margarinom, alebo s akym tukom?
Odpovedať
@fokuska ani ten samotny privarok nie je vegansky, ved tam ide smotana :-D
Odpovedať
@slivka77 tu je to myslim si aj o tom ze ten co je maso je aj zeleninu a bezmasite veci, cize to nie je nutenie do niecoho co vobec nie je, kym servirovat maso vegetarianovi je ina vec, pretoze ho neje vobec. Dufam ze chapes co som tym chcela povedat :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@slivka77 ale vies urobit bez ;) ja robim s udenym, s vajickom, so smotanou, ale da sa vege verzia :)
Odpovedať
@fokuska ano a ta vege je prave..ble
Odpovedať
@slivka77 ja si zas myslím, že je sebecké od hostí vyžadovať mäso na jeden jediný večer, ak vedia, že ho nejeme a kupovanie nepodporujeme. Akože keby bola hostina mesiac, tak nepoviem, ale pol dňa nevydržať bez mäsa? Zeleninový špíz by som tiež nedávala, to som písala Martine, že tak to riešili hostitelia, ktorým sme boli my ako hostia. A na margo toho, že nútiť niekoho nemať mäso na večeru je rovnaké, ako nútiť vegána zjesť mäso, to asi nemyslíte vážne. :D Vymente slovo mäso za inú potravinu a uvidíte, ako je to absurdné :) Inak je to zvláštne, lebo my sme skôr zvyknutí, že všade kde prídeme (oslavy, návštevy) tak hostitelia robia vegánske jedlo pre všetkých (my to po nich nechceme, to oni dobrovoľne) a vždy všetkých chutí. A presne týchto ľudí budeme mať aj na svadbe, takže si nemyslím, že by to niekomu vadilo (až na asi 2 pánov z 50 hostí)
Odpovedať
@katuska93 hostina sa robi pre hosti. A vlastne cela svadba sa robi pre hosti. Keby sa nerobila, tak sa par ide zobrat na urad,ci na Kanarske a vybavene. Preto je slusne a patri sa pripravit hostom jedlo, ake by im s najvacsou pravdepodobnostou chutilo. A pre masozrutov bude urcite prva volba maso. Ked sa im da nieco vege, tak to kazdy zje, ale nadseni nebudu. Na navsteve nech sa kludne serviruju veganske jedla, ale svadba je trosku ina liga. Ked je na hostine 90% vege hosti, tak jasne, nec sa spravi vege menu.
Odpovedať
Patrilo by sa aj odpovedať na otázku zakladateľky, nie len sa tu hádať... Neviem síce ako predjedlo, ale pokojne by mohol byť napríklad aj zeleninový šalát, polievku som jedla výbornú mrkvovú s kokosovým mliekom a karí. A ako hlavné jedlo možno vegan zemiakový šalát, zeleninové karbonátky, prípadne tempeh. Ja som mala takéto podobné menu na krstinách a teda najedla som neskutočne :) možno by ste to mohli skúsiť aj tak, že namiesto servírovaného urobiť bufet s rôznymi druhmi vegánskych jedál aj s popiskami čo to je a nech vyskúšajú čo im bude chutiť :)
Odpovedať
@linkinzuzka ma pravdu, skzli sme uz do inej debaty Este mozno by bola otazka na @martina833 ci chcete aby sa to bola veganska verzia masovych veci, alebo uplne ine jedlo. Ak to ma byt co najviac podobne masovym veciam, tak presne tempeh, alebo zeleninove rezne. Ja mam rada palacinky na slano, ktore su naplnen a potom obalene v trojobale a vyprazene - vyzera to ako vyprazeny plneny rezen - tam by bolo palacinkove cesto potom z rastlinneho mlieka, proste veganska verzia - naplnene nejakym vegetvarohom/syrom so zeleninou - kukurica, sampinony. K tomu priloha zemiaky a zeleninovy salat. Polievka napr. zeleninovy vavar s krupicovymi knedlickami, alebo kremova zeleninova - hokkaido, mrkvova, sparglova je celkom slavnostna Predjedlo zeleninovy salat, alebo plnena paradajka s ryzovo zeleninovou plnkou, cviklove carpaccio, vyber veganskych natierok s toastom, pripadne tepla verzia salat z cervenej sosovice A na bufety by som dala rozne podla toho mate radi :) Ak chcete co najviac pdoobne klasike, tak kapustnica sa da vo veganskej verzii, zemiakovy salat tiez, rezne sa daju zamenit za vegansku verziu, pirohy by asi tiez sly s veganskou plnkou - to je asi take typicke co vacsina dava, a doplnit to veganskymi specialitami :)
Odpovedať
@slivka77 Svadba nie je iná liga, čo sa chutí hostí týka. Jeej, ešte sa mi to aj rymuje :D Lebo keď viem, že mojim hosťom vegánske jedlo chutí na návšetve, tak im bude aj na svadbe :) @linkinzuzka ohľadom konkrétnych jedál je lepšie zakladateľku témy nasmerovať na FB na vegánske skupiny, je tak kopa receptov aj s fotkami a diskusiami, tam jej poradia oveľa lepšie ako tu
Odpovedať
@fokuska @fokuska sice bola som kedysi veganka, ale uz nie som :-) veganske menu potrebujem len jedno, ale musi to byt nieco extra...
