Ako sa vyrovnať so sexuálnym zneužívaním z detstva?

Mile nevesticky, citam toto forum uz nejaky cas a viete si tu poradit z vselicim :-D, tak by som vas poprosila o radu aj ja. Ako dieta som bola sexualne zneuzivana jednym clenom nasej rodiny a dlho som sa to bala niekomu povedat. V tom veku som si myslela, ze to je normalne, bola som velmi mala, potom som na to nejako zabudla. Stale sa mi to vsak vracia naspat a netusim ako sa s tym vyrovnat. Myslim, ze tak odrazu som s tym zacala mat problem nedavno, ked som to povedala svojmu priatelovi a vsetko sa mi zacalo zivo vynarat. Tak som chcela poziadat o radu, mozno s tym mate niekto skusenosti (dufam, ze nie osobne). Dakujem
Odpovedať
uff, Evka, to je veľmi vážna vec. Úprimne ma mrzí, že máš takýto zážitok. Asi je dôležité, aby si mala dôveru v ľudí a hlavne, aby Ti bol oporou priateľ.
Odpovedať
Evi, skús si to sama v hlave rozobrať a uvedomiť si, že to bolo niekedy dávnejšie. Skús to tým uzatvoriť ako jednu kapitolu svojho života. Niečo čo bolo, ale na čo nemusíš si už spomenúť. Život je príliš krátky, aby si sa tým trápila. Je veľa vecí ktoré si treba uvedomiť a takéto spomienky by Ťa len zaťažovali. Nebude to jednoduché, ale treba sa s týmito myšlienkami rozlúčiť a hotovo. Držím palce!
Odpovedať
Profilova fotka
evi je uplne pochopitelne ze sa to raz vratit muselo, neviem ci sa to da uplne vymazat zo zivota, skor nie, a ani to nie je dobre lebo ked to clovek niekde vedome v hlave zalozi , vzdy sa to odtial nevedome vrati spat... ale normalne by som vyhladala pomoc ked nie psychiatra tak aspon pschyloga. podpora mileho je jedna vec a odborna pomoc druha. hlavne v takychto extremnych pripadoch. netreba mat z toho mindrak proste tam treba nabehnut a casom sa dostat k veci ked nie hned. su to doktori ako vsetci ostatni /zcasti som to studovala, mam take v rodine a mam aj osobne skusenosti :-) /, dokonca byvaju velmi v pohode /nemyslim zrovna take sialene pripady ako v allie mcbeal :-D/ kazdopadne ti fandim a moc drzim palce :-)
Odpovedať
evka, velmi ma to mrzi, no sama sa s tym vsak nikdy nevyrovnas... pravidelne sedenia s psychologom dokazu pomoct....viem, podla svojej kamaratky...ukecala som ju, vyhladala odbornu pomoc i po tolkych rokoch a teraz tam chodi 1-2x tyzdenne a citi sa sebavedomejsia a vyrovnejsia ;-) co ty na to?
Odpovedať
Profilova fotka
misha presne, aj ked som este predsalen chcela podotknut ze v konecnom dosledku sa s tym clovek musi vyrovnat sam, ale az za asistovanej odbornej pomoci :)
Odpovedať
Profilova fotka
Evka - ja by som Ti tiez odporucala navstevu odbornika. Mozno ani nie hocakeho psychologa, ale speacialistu, ktory sa zaobera sexualnym zneuzivanim. Tito ludia maju skusenosti a techniky ako pristupit k individulanym pacientom a pripadom. Poviem Ti - keby sa to stalu tu v UK a to by si povedala verejne, ver mi nemenovany clen tvojej rodiny by najdeny raz-dva. ]-( Tiez suhlasim s divoskou - specialista Ti pomoze ako sa trochu vysporiadat so zivotom co sa tejto "nehody" tyka. Vela stastia a este viac odhodlanosti a nedovol minulosti a chorym pribuznym aby Ti zruinovali krasnu buducnost ktoru mas pred sebou so svojim partnerom. ;-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Evi, baby ti to tu uz pekne popisali. velmi ti drzim palce. bud silna, treba si to v hlave poriesit, rozobrat, hlavne sa niekomu zdoverit a doverovat. navyse teraz sa vsade v mediach okolo toho vsetko riesi, vsade sa o tom hovori. jedna velmi dolezita vec je - budem mozno prilis otvorena - clovek na to nikdy uplne nezabudne. len je dolezite, aby dalsie nove vnemy, spomienky, zazitky "prekryli" tie zle a smutne... cize stale ti to mozno nieco bude pripominat, ale treba