Svadba. Básnička na vyberanie do vienka. Poradíte?

Ahojte nevestičky! Potrebujem od vás pomoc. Za týždeň mám svadbu. Celé som to tu prehľadala, ale akosi som nenašla žiadnu básničku na vyberanie do vienka. Ak niečo máte, tak vás veľmi pekne prosím, pošli te mi to. Ďakujem! Ďakujem! Ďakuje! Nech sa vám darí!
Odpovedať
1
2
Ahoj, poslala som Ti IP. To som hovorila ako hlavna druzicka na svadbe mojej najlepsej kamosky. Dufam, ze Ti to pomoze. ;-)
Odpovedať
Ďakujem!!! Super! A budeš mať aj ty svadbu teraz niekedy, či už to máš za sebou. :-)
Odpovedať
dadulik, aj ja poprosím.. ;-)
Odpovedať
Dufman, dufam, ze uz coskoro, na jesen, termin este nemame, teraz je na prvom mieste dokoncenie domceka a potom huraaaaaaaaaaa do toho. Snad to tento rok vsetko stihneme.
Odpovedať
Gajka, posielam. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
dadulik, nemohla by si tu basnicku hodit sem? mna by to tiez zaujimalo, aj ked uz to mam za sebou... totiz nejak neviem, o co ide :-)
Odpovedať
Dadulik, takze domcek. Nech sa vam vydari. Ako sa hovori, postav dom, zasad strom... :-D My sme tiez teraz konecne dostali( teda pridelili nam ) bytik. Este aj studujem dialkovo, tak toho je teraz tiez dost. Ale vsetko sa da! :)
Odpovedať
Profilova fotka
Dadudil, ako hovorí Azalka, nemohla? :-)
Odpovedať
Takze tu je najprv odprosenie: Milí svadobní hostia, Prosím Vás o láskavé dovolenie predniesť slávnostné privítanie. Milá nevesta, príjmi túto kyticu od ženícha, ktorá Ťa bude sprevádzať zo stavu slobodného do stavu manželského. A Ty ženích, príjmi od nevesty pierko zelené, to je znak lásky a vernosti, ktorý Ti ona dáva. Milá nevesta, nastala ti očakávaná chvíľa, keď sa musíš so svojou slobodou rozlúčiť, na cestu do Chrámu Pána nastúpiť. A tu musíš vernosť a lásku manželovi prisľúbiť. Milý ženích, príjmi pod svoju ochranu toto dievča, ťažko ju mamka vychovala a láska medzi Vami nech je pevná ako skala, aby ona nad dnešným dňom nikdy nezaplakala. Drahí rodičia obraciam sa k Vám, lebo Vy ste Vašu dcéru od Pána Boha obdržali a vo viere ju vychovali a tomuto šľachetnému mužovi za manželku dali. Ak Vám niekedy ublížila, dnešným dňom buď jej vina odpustená. Poprosila by som hlavného družbu, aby novomanželom urobil jednu službu. Prestri šátok pred ich kolená, aby ich vina bola navždy odpustená. A tu vyberanie do vienka: Ticho, ticho, tichúčko, chcem povedať slovíčko, slovíčko jedno, dve, dlho to trvať nebude. Naša chutná nevesta pošepla mi do ucha, že tejto veľkej rodine, želá pekný večer pri víne. Zároveň Vás všetkých prosí, keďže bude čepček nosiť, že by ste jej prispeli grajciarom, dvoma a Ty ženích najmenej dukátmi stoma. Ty muziko prestať hrať, veselí hostia prestaňte rozprávať. V nevestinom mene srdečne ďakujem za zber papierikov, ktoré obdivujem. Odovzdávam ich, hoc srdce ma bolí, ja čepček nenosím, načo by mi boli. A Ty nevesta nastav klín, nech je čoskoro dcéra alebo syn. Avšak nie zadarmo sa takýto dar dáva, ak ho chceš mať, musíš ženícha 10-krát pobozkať.
