Náuky pre snúbencov - kurz prípravy na manželstvo

Ahojte, zaujíma ma váš názor, vaše postrehy, vaše skúsenosti z víkendových kurzov https://www.domanzelstva.sk/, tých, ktorí ste už tento kurz absolvovali a tiež predstavy a očakávania tých, ktorí sa naň chystajú. Čo /by/ sa vám tam páčilo, čo nie, čo /by/ pre vás bolo prínosné a pod. Ďakujem za každý príspevok ;-) ♥
Odpovedať
1
2
Tieto kurzy sa absolvujú na žiadosť farára alebo z presvedčenia?
Odpovedať
@diazoen môžu sa z oboch dôvodov, často posielajú kňazi na tieto prípravy, ak je kurz niekde v dosahu a potom sa snúbenci s kňazom dohodnú už len na organizačných veciach obradu a pod. a pokiaľ snúbenci chcú ísť na kurz sami a dohodnú sa s kňazom, že prípravu idú riešiť touto formou, tak aj tá možnosť je.
Odpovedať
Máme svadbu budúci rok. Máme odporučené tieto kurzi. Ako ale pozeram ten zoznam miest, žiadne pieštany ani nič na okoli tam nevidim až žilinu. to si somna niekto robi srandu že budem musiet dochadzať na to až do žiliny ?? alebo ako to je vlastne ?
Odpovedať
My sme boli na nauke v Nimnici, ktoru robi nas farar. Boli tam pary aj z daleka napr. Kosic ale musim povedat, ze sa mi velmi pacilo. Rozpravali nam manzelia na rozne temy a jednu temu mal aj farar :) avsak bolo dostatok priestoru aj pre nas a vela aktivit robili v dvojici snubenci, co v tejto uponahlanej dobe bolo super si sadnut a rozpravat sa o dolezitych veciach a postojoch. Za mna chvalim a sla by som este raz :)
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte, my sme boli na príprave v BA: https://www.upc.uniba.sk/predmanzelsk... Je to taká hromadnejšia akcia (bolo tam 100 párov), ale za jeden víkend sa dá zvládnuť celá príprava, nie je nutné tam spať, ako to niekedy býva. Dojmy sme mali rôzne, niektoré prednášky boli zaujímavejšie, niektoré ani nie, ale človek to musí nejako zvládnuť.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojky, my so snúbencom ideme na domanzelstva.sk tento rok v septembri :) ideme na víkendový kurz, ktorý začína v piatok ráno a končí v nedeľu poobede :) pre nás je to výhodný kurz, kedže pracovne nám nevychádza chodiť niekoľko nedieľ za sebou ...
Odpovedať
@dendula93 tieto kurzy sú prioritne pre snúbencov v danej diecéze, pravdaže, niektorí aj dochádzajú, ale reálne možnosti si musí každý zadať podľa svojich možností a pravdaže aj vzdialenosti sám, sú aj iné kurzy ako tieto a po dohode s kňazom sa určite nájde nejaká možnosť.
Odpovedať
@barbellka a môžeš napísať nejakú spätnú väzbu, prosím? Čo konkrétne sa vám páčilo, nepáčilo, čo splnilo/nesplnilo očakávania, čo vám tam možno chýbalo a pod.
Odpovedať
@kika05901 a mohla by si mi napísať nejaké vaše očakávania, čo by ste tam chceli/nechceli a pod. Ďakujem :-)
Odpovedať
@belasy_motylik pacilo sa mi to, ze rozpravali najma manzelia o svojich realnych skusenostiach a boli to skor rady a svedectva ako nejake ppucky a pod. Pacilo sa mi, ze clovek pocas kazdej prednasky mohol sa rozpravat, ale len so svojim partnerom, kazdy par sedel pri svojom stoliku a mal take intimne miesto, sa mohol v klude rozpravat. Nepacilo-nebolo nic take extremme, ze by som si to este pamatala. A chybalo mozno to, ze by bolo treba mozno aj popisat, ze ak niekto poxhadza z rodiny takej trosku rozvratenej alebo problemovej ako tie veci a zazitky neprenasat do novej rodiny. To by som povedala, ze mi chybalo :)
Odpovedať
@barbellka ďakujem veľmi pekne ♥.
