Čo najprv? Bývanie alebo svadba?

Ahojte, ako ste to riešili vy? Najprv ste sa vzali a potom ste riešili bývanie alebo naopak? Myslím tým vlastné bývanie, nie u rodičov. My s priateľom sa chceme vziať a postaviť si domček. Problém však je v tom, že zatiaľ nemáme dosť peňazí na svadbu ( chceme si ju platiť samy z istých dôvodov) a s priateľom nechceme bývať u mojich rodičoch kvôli zlému vzťahu s mamou a u nich sa bývať nedá lebo je tam jeho brat s manželkou. Priateľ chce preto najskôr postaviť dom, aby sme sa osamostatnili a potom chce riešiť svadbu. Aký máte názor na to? Ako ste to mali vyriešené vy?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
my sme spolu zacali byvat pocas VS na intrakoch a potom v podnajme kde vlastne zijeme doteraz stale ako studenti ale obaja pracujeme a vzali sme sa pred 2 mesiacmi... planujeme casom stavat dom ked dostudujeme... ani u jednych rodicov sme byt nechceli... a zijeme momentalne v brne takze sme aj tak na vyber nemali :) takze mozno skuste najst nejaky mesi byt.... ja osobne by som nechcela zit ani s rodicmi ani svokrovcami aj ked prave s nimi mam lepsi vztah nez s vlastnou matkou... mala by som pocit ze som strale pod dohladom a to nie je dobre... tak drzim palce! :)
Odpovedať
@akopostupovat treba si uvážiť, aký pevný máme spolu vzťah..... ako dlho ste spolu???? byvali ste uz spolu, kolko mate rokov??? pokial nemate peniazky na svadbu, ako chcete stavat dom??? mate aspon pozemok??? z tvojho prispevku dedukujem, ze ani pri stavbe by vam moc nemal kto pomoct..... napisem ti uprimne, ze urcite by som najskor volila svadbu a najskor hladala nejaky bytik, kde by sme mohli byt spolu a OK, chcte dom, tak setrit, setrit, setrit..... urcite by som nesla do vystavby bez svadby...a preco??? stavba domu je naozaj stresujuca zalezitost, a uprimne, ja sama som si uzila svoje nervy pri tom.... a myslim, ze keby sme neboli manzelmi, mozno sa pohadame este viac a mozno aj rozideme... ja poznam strasne vla pripadov, ze kym dostavali pary dom, dovtedy sa aj rozisli a teraz maju zase problem, lebo jeden chce dom, no nevie vyplatiti toho druheho a pod.... tot cerstva skusenost od kamaratky. a taka laska to bola....
Odpovedať
@akopostupovat Ahoj :-) Myslím, že u každého je to indivinduálne, každému vyhovuje niečo iné.. Asi by ste si mali urobiť rebríček, čo je pre vás dôležitejšie :-) ... Ak svadba, tak najprv svadbu (predpokladám, že chcete veľkú)! Ale potom neviem, ako to budete riešiť, keď nemôžete spolu bývať u rodičov.. Budete bývať oddelene a len sa stretávať? Tak potom neviem, či má svadba význam (aspoň pre mňa by nemala :-)) No ak chcete najprv tak, urobte všetko preto! Ak je dôležitejšie bývanie, tak sa orientujte v prvom rade na to :-) Podľa mňa by to bola dobrá "skúška" vzťahu pred svadbou :-) no a podľa môjho názoru, by mali snúbenci pred svadbou spolu bývať, aby sa oťukali ;-) Potom tu máš aj ďalšiu možnosť - aj sa zobrať a aj spolu stavať už ako manželia :-). Veď svadba nemusí byť vôbec nákladná, ak urobíte kompromisy, dnes je už doba, keď obrúčky sú nie len zo zlata, oblečenie sa dá poriešiť tiež šikovne :-) A slávnostný obed vás, myslím, tiež neprinesie na mizinu :-) U nás je to tak, že bývame v podstate od začiatku vzťahu u našich a po necelých 4 rokov sme mali svadbu :-) Polovička pracuje v zahraničí, takže nie je to "čistý" čas :-) Jasné, ideálne je bývať samostatne, ale je tam viacero vecí, prečo to my máme takto :-) Nezabudni, je to hlavne o vás dvoch :-) No nezabudni aj na zadné vrátka, ako manželia idete na polovicu, pri inom vzťahu je to už komplikovanejšie.. Prajem veľa šťastia!
