Mám odísť do zahraničia?

Ahojte baby (a chalani :) ), páčia sa mi vaše názory, pozeráte sa na problém s odstupom, čo je fajn, takže by som chcela vedieť váš názor aj na takúto vec - s priateľom sme spolu 6 rokov, z toho 2 roky už spolu bývame, obidvaja máme 27.. Po VŠ som bola rok zamestnaná - aj keď za málo peňazí, potom sa znižovali stavy a teraz som už pol roka bez roboty. No a brat sa uchytil vo firme v Írsku a ževraj by mi mohol vybaviť robotu aj tam. Čo je super, lebo by to bola administratívna práca a dobre zaplatená.. čo je ale problém, je to, že priateľ nechce odísť zo SR. Proste vraví, že tu má rozbehnuté podnikanie (čo zatiaľ nejako extra nevynáša) + aj dobre platenú prácu, čo ho baví - argument číslo 1, argument číslo 2 že tu má rodičov, ktorých nechce opustiť a väzby na priateľov. On pracuje ako IT, má výbornú angličtinu, čiže si myslím, že pre neho by nebol problém sa tiež zamestnať v Dubline.. Tak ja neviem, len ja už nechcem živoriť na Slovensku, kde je skoro nemožné zohnať slušnú prácu, ale tiež by som nechcela o neho prísť.. Áno, môžme sa stretávať raz za mesiac na víkend, ale to si myslím, že by nedopadlo dobre..
Odpovedať
Profilova fotka
@lollka Ach ako veľmi ti rozumiem! Riešime rovnaký problém, ja som 4 roky žila mimo a som zvyknutá na iný štandard, priateľ tu má však dobrú prácu a ... zvyšok poznáš. Je to neriešiteľná situácia :-( Ešte sme aj v rovnakom veku...
Odpovedať
@lollka sme v rovnakej situacii, obaja so skoncenou VS ja som z roboty odisla a priatel tiez.. v pondelok sa stahujeme do Ciech. Tiez to nieje lahke, mame tu byt a rodinu, ale mna uz nebavi zit od vyplaty do vyplaty, nic si nemoct dovolit, ratat kazde euro a ani neodlozit. Dokonca sa tesim. Rozsirime si obzory, vratit sa da kedykolvek, odchadzat sa bude uz len tazsie. Ja tam este pracu nemam iba priatel, ale nedopustila by som aby odisiel len jeden. Mali sme odist uz pred rokom ale ja som nechcela. Teraz som si viac nez ista, ze na Slovensku nas par rokov nic dobre necaka..Priatel nech si uvedomi ze si akurat zvysi svoju trhovu hodnotu ak naberie skusenosti zo zahranicia
Odpovedať
@lollka hmm..tazke rozhodovanie kedze sa rozchadzate v nazoroch co chcete.. My sme s muzom vycestovali na max 3 roky a uz sme tu 6r.. Ale vieme co chceme preco sme tu a vieme obaja kde chceme byt a zit jedneho dna..popravde chapem tvojho priatela.. Mne trvalo rok pokial som si zvykla.. Bola som zvyknuta na samostatnost a bez rodicov kedze ti ziju tiez mimo sr ale chybal mi domov, nas pes, kamarati a taky ten stary zivot, kavickovanie, piatky vonku atd.. Plakala som skoro kazdy vecer, aj sme chceli odist a vratit sa spat na sr ale potom sa to nejako zmenilo a ja som si zvykla ale ani ja a ani miz si tu nevieme predstavit buducnost takze vieme ze tento pobyt je iba prestupna zastavka.. Ale vycestovat sme chceli obaja.. Kebyze jeden z nas povie ze nejdeme tak by sme nesli..zit mimo domova, vycestovat prec za pracou nie je pre kazdeho, sice neviem ako velmi si rozhodnuta vycestovat ty ale tak mozno by ste si mohli ist pozriet dublin len tak, mozno ked to prostredie uvidi tak zmeni nazor alebo ho mozno zmenis ty alebo ak by sa dalo nech si to tvoj priatel skusi na mesiac, dva a uvidi potom...ale viem ze je tazke len tak vsetko hodit za hlavu na st a odistdo krajiny ktoru nepozna a kde nikoho nepozna a to som mala 20r, drahy 23 a pracu sme mali obaja istu..cim je clovek starsi tak viac rozmysla ci sa to vobec oplati a aky bude navrat zo zahranicia potom ked bude mat napriklad 30-35r atd..
