Predmanželská náuka. Ako ju absolvovať?!

Profilova fotka
Ahojte baby.Zaujimalo by ma ako ste absolvovali predmanzelsku pripravu ktora trva asi 3 mesiace pred sobasom ked nie ste na Slovensku.Ja som momentalne v Uk a farar nam povedal ze si ju mame vybavit tu.Ale mne sa to velmi nepozdava.Dik za rady
Odpovedať
1
2
6
No, ja mam takisto s tymto problem. Som sice na Slovensku, ale 500km od domova a nas farar si postavil hlavu, ze musime. Ale kedze je to len 4-krat, tak sa uz nejako dohodneme...Ale ty ked si v UK, jedine, ze kupis lacnejsie letenky, alebo ked chce, nech to povie cez telefon, ked ho date na speaker. Ako si to inak predstavuje??? Mne uz po vsetkych tych vybavovackach pride ta cirkev tak trochu mimo....Aku nam treba nauku, ked zijeme 4 roky spolu v jednej domacnosti o on nie je zenaty????
Odpovedať
Profilova fotka
No ved prave my sme spolu 5 rokov a zijeme spolu asi 4 roky.Neviem ako chce tu nauku ale m neprideme skor ako tyzden pred svadbou a to ma tak akurat bude zaujimat ze co mam kedy a kde v kostole povedat a nie jeho napady.
Odpovedať
My sme si kvoli predsvadobnej nauke dali civilny sobas na zamku. Inak to neslo.
Odpovedať
preco je to vlastne nutne absolvovat??? co sa na tych stretkach prebera???
Odpovedať
Profilova fotka
mixka:No tak neviem presne co sa tam prebera ale nieco taake ako zit po svadbe a ako vychovavat deti aspon to my povedal farar.Ale naco absolvovat 4 stretnutia 3 mesiace pred svadbou? lara:no prave ja ten civilny velmi nechcem kedze sme obaja slovaci je to ine ak je jeden cudzinec ale co my chudacikovia?
Odpovedať
no a mysli si niekto realne, ze charakter cloveka sa da zmenit??? ze predmanzelska priprava zaruci, ze skryty nasinik prip alkoholik sa neprejavi, lebo take cosi absolvoval???
Odpovedať
ja si myslim, ze zalezi od ochoty farara, su tu nevesticky a nevesticky cakatelky, ktore nauky absolvovali nielen u svojho farara, ale aj take, ktore boli na vikendovom stretnuti v UPC v BA a odniesli si papier o absolvovani pre svojho knaza a taktiez poznam nevesticku, ktora absolvovala nauky u ineho knaza v zahranici naozaj to podla mna zavisi najma od rozhovoru s vasim sobasiacim knazom, je na nom, co vam dovoli a co nie a ja by som v pripade, ze je neustupny nasla ineho ochotnejsieho ;-) my chodime na nauky z BA do SA a farar nam dal program, kedy je ake sedenie a podla toho, kedy nam to vyhovuje casovo sa prihlasime a absolvujeme hodiny
Odpovedať
Lovacka, nam to inak velmi nevadilo, my do kostola velmi nechodime, chceli sme to najma kvoli atmosfere a svokre ale nepodarilo sa to a tak sme sa uspokojili so zamkom a civilnym obradom. Akurat moja svokra je sklamana ale s tym uz sa neda nic robit. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Lara no ja to asi nebudem moct takto vyriesit lebo nejde ani tak o nasich ako o babky.Tie by to urcite neprezili :-(
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte baby, priznam sa najprv, ze uplne nechapem, preco chcete mat svadbu v kostole, ked vam vadi, ze vyzaduju od vas nejaku pripravu :-) pripada mi to asi tak, ako keby som sa ja rozhodla mat svadbu ale vobec by som sa na to nepripravovala, takze saty, kyticu, obrucky a vsetko by som sla kupit a zajednat v sobotu rano, ved naco to pripravovat skor, nie ? :-D Ale v pohode. Myslim, ze je dobre, ze Cirkev vyzaduje od snubencov pripravu na manzelstvo. Bohuzial, poznam sama nejake pary, ktorych predmanzelska priprava spocivala v nekonecnych a nudnych monologoch miestneho pana farara. My sme sa brali v kostole z presvedcenia a na pripravu sme boli v bratislavskom Univerzitnom pastoracnom centre. Byva to asi 4 krat za rok, vzdy jeden vikend. Trvala celu sobotu a nedelu poobede a uz ju tu nejake baby tiez chvalili. Preberaju sa tam temy ako partnerske spoluzitie, sviatost manzelstva, modely rodiny, riesenie konfliktov, vychova deti, sex, laska a mnoho inych. Nie je to prednaska, ale skor mate take dotazniky, ulohy, cvicenia, ktore si robite vo dvojici a sami sa rozpravate o tom, co si o tomto a hentom myslite. Mne osobne to dalo vela, hoci je jasne, ze akekolvek cvicenie ci skolenie vam stastne manzelstvo nezaruci, ale ak si najdete pred svadbou cas prebrat iste zakladne temy a otazky spolocnych priorit v zivote, mozete si usetrit nejeden zbytocny konflikt neskor. Viac pozrite na http://www.upc.uniba.sk/index.php?opt...