Odpovedať
Profilova fotka
@belasy_motylik celkom nerozumiem, očakávam plnohodnotnú prípravu, ktorú bude rešpektovať náš pán farár :) očakávame veselý prístup, prednášky od ľudí, ktorí tým "žijú", nie len naučené texty :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@belasy_motylik za malicko :)
Odpovedať
@kika05901 asi sa budem na týchto kurzoch koordinátorsky podieľať, tak som vďačná za každý pohľad a recenziu "po", aj očakávania a predstavy "pred" :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@belasy_motylik aha takto to je :D to som nevedela.... Lepšie je asi opýtať sa tých, ktorí to už majú za sebou :) My pravdupovediac nevieme čo očakávať.... Ohľadom čoho budú tie Vaše prednášky?
Odpovedať
@kika05901 my ešte nie sme s nikým, kto už kurz absolvoval a prednášky robiť určite nebudem, ani sa nechystám, na to tam sú iní ;-) . Témy prednášok sú asi všade zjednotené, dajú sa kuknúť tu ako Témy stretnutí vľavo https://www.domanzelstva.sk/program
Odpovedať
Profilova fotka
@belasy_motylik áno viem aké okruhy prednášok tam sú, myslela som, že budete prednášať :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja sa priznávam, že neočakávam nič pozitívne, nemám veľmi rada akcie,kde musím ísť, radsej by som si našla vlastne cesty,ako získať informácie, čo ma zaujímajú, takže z toho nemám dobrý pocit,nejako to hádam prežijem, max má to môže prekvapiť
Odpovedať
@jainie ja som mala podobne pocity predtym ako som tam sla, nechcelo sa mi, bolo to cez vikend kedy som sa pptrebovala ucit na zapocty ale sla som odtial velmi pozitivne naladena. Dufam, ze aj ty pojdes odtial s podobnymi pocitmi. Ale vela robia aj ludia a prednasajuci :)
Odpovedať
Profilova fotka
@barbellka snáď áno, do Nimnice sa mi chcelo ísť zo všetkých najmenej, takže nakoniec voľba padla na UPC, uvidíme, čo to prinesie
Odpovedať
@belasy_motylik ahoj, my sme absolvovali takýto kurz a za mňa môžem len odporúčať.Na tento kurz som sa prihlásila po konzultácii s našim kňazom, ktorý bol aj rád, že o niečo také máme vôbec záujem. Ja som z toho kurzu mala veľmi pozitívne pocity, nakoľko boli tam zaujímavé prednášky a postrehy k nim od manželov, ktorý nám dané témy prednášali. Ku každej téme boli zaujímavé úlohy na dialóg medzi snúbencami (také, že aj po rokoch ak sa k nim vrátime vždy nás niečim obohatia) a popravde sa o tom druhom možno niečo nové aj dozviete :-) My sme sa trocha obávali ako to dopadne, ale myslím že obaja sme boli radi, že sme na tomto kurze boli.
Odpovedať
Profilova fotka
@kamagu a vy ste kde absolvovali prípravu? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
My sme tak isto absolvovali tento kurz, a za mňa len pozitívne reakcie. Manželské páry, ktoré prednášali sú priamo z našej farnosti, teda sa s nimi aj poznáme, a napriek tomu nám veľmi milo prekvapili. Boli otvorení, vtipní, veľa naozaj hovorili z vlastnej skúsenosti, ako sa učili spolu vychádzať, zvykať si na svoje nedostatky, riešiť problémy :) Samozrejme, ako tu píšu nevestičky, tak po každej prednáške bol priestor na diskusiu- my sme to mali každý pár samostatne a ak nám zvýšil čas, tak aj spoločne v skupinke, príp. ak sme sa chceli niečo spýtať bližšie k danej téme. Odporúčali nám rôznu literatúru a pod. Pre nás dvoch veľký prínos: veľa sme sa o sebe dozvedeli, mali priestor a čas zamyslieť sa nad rôznymi témami, nad postojmi k istým záležitostiam.
Odpovedať
@beatricek my sme boli na kurze v Spišskej Novej Vsi
Odpovedať
@jainie treba byť vnútorne otvorený a nastavený voči novým zážitkom a skúsenostiam a potom príde niečo prínosné odtiaľ, odkiaľ to človek možno vôbec neočakával :)
Odpovedať
Profilova fotka
@belasy_motylik nebránim sa, len som vyjadrila názor a nedobrý pocit, že je to "z donútenia" ak mi to niečo dá, určite sa ozvem, že to bolo fajn, s tým nemám problém
Odpovedať
@jainie jasné, chápem :-) A kam pôjdete?
