Priebeh svadby a zvyky - Bratislava a západné Slovensko

Profilova fotka
Ako prosim prebieha svadba a hostina podla zvyklosti v Bratislave...ked som ja bola na svadbe tak to som bola este mala a taketo veci som si nevsimala , potom bolo par svadieb ale nie bratislavskych a teraz ked chystam svoju tak netusim ako ma vyzerat :-/ Takze prosim ak vas cokolvek napada na co by som urcite nemala zabudnut alebo co treba vynechat napiste mi :-) Co napriklad taka odobierka , redovy tanec , dakovne darceky rodicom , čepčenie , nejake svadobne hry , svadobne pierka - ake komu ... uaaa mam z toho pekny gulaš :-D
Odpovedať
Ahoj, my to budeme mat nasledovne: ja budem u nasich v BA ,zenich aj s rodicmi si po mna pridu, dame si pripitok a my sa ideme fotit, k nam pridu domov moja rodina a potom sa spolu s mojimi rodicmmi presunu autobusom do saly kde mame hostinu,tam prideme po foteni aj my a spolu so vsetkymi si pesi prejdeme na obrad aj s kapelou a potom naspat. Rodicom planujeme kyticu a podakovanie a torty.Pierka male vsetkym hostom, vacsie rodicom a ozdobnejsie dame svedkom. hru planujem iba tombolu, redovy tanec nemame, budeme mat take ze zametanie, hra tato pesnicka a svadobcania nam hadzu mince,bankovky a zenich zameta a ja na lopatku zbieram.Potom nam bude druzba este na vecer raz zbierat peniaze do veeelkeho hrnca po ktorom bude trieskat veeelkou varechou, on to uz robil svagrinke a bolo to supeer :-DVecer odcepcenie a slobodne budu chodit okolo nas so svieckou v roke a mal by sa dat niektorej z nich zavoj , niekto hadze aj podvezok a kyticu.A vysluzky budeme rozvazat uz v piatok.
Odpovedať
Profilova fotka
@antamauru ze bratislavska svadba :-) poslednu noc budem samozrejme s mojim drahym v nasom byte.... V svadobne rano smer kvetinarstvo a restika... potom ja smer k mame, cca 50 km od ba, tam si po mna pride aj s rodicmi a druzbami s sveskom, odtial rychle fotenie so svedkami, druzbami.... velke fotenie nas caka v iny den ako je svadba.. Odobierku chcem speci,nie klasicku, tesne pred obradom... potom transport do ba, kde na zakladnej hostine bude iba najblizsia rodina, dame veceru, zakusok a potom pride partia , baby z prace a zurka sa zacne...zo zvykov len rozbitie taniera, hadzanie kytice, slub svokier... do rana bieleho len zabava :-) vekovy priemer mame asi 32 rokov, nepozyvame ludi,len pretoze sa to patri....ani zasadaci nebude klasicky, rodicia nebudu sediet pri nas..a tak:-)
Odpovedať
No, tak my to mame uplne netradicne :-) Ci skor BEZtradicne :-))) Spat budeme obaja doma a v jednej posteli :-)) Dopoludnia sa aj s kamoskou a vizazistkou presunieme na miesto konania svadby. Vyzdoba, licenie, fotenie... Medzitym budu prichadzat rodiny a hostia, potom obrad, vecera v uzsom kruhu a hned potom zabava pre ostatnych. Budeme mat prvy tanec, krajanie torty, hadzanie kytice a podvazku a svedkyna mozno chysta cepcenie. Ziadne hry, tomboly, basnicky, redovy, ciganky, harmonika, starejsi... ziadne pierkovanie. Podakovanie budeme riesit inak ako nejakymi artefaktami :-) Podla mna prave BA region je v tomto smere bez nejakych pravidiel.
Odpovedať
Profilova fotka
My budeme mať väčšinu tých klasických okrem odobierky, lebo to jedine že by ma prišiel odobrať z jednej izby do druhej...:) Čiže rozbíjanie taniera, prvý tanec, tanec s rodičmi, hádzanie kytice, čepčenie, redový (alias venčekový) tanec a krájanie torty.
