Prirodzené metódy plánovania rodičovatva v praxi

Ahojte. V poslednom období som sa začala zaujímať o "prirodzené metódy plánovania rodičovatva". Veĺa som si o tom čítala- zatiaĺ len na internete (poraďte dobrú publikáciu, ak poznáte) a každý deň sa u mňa striedali pocity 1. Veď je to jesnoduché, zmeriam teplotu, je to prirodzené, to pôjde, musí to ísť..... / 2. Je to strašne komplikované, asi som to nepochopila, neviem či to zvládnem... A preto by som rada počula úprimné názory, resp. skúsenosti zo žvota - s niektorou z týchto prieodzených metód. Reálne skutočnosti nakoĺko to u vás fungovalo, za koĺko a ako ste sa naučili spoznávať samu seba, načo si dať pozor, ako si šikone a prehladne zaznamenávať info,...čokoĺvek, čo by mi pomohlo utvoriť si lepší názor(lebo je iné vedieť o ideálnom stave z príručky a je iné poznať realitu v praxi :)) a povzbudilo ma(nás) v skúšaní tejto metódy. Ďakujem ;) Veronika.
Odpovedať
1
2
@uveronika ak ste este len pred svadbou a budete sa brat v kostole, odporucam absolvovat predmanzelsku nauku prostrednictvom UPeCe...tam vam to pride vysvetlit manzelsky par ktory tak zije a daju sa kupit aj nimi odporucane publikacie
Odpovedať
Profilova fotka
ako píše @janelicious03 tak na predmanželských náukách sa isto o tom dozviete najviac, odporučia Vám aj internetové stránky, kde môžeš zistiť viac, prípadne dajú kontakty na ľudí, ktorí k tomu robia školenia :)
Odpovedať
@uveronika Ja si nemeriam teplotu, poznam svoje telo a viem sa odsledovat podla ovulacneho hlienu. Nejako som sa to neucila, proste som len videla ako to je :)
Odpovedať
Profilova fotka
@fokuska ja som na to podobne, presne viem, kedy akú fázu mám :)
Odpovedať
Nemeriam, nepozorujem, mam pravidelny cyklus a fungujem podla pocitov a podla toho, ze za tie roky si uz svoje telo poznam.
Odpovedať
Pri pravidelnom cykle sa to dá sledovať.... Pred ovuláciu sa mení hlien- stáva sa taký ťahaví, ako soplík :D Potom to prestane na 1-2 dni / vtedy nastáva ovulácia/ a potom ešte ten výtok chvíľu pokračuje. Mení sa aj bazálna teplota- nikdy som sa nemerala- je to nespoľahlivé, keď ochorieš, prechladneś, Mna bolia aj vaječníky, takže viemz ktorého ovulujem, ale riadim sa tým hlienom, a časovým načasovaním. Aj na internete keď si pohľadáš tak sa dá niečo nájsť, a existujú aj ovulačné testy... Spoľahlivosť je diskutabilná... Niektoré ženy otehotnejú aj počas menštruácie...
Odpovedať
@fokuska aj ja mam ten pocit, ze casom som odsledovala moje telo a ze presne viem kedy co mam ocakavat :-) a tak to je asi najlepsie.
Odpovedať
@iriskaja Je to najprirodzenejsie :)
Odpovedať
@fokuska presne ;-) :-)
Odpovedať
@janelicious03 Ahoj. nie, už sme po svadbe. Vrámci predmanželskej prípravy nám to kňaz iba spomenul, v tom zmysle, že je to cirkvou akceptovaný spôsob regulácie tehotestva, ale nič viac nám o tom nepovedal, začalo ma to zaujímať vlastne až po istom čase od tejto informácie... :) Ďakujem. A nevieš/ neviete náhodou názov nejakej takejto publikácie?-
Odpovedať
@fokuska no tak to asi ani netušíš, aká si šikovná... a je isté, že tie "Vlastnosti" hlienu sú u každej ženy rovnak=é? mne to príde naozaj, ako španielska dedina :/ :D Mohla by som ti príp. napísať súkromnú správu ?
