Majetok pred svadbou - právne záležitosti

Profilova fotka
Nacnem mozno taku blbu temu ale neda mi to ... a rovno pisem ze mi nejde o predmanzelsku zmluvu. Samozrejme idem do manzelstva s tym, ze svojho nastavajuceho milujem a verim ze aj on mna . Je skvely,uzasny a vsetko nam klape. LENZE... V robote kde som stravila posledny rok som mala 3 kolegyne ktore s tymto do manzelstva isli tiez... a zakazdym to ich partner nezvladol a nasiel si inu...Oni chudata musia makat , tahat pomaly aj 2 roboty aby splacali hypoteky co si museli pobrat aby mali vobec kde byvat... Ja nie som typ co by si hladal bokovky takze u mna je do smrti naozaj do smrti lenze clovek druhemu do hlavy nevidi a nikdy nemoze vediet CO AK NAHODOU...aj ked ten druhy prisaha ze nikdy... O co mi teda ide... Rodicia mi setria na stavebnom sporeni peniažky ktore budu k dispozicii v 2017...teda 4 roky po svadbe, chcu mi dat nejake peniazky aj na ruku (asi tiez po svadbe) plus je na mna uz teraz napisana zahradka s chatkou ( ta je "moja" len naoko) ... Ako je to pravne pri niecom, co clovek nadobudol pred svadbou a pri niecom co takto nadobudol po svadbe - napr. peniaze z toho stavebneho sporenia ? Nejde mi o majetok co nadobudneme s drahym po svadbe ( o tom je predmanzelska zmluva) ale nechcem, ak by sa nedajboze nieco stalo a cakal nas rozvod, aby sa peniazky a majetok ktory rodicia tazko setrili a odkladali pre mna cely zivot delil. Mozno sa pytam banality , ale pravo ma velmi daleko od mojho oboru, takze do toho vobec nevidim a budem rada ak mi v tom niekto poradi :-)
Odpovedať
1
2
podla mna to vobec nie je hlupa tema, kazdy sa musi chranit, my tiez spisujeme predmanzelsku zmluvu, snubenec ma dost uspesnu firmu a clovek nemoze vediet, ja to uplne chapem....nech milujes cloveka akokolvek musis sa opatrit....napis si dalsiu zmluvu o tom, ze co dostanes od rodicov alebo darom je tvoje :-)
Odpovedať
Profilova fotka
u nas funguje statut predmanzelskej zmluvy? Pokial ja viem, tak nas pravny system nic take nepozna
Odpovedať
Profilova fotka
@antamauru pokial to bolo tvoje pred svadbou, pripadne pocas manzelstva darovane iba Tebe, nerata sa to do bezpodieloveho vlastnictva, je to Len tvoje. Ale pozor ak je na to hypo, ktora sa platinum spolocne, pripadne ak sa robi rekonstrukcia, moze uz mat ciastocny narok
Odpovedať
Profilova fotka
@saintovci so zmluvou prist nemozem , na to je drahy alergicky , bral by to ako ze ja si nechavam bocne dvierka, ...vpodstate si nemam preco mysliet ze by ma podviedol ale ako sa hovori istota je gulomet. @majusqa77 priamo predmanzelska zmluva ako taka nefunguje ale ludia uzatvaraju zmluvy podobneho charakteru... Cize zahrada s chatkou by mi pri pripadnom rozvode ostala... ale ako je to s peniazmi ...dajme tomu ze ich dostanem od rodicov darom a spolu ich do niecoho investujeme...co v takom pripade ? rovnako s peniazmi zo stavebneho sporenia...investujeme ich do spolocneho byvania a ako by to bolo potom pri rozvode ?
Odpovedať
@antamauru nech ti rodicia ohladne tych penazi zo sporenia napisu jednoduchu darovaciu zmluvu, ktoru nech podpisu a overia podpisy (vzor najdes na internete) Aj ked ich neskôr investujes do byvania (v prípade ak investujes v dôsledku týchto penazí viac ako polovicu) pri vyporiadaní BSM by si mala na základe darovacej zmluvy preukazane, ze investovala viac ako manzel a to zo svojich vylucnych prostriedkov (bez ohladu na to, ci by ti rodicia dali tie peniaze pred manzelstvom alebo po uzatvoreni- kedze veci nadobudnute darovanim su vo vylucnom vlastnictve oboch manzelov) - je to vsak na dlhe lakte, pretoze pri vyporiadani BSM sud ma vzdy za to, ze podiely manzelov su rovnake, zachadzam tymto do podrobnosti.. .. ohladne majetku je mozna po rozvode aj dohoda... všetko čo nadobudneš pred svadbou je len tvoje (nutné nehnuteľnosti ešte pred svadbou evidovať do katastra nehnuteľností- tú chatku), všetko čo nadobudneš po svadbe (okrem darovania, dedičstva, reštituovaných vecí) už patrí do BSM @saintovci slovenský právny poriadok inštitút predmanželskej zmluvy nepozná, a preto akákoľvek obdobná zmluva nebude platná
Odpovedať
Profilova fotka
@antamauru presne ti odpovedala @michaela138 :) aj ja viem ze to je v podstate jedina moznost
Odpovedať
darovacou zmluvou budú tvoje, ale určite to nie je to dôkaz že si všetky investovala do spoločnej veci (pri rozvode)...