Odpovedať
@linkinzuzka mrkvovu s kokosovym mliekom som aj ja jedla a je neskutočne dobrá, ďakujem za pripomenutie!! tá bude určite :-) aj vegan. zemiakovy salat si pisem na bufet, to moze byt pre vsetkych :-) @fokuska super napad s palacinkami... aj na sladko su velmi dobre s tvarohom z tofu katuska93 nie som na FB... uvidim, co navrhnu v restauracii, ale chcela som mat aspon dopredu nejaku predstavu dakujem za tipy!
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som vsezravec a maso mam rada, ale postoju "dajte mi maso, inak to tu nestoji za nic" velmi nerozumiem a vegansku svadbu by som v klude zvladla, dokonca by som na nu bola zvedava. Za mna ale tie nahrady masa su riadny hnus, skusala som tempeh aj daco ine (tusim sentai ci ako sa to volalo) a chutilo to pre mna hrozne, ako blato. Cize moj nazor, ak veganske menu, tak bez "fejkov". Napriklad co som mala vymyslene pre jeden par veganov na nasu svadbu (no nakoniec nemohli prist), sparglovy krem a zapekany baklazan plneny ratatouille s prekladanymi zemiakmi, bezne to robia v hoteli vegetarianom, ale vedia spravit aj vegansku verziu polievky aj zemiakov so sojovou smotanou namiesto klasickej. A mne by to samej chutilo. Takisto som videla vynikajuci salat - ladovy salat, vlasske orechy a pomaranc, a k tomu v samostatnych miskach grilovane kuracie a grilovane udene tofu, a tym padom mas verziu pre obe strany. Ak mi este nieco napadne, tak napisem :-)
Odpovedať
pozerala si napr perzske recepty? kedze ja som host a chcel vzdta hold mladomanzelom, pride mi viac ako logicke, ze budem respektovat ich zivotny styl. ak su vegani, je to super. a mne to pride ako vyborna alternativa. niekolko ludi tu u mna vyhralo cenu za najdrbnutejsi koment a to je co povedat, kedze som ich videla hodne. predjedlo rajcinova bruschetta alebo plnenen vinne listy, polievka zeleninova alebo pokojne aj cervena sosovica a kokos a hlavne jedlo...Portobello Mushroom and Grilled Vegetable Stack Polenta and Sautéed Wild Mushroom Medley ved pozri google a vegan wedding dishes
Odpovedať
@katuska93 hej vsetko je drahsie v restauracii ako ked si to clovek kupi len v obchode a potom sam pripravi doma:-) To aj mamina mi stale hovorila, ved uvidis ked budes mat vlastnu domacnost a aj som uvidela:-)
Odpovedať
@martina833 ahoj :-) zaujímalo by ma či ste už nejaké menu vybrali, hm? :-)
Odpovedať
@pehana9 no to bude tym, ze v restauracii su v cene jedla zapocitane aj naklady na platy zamestnancov a vybavu kuchyne a cistenie
Odpovedať
ak vies nemecky...tu je par navrhov menu - http://www.frauimmer-herrewig.de/navi...
Odpovedať
@minulagreg ešte nie, ale už mám aspoň predstavu, 2 mesiace pred svadbou to musím záväzne potvrdiť
Odpovedať
Sa smejem na tych nazoroch ze svadba je pre hosti a MUSIS im dat maso :D Ja som teda masozravec a to riadny a celkom som sa zacala nedavno zaujimat o veganstvo (nie preto lebo chcem na to prejst, ale chcela som vediet o com to je) a ano je velmi vela jedal ktore bezne jem, milujem a su veganske a to preco by nad nimi ludia mohli ohrnut nos je pre slovo veganske :) Takze urcite sa da vytvorit menu len cisto z veganskeho jedla, a je mozne (pokial tam nebudu nejake tie veganske nahrady masa, tie teda nemusim). ze si to niektori ludia ani nevsimnu, ked ich na to neupozornite. Opakujem, ja nie som vegan, ale pride mi cudne chciet od nevesty a zenicha, ktori su vegani ( veganom je clovek pre svoje presvdcenie pokial viem) aby podavali zivocisne produkty na ich svadbe. Ved to by bolo proti ich presvedceniu..a co z toho ze by si to hostia uzili s prasatom az za usami, ked nevesta a zenich by z toho neboli najstastnejsi lebo sli proti sebe. Je to ich svadba a tak ako si kazdy moze urobit svadbu podla seba tak si myslim aj vegani mozu a teda mali by spravit svadbu podla seba. Mne by asi maso chybalo na svadbe ale urcite by som respektovala rozhodnutie dvoch ludi o ktorych tento den je ho tam nepodavat, ved sme ludia preboha..
Odpovedať
@barbakanka tak tak, ved aj oni musia z niecoho zit:-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?