Odpovedať
Profilova fotka
Aha už viem o čo sa jedná, no my máme starejšieho a on to prednesie svojským spôsobom, škoda, že tu nemám od neho text...ten je tiež zaujímavý ale hlavne dojímavý... :-) ďakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte všetky budúce nevesty. Chcela by som Vás poprosiť, či nemáte nejaký text ktorý sa používa pri pýtaní nevesty od rodičov, takisto text pri dávani venčeka dolu. Bola by som velmi vďačná, keby mi ho niekto poslal. Dakujem veľmi pekne a všetkým želám pevné nervy. Maťa. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som si na nasu svadbu dala do kopy toto. Inspirovala som sa z roznych kaziet a nieco som vymyslela sama. Je to take aktualne, ziadne grajciare, zelene vienky a pod.: Bielučký závoj už nevesta nemá, od dnešného dňa je z nej vydatá žena. Ženička vydatá, mladá gazdinná z nej bude každý dar ju poteší, každá pomoc sa jej zíde. Preto vás veľmi pekne prosí, koľko môžte napomôžte peniažkom či dvoma, a ty ženích aspoň tisíckami troma. ... (hlavný družba vyberie peniaze) Peniažky odovzdám, hoc ma srdce bolí, ja čepček nenosím, načo by mi boli? Ale nie zadarmo sa takýto dar dáva, ak ho chceš nevesta mať, musíš ženícha 10-krát pobozkať. A teraz pekne nastav klín, nech je tu čoskoro dcéra alebo syn.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
avanka • 15 apr 2007 o 12:29 Ahojte, mám problém, ideme v máji na svadbu a dostali sme za úlohu zorganizovanie Vyberania do vienka pre mladomanželov, poradíte nejakú básničku alebo text, ktorý by bol vhodný alusiatko • 15 apr 2007 o 12:33 ahoj .ak by si chcela mozem ti nejake texty poslat cez email alebo cez ip dnes vecer alebo v priebehu zajtrajsieho dna avanka • 15 apr 2007 o 12:35 Moja adresa je avanka@post.sk bola by som ti vďačná, veľmi by nám to pomohlo ďakujem alusiatko • 15 apr 2007 o 12:37 tak teda dnes vecer alebo zajtra lebo ideme o chvilu k svokrovcom na navstevu laluchova • 15 apr 2007 o 14:16 Vyberanie do vienka Jedným z tradičných a často zaužívaných zvykov je vyberanie do vienka. Spočíva v tom, že hlavná družička číta sprievodný text a zároveň hlavný družba nechá po stole kolovať nejakú zakrytú misu, do ktorej hostia môžu mladému páru finančne prispieť. Ďalšou variantou je tanec s nevestou, za ktorý je tak isto treba zaplatiť. Jeden z takýchto textov Vám ponúkame. Prepáčte mi, milí hostia, že Vás prerušujem, ale dnes mám na to mimoriadne právo. Odložte na chvíľu pohár, tanier, vidličku, teraz Vám chcem predniesť iba, ako to odjakživa býva, prosbu maličkú. Tu hľa naši mladí, keďže majú po sobáši, starostí ich čaká dosť, nemyslím tým na svadobnú noc, odteraz budú spolu žiť, domácnosť musia zariadiť. Do kuchyne kredenc veľký, riady, nože, vidličky, sporák chcú mať elektrický, všade chcú mať kachličky. Do spálne zas dve skrine, nočné stolíky a k tomu i kočík dáky. A to ostatné, čo k tomu chýba, na to nech sa zložia sami manželia. My sa zložme - kto jak môže. Ja som sa prvá rozhodla, aby som Vám chuti dodala. Groš ku grošu, babka k babce. Mnohí si z Vás možno myslia, tebe sa to všetko máli, tebe je to ľahko dať, keď sa ti to všetko vráti keď sa budeš vydávať. Ale mne to nevadí, myslite si, čo si chcete, len Vám radím, do rána si to odjedzte a odpite. Naša milá nevestička, keď chceš tieto dary dostať, musíš ženícha 10-krát pobozkať. skús si pozrieť www.svadba.sk daj si do googla vyberanie do vienka a nájde ti tam toho omnoho viac
