Môžem tancovať redový tanec v "parte" namiesto čepca?

Ahojte dievčatá. Chcela by som tancovať redový tanec v parte - moja predstava je, že pri čepčení mi dajú dole závoj (ktorý budem mať celý svadbu na sebe) a miesto čepca mi nasadia partu, ciže ma vlastne nie začepia, ale zapartujú :D Hľadala som významy toho celého a áno, parta je symbol dievčenstva - čepiec ženstva. Moja otázka predsa len je, zdá sa Vám to nevhodné?
Odpovedať
Tak ja si to napríklad predstavujem presne takto ako si napísala,žiadny čepiec,či ručník...závoj dolu a parta...ale tiež ide so mnou myšlienka či to nebude divné😁😃ale aspon som neni sama takto zmýšĺajúca😂😂😂
Odpovedať
Profilova fotka
Ja osobne ziadne cepcenie podstupovat nebudem, ale to co si popisala ty sa mi zda mimo. Urcite ti tu budu pisat, ze urob si podla seba ako to citis, je to tvoja svadba, na ostatne sa vykasli a bla bla. Ale na rovinu, toto su take vymyslacky, ze preco vlastne? Ked uz ides podstupovat cely ten ritual ocepcenia a redovy tanec, tak asi ma pre teba ta tradicia nejaky vyznam. Ak ma pre teba vyznam a symboliku, tak dat si partu namiesto cepca, lebo parta sa mi viac paci, mi pride nielen detinske, ale totalne popierajuce ten ritual a symboliku. Takze o com to je? Chces partu, maj si partu, ale nerob okolo toho ritual cepcenia kedy ti namiesto symbolu vydatej nasadia symbol slobodnej (wtf?), alebo sa zmier s tym, ze zvyk je taky aky je a neprzni ho tym, ze mu beries vyznam.
Odpovedať
v žiadnom prípade nemôže nevesta...vydatá žena tancovať v parte...parta je symbolom dievocstva a sníma sa neveste z hlavy pri čepení....čo voľakedy bolo pre nevestu veľmi smutné a často si aj poplakala, keď išla za nevestu a bála sa, lebo nepoznala ešte svoju svokru a nevedela, do akej rodiny ide.....potom sa tancuje družbovský tanec s vienkom /partou/ mladej a to je ako symbol na rozlúčkový tanec s dievocstvom ...ak nechceš čepiec ani šatku...tak si radšej nedaj nič a bude to oveľa lepšie .....ano slovo očepčenie...odčepenie sem nepatrí...preto nech si mladé budúce nevesty uvedomia, že vydajom sa dievča stáva ženou, počas čepenia ju začepia...t.j. zložia vienok, závoj, partu a nasadia čepiec, šatku...slovo očepčenie, odčepčenie mne skôr pripomína smutný deň, keď žena stratí muža,,,hoci symbolicky jej čepiec ostane do konca života
Odpovedať
Profilova fotka
aj švagriná tancovala radový tanec s partou,,,ved máš bit tou najkrajšou a nie sa tam zahalovat ako"stará babka",,je to síce pekne,ale tolke € rá za učes a pod čepcom? Moj názor...myslím,že akokolvek sa rozhodneš bude to tvoj den,tak si ho užívaj :-)
Odpovedať
Tak ja neviem.. ale keď už má byť tradícia, tak ju neznevažujme.. veď ako sa dá symbol dievčenstva dať po jeho "zobraní", "sňatí".. veď predsa ide o to, že budeš ženou a nie stále dievčaťom.. no áno, na hlave môže parta vyzerať krajšie, ale tak potom nemaj zvyk a hoď si to na hlavu len tak.. veď predsa ide o ten zvyk, o tú symboliku.. tú by si podľa mňa úplne stratila, vzala... no neviem - za seba - určite nie..
Odpovedať
Ja si tiez myslim, ze je to nevhodne...ked uz niekto chce dodrziavat tradicie, tak tak ako maju byt, nie ze z toho vznikne uplny nezmysel
Odpovedať
Tak nikto ti nemoze zakazat, aby si tancovala v parte, resp. mozno mnohi hostia ani nebudu vediet, co ta parta symbolizuje. Ale tiez si myslim, ze tradicie by sa mali robit bud poriadne alebo vobec...ak je raz parta symbol slobodnej a cepiec symbol vydatej, tak by zacepcenie do party bolo trochu proti logike. Je to na tebe, ale ja by som si nejaku peknu partu vedela predstavit na fotenie, potom tesne pred zacepcenim , ale po zacepceni uz nie.
Odpovedať
ja som tiež chcela partu a teraz neviem čo robiť...
Odpovedať
Profilova fotka
Pri snímaní vienka, čiže party sa spieva pieseň Dolu, dolu môj vienoček zelený. nebudeš už na mej hlávke nosený. Zelený vienok je symbolom dievčenstva, v minulých dobách aj ako symbol panenstva. To znamená, že keď Ti ho dajú dolu z hlavy, už nie si nevesta, ale vydatá žena a tento zvyk symbolizuje prechod zo stavu dievoctva do stavu vydatej ženy. Preto, určite nie redový v parte!!!
Odpovedať
Nie, v parte sa netancuje. Mna sa pytali pred redovym, ci chcem mat na cepeni partu alebo zavoj a kedze som mala kroj, tak som si vybrala partu. Ale po cepeni parta dole, cepiec nasadit a sup tancovat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?