Ako overiť pravosť diamantu?

Kupil som zasnubny prsten s briliantom, dostal som k nemu aj certifikat. Zial som si ho neprezrel v predajni a doma som zistil, ze to vlastne nie je certifikat :( Je to len na papieri napisane, ze je to 0.29ct, SI a farba H. Da sa to u zlatnikov dat nejak overit ? Je to drahe ? A co robit v pripade, ak by to nebol pravy diamant alebo ak by bol nizsej kvality nez sa uvadza na tom ich certifikate ? Prsten sa mi velmi zapacil, nikde som podobny nevidel, tak ma ani nenapadlo tam skontrolovat ten certifikat. Kupovany bol v Zlato Lux Kosice.
Odpovedať
Profilova fotka
Nakontaktuj pana Machovcaka, ma s diamantami skusenosti, a urcite Ti velmi rad poradi, kde sa da pravost overit. Drzim palce!
Odpovedať
Profilova fotka
@milan22222 zalezi od ceny, ak si kupil diamanat v briliantovom prevedeni a je to certifikovany diamant tak je drahsi ako prsten z diamantom bez certifikatu.
Odpovedať
Zial do BA nemam cestu ze by som mohol ist za panom Machovcakom. Prsten stal 900 eur, no to nie je velmi podstatne.
Odpovedať
@milan22222 Ved sa vrat do predajne a pytaj si original certifikat pravosti.
Odpovedať
No a ked mi povedia, ze oni taky certifikat nedavaju ? Cital som na internete, ze diamanty pod 0.3ct sa nezvyknu certifikovat lebo by ich ta certifikacia len predrazila. Je to pravda ? Odkial potom clovek moze mat istotu ze to je ozaj diamant ?
Odpovedať
Profilova fotka
@milan22222 Citali ste zle. Ja som mala certifikat aj k 0.1ct diamantu v nausnici.. P. Machovcak sidli aj v Cadci a nemusite za nim ist, staci mu napisat. Urcite aj v Kosiciach bude ustav ktory overuje pravost, v Bratislave mi taky oficialny certifikat vystavili do 24hodin za 50 eur.
Odpovedať
Ja ani tak velmi nepotrebujem ten certifikat, len by som chcel vediet ci som nekupil nejaku blbost, co ani nie je diamant. Da sa totiz prsten do 7 dni vratit, aj ked neviem ci mi vratia peniaze. Ale aspon by som ho vymenil za nejaky s pravym diamantom.
Odpovedať
@milan22222 No a ked ti povedia ze oni taky certifikat nedavaju tak im ten prsten rovno vratis. A kupis inde taky kde nemaju problem davat certifikat. Alebo ako ti radi @sonnenshein najdi si odbornika co pravost overi a ak sa ukaze ze pravy nie je tak ho zas vratis. Kde je problem?
Odpovedať
Problem je v tom, ze maju napisane na blocku, ze peniaze nevracaju, preto som chcel prist s nejakym vyjadrenim od zlatnika, aky to je diamant aby som ich vedel presvedcit nech mi tie peniaze vratia. Bezne robia len vymenu za iny prsten.
Odpovedať
@milan22222 Uz tu bol spomenuty pan z Cadce, ktory to moze overit.
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna by ti to mali vediet overit v kazdom zlatnictve, treba len skusit a dat si vysvetlit aj tie skratky na papieri, ktory ti dali
Odpovedať
Profilova fotka
SI je cistota diamantu - small inclusions, cize male necistoty, najcastejsie viditelne pod 10nasobnym zvacsenim. H je farba, pricom uplne bezfarebny diamant sa oznacuje D, za bezfarebne vseobecne su povazovane D, E a F. G, H a I su takmer bezfarebne, atd. Moj, na porovnanie, je VS a F, cize very small inclusions viditelne pod 100nasobnym zvacsenim a bezfarebne
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lajtmanka87 Nerobia to v kazdom zlatnictve, zlatnik overi kvalitu a cistotu zlata, ale nie drahych kamenov. Okrem toho to musi byt certifikovany znalec, tak ako su napr. sudni znalci ;)
Odpovedať
Tie skratky viem co znamenaju, len ci to je pravda ked to neni podlozene certifikatom. A moze vediet zlatnik aspon povedat ci to diamant je alebo nie ? Na tych parametroch mi velmi nezalezi kedze to beznym okom nevidno. Chcel by som len mat istotu, ze to je diamant.
Odpovedať
Profilova fotka
@milan22222 Napiste p. Machovcakovi, ak niekto vie, ako laicky overit ci sa jedna o diamant, je to on ;-)
Odpovedať
Ok dakujem, napisal som mu sukromnu spravu cez tuto stranku. Neviete ci sem zvykne chodit ?
Odpovedať
Profilova fotka
@milan22222 každý zlatník/ zlatníčka so skúšačkou na kamene ti to overí. Teda, môže byť problém, ak má slabšiu skúšačku, ktorá nerozozná moissanite od diamantu, ale na SR s tým kameňom moc nepracujú. Ja som si chcela dať do obrúčky, tak som si musela z ČR objednať.
Odpovedať
Zabehni do takeho lepsieho zlatnictva vo vasom meste. Skusackou by mali byt vybavene vsetky. Nic ineho ti nejak ani poradit nejde
Odpovedať
uz si aj niekde bol? zaujimalo by ma, ako si dopadol
Odpovedať
Bol som len v predajni povedat im ako sa veci maju. Predavacka ma ubezpecila, ze je to diamant, a ze si to mozem dat overit ak neverim. Taktiez mi ukazala, ze ku vsetkym prstenom davaju len taky certifikat ako dali aj mne, teda certifikat od vyrobcu prstena. Aj ku takym za 2-3 tisic. Podla nich to je doveryhodny certifikat, aj ked nie je od gemologickeho laboratoria. Mal som pocit, ze predavacka ani nevie co to je gemologicky ustav. Nechal som to ale uz tak, no viac by som v ZlatoLux nekupoval, radsej niekde kde davaju normalny certifikat. Aspon som sa poucil.
Odpovedať
@milan22222 ja som pred pár rokmi robila v zlatníctve a je pravda ze nie každý prsteň mal certifikát od výrobcu to asi len alo... niekedy údaje o kameni boli len na malom štítku na prsteni a my sme na základe toho vypísali certifikát ....a v lepšom zlatníctve by mali mat skúšacku na drahé kamene ...pre porovnanie si môžeš zobrať zirkonovy prsteň ono to inak pipa potom....ale pravý kameň krasne žiary na slnečnom svetle(ako dúha láme svetlo)..ale pod priamim umelým 🙂
Odpovedať
to uz je na zlatnictve, aby si svoje produkty obhajili. mali by teda vediet, co predavaju a hlavne aj zdokladovat. neviem si predstavit, ze by som kupila smejd v domienke, ze je pravy a podla toho zan aj zaplatila
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?