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
to martina646 Inspirujuce a sucasne. Urcite vyuzijeme. Dik. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
ahojte..moj brat bude mať 16 augusta svadbu ale kedze býva v zahrančí tak je všetko na mne a na mamine...preto som sa chcela opýtať či tu niekto nemá nejake texty a prihovory na začepčenie a vyberanie do vienka..bola by som rada keby mi trošku poradite a pomožete..:)
Odpovedať
ahojte dievčatá, poprosila by som vás či by ste mi nepomohli, hľadám nejaký príhovor či je to text... pre starejšieho pri odoberaní nevesty od rodičov, chcela by som si aj vybrať z viacerých... máme totiž starejšieho niekoho z rodiny a sľúbila som mu, že tento text mu zoženiem, ak môžte tak mi nejaké texty pošlite na: cakajovcanka@azet.sk strašne moc by ste mi tým pomohli, vopred ďakujem a prajem vám príjemný deň :-) x-)
Odpovedať
Profilova fotka
Odchod od zenicha k neveste: Važene svadobné zhromaždenie prosím vás o láskave dovolenie,prehovoriť do tejto slávnosti a poprosiť vás všetkých svadobných hostí aby ste dojedli a dopili a nášho ženícha do príbytku jeho nevesty odprevadili.Lebo už sa priblížila ich svadobná hodina a on ešte nevie kde sa jeho milá ukrýva,a tak vás všetkých v jeho mene prosím aby ste ho následovali a jeho nevestu nájsť pomohli
Odpovedať
Profilova fotka
Pierko pre zenicha: Svadobný den vôkol plno lásky kytica kvetou myrta voňavá,úsmevy v oku slza úprimná.ty mladá a krásna tu stojíš do stavu manželského vstúpiť sa strojíš.ty vzrušený a mlkvy ako tien pred vami život nový,život ao najkrajší sen.slova básnika sa dnes vpíjajú do srdc nás všetkých,dvor je plný milých hostí.nevesta milá vieš čo to znamená?koniec snom a koniec hrám,nastupuješ na cestu ktorá ti prinesie vela štastia A RAdosti ale aj nových starosí,no nebanuj za chvílami slobody.bolo to krásne no nesmúť dnes je tvoj den dnes si celá v bielom rozdávaj úsmevy na všetky strany dnes si práve ty symbolom nehy.mladý ženích i tebe chcem pár solv povedať,dnes akoby si odtrhol ružu zo záhrady vybral si si tu najkrajšiu preto si ju chráň a staraj sa o ňu snaž sa aby nikdy neolutovala túto chvílu,aby bola navždy šťastná,no a teraz vdačne príjmi tieto dary od maldej nevesty na zanak úprimnej lásky,perečko zelené pre potešenie,ručníček bielený pre pot utiranie,prstienok okrúhly ktorý konca namá aby vaša láska bola navždy spojená
Odpovedať
Profilova fotka
Odprosenie: Rodičia naši dakujeme vám za všetko čo ste nám dali že ste nás radi mali a láskou nác vychovali,odpustite starosti ktoré sme vám našou láskou zavinili,zo srdca lutujeme každý svoj skutok ktorý vám spôsobil zármutok,zbohom zostávajte dobre sa tu majte na nás často v dobrom spomínajte a svoje požehnanie na cestu nám dajte. Prvá družica:prosím svadobných rodičov aby sem pristúpili a svojím deťom požrhnanie dali a teba ženích i teba nevesta prosím aby ste si pred nich ako sa na syna a dceru patrí poklakli a o požehnanie požiadali. Už len pár chvíl a poviete si áno rozkvitne ssneh na tvojom závoji prejdete spolu otvorenou bránou a z vaších rúk sa dúha napojí,často si spomínajte na rodičov svojich a na lásku čo dostali ste od nich. A teraz prosím vás družbovia a družičky,oteckovia,mamičky i detičky aby ste v svadobnom sprievode so spevom a veselostou odprevadili nášho ženícha a nevestu do chrámu božieho k prijatiu sviatosti stavu manželského a vy muzika hrajte im veselo!!!
