Máme dať stoličku navyše ak zomrel jeden z rodičov?

Ahojte, poradte mi či sa pri svadobnej hostine dáva stolička navyše ak zomrel jeden z rodičov? Priateľ už nemá otca a budúca svokra niečo presadzuje, že tam má byť aj stolička pre otca, čo sa mi zdá že sa to na svadobnej hostine nerobí?
Odpovedať
1
2
@nanka2910 Ahoj, mne zomrel otec, ale stoličku navyše som neplánovala.....Mama má priateľa a ja som myslela, že mama bude sedieť s priateľom a ak by tam mala byť ešte voľná stolička, tak by to asi dosť divne vyzeralo.... priznám sa, že som o tomto zvyku ani nepočula... Rada si tiež vypočujem názory a rady iných..
Odpovedať
Profilova fotka
@nanka2910 my sme davali stolicku navyse pre manzelovho otca - zomrel uz davno. bolo aj normalne prestrete.
Odpovedať
ved ani ja som to nepocula a ani sa mi to nezda normalne...
Odpovedať
Profilova fotka
ja som o tom pocula, ze sa to robi a aj sme to tak spravili. nejak nam to neprislo divne a myslim, ze ani nikomu zo svadobcanov.
Odpovedať
Viem ze sa to takto robi na vianoce ale na svadbe neviem.tiez som o tom nepocula.
Odpovedať
Profilova fotka
ja nemam mamu a na svadbe sme mali prazdne miesto vedla otca a na stole horela sviecka. otec sice ma priatelku, ju sme posadili medzi hosti, s ktorymi sa pozna.
Odpovedať
ahoj, mne tiez umrel starký a otec mal na svojej oslave 50 tky tiež pre neho prestreté. a už je po smrti dosť dlho. a tiež každé Vianoce máme pre neho prestreté, aj voľnú stoličku. Je to každého vec. Ale určite mi to nepríde nenormálne, ako napísla @nanka2910
Odpovedať
Profilova fotka
tak to my by sme museli mať 2 volne stoličky , jednu z jednej strany a jednu z druhej, kedže už naši ocinovia nie su medzi nami :-(
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj. ja som mala stolicku pre ocina. Mala som aj normalne, symbolicky, prestrete prenho, ako sme mali vsetci ostatni. Ale, poviem ti to takto. ide o to ci to chces ty. Ci by si si priala, aby na vasej svadbe bol. Pokial ano, tak to miesto sa prenho urcite najde. A nezalezi na tom, ci sa to ma alebo nie. Z toho sme uz davno vyrastli. vsetci si predsa robime v zivote tak, ako chceme, no nie :) Kaslat na to, co na diktuju ini ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ak nechceš mať voľné miesto, tak sa pred večerov môžte pomodliť za tých, čo s vami už nie sú. Aspoň mi to tak robíme na väčších oslavách.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Profilova fotka
moja babička mi vravela, ked bola na svadbe mojho strýka (bolo to už dávno), že jej bolo velmi ľúto a zle sa cítila, ked neprestreli aj pre mojho dedka :-| .. podľa mňa aby sa nikto neurazil, radšej prestri. :-)
Odpovedať
prestierať pre mŕtvych je dosť morbídne. švagor nemal na svadbe otca a vedľa jeho mamy sedela starká.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vladach hihihihi dobre. Dava sa na vianoce len ze ne pre teho kto zomrel.
Odpovedať
Unas sa pred sobasom ide na cintorin polozit kvety.
Odpovedať
Profilova fotka
To som nepočula... To sa skôr robí pri vianočnej večery a nie na svadbe. Ale tí, ktorým sa niečo podobné stalo, išli pred obradom zaniesť kvety na hrob...
Odpovedať
Profilova fotka
@nanka2910 urcite nie to sa robí pri vianocnej veceri, nie na svadbe.
Odpovedať
Profilova fotka
@mishka0508 mojka ja som nevedela, že tvoj otec zomrel to mi je luto :( A ten druhý je partner mamy?
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte baby, ja nad tým tiež rozmýšľam, že dám prázdnu stoličku pre moju maminku. z rodičov som mala len ju a chcem, aby tam bola s nami aspoň takto. možno nebude prázdne miesto hneď vedľa mňa, ale napríklad na konci hlavného stola.