Odpovedať
Profilova fotka
@antamaru my to máme tiež inak ako to býva...pre oboch to je druhá svadba...obaja hovoríme,že na prvých svadbách sme mali ľudí,ktorých sme museli mať..teraz tam voláme ľudí,ktorých tam chceme mať...voláme najbližšiu rodinu..rodičia a súrodenci s rodinami a ostatní sú kolegovci a kamaráti. Tým,že ja mám 2 deti a drahý 3..teda spolu 5 :-)..sedíme pri hlavnom stole s deťmi a nie s rodičmi,samozrejme nebude odobierka,čepčenie a tak...chceme ,aby všetci ,ktorých máme radi boli s nami a aby sa dobre zabavili.
Odpovedať
Profilova fotka
my budeme mat že pride snubenec ku nam a pojdeme na fotenie potom pojdem asi domov a potom pridem k uradu,rozdanie pierok, po obrade bude gratulovanie a fotenie ešte. -----Nasadneme do aut a odvezeme sa len rodina na hostinu (asi50ludi) -----Prihovor družičky a družby, obed, prvy tanec a zabava -----okolo 20tej dalši prihovor a vienkove (družba bude chodit s klobukom po sale a vyberat peniaze) -----potom o 21prídu kamaráti (asi 20ludi) -----21:30 budu švedske stoly -----pred 24tou, ma odčepčia a aj s už manželok zdvyhnu na stoličkach kde sa napijeme a rozbijeme pohare, potom všetci v kruhu a my budeme zametať črepy a peniaze čo budu hadzat , potom hodím kyticu ------a potom už volna zabava do rána :D možno bude ešte aj unos nevesty ale to ešte zvažujeme :D........snad som na nič nazabudla :D
Odpovedať
Profilova fotka
@zoldynka ak sa mozem spytat, ako robis odobierku "speci" a tesne pred obradom? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
no vidim ze v BA naozaj nie je asi nic uplne tradicia :-D ja zatial len viem ze budem u nasich drahy zas u nich doma, pride, mozno by som chcela urobit take mini pytacky, sak nech si ma pekne od nasich vypyta a potom pojdeme fotit...vsetci ostatni sa zatial pekne presunu do kostola, NIEKTO...neviem kto :-D im tam da stuzky a usadi ich , potom vysadime zenicha , nech pekne tiez ide do kostola a ja pojdem s tatkom nakoniec...toto sa mi na tych filmovych svadbach paci...nechcem nikoho zo sirsej rodiny vidiet skor ako v kostole :-D no a po obrade gratulacie a presun na hostinu, rozbitie taniera musi byt...no a potom zacina diera :-D ... asi by bol fajn nejaky prihovor ale fakt neviem koho poverim...potom sa bude papat , potom prvomanzelsky tanec a tanec s rodicmi no a dalej fakt neviem :-D ... teda okrem čepčenia a krajania torty.. Inak nie je blbe na svadbe vyberat peniaze formou hier... ? ja neviem ...samozrejme nikoho nekritizujem len chcem vediet ako sa to berie z pohladu hosti...ci je to vpohode ... A co je to napriklad taky slub svokier ?
Odpovedať
Profilova fotka
@antamauru ahoj :) ono zvyky sú rôzne a sú skôr premiešané. Najlepšie by ti podľa mňa odpovedali matky, aké sú zvyky vo vašich rodinách. Ale všeobecne tutok na západe sa dáva pierko všetkým rovnaké, akurát rodičom a starejšiemu trocha väčšie. Ja som družičky ani nič také nemala, ale poprosila som jednu kamarátku z mojej rodiny a jednu z priateľovej, či by mohli prísť trošička skôr a pripínať pierka. A potom je obrad, gratulácie, presun na hostinu, rozbitie taniera, ako si napísala. My sme sa potom usadili, niekto (u nás moja mama) predniesla príhovor, dalo sa predjedlo, potom medzitým a hlavným chodom sa dal prvý tanec, tanec s rodičmi a šlo sa na druhý chod. Potom sa vyhlásilo akože tanečné kolo a len sa tancovalo. My sme mali potom krájanie torty, neskôr sme mali takú hru. Peniaze sme nezbierali... ani jedna strana s tým nesúhlasila (ale sú svadby, kde je to bežné a hostia s tým počítajú). Pred polnocou bol tzv. posledný tanec s nevestou (u nás sa väčšinou vtedy zbierajú peniaze), potom odčepčenie a zábava. Sľub svokier... to už je vrámci rôznych spestrení a hier, ktoré bývajú na svadbách. Ale to asi musia asi aj svokry také byť, že sa na to dajú :) naše sa nedali :D Uff, som sa rozpísala... ale hádam to malo hlavu a pätu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@miruskavel to by som si este nechala pre seba, kym nebude po svadbe, nie ze by som sa nechcela s vami o nu podelit, ale bojim sa, ze ak to poviem, tak mi to nevide, tak ako chcem... ale mozem povedat, ze to nema nic spolocne s klacanim, krizikovanim na celo a podobne...
