Redový tanec v zahraničí - ako vysvetliť túto tradíciu

Profilova fotka
Máte niekto nejaký dobrý nápad ako vysvetliť zahraničným hosťom čo vlastne je redový tanec a ako bude prebiehať aj s čepčením?
Odpovedať
Profilova fotka
No ja si myslím, že im to normálne vysvetliť, prípadne im ukázať video nejakého redového pre lepšiu predstavu. Ale myslím, že ak budú zahraniční hostia v menšine k domácim, ktorí do poznajú, tak sa jednoducho pridajú a určite to ľahko pochopia o čo tam ide.
Odpovedať
Profilova fotka
To chces vopred kazdemu vysvetlovat alebo ukazovat @s0nicka? Ja by som mozno nic nehovorilo a zbadali by priamo na svadbe. Alebo predtym nech to DJ povie do mikrofonu co sa ide robit a snad pochopia vsetci.
Odpovedať
Profilova fotka
Vôbec to nechcem vopred ukazovať ani vysvetľovať nakoľko nieje na to čas ani priestor, skôr som mala na mysli pred samotným aktom čepčenia a redoveho im povedať že teraz nasleduje to a to... a ako to povedať niečo o tom, chápete? 😂
Odpovedať
Profilova fotka
No z pôvodnej otázky to nebolo jasné, že myslíš až tesne predtým, ale už je :-D No neviem či by som im to už takto tesne pred tým aktom nejako vysvetľovala. Veď keď začne čepčenie, tak to si všimnú a určite ich to zaujme a redový tanec - to sa hádam zapoja sami (prípadne by som im ja osobne tak pred svadbou povedala, že u nás sú také zvyky o polnoci, aby vedeli čo ich čaká, ak vôbec netušia nič o týchto zvykoch). Prípadne to môžeš mať na programe svadby ak by si ho mala a ak nie, tak môžeš niekoho poveriť, aby do miktorfónu predtým zahlásil, že začína čepčenie a po ňom redový tanec. Tesne predtým, im bude asi divné vysvetľovať čo teraz majú ísť robiť :-D Keď teraz na to nie je čas im to vysvetliť tak tesne predtým na to už dupľom nebude čas :-D
Odpovedať
Ahoj, ja by som im to určite vysvetlila, pretože aj keď je to pekné na pozeranie, keď nechápeš, o čo tam ide, tak sa niektoré veci môžu zahraničným zdať zvláštne/smiešne a pod. Toto si myslím z mojej vlastnej skúsenosti s mojim snúbencom, ktorý je Francúz a keď videl prvýkrát folklór, tak sa mu to zdalo strašne divné, až keď som mu vysvetlila tradíciu na Slovensku, tak to dokázal naozaj oceniť, takže si myslím, že aj tvoji hostia to viac ocenia, keď im to niekto za dve minúty vysvetlí, že aká je história, tradícia a význam tohto zvyku, inak z toho nebudú mať vôbec taký zážitok, podľa mňa. Najmä ak nejde o hostí z okolia Slovenska, ktorí by mohli mať podobné zvyky. Na tvojom mieste by som poprosila niekoho z tvojich pozvaných, kto ovláda daný cudzí jazyk, aby im to v krátkosti vysvetlili. Alebo, ak budeš mať program na stoloch, prilož k programu krátky text o význame týchto tradícií, určite si to prečítajú a nemusíš to riešiť vrámci všetkých hostí. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@s0nicka v tom prípade je to fajn. Myslím, že by ste to mali hosťom vysvetliť aby vedeli, čo majú robiť.
Odpovedať
Ono samotný zvyk jedno tom,že sa nevesta vzdáva svojej "nevinnosti" (vienku), čo je podľa mňa celkom komplikované. Ale keby si to podala tak, že parta je symbolom dievčaťa a stane sa z teba žena alebo niečo takéto. A tým, že s tebou všetci tancujú tak tým sa to celé potvrdí?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?