Odpovedať
za seba hovorim - najprv spolocne byvanie. Jednoznacne. Tam sa ludia najlepsie spoznaju, a (ak to vyjde) vybuduju si spolocny zaklad, na ktorom sa da stavat. Osobne by som si nevzala nikoho, pokial by som s nim nezila. Aj stavanie domceka je zatazkavajuca skuska... Ak by som nemala moznost zit s partnerom pred svadbou (ako Ty pises), tak by som asi vyskusala spolocny podnajom. Drzim palce ;-)
Odpovedať
@akopostupovat nikdy, nikdy, nikdy by som sa nevydávala predtým, než by som s partnerom nejakú dobu žila. A určite nestavala dom. Sú to oboje obrovské závazky. Až keď spolu začnete žiť v spoločnej domácnosti a všetko bude len na vás sa začne ten pravý vzťah - a pravé problémy - budete si liezť na nervi, riešiť každú prkotinu (každý si prinesiete jednoducho iné celoživotne zažité zvyky a budete si ich chcieť presadiť). Nedá sa to porovnávať s tým, keď si s niekym aj každý deň, ale nežijete spolu. A až v sekunde, keď by som naše životy "zosúladila", tak by som sa rozhodovala o niečom tak závažnom ako je bývanie, svadba. Veci sa riešia oveľa jednoduchšie, ak nemáš stále v podvedomí "musím to vydržať, lebo máme spolu dom".
Odpovedať
ak nemáte vyskušane bývanie,tak suhlasím s predchadzajucimi nazormi, treba si vyskušať byvanie v podnajme...To nie je taký závazok v prípade rozchodu. A to hovorím z vlastnej skusenosti...ak toto mate už za sebou a viete,že naozaj chcete byť spolu, tak by som uprednostnila strechu nad hlavou,potom svadbu. Len s majetkom je to tak kadejak, ked sa nadobuda po svadbe, je to bezpodielove vlastnictvo, pred svadbou bude podielove...Aj tak si však myslím,že mať strechu nad hlavou je doležitejšia vec,ale už by som do toho nešla bez svadby... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
...z vlastnej skúsenosti: najskôr spoločné bývanie (podnájom), potom ostatné veci podľa vlastného uváženia. my bývame spolu s priateľom 3 roky a to je to správne "zosúladenie" životov. dnes už vieme, že dokážeme spolu existovať každý deň a riešiť aj dôležitejšie rozhodnutia, ako ´kde stráviť rande´ . taktiež bývanie s rodičmi je o ničom. Jedna gazdiná do jednej kuchyne :) My sme sa rozhodli ďalej riešiť spoločné bývanie- vlastné a potom svadba, ale myslím, že toto je už individuálne podľa potrieb a snov každého páru. :)
Odpovedať
pripájam sa k názoru, že určite najskôr vyskúšať spolu bývať. To vám dá viac ako chodenie. Čo z toho, že budete manželia, keď nebudete mať kde bývať? Určite skúste aspoň v podnájme. Ja si neviem predstaviť, že si mám vziať niekoho, s kým som nebývala, totiž si myslím, že najlepšie sa spoznáte, keď budete spolu bývať. Ako už písali baby, budete riešiť každú prkotinu, budete si chcieť presadiť svoje zvyky a podobne... :)
Odpovedať
Ahoj, tak pripojim aj ja moj nazor, my sme zacali minuleho roku chystat domcek, aby sme mali do svadby hotovy, nakolko sme nechceli spolu byvat predtym, aby sme sa naukratili o tie pekne chvile. Viem, ze mozno si budeme musiet zvyknut na vela veci, ale to budes musiet aj ked s niekym byvas pred aj po svadbe a s kazdym by to bolo rovnake, ci je to Peter aletbo Pavol, aj tak bude mat kazdy svoje chyby, ktore sa musite naucit casom korigovat. To mas tak s kazdym. Ale samozrejme, rob ako ti radi tvoje srdiecko. :)
Odpovedať
my sme pred rokom kúpili byt na hypotéku a takmer po dvoch rokoch sa budeme brať .. takže určite najskôr bývanie ... hoc by to bol iba podnájom ... ale boli ste sami a spolu ...