Odpovedať
Profilova fotka
@zoldynka ok,to chapem...brala by som taku nejaku inspiraciu, ako to inak spravit....dufam, ze po svadbe sa to dozvieme ;-) pekny dnik
Odpovedať
Profilova fotka
@miruskavel po svadbe nie je problem :) potom poslem aj cely text ak budes chciet :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
urobiš si ju ako chceš U nás to prebiehalo takto najprv som chcela aby išiel spať k rodičom, ale nemal už kde, lebo boli tam už obe sestry s rodinami a nemal by kde spať, musel by spať na nafukovačke, takže spal doma so mnou v našom byte. Ráno sme sa zobudlili dali sme si kávu a každí išiel vybavovať svoje . Ja som išla sa umyť atd.... a potom som išla ku kaderníčke a vyzažistke. Manžel išiel pre svadboné auto. Ked som bola hotová tak išiel po mna , išli sme pre kvety (moju kyticu, pierko, ikebanu, 2 kytice ). Pomohla som mužovi obliecť, potom ja som sa obliekla. Najprv mala byť odobierka a potom sme sa mali isť fotiť, ale urobili sme to opačne , lebo neboli u nás všetci. Ked sme prišli z fotenia tak bola odobierka, nie klasická taká 10 minutová. A išli sme všetci na obrad do kostola. Po obrade išli sme na hostinu, tam bolo privítanie , rozbíjanie taniera....... Mali sme všetko okrem redorového tanca.
Odpovedať
Profilova fotka
@zoldynka super dakujem ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
my to budeme mať nasledovne: ráno pôjdem ku kaderníčke a k vizážistke potom o 14:00 ideme na miesto kde bude hostina, ( u nás je zvykom, že sa nevesta prezlieka 3x za deň,) čiže najprv budem mať privítacie šaty, prídu hostia dáme si olovrant bude odobierka este stále v privítacích šatách. Potom sa vyparím prezliecť sa do svadobných šiat , ostatný aj spolu so ženíchom idú do kostola a až v kostole ma bude vydieť v svadobných šatách :))) hneď po obrade sa ideme fotiť zatial sa ostatný presunú zas naspäť na miesto hostiny a zatial to cele bude viesť starejší. Potom sa vrátime bude rozbitie taniera a začne sa oslava, neskôr večera a o polnoci sa prezlečiem naposledy do popolnočných šiat.!!:))) takto si to predstavujem a dúfam, že všetko dopadne dobre ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@la_joie dakujem pekne si mi to zhrnula ;-) a ako tak bezne prebieha taka klasicka odobierka ? neda sa to niekde pozriet ? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@antamauru podľa mňa dá... skús youtube, alebo to vimeo, kde mávajú baby zavesené svadobné videá. My sme odobierku nemali, takže na toto ti presne neodpoviem :)
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem :-) o vimeu som nevedela , pozriem :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Profilova fotka
Zlodynka pošleš mi prosím typ?
Odpovedať
Profilova fotka
@zoldynka pošleš mi prosím daky typ
Odpovedať
Profilova fotka
@doomuska27 ahoj, na čo konkrétne by si chcela tip? Ja som nemala žiadne zvyky na svadbe, odobierku sme mali takú symbolickú uz priamo na úrade, kde nás pýtali naši svedkovia od rodičov a mam iný dostali kytice... Ale mam skvelý tip na odcepcenie, bez folklóru, ale také iné, netypické...
Odpovedať
Profilova fotka
No co si písala ze netipické
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?