Odpovedať
@monetta a ostatné, ktoré poznáte samú seba bez merania teploty atĎ.... aj aplikujete túto metódu bez iných antikoncepčných prostreidkov? :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kathhii Ďakujem za vysvetlenie. Takže ťahavý hlien, ako soplík a keď prestane, mala by prísť ovulácia. to by som si mohla zapamätať ;) Ja som si začala merať teplotu, lebo sa mi to z toho všetkého zdalo najjednoduchšie. Zatiaľ iba pár dní a preto, aby som zistila, i mi náhodou nekolíše úplne mimo "tabuľky".... a nakúpila som si aj ovulačné testy, že by som so nimi "poistila" moje výpočty a sledovanie teploty. Ale ešte som len na začiatku a v tých testovch písu niečo také, že oni ukážu iba prichádzajúcu ovuláciu, nepotvrdia ju samotnú ak už prebieha, alebo aspoň tak som to pochopila, tak aj to ma zasa zmiatlo. Čo sa týka bolesti vaječníka, zvykne ma bolieť, vtedy vždy tipujem, že teda asi putuje vajíčko z tejto strny, keď si ho cítim... , ale ešte som neodsledovala v akom čase ma to bolí. Práveže minulý mesiac ma to bolelo len pá dní po menzese, to mi prišlo čudné... nejak skoro. Vás teda baby, vaječník bolí vtedy, keď sa vajíčko chystá von alebo už odhcádza alebo aká to je práve fáza? Jasné, internet som už tiež prelustrovala a prečítala všetky možné články, blogy a náázory...ale rašej by som počula niekoho, kto to má reálne vyskúšané a bude mi možno vedieť poradiť aalebo laicky vysvetliť, čo a ako..keby prečo a tak. Ďakujem :)
Odpovedať
@uveronika toto ti mozno pomoze https://www.lpp.sk/ponuka ;)
Odpovedať
@uveronika v podstate áno...
Odpovedať
@uveronika ja som antikoncepciu nikdy nebrala, vydatá som vyše roka a otehotnela som plánovane.. cyklus si pravidelne sledujem od r. 2013, pomocou aplikácie v telefóne - a keď tam bolo dosť záznamov, aby sa dala spraviť štatistika, tak aj podľa appky viem, v akej som fáze, a tiež mi pomohla naučiť sa aj odsledovať a podľa hlienu tiež už presne viem, kedy som plodná a kedy nie 😊 u nás 100% funkčnosť
Odpovedať
Kocky ja vam to trochu zamotam... Ja som si tiez podla hlienu myslela, ze viem, kedy mam ovulaciu a potom som zacala merat bazalnu teplotu a zistila som, ze ovulacia chodi o 3-5 dni neskor, teda ked som uz par dni mala neplodny hlien (husty, biely miesto priesvitneho ako bielko z vajicka). Takze ja sa neodporucam spoliehat na toto. Meranie BT je super za predpokladu, ze sa z teploty nieco vycitat da, nie u kazdej to funguje (u mna nastastie perfektne). Najvacsia istota su vsak ovulacne testy.
Odpovedať
@zuzuliennka áno.. aj túto aplikáciu som chcela posmenúť - ja ju mám tiež - takú cicušku na ružovom pozadí :D stiahla som si ju a sledujem to z času na čas, ale aplikácia ako taká sa mi zdala byť dosť nespoľahlivá, aj keď tam zadávam svoj cyklus, neviem... myslela som si, že tá teplota, príp. iné ozajstné príznaky budú spoľahlivejšie ako výdobytok v telefóne - brala osm to tak, že ak a v sebe začnem orientovať, porovnám to a budem múdrejšia.... len nato treba asi viac času, ako vravím, som na začiatku... ˇďakujem za tvoju skúsenosť :)
Odpovedať
@zuzka_22 len, ako som spomínala, aj ovulačné testy vraj ukazujú len to, že ovulácia nastane... nie že práve je. čiže pár dní je tam asi vždy tá "rezerva", kedy nie uplne presne na 100% vieš, že ovuluješ. A ako to teda praktirzuješ ty, ak sa môžem spýtať? vyrátavaš, kedy si asi plodná a potvrdzuješ si to ovulačným testom? :)
Odpovedať
@uveronika Ovulacnych testov samozrejme treba urobit viac v rade. Ked su na nom 2 jasne ciarky, ovulacia by mala nastat v priebehu par hodin. To mi pripada presne dost. Ja osobne sa tomu aktualne nevenujem, ale kedze u mna naozaj dobre fungovalo meranie teploty (vacsinou udavaju merat v ten isty cas - u mna to fungovalo cele rano, takze aj ked som sa zobudila o hodinu neskor, teplotu mi ukazalo dobre, len som musela byt naozaj este rozospata). Tak som zistila, ze ovu mavam stabilne 10-11 dni pred ms, pricom plodny hlien som zvykla mavat ozaj o par dni skor. Teraz sa, co sa ovu tyka, orientujem uz len podla toho, no v praxi to nevyuzivam, partner tomu nedoveruje :-) Ak ta vsak tato metoda zaujima, mozem ti napisat viac, pripadne odporucam womenzone.cz kde si mozes teplotu zaznamenavat a su tam aj clanky a forum, kde ti kocky poradia s cimkolvek.