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte, pripajam sa i ja :) my spolu byvame uz takmer 9 rokov, po 2 tyzdnoch stretavania sa to akosi zvrtlo :)pretoze dochadzat stovky km bolo aj casovo aj psychicky narocne. Viem ze mnohi taketo odcudzuju... ale vlastne moja polovicka mi vtedy naliala zivot do zil a bol mi oporou od prveho dna ktory som travila v cudzom svete (odisla som za pracou). Rozhodli sme sa iba raz,ze sa vratime k rodicom byvat,ale vydrzali sme cca 3mesiace a opat sme odisli do sveta,pretoze i ked rodinu nadovsetko milujeme, niet nad sukromie :) takto vieme uz teraz, ze i ked mame kazdy svoje chyby,svoje nalady, vieme spolocne zit, akceptovat jeden druheho, milovat a starat sa jeden o druheho i ked nemame prave ten najlepsi den :) takze uz len 164 dni do dna D :) krasny den dievcata
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Ahoj my sme si najskôr vybavili bývanie sme síce v podnajme v byte od mesta máme už svoje trvalé bydlisko a teraz premýšľame o svadbe. Termín síce ešte nemáme ale tento rok sme sa rozhodli že sa vezmeme. Ešte k tomu máme jedného malého dvojročného syna a čakáme druhé a po pôrode si asi určíme termín veď už by sa patrilo po dvoch deťoch :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@akopostupovat pred 4-mi rokmi sme kupili spolu byt a teraz bude svadba :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Kazdopadne je lepsie si najprv skusit spolocne byvanie, zistit kto ma ake navyky ci zlozvyky, ci si nebudete liezt na nervy a podobne. Vela ludi sa bere z poblaznenia a po roku dvoch sa rozvadzaju koli blbostiam ktore si nevedia vystat. My sme sa s piatelom bavili o svadbe uz velmi skoro, ale chceli sme si najprv skusit ci nam bude fungovat aj spolocne byvanie. Uz vyse roka spolu byvame, mame svoje chybicky, ale nikdy by som nemenila. Mam toho najlepsieho prietela na svete a o rok manzela. Uz sa velmi tesiiim :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Bývanie:-) Ale tak no zasa čakať so svadbou x rokov kým sa postaví hmm... záleží či budete brať hypo alebo to chcete potiahnuť bez
Odpovedať
Profilova fotka
Zo skusenosti byvanie. Pre par rokmi sme zacali s byvalym priatelom spolu byvat.vydrzala som to 9 mesiacov. Boli sme ako ohen a voda. Od 19 som si poctivo setrila lebo som vedela ze chcem vlastne byvanie. Bez hypo. S terajsim priatelom sme sice mali stastie ze sme dostali do daru byt no prerabka stala to co 1izbak v BA ale zvladli sme to bez krmenia bank urokmi.Byvanie s nim je uzasne sadli sme si ako rit na serbel :D takze z mojho pohladu urcite skusit byvat spolu aspon v podnajme...
Odpovedať
Profilova fotka
Takze na porovnanie môj prípad z bývalým sme spolu bývali v nájomnom byte a skoro sme sa po roku pozabíjali a prišiel rozchod.Teraz mám iného priatela a po týchto skúsnostiach sme spolu začali tiez bývať v nájomnom byte asi 3 roky kde sme spolu šetrili.Teraz sme sa prestahovali k mojim rodičom a tento rok aby sme došetrili rýchlejšie lebo budúci rok chceme začat stavať a bez hypotéky.No čo sa svadby týka tú máme teraz v auguste takze radím ti tento postup.Aby si potom nelutovala.Pri spoločnom bývaní a hlavne ked ste sami a riešite dennodenné problémy len vtedy zistíte ako si spolu rozumiete. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@matulka2610 Aj ja šetrím od 19tich :-D a teraz šetríme spolu a budúci rok dúfam staviame a banky tiez nebudeme krmit ;-) Držím palce.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivettstar aj ja tebe dakujem :)
Odpovedať
my sme si pred svadbou prerobili vlastný dom a po nej sa doň nasťahovali. nechceli sme žiť ani u mojich rodičov, ani u svokrovcov.