Odpovedať
Profilova fotka
Do vienka:. Den slávnostný má dnes nevesta naša millá ked stav dievčenský opustila a do stav u manželského vstúpila,našej nevestičke sa však srdiečko rmúti predstavou o budúcnosti na manželskej púti,preto vás prosím o pomoc i radu pre našu nevestičku mladú,ktorý groš ktorý dva aspoň tolko kolko ja.a ty ženích tisícku musíš dať inak ťa nepustíme s mladou nevestou spať!!! Po vyzbierani: milí hostia prepáčte že zasa hubujem ale teraz nepýtam lež dakujem,naša mladá nevesta vám vzkazuje že ona za tie dary dakuje,keby sa bola tej svadby nazdala bola by lepšie gazdovala,ale ona sa tej svadby nazdala až dnes odpoludnia ked jej prišli povedať že sa bude vydávať,a tak na ratu šaty šila vienok vyla aby túto svadbu odbaviť mohla,a ty nevestička ked chceš tento darček prijať musíš svojho muža aspoň 10 krát pobozkať! Po bozkani: nevesta príjmi tento darček nech sa tio anrodí dievčatko či chlapček ,ked budete mať dcérušku jedínuu,nevesta bude mať radosť velikú,ak to budú deti dve nedávaj ty vinu mne ani môjmu družbovi ale tvojmu mužovi,ak to budú deti tri na vine si ženích ty,ak to budú štvorčtá nech sú samé dievčatá ak to bude detí päť za kmotru vám pojdem hned
Odpovedať
Profilova fotka
ODČEPČENIE.vážené svadobné zhromaždenie prosím vás o láskavé dovolenie dnes večer posledný krát k svadobnému stolu pristúpiť a pár slov prehovoriť,priblížila sa polnočná hodina a nášmu páru končí ňou krásna sloboda,preto pýtam sa vás svadobný rodičia či dovolíte našu mladú nevestu a ženícha od stola vziať a vienok i pierko im ódobrať? Nevesta milá včera si ešte nemusela mo dnes si to už sama chcela apreto následuj svojeho manžela. Teraz prišla hodina ked tvoj vienook zelený nesmie byť dalej nahlávke nosený,preto sa pýtam teraz eba nevesta milá či si dáš vienok sňať alebo radšej hlávku stať-sťať_keby si tyvienok rada nosila veru by si ty rkrajšie svojho družbu prosial.Pýtam sa ťa po 2 krát či si dáš vienok snať alebo rašej hlávku sťať.keby si ty vienok rada nosila veru by si ty svojho družbu krajšie prosila,preto sa ťa pýtom po tretí a posledný krat,či si dáš radšej vienok ňať alebo hlávku sťať? naša mladá nevesta v žiali postavená pekná tvoja hlávka vienkom ozdobená,dokedy si po svete chodila svoj vienok zelený si na hlave nosilano dnes si svoj vienok stratila,ked si prísahu zložila,ja tvoj vienok zelený z hlávky zložiť mám a tvoju slobodu tuho do ručníčka zviazť mám,tvoj vienok som ti zložila a tým spomedzi nás slobodných vzradiala. Milí ženích ani tebe pierko nenechám vezmem ti ho a tým ťa zo slobody prepúšťam.ked tvojá milá vienok si skladala bola velmi smutná,žalostne plakala,teraz jej už hlávku nový čepiec zdobí usmieva sa i ked jej eštwv oku stojí.Často si spomenieš na svoju slobodu ktorú teraz púšťaš pod hlbokú vodu,tá tvoja sloboda dolu vodou plynie nech sa vaša láska nikde nerozplynie,no a ty ženích náš snád vieš čo teraz robiť máš,ked pri sebe takú mladú žienku máš,nech sa ti dobre vodí v tom manželskom stave pretože ponesieš ťarchu na bedrách i v hlave,pripime teda naším zalúbencoim želajme všetko dobré aj ich detúrancom,želám vám nech sa vám dobre vodí,nech láska štastie u vás ruka v ruke chodí,nech sú štastné všetky vaše kroky,nažívajte spolu v šťastí v zdraví v v láske dlhé dlhé roky
Odpovedať
Ďakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
ahojky som tu prvy raz no chcela by som poprosit dievcata ktore poznate pred odprosovanim pesnicku nevesta rozmila a ma ju niekto doma naspievanu alebo len melodiu ci by ste mi ju nemohli poslat na moj mail ....majly11@centrum.sk vopred dakujem potrebujem to do druheho tyzdna vela mi to pomoze este raz dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
skús http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte baby 8.8.2009 budem mat svadbu a nenasla som ešte pekný veršík na pítanie nevesty.Neviete mi nieco poradit. Dakujem
Odpovedať
ja teda neviem, ale mne pride tento zvyk vyberanie do vienka poriadne zastaraly. mozno kedysi to malo nejaky zmysel, ale myslim si ze v dnesnej dobe, ked je zvykom ze kazdy host prinesie mladomanzelom nejaky dar, ci peniaze, tak je totalne blbe taketo dalsie tahanie penazi od hosti, ktori predsa uz prispeli....???????!!!!!!!!
Odpovedať
aojte mam problem budem 1. druzicka a nemam basnicky na odoberanie do venca a odcepcenie prosim pomoze mi niekto??? dakujem
Odpovedať
mno cawte ja sa vidááávaám cakam dvojicky mam 16 rokov kto mi pooze ;-( ;-( ;-( ;-( ;-( ;-( ;-( ;-( :-x
Odpovedať
Profilova fotka
ladypetka . :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Profilova fotka
ahojte má niekto nejaký príhovor pri vyberaní do vienka a pri očepčení. viem že nejaké sú tu, ale pred dvomi mesiacmi sme boli u rodiny na svadbe, a tieto príhovory mala, tak či náhodou nemáte niečo iné. dakujem
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?