Koláče po obrade

Ahojte :) Nevestičky, ako je to u Vás zvykom (hlavne čo máte sobáš v kostole)? Plánujete rozdávať po obrade pred kostolom (keď sú gratulácie) koláče/ resp. dávať vypiť? Ja som o tom včera počula prvykrát, dosť ma to zaskočilo priznám sa. že to je akože pre tých, ktorý nejdú na zábavu, len prídu do kostola zagratulovať. Stretli ste sa s tým?
Odpovedať
1
2
zvykne sa to tak niekde robiť, zažila som to na kamoškinej svadbe, kde som jej bola za družičku, ale až toľko sa toho nepojedlo ani nepopilo a myslím si, že je to svojím spôsobom starosť navyše - niekto to musí doniesť a potom aj odpratať.. my sme to nemali, dosť sa nám natiahli samotné gratulácie, hostí nebolo málo a prišli aj takí, ktorí len vedeli o sobáši, čiže len gratulovať - takže keby som aj niečo mala, všetkým by sa neušlo... záleží možno aj, či je svadba na dedine (tam to býva zvykom, ale stretla som sa aj so svadbami, kde to ani tam nebolo) alebo v meste (to nebýva takmer vôbec).. my sme nič také nemali a nikomu nechýbalo 😊 veď hneď bola večera 😊
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj tak my sme sa s tým stretli a budeme to mat taktiež presne z dôvodu že bude veľa takých co nebudú na hostine a ak by sme im písali kolace trebalo by ich veľa takže pre tých to tam mat budeme keďže furt sa pýtali kedy budú jest kolace zo svadby a aj tak si určite nedá kazdy :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som to praveze zazila aj na svadbach v Bratislave (aj ked ziadna z nich nebola v kostole). Mne sa to celkom pacilo, aj ked nas od toho rodina odhovara, ze to je zbytocne, tak sa neviem rozhodnut :-)
Odpovedať
Na svadbach co som bola (3), tak mali kolace aj pred kostolom. Aj my to tak budeme mat, nebude ich vela tak aby cca kazdemu vysiel jeden a vela ludi si ani neda bo sa nechce zabrindat :D ale ak ich nedas nic sa nestane, je to len na tebe a tvojom nastavajucom..ak vam to pride zbytocne tak naco :)
Odpovedať
Ďakujem Vám dievČatá. No mne to príde ako absolútzna zbytočnosť .... ani neviem, komu by som to dala na starosť ... myslím si, že ak to nedáme, nikomu to chýbať nebude. Len včera ma s tým svokra trošku vystresovala. Ďakujem za vaŠe názory a podporu :)
Odpovedať
@ivka_ke ked to je tebe zbytocne tak sa tym nestresuj :) nie je to vec na ktorej stoji a pada svadba
Odpovedať
Profilova fotka
@ivka_ke presne, urcite to nie je nic, kvoli comu sa oplati stresovat ;-)
Odpovedať
@ivka_ke toto ma odradilo - že by som to musela niekomu dať na starosti a ľudia tam boli kvôli nám, a nie na to, aby sa tam s tým niekto "babral", dozeral a odpratal... a rodinu som tým zaťažovať určite nechcela - zaobišlo sa to aj bez toho 😊
Odpovedať
Profilova fotka
@ivka_ke ahoj, ja to plánujem tak, že bude vonku jeden stôl s koláčmi a pitím a kto bude chcieť, si vezme, kto nie, nie...je to na nich, každopádne pohostení budú aj tí, čo prídu len gratulovať :)
Odpovedať
ja tak chcem poprosiť moju svedkyňu a sestru, aby nalievali a dávali koláče. aj pred obradom, my máme len civilný, ale aj tak by som rada túto tradíciu zachovala - bola som na troch svadbách a na všetkých troch mi dali aj vypiť, aj zajesť :)
Odpovedať
ahoj, aj my to planujeme po obrade rozdavat zakusky a nalievat alko..
