Biele šaty len pre pannu

Jedna moja známa (prehnaná katolíčka) minule vravela, že jedine "čistá" žena, ktorá je ešte pannou si môže na svadbu obliecť svadobné šaty čisto bielej farby. že práve tá biela je znakom čistoty a panenstva. A všetky "mladuchy", čo už roky žijú s priateľom v jednej domácnosti si nemajú právo obliecť biele šaty. A že najväčším trapasom je, keď im ešte spopod bielych šiat trčí brucho. Stretli ste sa už s tým?
Odpovedať
Profilova fotka
:-D :-D :-D zasmiala som sa... Tak túto verziu som ešte nepočula. ;-)
Odpovedať
Ak si to niekto myslím, neberme mu to... Je to o názore, no :-) mne je to fakt jedno či panna, nepanna, tehotná, netehotná... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Vo ja viem... Tak sa to tyka vencov... Ze veniec na hlave by mohla mat len panna, ale tiez to uz neplati ;-)
Odpovedať
@skarabeuska no to nie je prikaz, to je vylozenie, symbolika toho zvyku. ano, nevesty boli oblecene v bielych satach na znak ich cistoty a panenstva. a po polnoci odisla s zenichom do zavretej miestnosti, kde ju panenstva zbavil, vratila sa v cervenych satach na znak toho, ze uz panna nie ja a zacal sa redovy tanec, kde sa zbierali peniaze, pre rodinu, ktora vznikla, kedze nevesta teoreticky mohla byt uz tehotna. aspon tak viem ja. prehnani katolici samozrejme vela veci beru prehnane a je jasne, ze ciste teoreticky ak chceme nasledovat tento zvyk, by to tak malo byt. ale dnes je zvyk, ze jednoducho nevesta ma biele saty a hotovo. myslim, ze je malo neviest, ktore su do svadby panny, to by ziadna take saty nemohla mat. ja som zase pocula nazory, ze tehotnej neveste sa nehodi zacepcovanie a tie somariny okolo toho s odnimanim vienku a tak, lebo je to smiesne. tiez ide o zvyk spojeny s panenstvom, tu je to vyraznejsie a kto to berie naozaj symbolicky, bude sa tu mu zdat zvlastne, ale dnes tie symboly stracaju vyznam, ostavaju len ako zvyky, kde sa nehladi na to, co znamenaju, takze by som to neriesila.
Odpovedať
Profilova fotka
Teraz je už modernejšie zmýšľanie... Keby mohla mať biele šaty iba panna, tak 99% neviest by biele šaty nemalo... Je to veľmi starodávny názor... Staré babky ho preferovali, no v ich dobe mali nevesty 16 rokov :-D Nikto netrvá na tom, že nevesta nemôže mať biele šaty, lebo už nie je panna... Teraz je doba taká, že väčšina neviest už je aj tehotných a majú biele šaty... Biela farba je len symbolika, nie je to príkaz... Však ešte pred 180 rokmi nemali nevesty biele šaty... Biele šaty začali mať nevesty až po svadbe kráľovnej Viktórie...
Odpovedať
Profilova fotka
@skarabeuska čudujem sa, že sa týmto jej názorom vôbec zaoberáš v dnešnej dobe :-) ona si svoj názor povedala, ty si si ho vypočula a tým to hasne a ty si daj kľudne krásne šaty snehovobiele. každý okrem nej ťa bude vnímať ako nádhernú nevestu, nedaj sa znepokojiť takýmito bigotnými názormi ;-)
Odpovedať
@skarabeuska Nezijeme v stredoveku ja mam uz dve dcery a budem mat snehovobiele princeznovske saty... A je mi sumafuk, kto si co mysli x-)
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez sa cudujem ze sa tym vôbec zaoberas, dnes je ina doba, mne by to islo jednym uchom dnu a druhym von... mam dve deti a budem sa vydavat v dlhych bielych satach. Keby som sa mala zaoberat týmito prehistorickými zvykmi, tak ma asi davno upalia na hranici :) lebo aj to sa kedysia dialo dost casto, ako to ze panny sa vydavali v bielom.
Odpovedať
to je milé, že si v dnešnej dobe niekto ešte myslí, že tie ženy čo sa idú vydávať sú všetky panny keďže majú biele šaty :-D lebo neverím, že niekto môže mať takýto názor, keď vie, že sa to už vôbec nedodržiava. nechajme ju v jej ideálnom svete a ty si sprav podľa seba :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Fíha...takže som sa mala vydávať výlučne v čiernych 8-)
Odpovedať
Pokial ja viem, biele svadobne saty sa zacali nosit v Anglicku, niektore zdroje uvadzaju, ze ako prva ich mala kralovna Viktoria. Princip bol v tom, ze dovtedy si zeny obliekli skratka to najlepsie co mali (a nebyvalo to biele, chudobne zeny si nekupovali latky, ktore boli okrem ineho hned spinave). Biele saty davali najavo, ze nositelka je natolko bohata, ze si moze dovolit nechat usit saty, ktore v beznom zivote budu hned znicene, len pre prilezitost svadby. Cize zasa raz spolocensky status, nic s pannami.