Odpovedať
@vlcik1 Vlčik, a vy ste sa stretávali tiež len tak cez víkendy? Alebo ako ste fungovali? A ako fungujete teraz?
Odpovedať
@mirkapp Máš úplnú pravdu, to isté si myslím aj ja. Ale on je tu spokojný a nič mu tu nechýba. Ja sa napríklad vkuse sťažujem na to, že bývame v 1-izbovom byte, že by som chcela niečo väčšie, keď už nie dom.. Ale na SR to asi nikdy nezarobím.. Ale on je spokojný, proste v tomo je iný ako ja. Ja neviem, povedala som si, že to ešte do konca leta skúsim tu niečo nájsť a keď nie, tak ho tu asi nechám a hajde na Írska.
Odpovedať
Profilova fotka
@lollka My spolu bývame už dva roky. Dorábame si momentálne vlastný dom, takže ďalšia vec ktorá nás drží na Slovensku, jedine že by sme ho dali do podnájmu čo sa mi vôbec nepozdáva, nakoľko sme tam vložili okrem kopca peňazí aj srdce :-| Skúsim ešte niečo vymyslieť tento rok, nebude to jednoduché. Vzťah a láska je aj o tom prispôsobiť sa, bohužiaľ. Ako žene, ktorá od 18 žila mimo domu a bola samostatná sa mi táto realita ťažko akceptuje (trebárs mi snúbenec povie nemusíš to, nemusíš tamto, ja sa postarám), on nerozumie, že som na toto nebola zvyknutá, ale tlačiť ho do odchodu ak by mal takú istú výplatu v zahraničí ako tu by bolo odo mňa sebecké. Tak zatiaľ čakám čo prinesie život
Odpovedať
@vlcik1 vďaka za názor. Pracujem niekoľko rokov v zahraničí, priateľ si tu pokúšal nájsť prácu, nepodarilo sa. Tak sme dlhé obdobie fungovali na diaľku. Návrat sem už nepripúšťal. Prišiel čas rozhodnutia, a tak o chvíľku odchádzam na Slovensko. Nebude to ľahké, mám obavy, človek si v zahraničí zvykne na iný štandard, život, medzinárodné prostredie.. ale láska k nemu mi za to stojí. Viem, že v tých horších chvíľkach, keď mi bude zo začiatku ľúto, bude pri mne stáť.. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Aj my odchádzame, aj keď u nás to nebolo také ľahké, lebo už máme syna :) ale drahý dostal super ponuku, za tú istú robotu 3 krát toľko, takže zatial odchádza len on a po svadbe ideme aj my s malým....je to síce 1000 km od domova, ale keď si zvážim to, že v Rakúsku máme omnoho lepšiu budúcnosť, neni o čom.....
Odpovedať
Profilova fotka
My sme obaja tiež za slobodna nejaky čas boli v zahraničí. Teraz obaja pracujeme - ja zarábam na ženu priemerný plat, manžel zarába na muža dosť podpriemerne. Jeho to veľmi štve, obaja máme prácu na dobu určitú (a v prípade potreby nám zmluvy len predlžujú - neurčito nehrozí) Tiež uvažujeme nad odchodom, ale momentálne ideme kupovať byt a manžel sa bojí že sa tým zafixujeme tu na Slovensku. Ja som úplne otvorená odchodu, ale len s podmienkou že tam bude mať aspoň jeden istú prácu. Lebo manžel síce hovorí ako by on chcel ísť do zahraničia, ale nič pre to nerobí, žiadnu prácu si nezháňa a nemáme v zahraničí ani nikoho kto by nám niečo vybavil. A dobre viem že všade je to len o známostiach - takže pokiaľ nemám dačo vybavené tak je podľa mňa hlúposť tam ísť a byť nezamestnaný a míňať tam ťažko usporené peniaze a potom robiť čašníčku za pár šupov. Podotýkam ešte, že ja mám určité zdravotné problémy a ťažkú fyzickú prácu by som nemala robiť. Ono sa ľahko odchádza keď je človek zdravý a plný síl, ale v našom prípade by nejaké práce načierno neprichádzali vôbec do úvahy lebo bohužial k lekárom musím chodiť pravidelne a teda aj poistenia platiť.
