Vek svadobných svedkov

Ahojte, viete mi prosím niekto poradiť ako je to s vekom svadobných svedkov? Farár nám povedal že z cirkevného hľadiska nie je problém ak má svedok menej ako 18 rokov no musí mať krst, prijímanie a birmovku. Na úrade nám však oznámili, že z právneho hľadiska musí mať 18 rokov. Neviete, či existujú výnimky? Chcela by som mať za svedka sesternicu, ktorá bude mať v čase svadby 17 rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@veja_15 myslim, ze jedina povinnost je , ze svedok musi byt plnolety.
Odpovedať
farar vam to povedal presne naopak, jedine co svedok musi mat je 18 rokov
Odpovedať
Profilova fotka
@veja_15 presne naopak. Je to tak ako pise aj @gabu_lienka . Na cirkevny sobas platia rovnake pravidla na svedkov ako pri civilnom sobasi. Svedok nemusi splnat nic, len byt plnolety, cize mat 18 rokov. Ziadne dalsie podmienky nie su ani v kostole. V kostole su svedkovia len z pravneho hladiska (podla zakona), s cirkvou to nema vlastne nic spolocne.
Odpovedať
Aj nam povedal pan farar,ze jedinou podmienkou svedka je plnoletost..snubencov svedok nema ziadnu sviatost a vobec nechodi do kostola a nie je ziadny problem :-)
Odpovedať
@veja_15 ako baby pisu, 18r je jedina podmienka, nemusi mat ziadne sviatosti. Keby ste boli trochu znale veci tak viete ze z cirkevneho hladiska je vam "svedkom" cirkevna obec" pred ktorou sa vyslovite nahlas, apodla prava podpis plnoletej osoby. a to som ateistka :-) priklad vygoogleny za 10sec: http://www.modrykostol.fara.sk/?page=... Zároveň porozmýšľajte o tom, koho si zavoláte ako svedkov pri uzatváraní manželstva. Čím skôr si zožeňte o svedkoch nasledujúce údaje: meno a priezvisko, zamestnanie (nie zamestnávateľa), presnú adresu a rodné číslo. V prípade, že svedok je iný štátny príslušník, namiesto rodného čísla uveďte dátum narodenia. Svedok musí mať dovŕšených 18 rokov (nemusí byť veriaci, ani pokrstený).
Odpovedať
Profilova fotka
ale asi ked budeme mat sobas v kostole tak asi svedok musi mat aspon prijimanie
Odpovedať
@fackolka nie nemusi, vid horeuvedene
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?