Na ktorej ruke nosíte obrúčku?

Profilova fotka
Dievčatá, na ktorú ruku ste si dali (dáte obrúčku pri katolíckom sobáši? Viem, že väčšina párov si dáva na ľavý prstenník, ale videla som aj sobáš, kde si novomanželia dávali prstene na pravú ruku. Aj my so snúbencom si chceme dať tak, pretože na ľavej ruke mi je trochu voľný.
Odpovedať
My sme obaja huslisti a na lavej ruke by nam prekazali v hrani, preto ich nosime a aj sme si ich v kostole davali na pravu ruku
Odpovedať
Profilova fotka
@snubenka75 čo ja viem na pravú ruku si dávajú grekokatolíci aspoň takto som to počula
Odpovedať
Profilova fotka
Aj u rimokatolíkov som také niečo videla.
Odpovedať
ono je to jedno, kde ho budeš nosiť :) dajte si ho počas obradu na ľavú - pre istotu :-D nikdy nevieš, kto tam dovidí a čo si všimne :-D a ľudia sú dnes schopní riešiť všetko :-D a potom v pohode prehoď :) nič strašné sa nestane
Odpovedať
a nie je to jedno ? kto vam to zakaze si ich dat tam, kam vam pasuju ? alebo si ju v kostole dajte na lavu ruku a po obrade si ju prehodis, hotovo ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
v gréckokatolíckom chráme a tiež v pravoslávnom dáva kňaz novomanželom na pravú ruku.. my tiež dostaneme na pravú ruku(budeme mať svadbu v greko) a rozmýšľame, že si ich aj tam necháme.. ale osobne sí myslím, že je úplne jedno, na ktorej ruke nosíš obrúčku..:)
Odpovedať
Je to uplne jedno nezalezi na tom ja nosim na pravej ale to len pre to ze na lavej mam tensie prsty a padala by mi ale nezamyslala som sa nejako nad tym ze na ktorej by sa mala asi na levej ale to uz si kazdy zariadi ako mu je lepsie takze kludne aj podla toho sa rozhodni kde sa ty citis dobre aby si ju mala to ti nikto nemoze prikazat :-)
Odpovedať
Myslím, že je to úplne jedno. Ľudia nosia obrúčky na ľavej, na pravej, na prstenníku, prostredníku. To je len na Vás :)
Odpovedať
Profilova fotka
@snubenka75 nam uz je teraz vsetko jedno, v podstate ked to je nejako dane, asi by to tak podla vsetkeho malo aj byt, pretoze to aj nieco znamena na ktorom prste mame aky prsten, len dnes to ludia ani nevedia a povedia si, ze je to jedno a nosia to ako chcu ;-) takze potom je taka otazka aj naozaj zbytocna ked tu kazdy odpovie, ze je to jedno :-)
Odpovedať
Profilova fotka
my sme si pri obrade dali na lavu ruku obrucky a tak to aj ostala. Obidvaja obrucky nosime na lavej ruke a na prsteniku samozrejme :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@snubenka75 my sme si dali na ľavú, na pravom mám snubný. Ja som volila podľa toho, že ľavá ruka je bližšie k srdcu :-) ale ak ju chceš mať na pravej, tak ju daj na pravú, neviem, či je to v tomto nejak striktné. Môj manžel obrúčku ani nenosí, lebo nikdy nebol na prsteň zvyknutý a neriešim to :-)
Odpovedať
Profilova fotka
my nosíme na ľavom prstenníku :) tam som nosila snubný ... ten som si najprv dala na Ľ prostredník , to sa mi nepáčilo :-D a prakticky ihneď šiel na pravý prstenník :) a tak ich už skoro 4 roky nosím:)
Odpovedať
Článok sa načítava...
ja budem mat na lavej spolu so zasnubnym na tom istom prste.. inak vraj to je lava ruka lebo je blizsie k srdcu ale neviem co je na tom pravdy.. :-D :-D :-D aj tak to je jedno kazdy nosi ako chce aj zasnubne na prostredniku a podobne..