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem dievcata :-) velmi ste mi pomohli :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@l15 rozmyslam ze ich vsetky investujem do kupy bytu ktory bude sluzit len na prenajom ... teda ze nepojdu do spolocneho byvania...
Odpovedať
len ak ten byt kúpiš po svadbe (za trvania manželstva) ide do BSM...ale môžete si dohodou zúžiť zákonné BSM (ale HLAVNE pri nehnuteľnostiach to musí mať písomnú formu)...
Odpovedať
@l15 je to teoreticky možné (a závisí to od názoru daného sudcu pojednávajúceho vyporiadanie BSM), ak preukáže presuny peňazí z jej napr. vkladnej knižky (založenej pred svadbou) na účet predávajúceho - samozrejme ako som spomínala, všetko závisí od toho, kto by sa akým podielom podieľal na úhrade napr. kúpy, resp. prerábke nehnuteľnosti.. ak by to bolo aspoň približne rovnako, tak je táto debata fakticky zbytočná k otázke hypoték, ak si ju zoberiete za trvania manželstva, ste povinní ju platiť aj po rozvode, banke je úplne jedno, či sa rozvediete alebo nie, musíte hradiť podľa zmlvuvy...ak neplatí jeden, banka sa obráti na druhého ( po uhradení viac ako polovice jedného z manželov, môže po rozvode žiadať úhradu polovice od druhého), žiadne dohody o platení hypoték medzi manželmi, pre banku po rozvode nie sú záväzné
Odpovedať
Profilova fotka
@michaela138 tak som myslela ze by sa cely byt zafinancoval z toho mojho stavebneho sporenia, je tam celkom slusna suma takze by to na mensi byt stacilo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@antamauru tak ako pisala l15, ak byt kupis pred svadbou nie je problem ak by si kupila byt po svadbe VYLUCNE zo svojich prostriedkov a bola by si len ty účastníkom kúpnej zmluvy bez manžela, potom by táto vec nepatrila do BSM, a bola by len tvojim výlučným vlastníctvom (judikát z ČR)
Odpovedať
to je pravda, ale tvoj mažel by musel čestne prehlásiť, že s tým súhlasí (písomne)..ale dosť často sa stáva, že pri rozvode idú aj v takomto prípade do sporu (teda že v minulosti manžel súhlasil, ale zrazu sa domáha polovice z titulu BSM)...pri rozvode sa stáva všetko:)
Odpovedať
@antamauru podla mna najcistejsim sposobom by bolo, aby rodicia pri skonceni stavebneho kupili byt a darovali ti ho. Tak by bol pravoplatne cisto iba tvoj pokial viem.
Odpovedať
@novavcielka :) tak tak
Odpovedať
Už keď je tu takáto téma, spýtam sa aj ja niečo. Priateľ kupuje byt, ktorý bude naňho. Po svadbe chce polovicu prepísať na mňa. Takže keď už budem aj ja v LV zapísaná ako majiteľka polovice bytu, tak už je vlastne ten byt náš, nie jeho, hoci ho nadobudol pred manželstvom. Dobre to chápem?
Odpovedať
Profilova fotka
@novavcielka vidis to je dobry napad :-)
Odpovedať
@lubkopetka ano, ale byt musi nadobudnut pred manželstvom a teda nesmie patrit do BSM a potom na teba darovacou zmluvou moze previest 1/2 bytu, pričom sa stanes polovičným podielovým spoluvlastníkom (dňom vkladu do katastra)
Odpovedať
@antamauru po právnej stránke je to nenapadnuteľné... príde mi to však už trošku pritiahnuté za vlasy a je to vyslovene konanie za chrbtom tvojho snúbenca, na jeho mieste by som takýmto konaním nadšená
Odpovedať
@michaela138 Jasne, on uz ho kupuje teraz, takze do svadby urcite ho bude mať na seba už. Berie si na seba hypoteku, a zvysok doplaca (tie peniaze su moje, co doplaca, preto potom tu polku bytu chce na mňa previesť)
Odpovedať
@lubkopetka dá sa aj tak, ale dá sa spraviť aj tak, že už od začiatku budeš na LV v 1/2.....tak, že budete obaja brať hypotéku (aj tak ju budete splácať zo spoločných peňazí po svadbe) a v zmluve sa uvedie koľko peňazí si dala ty..máš väčšiu istotu (samozrejme právne myslím)...keď sa idete brať tak by to nemal byť problém, ale zvyknutá som navšetko,preto by som to riešila už hneď teraz...