Odpovedať
@uveronika ja by som sa na ovulačné testy nespoliehala mne nikdy nevyšli pozitívne i keď som ovuláciu mala potvrdenu gynekologom
Odpovedať
@lilyianka Fiha, to som este nepocula. Ale kazda sme ina... :-) Skusala si aj nejake ine domace urcovanie?
Odpovedať
@zuzka_22 takých žien, kt.ovulacne testy neukázali pozitívny výsledok je viac...ja už sa nespolieham na nič a ani nič neskusam....nam sa dlho nedarí a človeka to prestane baviť aj riesit
Odpovedať
@lilyianka No fakt som o tom nepocula este :-) Jasne, ak sa dlho snazite je to narocne na psychiku, chapem, poznam pary, kde to tiez nejde... Vzdy ma mrzi si take nieco precitat/vypocut a velmi, velmi vam to vsetkym prajem... :-)
Odpovedať
@uveronika ja viem vzdy presne, ze do 24h mam ovulaciu, lebo to nenormalne boli .. mne je proste to prasknutie folikulu strasne citit ,plus su tam dalsie priznaky - mam taky hustejsi sliz, bielkovity vytok mam vecsinou predtym alebo cez tu bolest,takze ano, aj to je signal. Meravala som aj bazalnu teplotu, ak si fit ukazuje to graf krasne. Moj gyndos ale radi, ze sa netreba spoliehat na nic a milovat sa kazdy druhy den od skoncenia cyklu az do zaciatku dalsieho, ze to je proste na istotu :-) a kazdy druhy preto, aby stihli dozrievat spermie. Plus ak nahodou pouzivate lubrikacny gel, tak prejst na ten co podporuje spermie (lebo normalny ich brzdi)
Odpovedať
@zuzka_22 ďakujem veľmi pekne. Tieto rady istotne využijem pri mojom ďalšom "bádaní" a budem rada, ak sa budem môcť v prípade potreby ešte poradiť. Ďakujeem ;)
Odpovedať
@lilyianka to je zvláštne....
Odpovedať
@verushka0106 čiže najistejšie je milovať sa, milovať sa a milovať sa :) to je dobrá rada, hh. Ale v mojom prípade ide skôr o to, že by som chcela zistíť, nakoľko je spolahnutie aj na neplodné dni. Nebraníme sa tehotenstvu, ale kým by a to podarilo, chcela by som zistiť účinnosť týchto metód, resp. aspoň sa naučiť kedy mám aký deň, akú fázu....
Odpovedať
@uveronika spolahnutie na plodne dni je u mna na 100% zatial, ale priznam sa, ze v poslednej dobe riesime vzdy aj inu ochranu kvoli tomu, ze som menila pracu a dietatko by bol trosku skrt... taktiez aj kvoli svadbe teraz nechceme... ale co mam odskusane cca 4 roky a uplne ze pohodicka... Najistejsie je vsak v tomto pripade kombinovat sledovanie cyklu spolu s prerusenou sulozou (hlupo to asi poviem, ale proste aby sa nespravil dnu :-N :-D )
Odpovedať
Profilova fotka
Ja si znacim cyklus pomocou appky na telefone aukazujemi to kedy ovulujem, plus tie ovulacne dni mam bolesti vo vajecnikoch a husty vytok. Takze podla toho.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?