Odpovedať
Kočky ale pozor, skarbeuska sa vás nepýtala, či sa má podľa tetky obliecť, ale či ste sa už stretli s takým názorom, a to je rozdiel. Áno po svadbe kráľovnej Viktórie sa rozšíril tento zvyk, tak ako sa aj teraz viac predávajú šaty ála Kate Modleton, či je v móde jej prsteň, v našich krajoch sa nosili slávnostné kroje, a tie veru neboli vždy a všade len biele. Skôr v kombinácii s partou (slávnostným vencom) boli znakmi mladej nevesty - panny, ale aj voľakedy sa veru vydávali "prespanky".... Biele šaty sa skôr začali nosiť keď sa stierali zmeny medzi mestom a dedinou, keď bohaté rodiny si dávali šiť podľa poslednej módy z Pešti, Paríža a dostávali sa k nám nové trendy, nová móda. No a silný katolicizmus a ich "idei" sú už niekde inde, ale stále sa nájdu starí/mladí bigotní, ktorí neuznávajú nové cesty... Biela farba šiat, zeleno biely veniec boli symbolmi panenstva, to sú presné fakty, ale teraz sa to tak neberie. Tak ako MUSELA byť svadba v kostole, potom fúj, teraz je to zasa v móde, aj pre tých čo sú veľmi slabí veriaci. Je iná doba, iná móda, iné zmýšľanie, iné tradície. Myslím že pani M. Zubercová napísala nejaké pekné a zaujímavé práce na túto tému, aj na BA hrade bola pred pár rokmi výstava starých svadobných šiat, takže moje poznámky berte len orientačne. Myslím že v ázijských krajinách je biela znakom smútku a nosí sa na pohreby ako u nás čierna. Takže iný kraj - iný mrav, iná doba - iná farba a pod.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marvin1234 ja som dokonca pocula, ze predtym sa nosili hlavne saty belasej farby, lebo to bola farba Panny Marie, myslim, ze vlastne tiez ako symbol panenstva. Nosili sa aj ine farby, ale cervene nesmelo byt nic, lebo to bola farba pobehlic. A biele saty zacali presne od Kralovnej Viktorie :-)
Odpovedať
podľa mňa s ničím sa nemá preháňať, ani s vierou. ako tu už bolo povedané zmysel bielych šiat tkvel niekde inde ako v panenstve... dnes je to skôr zvykom aby bola len nevesta v bielom a pre ostatné ženy by mala byť táto farba v tento deň tabu... s takýmto názorom sa podľa mňa normálne nestretneš, ani farár alebo iní predstavení cirkvi sa k farbe svadobných šiat nevyjadrujú a neobmedzujú ju povedzme len na panny alebo na bezdetné... pripadá mi to tak, že táto známa len chce byť za každú cenu zaujímavá, premúdrelá a pápežskejšia ako pápež ;-)
Odpovedať
@skarabeuska Urcite si taketo slova nevsimaj nevesta je vzdy najkrajsia v bielom ci je panna alebo nie . ak si take chces dat tak s cistym svedomim a ta tvoja znama nech sa nepozera ked ju to pohorsuje (takyto ludia su najhorsi ) vela stastia
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
sestra je v piatom mesiaci vydava sa v kostole a ma uplne cierne saty :D
Odpovedať
neviem koľko žien by v dnešnej dobe malo tie biele šaty na svadbe, ak by sa to bralo ako znak panenstva :-D
Odpovedať
@skarabeuska no pobavila som sa :) este stastie ze aj farari nezdielaju tento nazor lebo by asi nemali koho sobasit :) jednym uchom dnu a druhym von :)
Odpovedať
dobrý vtip :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@renya3 absolutne dobre podané, vysvetľuje sa všetko. Osobne si myslím, že farby a štýly a spôsoby sú každého vec, vec vkusu a názoru, a okrem iného, povedala by som, že dnešné svadobné šaty sú aj tak poväčšine ivory, alebo champane, alebo do strieborna, bielych nie je už tak veľa, teda asi ako kde.... takže tam by sa dalo povedať, že sú už nie čisté?? alebo ako? takže vypočuť si názor je jedna vec a druhá vec nechať sa ním otráviť alebo si pokaziť radosť z bielych šiat. Veď aj o snehu sa hovorí, že je panensky biely a s pannou to nemá nič spoločné.... :D
Odpovedať
no ja som citala ze zavoj je znak toho a nie biele saty....ale mne je to jedno nech si da kto chce.....nie som ziadna katolicka ale zas mne pride trochu smiesne ked sa v kostole vydava zena co jej tam pobehuju deti (vlastne) popr. s bruchom v dlhych bielych satach s vleckou a zavojom cez tvar a tvari sa ako panenka maria....ale tak kazdeho osobna vec....skor som sa stretla s divnymi pohladmi ak zena nemala biele al. kremove saty skor nejakej tmavsej farby....alebo kratke saty
Odpovedať
tiez som sa s tym stretla a absolutne to ani na sekundu neber v uvahu...ja som sice biele nemala, ale nie preto, ze by som chcela vsetkym dat na znamost informacie z mojho osobneho zivota :)) len sa mi na mne viac pacili nebiele saty. ci si vyberies cisto bielu, smotanovu, ivory, sampan...stale su to len odtiene bielej, takze pani nemala pravdu, lebo podla jej vykladu, by vsetky nevesty svojim oblecenim vyjadrovali, ze su panny.
Odpovedať
Profilova fotka
Toto ma dostalo, som sa smiala až až :-D :-D :-D :-D, takú pani by som ani nepočúvala alebo by som sa rovno pred ňou začala z toho smiať.
Odpovedať
http://koktail.pravda.sk/miss-a-model... zaujimavy clanok na tuto temu:)
Odpovedať
Profilova fotka
@lulu0123 diky za clanok ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?