Odpovedať
Lovacka, teraz ma napadlo ze niekde sa robi predsvadobna priprava v blokovych prednaskach napr. pocas jedneho vikendu, takze takto by ste to asi zvladli aj vy. Spominali baby ze v BA to tak funguje. Neviem odkial si.
Odpovedať
Mne to pripada take divne s tymi naukami. Ked chodime do kostola a este som aj na zakladnej, aj na strednej chodila na nabozenstvo a v ramci statnice z etiky som mala 4 otazky o manzelstve, ktore boli viac-menej ponate iba z krestanskeho hladiska (co som trochu nepochopila, ale...) Co mi ten clovek este chce povedat??????????Niekde sa to tu pisalo, ze vraj jedno z tych stretnuti je s pravnikom, ci s psychologom??Neviem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
sharlotta, ano, niektori to maju tak, ze jedno zo stretnuti je napr. s lekarom o planovanom rodicovstve, alebo so psychologom o medziludskych vztahoch a komunikacii v partnerstve. Podla mna to nie je o chodeni do kostola alebo o nejakych teoriach...jasne, ze knaz vam nebude radit co a ako, skor je to pre tych dvoch, aby si ujasnili, ci to fakt chcu v dobrom aj zlom na cely zivot s tymto jednym clovekom. Mimochodom : ja mam statnicu z anglictiny, ale kazdy den sa naucim zase nieco nove, hoci mam na to papier, neviem vsetko ako native speaker, ak si ma pochopila :-)
Odpovedať
margarita, ja sa chcem vydavat v kostole tiez z presvedcenia, inak by to pre mna ani nemalo zmysel, ale absolvovala som x takychto cviceni pocas VS v ramci pedagogiky, psychologie, aj etiky a zijeme spolu 4 roky, takze vlastne pozname svoje slabiny a system.Bola som aj u psychologa a vselijake testy som si porobila, ale aj tak si myslim, ze to nema nejaky podstatny zmysel.Poznam uz vsetky tie finty... Vieru musis nosit v sebe a nejake 4 sedenia ti nepomozu a nezmenia ta.Len moj nazor...Ale OK, ja som sa prisposobila, aj ked ma cesta vyde na pekne peniaze..
Odpovedať
Profilova fotka
sharlotta, chapem Ta. Len z vlastnej skusenosti Ti chcem povedat, ze aj ja mam solidne psychologicke pozadie, no napriek tomu mi ta priprava neublizila x-) Jasne, ze to mas komplikovanejsie kedze si mimo SVK, tak nepouvazujete o tej v UPC v Ba, co bude 13.-14. maja? Dostanete o jej absolvovani taky certifikat a ten by mohol Vas knaz uznat namiesto klasickej pripravy 3 mesacnej.
Odpovedať
Mozno sa dozviem nieco nove, pripustam.Len som sa zamyslala, ze by to mohli nejak vymysliet pre tych, ktori su mimo SR.Cesta stoji peniaze a nie kazdy ich ma dostatok.
Odpovedať
Profilova fotka
teda sorry, to lovacka nie je na SVK. Uz sa mi z toho netu krizia oci :-)
Odpovedať
V pohode, mas pravdu. Clovek, co si mysli, ze sa nema co naucit je hlupi...Len je to komplikovane...
Odpovedať
Sorry, hlupy. Uz som aj ja mimo
Odpovedať
Profilova fotka
to uznavam, najma ak musis kvoli priprave niekam dochadzat. A chcela by som este dodat, ze - nechem sa opakovat - ani najlepsia priprava nezaruci, ze bude vsetko stale krasne a uzasne ako vo svadobny den, ale prave o tom to podla mna je, ze manzelstvo je na cely zivot a ucit sa poznavat toho svojho draheho, lubit ho a rozumiet mu je kazdodenna zalezitost, na ktoru su vsetky psychologicke teorie a finty niekedy prikratke :-D mozete mi verit, viem, o com pisem ;-)
Odpovedať
my sme zili v CR a v pohode sme sa s nasim knazom dohodli,ze pripravu absolvujeme tam...tiez zo zaciatku chcel,aby to bolo na SK, ale vysvetlili sme mu,ze nemame tolko volna, aby sme tu kvoli tomu mohli chodit..