Odpovedať
Zijem v Irsku uz sest rokov. Nikdy som nebola silne fixovana na rodinu, ale poviem Ti, ze mi velmi chybaju. S mamou hovorim castejsie, ako ked som bola doma. Tu som spoznala svojho priatela. Ten mal snubenku, ale na dialku im to nevydrzalo. Chceme sa vratit skoro vzdy, ale ked vidime co nas caka na SK, tak furt zrezignujeme. Teraz by sme radi vzali pozicku tu a zostaneme asi az do dochodku. Ale utesujem sa, ze ak budu deti, tak budu mat ovela lepsi start do zivota. Ale naspat s pocitom. Nie som velmi citliva, ale caka ta 300 dazdivych dni v roku. Leto je tu (ak je dobry rok) asi dva tyzne. To jest 23-25 stupnov. V zime mame okolo 5 az -2. Menej malokedy. Vacsinou ti po pochmurnych tmavych dnoch nezostane nic ine iba si naliat par poharov, aby si sla spat. Kedze stale prsi nemas velmi co robit. Mozes platit posilnovnu asi okolo 300 eciek na rok (ta najlacnejsia), ale vacsinou potrebujes auto aby si sa tam dostala. Budes si musiet zvyknut na iny druch stravy, aj ked momentalne uz kupis slovenske vyrobky v polskom obchode. Iri su velmi privetivy, mily narod, ale vzdy budes zena z vychodnej europy. (a rozculovat ta bude aky su sprosty) Ak sa zamestnate obaja tak je to tu ok. Ak budes mat dieta tak materska je tu 6 mesicov a potom naspat do prace. Skolka pre deti do 3 je okolo 900 eciek na mesiac, takze musis vypocitat ci sa ti oplati robit. aj ked je tu vela slovakov, tak budes zo zaciatku viac menej sama. Cele Irsku funguje troskuinak ako u nas, tak ta caka vela behaciek. Robota sa tu nehlada stale lahko. Bez angliny uz vobec nie. Aj tak je mala pravdepodobnost,ze ti uznaju VS. Zase ak tu mas rodinu a znamych tak ti to vela veci ulahci. Lietat za priatelom budes dva tri krat do roka z ohladom na to, ze letenka booknuta na poslednu chvilu ta vyjde cez 200 eur. A neoplati sa ti tu zarabat iba na letenky, Samozrejme naklady na zivot su tu vyzsie, ale aj ten standart zivotny. Nemaas problem kupit si co potrebujes. Minimlka je myslim 8 eur. Ceny potravin su poravnatelne s tymi u nas. Ak mas stastie a mas volno so svojim priatelom a nahodou svieti slniecko tak mas strasne vela moznosti. Ostrov je maly, ale vela toho ponuka. Ci tury, ci pamiatky (vsetko stoji penieze). Slnecny ostrov jenaozaj prenadherny. Vtedy to tu vsetci milujeme. Vzuch je tu lepsi (80% vlhkosti) vdaka moru. Menej alergenu. Vsetko stale zelene, viac menej v mestach su kvetiny kvitnuce cely rok. Iri sa stale usmievaju, su privetivy a nie je vynimocne, ze si svievaju sami pre seba. A nakoniec prides na to, ze ak by si tu mala rodinu tak tu mas cely svet a naozaj t nic nechyba k stastiu. (len to slnko)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?