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam zasnubny na pravej lebo na lavej mi padal a prislo mi zbytocne ho dat kvoli 1 roku zmensovat, lebo by som ho aj tak prelozila na pravu. Obrucku si dam na lavu ruku na prstenik. Neviem ci sa to tak hovori aj dnes, ale vraj sa kedysi davala obrucka na lavy prstenik, lebo lava ruka je blizsie srdcu a ten prst je vraj najviac. Existuje na to aj taka ´´riekanka´´ ze prstenikom sa neda hybat lebo je pevny ako laska... :-)
Odpovedať
Presne ako tu píšete existujú na to 2 nezávisle vysvelenia. To prvé pochádza od Číňanov a hovorí nasledovne: 1.prst (palec) predstavuje vašich: rodičov 2. prst (ukazovák) predstavuje vašich: súrodencov 3. prst (prostredník) predstavuje: seba samého 4. prst (prstenník) predstavuje vášho: životného partnera 5. prst (malíček) prestavuje vaše: deti Najprv otvorte vaše dlane a dajte si ich proti sebe. Potom zohnite prostredníky na obidvoch rukách a nechajte ich stále spojené. Ostatné 3 prsty + palec nechajte vystreté a stále oproti sebe. Teraz sa pokúste rozdeliť palce od seba (reprezentujúce rodičov). Roztvoria sa, pretože vaši rodičia nie sú predurčení žiť s vami večne. Skôr či neskôr vás opustia, poprípade vy ich. Spojte palce späť ako predtým a teraz rozdeľte vaše ukazováky (reprezentujúce súrodencov). Taktiež sa roztvoria, lebo bratia a sestry si založia vlatné rodiny a budú žiť svoje rozdielne životy. Teraz dajte opäť dokopy ukazováky a oddeľte malíčeky (reprezentujúce vaše deti). Rovnako ako predošlé dve pôjdu otvoriť, pretože vaše deti sa neskôr vydajú/oženia a tým pádom aj osamostatnia. Nakoniec spojte aj malíčeky a skúste ešte oddeliť prstenníky (reprezentujúce vášho životného partnera). Budete prekvapení, keď zistíte , že to v skutočnosti nejde. Pretože muž a žena majú ostať do konca života spolu – v ľahkých, ale aj ťažkých chvíľach… Druhé vysvetlenie: Všetko sa to začalo predtým, než vedci objavili, ako funguje obehový systém. V šestnástom storočí si totiž ľudia mysleli, že najdlhšia žila v ľudskom tele ide priamo od štvrtého prsta na ľavej ruke až k srdcu. Práve kvôli tejto spojitosti ľavého prstenníka so srdcom vymysleli názov „vena amoris“, a teda žila lásky. Na základe toho sa začali svadobné obrúčky nosiť práve na ľavom prstenníku. V každej krajine však platí niečo iné. V Dánsku, Poľsku či Rakúsku nosia ľudia bežne prsteň na pravom prstenníku. Napríklad v Nemecku si prsteň pred svadbou dajú najskôr na ľavú ruku a až po svadbe ako symbol súdržnosti na pravú. Neexistuje žiaden zákon, ktorý by striktne určoval, na ktorom prste máte nosiť obrúčky. Ak to tak cítite, môžete si ju dať aj na ukazovák alebo na hocijaký iný prst. Toľko k vysvetleniu a presne ako bolo písané vyššie, je to len a len na Vás .)
Odpovedať
Profilova fotka
@times Presne to som myslela, ked som pisala o ´´riekanke´´ Aj s tym spojenim dlani aj s tou zilou.. ďakujem za pripomenutie.
Odpovedať
ona tá ľavá ruka na zásnubný a neskôr obrúčku je najmä z praktických dôvodov - že väčšina ľudí sú praváci, takže je tam oveľa menšie riziko ošúchania a poškodenia prsteňa :) a niektorí nosia potom obrúčku aj so zásnubným spolu na ľavej, ja napríklad nosím teraz len obrúčku - lebo zásnubný spolu s obrúčkou sa u mňa nosiť nedajú, oba sú dosť veľké a zásnubný mi na pravý prstenník nevojde - jednoducho je moc úzky, keďže na pravej ruke mám ako praváčka hrubšie prsty :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzuliennka ja som sa casto stretavala s prekvapeným výrazom, že prečo nosím hodinky na pravej ruke.. Tiež z praktických dôvodov. Som ľaváčka hodinky mi dosť zavadzajú :-)Takže pre niekoho je aj to dôvod.
Odpovedať
no presne, praváci ich nosia vľavo, aby nezavadzali - u ľavákov naopak :-)
Odpovedať
My nosíme na ľavej ruke, ale kňaz nám povedal, že obrúčky by sa mali nosiť na pravej ruke, lebo i pravou rukou sa zdravíme a podávame ju druhým ľuďom. V kostole, keď sa počas sobáša podajú ruky (tiež pravé), tak sa vzájomne navliekajú i obrúčky na prsteník pravej ruky.... :)
Odpovedať
@times dobré vedieť, o tomto som vôbec nevedela =-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?