Odpovedať
Profilova fotka
@antamauru nie je to vobec divna otazka, my mame tiez uzavretu predmanzelsku zmluvu, dokonca mame spisanu aj poslednu volu (brali sme sa v zahranici) a clovek nikdy nevie co sa stane a tym nemyslim len neveru, kludne sa moze napriklad jeden z partnerov zadlzit a preco by mali potom siahnut aj na majetok toho druheho ;-)
Odpovedať
@antamauru asi to teraz bude zniet blbo - ale uplne ta chapem, tvoje pocity atd...... pokial ti chcu rodicia darovat peniaze po svadbe, tak na to musis mat notarsku zapisnicu s tym, ze ide o taky a taky dar v takej a takej sume a ze ho davaju iba tebe.... pokial by ti penaize dali s tym, ze ich davaju tebe,len tak, podla prava patria do BSM. Pokial mas vsak nejakych surodencov, tato ciastka sa ti potom vsak bude odratavat z tvojho dedicskeho - na to treba tiez pamata. Co je teraz tvoje (byt, auto, chata, jachta:)))) ) tvoje aj ostava - detto plati opacne. PS: u nas predmanzelska zmluva neexistuje, cize aj keby ste nieco "take" spisali, pred sudom to neobstoji..... Len taky priklad nakoniec, treba mysliet na to, ze to, co sa nadobudlo pocas manzelstva sa deli na polovicu - napr. keby si cely "manzelsky" zivot zivila manzela, kupovala vsetko a on by bol napr. cely ten cas na materskej, vsetko sa deli napoly (osobna skusenost - nie vlastna!)
Odpovedať
@lubkopetka uz teraz mozes byt ako podielnicka, pokial ti chce teda polku darovat. aj ked nebudtee manzelmi, kazdy uz teraz bude vlastnit polovicu. aspon ti potom odpodnu komplikacie s vybavovanim papierov.
Odpovedať
@l15 @lubkopetka presen ako pise l15, preco tam teda nebudes hned ako 1/2???? to je mi divne, vsak do toho davas aj svoje peniaze. my sme to tiez takto urobili, brali sme si hypo este pred manzelstvom a mali sme byt "napoly"... pride mi to cele divne, ja osobne by som nesuhlasila, pokail davam aj svoje penaize, aby bol byt pisany iba na snubenca s prislubom ze po svadbe mi polovicu daruje..... vsak on ti v podstate nic nedaruje, si ho normalne kupujes:)
Odpovedať
@lienka.7 @l15 lebo hypoteka bude len na priatela. my sme obidvaja vedeni ako dobrovolne nezamestnani, cize ja nedostanem hypoteku. a priatel ju dostane na seba na zaklade danoveho, lebo ma firmu. takze ked hypoteka bude len na neho, tak aj byt aj kupna zmluva musi byt len nanho pisana.
Odpovedať
@lubkopetka nechcem sa hadat, ale podla mna to nie je pravda. aj u nas si bral hypo moj terajsi manzel, ja som bola studentka, cize oficialne bez prijmu, ale na zmluve som oficialne ako 2 rucitel.....cize som na zmluve aj tak, aj v LV, vsade.....aspon 5 rokov dozadu tak bolo, ze by sa zmenilo nieco???? kto mu teda robi rucitela?????
Odpovedať
@lienka.7 on bude rucit tym bytom, nepotrebuje rucitela. My sme sa boli v banke pytat na to a nam povedali ze ja ked nemam prijem, tak uz nevyjde jemu hypoteka lebo by vyzivoval aj mna. Takto ked to bere len na seba, mu ju daju, lebo vyzivuje len seba
Odpovedať
Profilova fotka
@michaela138 ja by som najradsej nerobila nic za jeho chrbtom...lenze on sa k tomuto nepostavi racionalne a este bude mna obvinovat ze sa chystam po par rokoch manzelstva zdupkat a nechavam si zadne dvierka... uz som mala raz chlapa ktory mi sluboval nekonecnu vernost a potom ma aj tak podviedol...ja uz chlapom neverim...navyse ked som videla moje 3 kolegyne ktore isli do manzelstva s najčistejšimi umyslami a nakoniec ostali vsetky tri same s dvoma detmi a obrovskou hypotekou na krku... a rovnako by sa mi to zdalo blbe voci rodicom...cely zivot si od ust odtrhali abymi nieco odlozili a prehajdakal by to nejaky neverny chlap...? Este si to budem musiet cele premysliet...vazne neviem co a ako urobim... @lienka.7 pokial by peniaze isli darom tak uz by sa nemali odratavat z dedičskeho nie ? su to v podstate peniaze ktore rodicia platili bratovi na studium v zahranici a kedze chcu byt fer tak mne chu dat rovnaku čiastku... teda brat uz tu sumu dostal cize v dedicskom by sa to odratavat nemalo...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?