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj lovacka, ja som mala taky isty problem ako ty. Na SK prideme 3 tyzdne pred sobasom a Matt hovori iba po anglicky. Momentalne sme v Karibiku sluzobne a prave sme dokoncili predmanzelsky seminar/nauku. Da sa to teda urobit aj v inej farnosti, hocikde na svete, farar ti da potom taky certifikat/osvedcenie , ze ste to absolvovali a Ty to potom das Tvojmu fararovi, co Vas bude sobasit...dufam, ze som pomohla, vela stastia. :-)
Odpovedať
Necitala som ostatne prispevky, idem hned na vec. My zijeme v Norsku, pripravu sme si mali vybavit tu. TAk som zasla normalne tu na faru. ( je tu len jeden katolicky kostol, lebo nori su protestanti) a povedali mi ze neni problem. Zobrala som si cislo na farara , dohodla sa s nim a hotovo. Dokonca som to pozrela aj na internetovych strankach. Mali tam nejake kurzy pre taketo pare, ale my sme ich nemohli absolvovat, lebo nam datumy nepasovali. Tak som volala tu biskupovi a ten my povedal , ze kazdy farar mi musi dat pripravu aj bez tohto kurzu.
Odpovedať
Momochodom tieto nauky nie su vobec nauky o cirkvi.. skor su dost zalozene ako zvladnut krizy.. sama psychologia. Nam to velmi vyhovuje... fakt vrelo odporucam. NAse knizky a pracovny zosti vypracovali 3 ludia: knaz, psychiater a sexuolog. Pracovali na tom 2 roky, prave preto, ze existuje tak vela rozvodov. Nemaju chybu, my si ich velmi chvalime.. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj.Mi sme tieš mimo slovenska.Naše predmanželske nauky sme po dohode s kňazom zužili na jednu,zakze to mam velmi jedniduche,no ked sa vydavala kamarátka,musela s papierom od knaza navstevovat nauky v ČR.Nič prijemne.Po absolvovani nauk a s potvrdenim,za sa ich obaja zucastnili,sli este na preskusanie k sobasiacemu knazovi.Pripada mi to ako v stredoveku.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj Margarita a vsetky babenky takze svadbu chcem v kostole pretoze som veriaca a jednoduco to tak chcem.Len si myslim ze robit z toho take ceremonie ako preskusavanie a tak je absolutna hlupost.Ano tebe sa povie pokial si na Slovnsku ale mne jednoducho volno nedaju na nejaku nauku.Nie som ani z BA ale z Kosic takze ani ta nauka v Ba mi nevyhovuje a konieckoncov asi je to fakt len a len na fararovi. A ver mi v anglicku je tiez treba vela stastia ab si v tej svojej oblasti nasla svoj kostol.Priatel nevie az tak dobre po anglicky aby mohol absolvovat taku pripravu resp.mozno moze ale bola by uplne zbytocna
Odpovedať
Nas nikto absolutne nepreskusava... to som tak rada. Bola som milo prekvapena sama. 8-)
Odpovedať
My sme predmanzelske nauky absolvovali pri nasich cestach za rodinou na slovensko. Knaz bol perfektny a ustretovy, takze sme za nim zasli aj o deviatej vecer. Okrem toho mozno aj tym, ze ma uz dlhsie pozna a styri nauky scvrkli na dve a jednu prednasku v Quo Vadis. Den pred obradom sa s nim uz len dohodneme na drobnostiach pocas omse.
Odpovedať
Babule, prdsvadobna nauka nie je terorizovanie neviest a zenichov. Je to o tom aby ste pochopili, ze manzelstvo je svaitost. A ked uz niekto chce mat vysluzenu svaitost, aml by o tom nieco vediet a splnat nejake kriteria... Ale ako tak citam, pre mnohe z vas, je kostol len kulisa a keby vas tam oddal klaun, ani by ste nezistili, ze tam nieco nepatri. Nevadi mi, ze chcete mat svadbu v kostole, aj ked ste tam mozno boli dva krat. Vadi mi, ze nechcete tolerovat fakt, ze sviatost manzelstva sa nevysluhuje podla vasich predstav ale podla zauzivanych zvykov cirkvi. Uznavam aj to, ze niektore mozete mat stastie na knaza a niektore natrafite na chlapa komplikatora. Nie kazda ma stastie.
Odpovedať
Profilova fotka
Pridamam svoju osobnu skusenost. Ja aj priatel sme zo slovenska ale pracujeme v cechach a tak sme sa s fararom na slovensku dohodli, ze poucenia absolvujeme v cechach a prave minuly tyzden sme na slovensko doniesli papier od ceskeho fafara na ktorom bolo strucne potvrdene, ze sme tie poucenia absolvovali. Uplne to tak stacilo a nespominal nam ani ziadne preskusanie.
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?