Odpovedať
najskor sme byvali skoro rok v prenajme, potom sme si kupili byt (oficialne priatelov) a po 3 rokoch chodenia a byvania sme sa vzali. Určite najskor byvat a potom svadba. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
My sme najprv byvali spolu v byte 2roky,na 3 rok sme byt predali, byvame teraz u mojich rodicov a uz pomali 2roky, teraz zaciname stavat-konecne, medzi tym sme robili svadbu a mame aj uz 3rocneho synceka:-)narodil sa,ked sme este byvali v byte.:-)
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som rozhodne radsej riesila byvanie a az potom svadbu. Resp. urcite si najprv vyskusala byvanie s partnerom, pretoze je uplne ine s niekym chodit a s niekym zit
Odpovedať
My sme najprv spou byvali - a to celkom skoro potom, ako sme sa dali dokopy :) paradoxne podla mna, ked ludia spolu zacnu byvat skor, su menej 'teritorialni' :)))) v tych zaciatkoch vztahu je clovek ovela tolerantnejsi a ustupi lahsie, takze my sme sa vobec nehadali - to skor az ked sme kupovali nas byt:))) v pripade, ze spoluzitie odhali, ze dvaja netahaju za jeden povraz, alebo ze maju cudne zvyky, cez ktore sa neda preniest, tak to splna svoj ucel ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@akopostupovat Vidím, že drvivá väčšina je jednoznačne za spoločné bývanie, až potom svadbu. :-D To je aj môj prípad. Sestra to vyriešila opačne. A doteraz spolu s manželom spokojne nažívajú. Keď sa dvaja nadovšetko milujú.... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
súhlasím s dievčatami, som toho názoru, najprv spolu bývať a potom uvidíte ako to bude klapať, čo ja som mala vzťah, chalan býval prakticky u nás (u mojich rodičov) cca 2 roky, po 2,5 r. sme sa rozhodli že pôjdeme do podnájmu - ako to bude fungovať (už sme aj zasnúbení boli)... vydržali sme 1 mesiac v pohode a potom to išlo s kopca, bývali sme spolu 2 mesiace a konec, rozchod.... aaa to mi ešte rodina hovorila že mala by som sa najprv vydať kým pôjdeme bývať, že sa to nepatrí a taaaak..... a ako to dopadlo...takže asi toľko.. s mojim budúcim manželom sme spolu neboli ani pol roka a šli sme do podnájmu.. a sme spolu, vychádzame spolu perfektne od začiatku... :) držím palce
Odpovedať
Ahoj, my sme najprv bývali u mojej sestry, ktorá nám prenajala 1-izbový bytík (odporúčam, čím menší byt, tým lepší) a po 2 rokoch sme sa nasťahovali do bytíku nášho. Hneď po nasťahovaní ma požiadal o ruku o teraz plánujeme svadbu :) Ak sa bavíme o vlastnom bývaní pred svadbou, ÁNO, je to obrovský RISK, hlavne ak si chciete vziať úver spoločne. My sme to tak urobili a pevne verím, že aj keby sa niečo medzi nami stalo, ani jeden z nás nie je taký zákerak, aby sme si to nevedeli vydiskutovať (iné nám ani neostáva ;) ) A ak sa len pýtaš na to, či skúsiť bývať ešte pred svadbou, tak jednoznačne áno, nie je o čom... ;-)
Odpovedať
Ja zas hovorim, nebyvat spolu, aspon s amas na co tesit pred svadbou :) a druha vec, jasne, ze kazdy ma svoje chyby, ale to bude m,at aj ten dalsi v poradi, ktori pride, v pripade, ze sa rozidede,ale to je len moj nazor. Lebo v pripade, ze uz spolu byvate, potom ma svadba naozaj uz iba formu papiera a nie nejaky hlbsi zmysel.
Odpovedať
Profilova fotka
tiez sme riesili takuto dilemu, ze sme chceli hned staviat s tym ze sme spolu nikdy nebyvali,chvalabohu sa okolnosti zvrtli inak a priatel zdedil byt , tak teraz prerabame a ostavame v nom, svadbu mame uz vyplatenu zalohu a bude o rok, takze este mame rok na otukanie :D ale sme spolu 5 rokov pricom sme niekedy travili aj mesiac byvanim na chate sami takze ako tak pozname svoje muchy a uz sme sa ich naucili neriesit aj ked pridu chvile ked si skocime do vlasov.mna teraz trapi ina vec, ja studujem a priatel zaraba a byt je nanho citim sa tam ako na navsteve :( aj ked celkom suhlasi s mojimi navrhmi ako co namalovat aku podlahu dat a tak ..dokonca uz to aj nakupil co sa mi pacilo aj tak mam taky divny pocit ...no zatial niesme svoji takze peniaze mi davaju rodicia,len co bude o rok?? ja budem stale este na VS a bez zarobku, brigadu si najst je nemozne lebo 5 dni v tyzdni mam skolu, jedine nieco cez vikend...ako by ste to riesili vy ? dost mam z toho neprijemny pocit , nechcem sa zavesit chlapovi na krk, sice zaraba ale nieje milionar ...:D
Odpovedať
Profilova fotka
@lejllasa ahoj. jediná moznosť je najst si prácu popri škole. da sa to aj ked más denné studium. Mala som kolegyne brigádnicky a popri dennom studiu pracovali . Kto hladá nájde . Drzim palce
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?