to kvalitne v hlavke spracovat. treba sa s tym tak dokonale vyrovnat, aby pri nejakych novych zazitkoch, vnemoch, pri nejakom filme, aby ta to uplne nerozhadzalo. a to je dlhy, dlhodoby proces, ktorym postupne budes prechadzat a ktory ti postupne skvalitny tvoj nasledujuci zivot. je dolezite mat podporu u priatela, verit mu, doverovat. aj novym priatelkam, novym ludom, vytvarat si nove a pevne puta. to ti doda presvedcenie, ze tito ludia su milujuci a takisto s milujucou laskou by vychovavali svoje deti. aj sa obklopuj len prijemnymi ludmi a ludmi s detmi, aby si postupne prekonavala barieru ludskych dotykov a kontaktov. je to pomalicky ale isty sposob, ako dojst uspesne "do ciela" - mat raz vlastnu rodinu a byt stastny so svojim partnerom. a urcite by som nevynechala aj nejakeho odbornika - uz akeho uznas za vhodne. mozno pomoze nielen psycholog, ale aj dobra mila, pozitivnou energiou nabita nejaka pani maserka, ci cvicitelka, alebo joga, alebo taibo, alebo nejaky sport, ktory ti pomoze naucit sa relaxovat. a ked niekedy pridu blbe chvilky, zamerias sa na cvik a relaxacny navyk a pomozes aj sama sebe tym, ze sa budes snazit negativne predstavy a spomienky snazit zahnat a transformovat svoje myslenie na pozitivne. vela vela pevnej vole, vela sil, vela nehy od tvojho priatela, vela pozitivnej energie. ak by si nieco potrebovala, napis - mame tu internu postu, IP. kazda baba ti ochotne pomoze. tak - a teraz sa trosku usmej :-) papa
Odpovedať
Profilova fotka
odomňa len toľko... daj si čas s výberom psychológa... ja som natrafila (aj keď s iným problémom) na povedzme "nevhodnú" psychologičku a jediné čo dosiahla bolo, že som si to sedenie odkyvkala hlavou a vypadla odtiaľ znechutená... a problém neilenže nezmizol, ale už som nemala odvahu ísť ďaľšiemu... :-|
Odpovedať
Profilova fotka
to je pravda. psycholog by mal byt pozitivne naladeny, nemal by ta odbit, ked padne rucicka na urcitu hodinu, nemal by pritom fajcit a nervozne si kyvat nohou, a nemal by si riesit svoje problemy.... lenze to malokedy moze clovek dopredu vediet, je to len tvoj a tvoj prvy dojem, intuitivny pocit, a opakovane ak sa ti nieco len trochu nezda - mazat prec. existuje kopa skvelych odbornikov. vlastna skusenost - pre mna bola v inych veciach - najlepsia terapia - jedna maserka, u nej som sa vyrozpravala, vyplakala, ona mi poradila, a vyslovene nabila pozitivnou energiou. takze dobri ludia na svete su.... maseri, liecitelia, priatelia, mozno nejaky iny lekar, na ktoreho narazis a pomoze ti.
Odpovedať
Evka, suhlasim s ostatnymi....vyhladaj odbornika...najlepsie takeho, koho ti niekto priamo odporuci... myslim, ze existuje nejaka linka pre babulky co tymto presli, tak by ti snad vedeli poradit, aby si nenatrafila na niekoho, kto by ti namiesto pomoci este viac ublizil... Drzim palceky a je mi velmi luto, co sa ti stalo...
Odpovedať
Kocky, dakujem vam velmi pekne za podporu aj rady, ono je asi najtazsie spravit ten prvy krok...Ja som nad tym psychologom rozmyslala, ale mi bolo zatazko sa odhodlat. a vobec mi je zatazko sa o tom rozpravat s hoci aj priatelom, nieto este s cudzim clovekom, aj ked je odbornik. Ale myslim, ze mi pomohlo dostat to zo seba tu.
Odpovedať
Profilova fotka
evka zazila som to, zial aj na vlastnej kozi.. Psycholog je dobry napad, ale vyberaj si.. Drzim palce..
Odpovedať
Článok sa načítava...
aj ja som to zial zazila a doteraz som sa s tym uplne nevyrovnala, hoci su to uz roky :-( ak ti nepomohol cas, mohol by pomoct psycholog, snad....ale ako ti uz pisali ostatne dievcata, daj si cas a vyber si niekoho, kto ti "sadne", aby si odtial nechodila este zdeptanejsia...drzim palce
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?