Ako prebieha čepčenie nevesty?

Profilova fotka
Ahojte. Práve sa zamýšlam nad čepčením a nie je mi jasná jedna vec. Chcela by som začepčenie zabezpečené folklórnym súborom. Takže do sály ma dovedie jedna alebo dve kočky zo súboru a čo budem mať pri príchode na hlave? Len partu? Alebo partu aj závoj? Čítala som viac článkov, ale tento detail mi nie je jasný. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
ani ja neviem.. ..pri niektorych ma nevesta zavoj ktory je predmetom hadky a nasledne dostane partu na hlavu ako zacepcenie..tak si to predstavujem... FS ti povie cely priebeh- jak sa s nimi dohodnes
Odpovedať
bud partu alebo zavoj, obe su symbol este slobodnej zeny, ale je to na tebe ktore z toho chces mat...nasledne sa to vymiena za cepiec alebo nieco tomu podobne (cipkovana celenka) a stava sa z teba vydata zena
Odpovedať
@rochelle18 Parta je vienok, ten sa sklada. Na hlavu dostane cepiec. @beatricek Mozes mat partu ak sa ti to paci, mozes mat aj len zavoj, vacsina neviest si kvoli cepceniu na hlavu partu nedava, nie je to lacna zalezitost (dievcata teda davaju dole zavoj, nie partu). Ak ti pozicia folklorny subor, to je samozrejme ine. Dohodni sa s nimi.
Odpovedať
ja som mala závoj, ten mi zložila sestra a na hlavu mi dali čepiec. Ja som tiež čepčila obe sestry... Pustili hudbu, išla sestra s manželom, za nimi mladé dievčatá so sviečkami, a na konci ja s jednou pani, čo zasa brala ženíchovi pierko. Obišli sme sálu, mladomanželia si sadli na stoličky čelom k hosťom, a čepčili sme-ja som dala sestre dolu závoj, dala čepiec na havu a ženíchovi odobrali pierko a dala na hlavu klobúk. Bolo to krásne a mala som zimomriavky a slzy v očiach. Ale súbor to bude všetko učrčite ovládať a oboznámia mladomanželov s postupom ;-)
Odpovedať
@zuzka_22 dik, mna to este caka, mala som v tom chaos
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem vám za odpovede, nevestičky :-) tušila som, že oboje naraz (závoj a parta) je nezmysel, lebo závoj aj parta sú symbolom slobodného stavu, tak teraz mi to je jasnejšie :-)
Odpovedať
@beatricek tak ako ti tu baby poradili, len zavoj a ten ti potom daju dole :-) jeej a ty mas 18.8. svadbu, tento datum je fakt kuzelny. vela stastia ;-) ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@iriskaja no závoj budem mať, ale dosť sa mi zapáčila práve parta, preto uvažujem, že si ju vlastnoručne pripravím a odfotila by som sa s ňou aj v rámci rande fotenia, čiže ešte ako slobodná a potom by som s ňou prišla aj pred začepčením :-) áno, tento dátum vybral môj snúbenec takmer hneď po zasnúbení, teším sa, lebo je fakt magický a verím, že nám prinesie šťastie a samozrejme ďakujem za želanie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Pokial nie je nevesta v kroji, ktoreho sucast je parta, ktora sa po zacepeni vymeni za cepiec vydatej zeny a ma teda svadobna saty tak sa zavoj vymeni za cepiec alebo satku. Teraz je akoze `moda` mat aj k svadobnym satam partu, ale teda odporucila by som bez zavoja. Bud parta alebo zavoj. Vydatej zene sa nikdy na hlavu nedava parta, ale cepiec, ktory potom vydate zeny nosili alebo satka.
Odpovedať
Profilova fotka
@martinasip jasné, naraz určite nie. Keď partu, tak len partu a s ňou na hlave by som prišla a potom by mi ju vymenili za šatku. Uvidím, ešte nie som definitívne rozhodnutá, či závoj alebo partu, tak uvidíme :-D
Odpovedať
co som ja doteraz videla na svadbach tak vacsinou mali nevesty iba zavoj ale mozno by si sa mohla spytat bab z toho suboru, nech ti poradia :)
Odpovedať
Profilova fotka
@beatricek závoj a následne ten ti dajú dole a nahradia ti ho šatkou. Tak to chodí skoro všade
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
tebe sa da dolu symbol slobody - co je zavoj, veniecc (alebo teda parta) a dava sa na hlavu symbol toho, ze si uz vydata a to je satka. Ked mas cepcenie folklornym suborom v krojoch, mas na hlave partu, nasledne ti ju daju dole a daju ti satku :) Presne tak ako tu uz niektore baby spomenuli vyssie
Odpovedať
Závoj má mať nie? Ten jej potom dajú dole a nasadia čepiec.
Odpovedať
Profilova fotka
to je podľa mňa úplne na tebe čo si vyberieš :) ja som videla čepčenie aj s jedným aj s druhým, zakaždým to bolo pekné :)
Odpovedať
zazila som svadby kde mali nevesticky raz to a raz zas to, takze podla mna to bude jedno, pre ktoru variantu sa rozhodnes. mozes si dat aj oboje a nic s tym nepokazis
Odpovedať
Profilova fotka
Nie len jednu z tých vecí by si mala mať, teda buď závoj alebo partu :) Osobne sa mi to asi viac páči so závojom :)
Odpovedať
Profilova fotka
to je na teba co si das :) hlavne aby ti mali dat co dole pri cepceni
Odpovedať
@beatricek tiez mas super napadik ;-) :-) nie je zaco, rado sa stalo a prajem, aby vam to stastie ten datum priniesol po cely zvysok spolocneho zivota ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@iriskaja ďakujeme krásne, dúfam, že to tak bude :-) ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?