Odpovedať
@jainie Jani, nie je to z donútenia, idete vstupovať do manželstva a je to vážny krok, ktorý si vyžaduje prípravu... ľudia sa na dovolenky pripravujú a balia aj dva týždne vopred, tiež pred dlhou cestou autom ho dáme skontrolovať... niektorí by to najradšej zbúchali len tak, a potom tie manželstvá tak aj vyzerajú, pri prvom zaškrípaní už je zle.. plus sviatosť manželstva v kostole, prísaha, sľub pred Bohom “v dobrom aj zlom” je oveľa vážnejšie, než sa niektorým môže zdať, nie je to len pekný kostol, priestory a sme svoji... je to celoživotný záväzok, prísaha, nemožnosť rozvodu (pred Bohom), len anulácia, ktorá sa ale nevybavuje vôbec ľahko... nie je to “z donútenia” ale keď už mám svadbu v kostole, tak nech páry aj vedia, čo ich čaká a k čomu sa zaväzujú a že to nie je divadielko... my sme absolvovali prípravu v BA v UPeCe a bol to najúžasnejší víkend, aj po 6 rokoch sme sa o sebe dozvedeli veci, ktoré boli hlboko v nás a ešte viac sme sa otvorili
Odpovedať
my sme absolvovali kurz takto pred rokom v UPC a bohuzial boli sme velmi sklamani. Nesli sme tam z donutenia (aj ked povinne sme museli mat pripravu samozrejme absolvovanu), ale tesili sme sa na aj takto straveny spolocny vikend. Ten vyzeral tak, ze sa nas tam tlacilo plne UPC parov a "prednasal" nam vsetky prednasky okrem jednej knaz, ktory to vsetko cital.. a tu jednu prednasku o planovanom rodicovstve mali manzelia ktori maju sami 5 deti a o sieste prisli, takze aj ked nikoho neodsudzujem, 6 pocati mi nepride ako uplne zvladnute planovane rodicovstvo.. Bolo mi luto premarneneho vikendu, pretoze sme sa nedozvedeli nic nove o danych temach a ani o sebe. Pracovny zosit a vedenie tych cviceni bolo pisane ako pre zvelicene povedane neandrtalcov, ktori sa z pralesa dostali do civilizacie a ucia sa komunikovat a vyjadrovat svoje pocity.. Respektujem knazov a aj si myslim, ze na takychto stretnutiach maju k tej teme co povedat, ale zas nie ku kazdej.. Priklad: Knaz zacal rozpravat o tom, ako treba hladat kompromisy. Uviedol priklad situacie, kedy jeden z partnerov uz chce dieta a druhy este nie. Sama som si povedala ze super, perfektny priklad toho, kedy kompromis nie je mozny.. co poradi? A knaz "poradil" vetou - tak tento problem treba riesit.. bodka.. viem si predstavit pripravy ktore by boli osozne.. keby prednasali manzelia, pripadne mozno rozvedeni ktori si uvedomili kde spravili chybu.. alebo napriklad nejaky psycholog, clovek z manzelskej poradne.. jednoducho uvedomujem si, presne ako pise zuzuliennka nadomnou, ze manzelstvo je vazny krok a velky zavazok a oproti inym oblastiam zivota sa priprave nevenuje dostatocna pozornost, ale viem si predstavit uplne inak odvedenu pripravu s kvalitnymi prednaskami a naozajstnymi radami do zivota a nie iba monotonnym hlasom knaza citajuceho evidentne po ixty krat pripravenu "kazen" doprevadzanu miestami az trapnymi ulohami pre pubertiakov :( @belasy_motylik - cele toto nepisem aby som sa vyrozpravala (az taku traumu z toho zazitku nemam :D ), len by som si velmi priala, keby sa tie pripravy (kdekolvek, nielen v UPC) robili lepsie a praktickejsie, lebo si naozaj myslim, ze to zmysel ma :)
Odpovedať
@zuzuliennka skvelé, že tá príprava v UPC vám toľko dala. My sme sa s mojim chlapom zhodli na tom, že tie témy boli určené snáď 18 ročnej mládeži, čo spolu randí dva-tri mesiace a pre fázu hlbokého pozerania si do očí sa ešte nedostali k normálnym rozhovorom dospelých ľudí. Takže skutočne obdivuhodné, že po 6 rokoch vás stále malo čo prekvapiť. My sme to teda zvládli, ale inak to pre nás žiadny veľký zmysel nemalo. Prekvapuje ma ale skúsenosť @monol, že drvivú väčšinu prednášok viedol kňaz, my sme zažili skôr opačne - manželské páry, ktoré prišli povedať niečo zo svojho života. A síce boli viac menej všetci sympatický, bolo to v podstate všetko o tom istom dokola. :-|
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?