Aké sú typické východniarske zvyky na svadbe?

Poradíte? Co by nemalo urcite chybat? Je mi jasne, ze nie kazda nevesta zvyky dodrzuje, niektora aj odsuzuje, ale budem rada za akykolvek postreh a typ... Zijem v CR a na SVK svadbe som bola naposledy ako 8 rocna, fakt si nic nepametam :-)
Odpovedať
stačí si kliknúť na youtube ... tam je toho dosť ... :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ked mam ist uplne od zaciatku, u nas na vychode je zvyk, ze zenich kupi a prinesie svadobnu kyticu neveste, ked ide so svojou druzinou po nu...oni pri tom vyjednavaju, skor, ako mu daju nevestu, na dverach mu ukazu dve ine dievcata, ktore on odmietne. V sale je to zvyk, ze privitaju mladomanzelov s chlebom a solou, rozbiju tanier, ktory zenich zameta a nevesta mu pri tom pomaha. Prvy mladomanzelsky tanec, aj rodicovsky tanec. O polnoci Redovy tanec, ktory nevesta zvycajne u nas tancuje v kroji, zacina ho starsi druzba a postupne tancuju s nevestou vsetci svadobní hostia, kým ju zenich symbolicky neunesie. Potom by som zabudla este pred polnocou na unos nevesty. Zvycajne to zorganizuje nejaky druzba z nevestinej strany a u nas je zvyk, ze nevestu unesu do najblizsieho zariadenia (bar, diskoteka) a piju tam sampanske na ucet zenicha, kym ju zenich nenajde. O polnoci pred Redovym sa u nas este zvykne cepcit...zjednodusena verzia je, ze nevesta pride este so zavojom v sprievode slobodnych kamatatok, posadi sa na stolicku, kde sa jej uz ujmu vydate zeny, daju jej dole zavoj, ktory si vezme jeden druzba ( u nas je to taky najsikovnejsi, alebo starsi) a starsia druzicka by ho mala kupit za symbolicku cenu a flasu alkoholu. Potom vydate zeny davaju neveste na hlavu cepec, a spievaju pri tom taku piesen, vsade je zvykom ina. a potom zacina redovy tanec. trochu chaoticke, ale tazko takto narychlo :)
Odpovedať
Profilova fotka
je to presne tak ako popisuje @laura1804, akurat by som este pridala doma po prichode zenicha odobierku s rodicmi a blizkou rodinou.
Odpovedať
ja by som doplnila @laura1804 o odpytovanie a skúsim to dať trošku časovo do poriadku aj keď si to dobre napísala :) Takže najprv je to odpytovanie od rodičov - buď to je tak, že ženícha odpytujú doma od rodičov a potom si príde po nevestu, ktorá je už tiež odpytaná, alebo príde ženích (s rodičmi a súrodencami a samozrejme kyticou) k neveste a spolu ich odpytajú (s tým som sa asi stretla častejšie). Samozrejme pred tým ako pustia dnu ženícha, mu ukážu tie 2 "nepravé nevesty" ako spomínala laura. Spolu idú do kostola. Tam asi nie je nič zvláštne. Potom prídu do sály, privíta ich nejaká manažérka alebo tak s prípitkom a potom rozbije tanier, ktorý ženích zametá a nevesta drží lopatku - niekedy sa nájde nejaký ujo alebo strýko alebo hocikto, kto pozametané črepy rozkopne a ženích musí zametať znova. Po predjedle je prvý manželský tanec a hneď na to rodičovský. Potom (odporúčam okolo 22) je únos nevesty. (O 22 lebo kým ju ženích nájde, vlastne kým zistí, že je stratená vôbec... :-D ) a potom je to začepčenie - s nevestou v kroji. Teraz sa to robí so súborom ale robí sa aj tak, že sa nájde niekto z rodiny. Potom mladí muži - družbovia niekedy tancujú fľaškový tanec, niekedy len starejší alebo hlavný družba. O polnoci by mal začať redový, ktorý tancuje nevesta so všetkými, ktorí chcú. Dajú peniaze (napr. do polievkovej misy, ktorú má starejší na starosti, alebo svedok, alebo hl. družba - ako sa dohodnete) a idú tancovať s mladou. Keď sa všetci vystriedajú, zoberie na ruky nevestu ženích a v tedy mladí zvyknú ukradnúť neveste topánku alebo zásteru. Nevesta sa prezlečie z kroja do popolnočiek (medzitým spočítajú peniaze) a vráti sa so ženíchom do sály. Tam potom vyzve tých, ktorí ukradli topánku aby ju vrátili. Väčšinou ju vrátia za fľašku. A potom je voľná zábava :) Určite si pozri videá na youtube alebo aj tu aby si mala lepšiu predstavu :) PS: Dúfam, že je to aspoň troška zrozumiteľné :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?