Svadobné torty podľa ročných období
Inšpirácie na svadobné torty podľa ročných období nájdete mnoho, no ako vybrať správne, aby ladila a štýlom zapadla aj do daného ročného obdobia, v ktorom bude svadba? S tým vám hravo pomôžeme 😊. Zostavili sme pre vás zoznam kritérií, ktoré by mali splniť vaše svadobné torty podľa ročných období.
Jarná torta
Ako prvé očarí torta farebnosťou. Tá by preto mala byť citlivo vyberaná tak, aby ladila so zvyškom výzdoby, respektíve s témou svadby. V tomto období sa príroda prebúdza, takže so sebou nesie jemnosť a sviežosť. Ak váhate, v akých farbách ladiť tortu, jarnej svadobnej torte najviac sluší zelená, jemne žltá, ružová a šampaň.
Samozrejme, celoročnou klasikou zostáva biela s kombináciou zlatej. Pre toto obdobie sú výbornou voľbou torty, ktorých farby nie sú veľmi výrazné, skôr jemné, a rovnako ich kombinácia by mala byť jemnučká. Ideálne je kombinovať 2, maximálne 3 farby, napríklad ružová-biela, zlatá-ružová, zelená krémová a podobné.
Pre jarnú svadbu je vhodné použiť ako jednoposchodovú, tak aj dvoj, či trojposchodovú. Tvar môže byť pritom akýkoľvek – od hranatého pôdorysu cez kruhový, až po kombinovaný. Fantázii sa medze nekladú.
Zdobenie jarnej torty by malo byť rovnaké ako jej farby – jemné a decentné. Ideálne sú sezónne dekorácie – kvety, či ovocie typické pre jar, napríklad čajové ruže, pivónie, tulipány alebo len zelené lístky ako symbol jari, prípadne čerešne – májovky, ktoré dozrievajú skôr a môžete ich tak použiť pre ozdobenie.
Treba dať pozor na kvety s peľovými tyčinkami, ktoré by mohli peľom zaprášiť krém. Odporúča sa odstrániť tyčinku, alebo použiť iný kvietok. Samozrejme je tu aj stála klasika v podobe stužiek, marcipánových postavičiek, alebo aj cukrovej čipky. Mnoho neviest si vyberá ručne maľované torty, ktoré dávajú priestor cukrárskemu talentu.
Aké chute svedčia jarnej torte? Opäť je to sviežosť a jemnosť, ktorá dominuje jari. Vybrať preto môžete jemne ovocné, napríklad jahody, maliny, čučoriedky alebo čerešne. Kombinovať sa dajú s tvarohom, či lahodným mascarpone krémom, a dodajú jej jemne kyslastú chuť, čo jarnej torte sluší. Použiť môžeme aj maslový krém, ktorý je chuťovo výraznejší a skôr sladší a je na jar, keď ešte nie sú teploty také vysoké a je trvácny.
Letná torta
Slnko páli, počasie je horúce a všade mnoho farieb. Toto by mohla odrážať aj vaša torta, ak budete mať svadbu v lete. Skvelo sa preto pre ňu hodí zlatá, žltá, oranžová, tyrkysová a takmer všetky sýte a teplé tóny týchto farieb. Celá torta preto môže byť v jednej sýtej farbe doplnená kvetmi alebo ornametami. Veľmi obľúbené sú teraz naked torty – bez fondánu a krému po bokoch, alebo len vo veľmi malom množstve bohato zdobené ovocím.
Tortu preto môžeme prikrášliť okrem spomínaných šťavnatých kúskov ovocia, ktoré perfektne osviežia horúci letný deň, aj kvetmi gerber, ruží, hortenzií, slnečníc alebo anemónií. Krásnym kontrastom budú aj farebné stuhy, či maľované vzory vo farbách leta. Letná svadobná tortička môže mať aj viacero poschodí, zvlášť, ak sa jedná o naked tortu s ovocím okolo nej, krásne vynikne biely krém v kombinácii s tmavým korpusom a ovocím výrazných farieb.
Chutí je v lete mnoho a čím osviežujúcejšie, tým lepšie. Do plnky sa rozhodne hodia letné, ba až exotické chute ako ananás, pomaranč či mandarínka, banán, višne a broskyne. Pri vysokých teplotách sa veľmi neodporúčajú ťažké maslové krémy, či priveľa marcipánu. Ideálnym kompromisom by mohol byť mascarpone krém s tvarohom alebo smotanový, ktorý je kyslejšej chuti. Môžete vyskúšať napríklad kombináciu kakaového krému s malinami, alebo jahodami. Je to len na vás.
Jesenná torta
Jeseň je obdobím, kedy sa príroda pomaly chystá na obdobie zimy a tento čas je sprevádzaný červenou, oranžovou, žltou, hnedou ale aj fialovou či tmavozelenou farbou. Hodia sa pritom aj iné farby, ak sú v zemitých – tlmených odtieňoch. Ak sa vám páči klasika, môžete tortu ladiť v bielej, ako základnej farbe s použitím kvetín, či dekorácií vo výrazných farbách, ak máte sklon k extravagancii či chcete niečo „neotrepané“, skúste tortu s krémovým lemovaním v tieňoch jednej farby.
Pre toto obdobie sa hodia tieto tortové ozdôbky: jabĺčka, orechy, tekvičky, šišky, listy, vetvičky či sušené kvety. Ich farebné ladenie prispôsobte celkovému vzhľadu a tónom torty. Štýl ozdôb by samozrejme mal odrážať aj celkovú tému svadby. Ak máte napríklad zlatú svadbu, môžete vybrať oranžovú tortu so zlatými prvkami. Univerzálnou ozdobou sú tiež kvety vo farbách jesene. Veľmi obľúbené sú ruže, červené pivónie.
Pre výber chutí sa môžete rozhodnúť medzi typickými chuťami jesene ako jablko, škorica, hruška, slivka či figy a orechy alebo zvážiť aj čokoládu či karamel. Do plnky sa skvele hodia aj maslové krémy a marcipán, ale opäť môžeme do výberu zahrnúť aj všestranné mascarpone.
Zimná torta
Snehobiela krajina, či ľadové kráľovstvo, tak by sa dalo opísať krásne zimné obdobie, ktoré si mnohé páry vyberú pre svoj svadobný deň. Tento krásny čas si priam žiada výzdobu a tému svadby, ktorá by ho ešte viac vyzdvihla. Veľa neviest si preto volí farby zimy – červenú, modrú, striebornú či zlatú, no najmä snehobielu, ale aj tmavo zelenú pre svoj deň. Tieto môžete použiť aj pri výbere torty, ktorá bude korunou vášho chuťového výberu a poctou pre chuťové poháriky.
Pre výzdobu si pokojne vyberte vetvičky ihličňanov, šišky, brusnice, cukrárske snehové vločky či malé vianočné gule, prípadne retiazky. Čokoľvek, čo vám bude pripomínať to krásne obdobie.
Chutiam sa medze nekladú, ponúkajú sa sýte, hrejivé a sladké chute ako orechy, brusnice, karamel, vanilka v kombinácii s marcipánom, sýtou maslovou plnkou, alebo čokoládovou polevou. Pre nevesty, ktoré chcú niečo iné, môžete skúsiť karamelizované jabĺčko s orechmi ako hlavnú zložku plnky a čaro zimnej svadby je na svete 😊.
Nech už máte svadbu kedykoľvek, už viete, akú tortu si vybrať 😊.
Pridaj príspevok