Odpovedať
No niekedy sa to tak zvykne robit, ze ti co nejdu vobec na hostinu, iba na obrad prisli tak, ze sa ponukaju normalne zakusky pred kostolom. kto chce moze ponukat aj alkohol ale ja som doteraz vacsinou iba videla, ze ponukali zakusky. nie, ze normalne rozdavali krabice ako vysluzky ale niekto behal s krabicou plnou zakuskov a kto chcel si mohol zobrat.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
U nas je to tak, ze sa to robieva. Vacsinou druzbovia rozdavaju kolace a nalievaju, je to taky zvyk. Mne sa to paci, pretoze nie kazdy ide potom na hostinu a myslim, ze si kazdy zasluzi nieco si dat, ked prisiel aspon pri kostol pogratulovat :-)
Odpovedať
@ivka_ke zalezi od zvyklosti - niekde to zvykom je, tak to maju (a nevedia si to predstavit inak), niekde zas nie, u nas to zvykom nie je, my sme to tiez nemali a ani som to neriesila, ci sa niekto mieni "urazit", alebo riesit, ci dostane alebo nedostane nieco pred kostolom, alebo ci si zasluzi - prisli nam tam zagratulovat a pozriet si sobas, prisli kvoli nam, nie sa najest :-) ak to mat nechces, nemas na to cas, alebo ti to ani nenapadlo, kym to nespomenula svokra - zbytocne sa tym zatazovat :-) :-)
Odpovedať
podľa mňa je to individuálne. každý kraj má proste iný zvyk. niekde sa pred kostolom rozdávajú ako také malé výslužky a aj niečo vypiť, no niekde sa to zaobíde všetko aj bez toho. je to proste plne na tebe ako sa rozhodneš ;-)
Odpovedať
Zatiaľ čo som bola na všetkých svadbách tak to mali tak, že jednoducho po sobáši sa nalievalo pred kostolom a aj sa ponúkalo koláčikmi. Tak isto to chcem mať aj ja. Mne sa to páči, lebo jednoducho do kostola ti prídu zagratulovať aj ľudia, ktorých nemáš na svadbe a ktorý ani od teba nedostanú výslužky
Odpovedať
aj my to budeme mat a hlavne aj koli tomu ze sa po obrade odbehneme fotit asi na pol hodinku tak nech vsetkych trochu zamestname.. :-D ale budeme mat iba kolace, alkohol nie a aj tak bude vacsina autami
Odpovedať
Tie kolaciky su po sobasi dobre, odporucam ti ich. Aj ja som ich mala a bolo to fajn. Ludia si aspon pochutili pokial sme sa premiestnili a jedli prve menu
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, u nás je to zvykom a robila som to hlavne lebo som vedela, že prídu kolegyne a kamarátky, kt. nešli na hostinu. Zjedli fakt zopár koláčiov a fľaša sa vzala a dopila na hostine. Záleži podľa tradícií a na vašej voľbe. :-)
Odpovedať
Ďakujem všetkým za radu. Ešte otázka, len orientačne, koľko koláčov si na to chystáte?
Odpovedať
@ivka_ke 100 :)
Odpovedať
Profilova fotka
100 bude fuc ani sa nenazdas. to sa len zda, ze je to ho vela,no ten si da ten, decka tie si aj po viac kuskov vezmu a odrazu kolacikov niet ;-) ;-)
Odpovedať
@meegi25 nuz nech si kazdy da tolko kolko uzna za vhodne, mne sa toto zda podla nasho poctu a typu ludi akurat...je to len symbolicke nie s cielom sa nazrat, naviac potom budu na hostibe ....a naviac mame len dve deti na svadbe...cize kazdy musi podla seba a akych ludi bude mat :)
Odpovedať
Profilova fotka
Meegi25 ja s tebou suhlasim. Sesternica mala pred mesiacom svadbu a ked som sa jej pytala, ze kolko zakuskov rozdavala po obrade povedala ze 100 a vsetky sa zjedli. Takze aj ja tak nejako planujem mat
Odpovedať
@zuzancela presne aj ja chcem tolko, aby sa všetky spapali a neostalo :)
Odpovedať
to bude asi taký univerzálny počet :) zje sa aj keby toľko hostí nebolo :)
Odpovedať
No to teda hej. Hlavne, aby bol arny pocet tak sa to najlepse rozpocitava a vsak ak by asj nieco ostalo, ahko sa daju rozdat po okoli cesou na obrad. To je podla mna z malina. Ja by som tiez chcela davat takto kolaciky alebo teda skor makronky a cupcakes
Odpovedať
Niekde to byva zvykom niekde nie. Ja som zazila svadbu kde nalievali a ponukali druzbovia druzicky svedkovia atd. Najcastejsie sa davaju sladke tradicne okruhle drobne moravske kolace k tomu male pagace a domaca slivka. Je to na tebe ci to chces ci nie
Odpovedať
Profilova fotka
My sme mali aj koláče aj pagačiky aj alkohol, veľmi si to všetci pochvaľovali, rozlievalo sa už pred obradom, kým na nás čakali pred radnicou, družičky ponúkli kolačik, štamprlik, hostia sa uvoľnili zasmiali spoznali navzájom. Dokonca bol v rodine boj o to kto bude ponúkať a nalievať 😂 hostia sú väčšinou už hladní, do večere ďaleko, postávajú pred radnicou alebo kostolom a čakajú na obrad, vtedy nejaký koláčik padne vhod.
Odpovedať
@yakina do večere Ďaleko :D ja mám obrad o 17:00 :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?