Odpovedať
Ja som o tom pocula a aj som o tom uvazovala (bez prestierania, len so svieckou), ale chlap zamietol, ze je to morbidne a ze sa to robi len vtedy, ak niekto zomrel "kratko" pred svadbou (cize uz o svadbe za zivota vedel, len sa jej nedozil). Nasi otcovia zomreli uz davnejsie, takze im len venujeme spomienku v dakovnej reci, prazdne stolicky nebudu (iba ak si to niektori hostia na poslednu chvilu rozmyslia)
Odpovedať
Profilova fotka
Jja svokru nemam,manzelova mamka je uz neboha...Ale ziadnu stolicku navyse sme nemali...bolo by to dost divne...Pred fotenim doobeda sme jej boli na cintorine odniest kyticu a zapalili sme spolu sviecku...Takto sme si ju uctili.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez nemam otca a toto som riesila s maminou, ci chce, aby bolo pre neho prestrete. Ale sama mamina mi povedala, ze radsej nie, taktiez zamietla fotku na okne a pri nej horiacu sviecku, aj ked doma to robime bezne. Na svadbu sa to podla nej nehodilo. Ale uctila som si ho inak, zasadaci poriadok bol umiestneny na jeho maliarskom stojane a bol postaveny blizko miesta obradu, takze sa na nas cely cas "pozeral". A este bola v sale novomanzelska fotografia mojich rodicov a samozreme, ze po svadbe som bola zaniest na otcov hrob kvety, ktore som dostala.
Odpovedať
ahoj, viem ze sa to dava takto ale ak to nechcete lebo to vyzera divne tak nemusite. ja nemam mamku a skor je u nas zvyk ze pojdem jej dat kvety este pred obradom na hrob, aby ma "videla" ako nevestu
Odpovedať
Profilova fotka
@ingridka07 to je v poriadku, zlatko. Chyba tu a strasne, ale neda sa to zmenit. Ten druhy je manzel maminy. Vydala sa po druhykrat. Ale je skvely a ma nas ozaj rad ;) Takze si myslim, ze ocko nam ho poslal do cesty :))
Odpovedať
kamaratke tiez zomrel otec rok pred svadbou, nemyslim, ze mali pre neho prestrete, ale pocas zabavy tak odisli mu na hrob dat kvety... dokonca to maju aj na kamere, je to trochu divne ako su pri hrobe na videu, ale kedze sme vedeli o tom, tak to bolo OK... druhej kamaratke manzelovi rodicia tiez zomreli obidvaja a pri stole sedeli krstni... ved ti sa po smrti rodicov stavaju nasimi nahradnymi rodicmi... takze este tam moze sediet krstny a nemusi byt prestrete prazdne miesto a co sa tyka vianoc, tak sa neprestiera pre mrtveho, ale pre niekoho pocestneho...
Odpovedať
ja na mieste mamy budem mať sestru a dáme si tam maminu fotku. asi budem stále rumázgať, keď na ňu pozriem, ale čo, bude s nami. na vianoce prestierame aj pre ňu, no ja chcem, aby na svadbe sedel niekto vedľa mňa ako opora i radosť :-)
Odpovedať
ak mozem povedat, ze je to len pre jej osobny pocit, ze tam nebude sama, ze jej ta milovana bytost je stale s nou, ja som bola na oslave a moj chalan so mnou nebol musel byt v robote asi 3000 km odo mna a keby bola vedla mna prazdan stolicka tak mi je riadne na figu, si myslim, ze ona mu chce asi aj vzdat tu uctu svojim sposobom,
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa mňa to môže byť, len sa priprav na to, že príde smutná chvíľa, lebo sa bude na neho spomínať pri prípitku alebo pri inej príležitosti. Všetci budú plakať a svadba by mala byť veselá, nie je to kar. Zažila som to na jednej svadbe, keď ženích mal otca po smrti. Bol spomenutý v prípitku a bolo to smutné. Takže radšej neodporúčam :-|
Odpovedať
mne zomrela babka a priznam sa neskutocne mi chyba bojim sa, ze ked si na nu spomeniem tak sa tam rozplacem ako vraj sa to dava na uctu ku cloveku ako pre koho je to divne zalezo od pocitu a svedomia asi, ale kebyze vidim tu stolicku tak by mi to bolo mozno lahsie, lebo takto ju budem hladat ocami po sale ked tam bude ta stolicka bude pocit, ze je tam so mnou asi aj o tom to je, ten pocit, ta ucta a svedomie
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
ani my nemáme oteckov, jemu zomrel pred 17timi rokmi a nám pred 2,5... neviem čo spravíme :-(
Odpovedať
Profilova fotka
moj priatel uz nema ani jedneho z rodicov. nenechavame volne stolicky ( u nas to nie je na svadbe zvykom), iba sa za nich pomodlime a pred prichodom ku mne a odpytavanim pojde priatel na cintorin ku hrobu rodicov,kde necha kyticu kvetov a takto sa im symbolicky vzda ucta a poprosi pozehnanie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?